שאלה חשובה חבר'ה

medic20

New member
תשובה ל paradan

שוב שלום. ראשית אתה כן מזלזל בחובשים הצבאיים שאתה טוען שמתנדבי הנוער יותר מיומנים מהם. אני לא מזלזל במער"ים אלא רק רוצה להעמיד את הדברים על אשורם. ההקבלה לדעתי אמורה להיות בין החובש הקרבי לבין נהג האמבולנס ולא לבין המע"ר. כל דבר אחר העליב אותי כחובש צבאי. (ולא אכנס שוב לאותו ויכוח) ולענייננו אולי תספר לי באמת על מה עוד עושה המע"ר במד"א? חוץ מהממדים, החמצן והטופסולוגיה (Don't get me wrong.חשובים מאוד! אך יש קצת יותר מזה) שנית, אינני מסוגל להעלות בדעתי כיצד אתה מדבר בכזה בטחון וזלזול על הקורס הצבאי רק על סמך שמועות (שיכולות להיות סוביקטיביות), מבלי שעברת את הקורס ומבלי שעבדת עם חובשים צבאיים?? איך אתה יודע שיש הבדל גדול בין מה שתיארתי לבין מה שקורה בפועל? אתה בהחלט צודק בכך שבית הספר לרפואה צבאית מכשיר כמות על פני איכות. זו עובדה ידועה ואין על כך ויכוח. מה לעשות, זו מערכת צבאית מסורבלת, לא איזושהי אוטופיה.כנ"ל גם לגבי המדריכים-אילוצי מערכת. אבל אני בטוח שגם בפקולטה למקצועות הבריאות בבן גוריון יש טובים יותר וטובים פחות ואפילו יש מצטיינים. זהו טבעה של כל חברה נורמלית. לגבי הצפיה ששוה לנסיון ששווה ליכולת ששווה לנסיון ועוד ועוד....דבר אחד לי אליך. בויכוח אינטליגנטי לא מנומס לקבוע שעמדתך היא עובדה ואין עליה עוררין....בין אם זה מקובל על הצד השני או לא. (שים לב שגם חלק מהדברים הופנו לשרון ולא רלוונטים להתכתבותנו הקודמת) אולי זה נכון לגבי השתלמויות פרמדיקים ששם אני באמת מאמין משתפים את המשתלם באבחנה, בפיענוח ובאופציות הטיפול. לא זכור לי ששואלים את המע"ר המתנדב איזו תרופה הוא מעדיף לתת קודם אטרופין או אדרנלין ובאיזה דרגה הבלוק לדעתו? אכן, ברפואה הנסיון יקר ונסיון צוברים בכך שמנסים דברים ולא רק שרואים איך אחרים מנסים. לסיום בנוגע להתוויות קרבונט וידע עיוני. יש דבר שנקרא בצבא הבנה מערכתית ולא מתייחס לרפואה דווקא. כדאי שכל דרגה ברפואת החירום תדע את פעולתה של זו מעליה ותחתיה. החובשים בצבא לא שקועים רק בסכימה הצרה אלא לומדים ונבחנים גם על התרופות וההתוויות לכל מקרה גם אם הם לא רשאים לתת אותן. האם מע"ר ידע למהול פלאקון בצורה מדוייקת? (או שעלי להתחיל בשאלה אם הוא מכיר את המושג פלאקון?) בייי נ.ב אני מנחש שאתה עתודאי לרפואת חירום (באמת, תקן אותי אם טעיתי). אולי כשתתחיל את שירותך הצבאי ותבין עד כמה הפארמדיק מנוטרל ללא החובשים שלצידו תזכר בי.

