שאלה הלכתית

Canta Brasil

New member
שאלה הלכתית

האם ההלכה היהודית עושה הבחנה מבחינת חומרת החטא וחומרת העונש בין אונס לגילוי עריות?

כן ולא

אני חושבת שההלכה היהודית עושה הבחנה, אבל לא במונחים של חומרה. שני המעשים האלה שייכים לקטגוריות שונות מבחינת היחס של התורה אליהם והם לא נמדדים באותם מינוחים. גילוי עריות מוגדר כטומאה ותועבה ומי שעושה אותו הוא ארור. זהו פשע "דתי". הוא קשור להבחנה בין עם ישראל לבין עמי הסביבה, ואפשר לראות בו גם עניין של שמירה על הסדר העולמי כפי שנברא בששת ימי המעשה. וזאת הסיבה לענ"ד שחטא גילוי עריות נמנה בנשימה אחת עם חטא משכב זכר ומשכב בהמה. אונס הוא פשע חברתי. חילול אישה ופגיעה במעמדה. וחשוב לזכור שהעונש שעל האונס לשאת את האישה שנראה לעיני בן ימינו בלתי הגיוני נועד למנוע ממנה את ההשפלה ואיבוד המעמד החברתי ולמעשה את המשך החיים. שהרי גבר אחר לא יישא אותה לאישה לאחר מכן. בקיצור, לשאלתך - אין לדעתי מקום לשאול "מה יותר חמור". שני החטאים האלה חמורים, אבל עומדים במישורים שונים. לא על אותה סקאלה של מדידה.

שאלה לי אלייך

כפיית הנערה להנשא לאנס היתה אולי מתאימה לחברות קדמוניות. מתי ובאיזה נימוק הוחלט בהלכה שלא לקיים את הדין המקראי הזה?

יוסי ר1

Active member
בשום אופן אין כפיית הנערה להינשא.

אם נאנסה, היא רשאית לבקש להנשא לו, ואז הוא מחוייב לשאתה. ואם היא לא רוצה, הוא משלם קנס קצוב, וזהו. לטעמי באמת עונש קל מדי, אבל קרא נא בפרשת השבוע מה המשפחה עשוייה לעשות למי שאנס את אחותו. מזכיר לי ספר נעורים של הרולד פאסט, אחי גיבורי התהילה. נתפס שם מישהו שאנס ילדה. לאחר שוודאה זהותו, הוא נמסר למשפחת הנאנסת, לעשות בו כרצונה. אגב, עונש מקובל במזרח הקדום. נראה לי שזה הזמן להשיב עטרה לישנה, ולתת לצדק להיעשות, ולהעביר את האנס המורשע בדרך מבית הסוהר למשפחת הקרבן. רק לחצי שעה נניח, ואח"כ שירצה את עונשו בכלא. או בבית לוינשטיין, או מתחת למצבה.

כלומר, אין הלכה כרמב"ם ב"משנה תורה"

ח אין האונס או המפתה חייב בקנס, עד שיבוא עליה כדרכה, ובעדים; ואינו צריך התראה. ומאימתיי יהיה לבת קנס--מאחר שלוש שנים גמורות, עד שתבגור: נבעלה בתוך שלוש שנים, אין ביאתה ביאה; בא עליה משבגרה, אין לה קנס--שנאמר "נערה בתולה" (דברים כב,כח), לא הבוגרת. [ט] ואחת שיש לה אב, או שאין לה אב--יש לה קנס. מתוך הלכות נערה בתולה

ואלו שאין להן קנס

ואלו שאין להן קנס--הבוגרת, והממאנת, והאיילונית, והשוטה, והחירשת, ומי שיצא עליה שם רע בילדותה ובאו שניים והעידו שתבעה אותן לזנות עימה, והמתגרשת מן הנישואין ועדיין היא נערה בתולה.

ומי שנתגיירה בגיל שלוש שנים ויום

ומעלה, גם האונס אותה , פטור, לפי הבנתי, מעונש על פי הרמב"ם משום שהגויות האלה, חזקה עליהן שבגיל שלוש כבר אינן בתולות

אחד הח"כים הגאונים של ש"ס

איני זוכר מי קבע שהנשיא לא יכול היה לאנוס את המתלוננת- מפני שהמעשה נעשה בתוך עיר, ובהתאם לדברים כ"ב היה עליה לצעוק והיו מצילים אותה.

אלי ו.

New member
כל פעם יש את הח"כ התורן

בד"כ של ש"ס, שמצליח להוציא התבטאות כזו. אני לא יודע מה יש לחבר'ה האלה, הם יודעים היטב איך אמירות כאלה יתקבלו. הם גם יודעים שגם אם מה שקצב מודה בו נכון, הוא נהג שלא כשורה, הם גם יודעים שאם מישהו בציבור שלהם היה מתנהג כך לא היו סולחים לו אבל משום מה בוחרים לצאת באמירה כזו. אז נו, נניח שלפי דין תורה הוא לא אשם באונס.. אז מה? הרי אם סנהדרין (אמיתית) היתה נמצאת בימינו היו כנראה שמים אותו בכיפה (מאסר) אז מה הסיפור הגדול? אגב, גם בני סלע אנס בעיר..

אטיוד5

Active member
נכון

הם כנראה חושבים שהתפקיד שלהם עלי אדמות הוא להרגיז ולהתבזות בו-זמנית.

הפעם האמירה עברה בשקט.

ולדעתי הסיבה לדבריו היא תחושת נרדפות- הנה האליטה (אשכנזים ומשתכנזים חילונים, כולל נשים שנכנסו בחוצפתן לבית המחוקקים) רודפת אחרי אחד מ"שלנו"- מזרחי מסורתי, אז יש להגן עליו מהרשעים האלה. אם הוא יחטוף תגובות נזעמות זה רק יוכיח את הקשר של האליטות נגד הפרענק שהעיז לנצח את פרס יקיר האליטות. עובדות? לא משחקות תפקיד.

אלי ו.

New member
לכן הפניתי אותך לאתר דעת

שם הנושא מוסבר בצורה ברורה יותר. יש את הקנס האבסולוטי של 50 שקל כסף לנערה בתולה, בנוסף לכך יש עוד פיצויים שונים המפורטים שם.

למעלה