שאלה לגבי אופציות

שאלה לגבי אופציות

שלום לכולם,

לפני זמן מה, התחלתי לעבוד בחברת סטארט אפ בתפקיד בכיר יחסית בתחום הפיתוח. החברה ביצעה מס' סבבי גיוס שמסתכמים ביותר מ-$10 מליון דולר. כמות האופציות X שקיבלתי שווה למשהו כמו 0.3% מהחברה, vested לתקופה של 4 שנים. כמו-כן, שווי המימוש (ז"א, רכישת המניות) נראה לי מאוד גבוה, ועומד על משהו כמו 100,000$ עבור אותן X אופציות. זה נשמע לי המון, אבל אין לי אמת קנה מידה.

כמה שאלות לחברי הפורום הנכבדים... אני יודע שהשאלות מאוד כלליות, אבל הייתי שמח לקבל תחושה, גם אם גסה.

1) מהו אחוז סביר המוענק באופציות לעובד בתפקיד מרכזי שהצטרף כשהחברה הייתה קטנה יחסית, אבל כבר אחרי השקעות של כמה מליוני דולרים (נגיד, משהו סביב עובד מס' 10).
2) מה קורה לאופציות החסומות אם החברה נרכשת ומתבצע "אקזיט"?
3) מהו גובה מימוש טיפוסי? אני חשבתי שלרוב מדובר בסכומים נמוכים מאוד, וסכום של 100 אלף דולר נשמע לי לא סביר.
4) כל כמה זמן מקובל לחלק אופציות לעובדים? כל שנה? רק בהתחלה?

תודה מראש,
ירון

joblist

New member
מליונר כנראה לא תהיה פה אבל...

100,000 עבור 0.03% מהחברה משקף שווי שוק של 33 מליון לחברה.
בהינתן שעד היום החברה גייסה 10 מליון דולר, אפשר להניח שזה אכן השווי הנוכחי של החברה.
המשמעות היא שקיבלת את האופציות במחיר השוק (לא "בתוך הכסף" ולא "מחוץ לכסף").
אם החברה תעשה אקזיט עכשיו, לא תרוויח דבר.
אם החברה תימכר בסכום נמוך יותר מ-33 מליון דולר, כנ"ל.
אבל אם החברה תמשיך לגייס לפי הערכות שווי הולכות ועולות, עד שתנפיק בשווי מיליארד דולר נניח, אתה תרוויח פי 3 (300,000 פחות מימוש 100,000 = רווח 200,000).
&nbsp
עכשיו לשאלותיך:
1) האחוז שקיבלת נשמע סביר בהחלט למישהו שאינו מנהל.
2) זה תלוי מאד בכמה היה האקזיט. אם בשווי נמוך אז לא קורה כלום, אין להן ערך.
3) אין משמעות למספר האבסולוטי. מה שחשוב זה שווי חברה וכמה קיבלת ממנו.
4) כל חברה ומנהגיה... עד כמה שידוע לי במקומות מסוימים בחו"ל נהוג לתת אופציות/מניות כחלק מחבילת השכר השנתית. בארץ אני לא יודע עד כמה זה מקובל, ובמקרים שאני מכיר נתנו בהתחלה בלבד.
&nbsp

izackv

New member
בכיר יחסית בתחום הפיתוח

בחברה של 10 עובדים זה פחות או יותר רק סמנכ"ל הפיתוח.
והוא אמור לקבל יותר משליש אחוז.
&nbsp
קשה להבין את התמונה שאתה מתאר כי היא לא ממש סטנדרטית.
- חברה שכבר גייסה יותר מ 10M$ בדרך כלל כבר לא מחלקת יותר מחצי אחוז לראשי צוותים ותוכניתנים בכירים.
אבל בשלב הזה בדרך כלל יהיו לה יותר מ 10 עובדים. (עובדים זה כולל את המייסדים, אנשי תפעול, שיווק, מנהלה, פיתוח)
גיוס עומד מול מטרות, ולכן בדרך כלל גיוס של סכומים כאלה בא במקביל לצוות קצת יותר גדול (אלא אם הגיוס מיועד לתחומים אחרים)
&nbsp
- סכום מימוש באופציה של חברה פרטית (כזאת שלא הונפקה) בדרך כלל יהיה נמוך.
עד 10 סנט ליחידה. (ולפעמים פחות)
לאף אחד אין אינטרס שהמספר הזה יהיה גבוה יותר.
סכומי מימוש גבוהים מקובלים כשהחברה נסחרת בבורסה (ציבורית)
ואז אין אפשרות לתת אופציות במחיר נמוך ממחיר האופציה בשוק.
(למעשה יש, אבל זה ארוע מס מיידי ולכן מאוד לא משתלם לאף אחד מהצדדים)
אני מניח שאתה מדבר על חברה פרטית שלא הונפקה עדיין.
&nbsp
- נתינת אופציות מקובלת בזמן חתימת החוזה.
בנוסף, בגיוס כסף חדש כל מחזיקי האופציות למעשה מדוללים.
לכן לפעמים מקובל "לפצות" פיצוי חלקי על הדילול ולהקצות עוד קצת אופציות לעובדים או לפחות לעובדים נבחרים.
בנוסף, בדיוני שכר לפעמים אפשר לקבל בונוס בצורה של אופציות, אבל קצת פחות מקובל.
&nbsp
- לחלק מהחברות, בעיקר הציבוריות (כלומר כאלה שהונפקו בבורסה ויש להן מניות סחירות) מקובל שיש תוכנית הטבה לעובדים במסגרתה העובד יכול לקבל כל חודש/רבעון אופציות בכמות מסויימת, אבל זה לא חינמי בכלל ומתאים רק לחברות ציבוריות.
אם המניה תעלה, העובד הרוויח. אם תרד, הוא לא הפסיד כלום (אבל גם לא הרוויח)
בחברות פרטיות, מנגנון כזה פחות מקובל.
&nbsp
- כל מקרה של אקזיט שונה בהתאם לדרך האקזיט (הנפקה, מכירת חברה, מיזוג)
ושונה בהתאם לחוזים השונים עם המשקיעים ועם הרוכשים.
בדרך כלל נהוג לפצות בצורה כמה שיותר מלאה.
אבל עלולות להיות לזה השלכות מס.
בכל מקרה, זה לא משהו שאפשר לטפל בו מראש, מאחר ובמקרה של מכירת החברה למשל, הוא תלוי מאוד במה שהרוכשים ירצו

למעלה