paradan

New member
אתה מפספס את הנקודה

האם מהנדס אלקטרוניקה יעלב אם יגידו לו שהוא לא מבין במכונות?! חובש צבאי הוא חובש צבאי. הכשרתו מתאימה למתאר צבאי ולמערכת הצבאית. נסיונו הרפואי הינו דל ומוגבל מאוד לסוג ואופי אוכלוסיית החולים. זה לא אמור להעליב אף חובש צבאי, זה לא אשמתו, זה פשוט המצב. אין מקום בצבא שבו במהלך כל השירות חובש יחשף לכמות מקרים, הן טראומה והן חולים, כמו לדוגמה בשנת התנדבות או עבודה במד"א ירושלים. מה לעשות, המערכת האזרחית שונה גם בכמות ואופי האירועים, גם באופי האוכלוסיה וגם בתו"ל. אם להגיד בכנות היתרון הראשוני של ההכשרה נעלם אחרי מעט מאוד זמן בשטח ברמות שבין מע"ר לחובש. אחרי תקופה מסוימת של עבודה בשטח מה שקובע את איכותו המקצועית של אותו אדם הוא רצונו ללמוד, יכולתו ללמוד ושאיפותיו. ראיתי כבר לא מעט מתנדבי נוער שתוך כמה חודשי התנדבות הגיעו לרמה מעשית ועיונית שלא תבייש שום חובש עובד מד"א עם וותק של כמה שנים. זה שלאותו אחד אין סמכות לפתוח וריד (מה שלא נכון במקרה של מע"ר בכיר כי הוא כן מוסמך לפתוח וריד) לא גורע כלל מאיכותו ורמתו. אם אותו אחד מחליט לא לוותר ואם יש משהו שהוא לא הבין או לא ידע במהלך מקרה הוא שאול את החובש או הפאראמדיק או הרופא והוא לומד ככה המון, ובצורה הרבה יותר טובה מאשר לשבת וללמוד את זה בכיתה על יבש. ואם הוא לא ידע למהול את הפלאקון בפעם הראשונה הוא ידע בפעם הבאה. אחרי שלוש שנים פשוט כבר אין מה להשוות... והנה אתה עצמך עונה לשאלה של מה עוד עושים המע"רים במד"א. אמרת "כשתתחיל את שרותך הצבאי תבין עד כמה הפאראמדיק מנוטרל ללא החובשים שלצידו". ומי אתה חושב שעוזר לפאראמדיקים באט"נים (המאויישים ע"י חובש שהוא נהג ופאראמדיק) לדוגמה? מי אם לא המע"רים המתנדבים בני ה15-18? ואלה יודעים לקבע טובוס והתוויות של תרופות לא פחות טוב ממך. בטח שלא אלא שדואגים לעשות תחקיר מעמיק אחרי כל מקרה - מה היה ולמה קיבל את זה וכו'...

medic20

New member
דברים שרואים מכאן לא רואים משם...

לכל דבר טוב יש סוף והיות וחופשתי הארוכה הסתיימה ואני צריך לחזור לצבא הייתי רוצה לסגור את הנושא הזה. (למרות שהיה לי מאוד כיף להתווכח) חבל לי שלא הצלחתי לשכנע אותך שההכשרה עצמה של הצבא יותר טובה.(למתאר כלשהו) מזו של המע"רים.כנראה שעצם זה שהיית מע"ר כזה בעצמך אבל לא עשית קורס צבאי מונעת ממך לראות את הדברים שאני רואה. אולי זו איזושהי "גאוות יחידה" לא יודע. אני עדיין טוען שמע"ר באט"ן/נט"ן לא עושה הרבה וכנראה שגם לא תסכים איתי שצפיה לא מעניקה מיומנות או מקצועיות. יצא לי לראות איך תופרים חתך די הרבה פעמים. האם אני ממוקצע בזה ברמה סבירה-לדעתי לא (וניסיתי) אם נחזור למקור, מע"ר בכיר הוא אמנם בכיר אבל עדיין מע"ר ולא חובש. אין סיכוי, הוא לא יודע לפתוח וריד טוב כמוני.(ולא רק בגלל הקורס יש גם נסיון).אבל כבר סיכמנו שוריד זה לא העיקר. אני גם לא חושב שהם יודעים תרופות טוב כמוני מהסיבה שהם רק מתנדבים ואילו זה המקצוע שלי.לפחות נכון לעכשיו. כמו שהצלף יודע בדיוק את תורת הצליפה, המאגיסט את תרגילי ההסתערות שלו והמט"ק את פקודות הקרב,ככה גם החובש הקרבי מכיר בע"פ את תפקידו, וכבר יודע איפה הורידים של כל אחד מחבריו (שוב ורידים,סליחה). נכון שהחובשים בצבא הם לא יצור מושלם וכך גם הכשרתם.אבל זה רק בגלל ליקויי המערכת המתגלים בכל זרועות וענפי הצבא ואין מה לעשות נגדם. התוצאה הסופית היא שרוב החובשים הצבאיים (ובייחוד הקרביים שנוגעים בטראומה) הם טכנאי רפואת חרום ברמה טובה עד טובה מאוד. חכה ותראה. לדעתך יתרון ההכשרה ההתחלתית נעלם בדיוק אחרי שנה ואולי זה גם נכון.אבל זו ההכשרה שדיברנו עליה מלכתחילה. המע"ר לא ידע למהול את הכמות הרצויה בפעם הראשונה (גם לדבריך) וזה בלתי מתקבל על הדעת - זו תהיה הפעם הקריטית. לא ייתכן שיוציאו מערי"ם לטפל כשמקווים שהם ילמדו את התפקיד כבר בדרך.אני מכיר את רפואת החירום כרפואה ללא פשרות. רפואה בה סומכים עליך במרווח דקות וכל אחד בצוות הוא חלק ממכונה. תפקוד המכונה הוא שיקבע את התוצאה. אז אולי אני קצת דרמתי אבל ייתכן וזה לא ייגמר בפלאקון...איך הוא ידע לתפקד באר"ן? (אירוע לא נדיר במחוזותינו) עד כמה אפשר לסמוך על אותו נסיון שירכש אולי בעתיד? זה לא ערך הניתן למדידה ובחינה במציאות. טוב אז עד כאן להיום, נשתמע

