הפרעה
7ofnine ענתה לך מה מפריע לאדם עצמו. אני קצת חשבתי איך לנסח מה מפריע ל"סביבה" ויש לי הרגשה שהתשובה שלי תגלוש קצת ואולי לא תהווה מענה מדוייק למה ששאלת, אז אם לא - מצטערת
ואולי כדאי בכלל להעביר את התגובה שלי לשירשור הקודם.
נראה לי שמה שמפריע לסביבה זה צירוף של חוסר ודאות עם חוסר שליטה. גם במצב וגם בתגובה המתבקשת מהסביבה.
ניקח לדוגמא אדם רגיל שמנסה לצלוח את החיים בצורה סבירה. החיים לא קלים, יש עליו הרבה עומס ודרישות, האדם מוצף באינפורמציה ומידע, ויודע שיש הרבה אינפורמציה בעולם שאינה נגישה לו. בניגוד לעבר, הוא יודע עד כמה הוא לא יודע... במידה מסויימת הוא נמצא בחרדה ואי שקט תמידים, על אש קטנה. בן אדם שכזה ינסה להגיע לשליטה מירבית על החיים שלו. הוא ינסה לסדר לעצמו את הדברים בראש בצורה כזאת שלעולם יהיה הגיון מבחינתו. הסדר בראש יעזור לו לתחושתו לדעת מתי להגיד, מה, ולמי, איך להתנהג בסיטואציות מסויימות וכד'.
ואז מגיעה ההפרעה. וסליחה אם אני אחזור על המילה "התנהגות" אבל האסוציאציה לוקחת אותי לשם. מתרחשת התנהגות מסויימת לידו שלא עונה על ההגדרות הנורמטיביות מבחינתו. ההתנהגות אינה מסכנת חיים, היא פשוט לא מובנת לו. הוא לא נתקל בדבר דומה בחייו. המוח שלו מתחיל לחפש תחת מה לקטלג אותה כי חוסר ההבנה פורע את הסדר הפנימי וההגיון המנחה אותו. אז הוא מחפש ומחפש ולא מוצא. הוא לא מבין את ההתנהגות ולא את מניעיה. זה מלחיץ אותו. אולי הוא תוהה האם ואיך הוא אמור להגיב, אבל כיוון שאינו מבין למעשה מה בדיוק מתרחש לידו, הוא מרגיש חוסר שליטה על התגובה שאולי מצופה ממנו.
ואם מדובר באדם חרדתי אז אולי הוא ייקח את חוסר הודאות והבלבול צעד אחד קדימה ויחשוב "אם אני לא מבין מה קורה מולי, אני לא יודע מה יהיה השלב הבא בהתרחשות, ואולי זה יהיה מסוכן לי", ואז הוא עלול לתקוף, פיזית או מילולית את הגורם לחוסר הודאות שלו על מנת שזה יחזור לתפקד בצורה שמובנת לו ויסלק את האלמנט הלא ברור כדי ש"החיים יחזרו למסלולם".
ואני מקווה שאף אחד לא יחשוב שאני מלמדת סנגוריה על ה"סביבה". אני פשוט מנסה להיכנס לראש שלה.
אם כי, ואולי אני טועה, מה שרשמתי כאן יכול להתאים דווקא לחשיבה שנתפסת כאוטיסטית, ואם כן אז אולי כל "הסביבה" אוטיסטית, או שרק אני מפענחת אותה כך
אדם שדברים שנתפסים כשונים אינם מפריעים לו, הוא לתחושתי אדם עם "גרעין פנימי" מאוד מהודק, שלו ובטוח בעצמו. אדם שהתנהגות שונה בסביבתו אינה מפחידה אותו באופן אוטומטי ואינה מערערת את עולמו הפנימי, תפיסותיו ותגובותיו. אני לא יודעת כמה אנשים כאלה יש בעולם...