paradan

New member
זן נדיר

מהודעתך האחרונה ניכרת מאוד רצינותך ביחס למקצוע שלך ובכלל לתחום הרפואה הדחופה. מהכרותי האישית, גם לחבר'ה מהצבא וגם באזרחות, חסר לפעמים הניצוץ הזה בעיניים, הרעל הזה של רפואת החירום. אני חושב שזה חשוב אף יותר מההכשרה הבסיסית, כשאתה מאוד מאמין ואוהב ומעריך את מה שאתה עושה זה בעצם מה שמניע אותך להתקדם למרות האתגרים הקשים ומונע ממך להתפשר ולהבליג על פחות ידע ופחות מקצועיות ופחות תרומה. אני בטוח שלא אתלונן אם יהיה לי חובש כמוך שיעבוד איתי בצבא... סתם מעניין איפה אתה משרת? אם זה לא סוד כמובן. וזהו שיהיה לך המון בהצלחה מקווה שתציץ מדי פעם בפורום רות סוף

sbenzvi

New member
חובש קרבי....

ראשית - הרשה לי לשאול מה עיסוקך בחיים היום? האם אני יכולה להסיק שאתה חובש קרבי בסדיר?... זה יכול להסביר כמה דברים.... בכל אופן את התכנים של 2 הקורסים אני מכירה היטב. גם אני חובשת צבאית במיל' וגם קצת מעבר למע"רית באזרחות. טענתי היא שלא הפרוצדורות הן תמיד עיקר החשיבות - זו מיומנות שניתן ללמד די בקלות את רוב האנשים. החשיפה לחולה (איך הוא נראה קלינית...) תורמת לעיתים הרבה יותר מלדעת לקבע טובוס. מה גם שחובש ו/או מע"ר לרוב לא יאלצו לקבע טובוס בלא נוכחות של אדם נוסף. הבחינה האמיתית היא מה קורה כשכל אחד מהנ"ל נשאר לעבוד לבד. לידיעתך. החזר נוזלים בשלב ה- C לרוב לא יציל חיים (מה גם שה- PHTLS האחרון - מהדורה חמישית - מדבר במפורש שאין לתת בטראומה יותר מ- 2000 סמ"ק) ויכול לעיתים אף להיות מסוכן. אישית, דיברתי שהחזר נוזלים לא יעשה בסבב המיידי, כמו כן, סביר להניח שמי שבאמת יזדקק לאותם נוזלים - לא תמצא אצלו וריד. בנוסף, במתאר העירוני - כמה כבר תספיק לתת ומיותר לציין, שממילא 2/3 בורח לרווח הבין-תאי תוך 20 דקות. זה לא מה שיציל לך את הפצוע ובטח שלא שווה להתעכב בגלל זה בשטח. אני יודעת שהצבא אוהב לרוץ עם 2 ליינים לכל אחד שהתעלף (מקדיש את רוב הקורס לפתיחת ורידים - חושך, אב"כ ועוד, אבל כשגדלים קצת, מתבגרים ומפעילים קצת שיקול דעת מגלים שזה לא תמיד נחוץ.... אני אפילו לא אכנס לויכוח של מי יותר מיומן והכשרתו של מי דלילה או סמיכה יותר - כי זה נראה לי חסר טעם לחלוטין. ואילו אני - מעדיפה לאכול רק גורמה...

medic20

New member
אני מרשה לך...

עיסוקי בחיים הוא אכן חובש קרבי בסדיר (לקראת הסוף בשעה טובה) וחובש במד"א. אני מסכים איתך שלא יקרה מצב שחובש או מע"ר יאלצו לקבע טובוס לבד.ואני אענה לך גם על השאלה...בבחינה האמיתית החובש ידע לקבע (כי הוא כבר עשה את זה כמה פעמים) והמע"ר יאלתר משהו נחמד. בקשר לנוזלים. לא העלתי בדעתי לתת יותר מ 2000 כי זה מה שלמדתי. בעיר אני באמת לא אתעכב כי גם את זה לימדו אותי ויש לי בי"ח במרחק 5 דק'. אם לא מוצאים וריד החובש הצבאי יודע בדיוק היכן יש וריד מרכזי רק שלא מרשים לו לצנתר והוא יאלץ רק לסייע ולקבע. לסיכום גם אני לא מתפשר על פחות מגורמה אולי נחליף מתכונים...

גילגולx

New member
תשובה: לא

מי שעבר קורס 88 הוא לא חובש! חוץ מזה לא יהיה לך ביטוח מאף אחד וכבר קרו דברים מעולם - מאוד לא מומלץ לשקר למשרד החינוך ובמיוחד לא תוסיף העובדה שכבר ימלאו לך 18.

אז זהו שכן

שהרי על פי תקנון מד"א כל מי שעבר קורס חובשים ואינו נהג כאילו עבר קורס 88 ולכן מי שעבר קורס 88 הוא חובש (למרות שמגדירים קורס זה כקורס מע"ר בכיר)

flygirl

New member
חבר'ה מה אם איזה תשובה החלטית?

אני עושה השלמה ל88 אחרי שמלאו לי 18 מקבלים את זה כחובשת ואני יכולה ללוות טיולים או שלא ואני צריכה לעשות קורס חובשים.. תודה מראש..נטלי

eli4

New member
את הולכת...

בס"ד למשרד החינוך (או לכל גוף אחר שמטפל בליווי טיולים-חברת שמירה וכד') ואמרת שאת חובש(ת) אם דורשים מראה להם את התעודה ואם יושב שם טמבל שאומר: כתוב פה "הוסמך כמגיש עזרה ראשונה בכיר" (תודו שזה יותר מרשים מסתם "חובש") ולא חובש. תסבירי לו שזה אותו דבר. יצא לי לדבר עם חבר שעובד בחברה שמתעסקת בלווים והוא חובש בהכשרתו(גם צבאי) ומבחינתו בוגרי 88 הם חובשים מקווה שעזרתי אלי

TheBeast

New member
תקנו אותי אם אני טועה

לא כל כך עקרוני אבל ירח= חודש... לא?! הרי הירח מתמלא כל חודש ולפי ההבנה היהודית החודש נקבע על פי הירח! טוב... רק תתקנו אותי אם אני טועה ו... עדיף להשתמש ב- 18 אביבים (זה בד"כ ככה...)

amitp

New member
כן...

בן 18 ירחים הוא בן שנה וחצי :) מזל טוב נטלי

amitp

New member
חן

"שהרי על פי תקנון מד"א כל מי שעבר קורס חובשים ואינו נהג כאילו עבר קורס 88" ??? וזה ממתי? לא בתקנונים שאני מכיר...

תראה,

(אוך נכון זה מעצבן???)בכל מקרה לא קראתי את כל התקנונים (רק את רובם וזה גם היה מתוך שעמום...) בכל מקרה זה מה שהסבירו לי בתחנה שלי....

Yev

New member
עד כמה שידוע לי

יש קורס 88 שזה רק החומר הרפואי יש חובש מלווה,שזה 88+נהלי מד"א(מהבחינה הרפואית בעיקר אם אני לא טועה) ונהג שזה 88+נהלי מד"א,חוקי תעבורה קיצר כל החבילה.

amitp

New member
לא

טעות נפוצה. קורס נהגים הוא הרבה יותר (מן הבחינה הרפואית) מאשר קורס 88. אני רק צריך לשאול שוב את ספר הנהלים משרון כדי לסרוק לפורום.

למעלה