שאלה הלכתית

וכמה משלמים על אונס זקנה בת 70?

וזה מזכיר לי בדיחה אבל הפמיניסטיות כאן יהרגו אותי אם אספר אותה...

אלי ו.

New member
לפי שיקול דעת ביה"ד

הגמרא נותנת דוגמאות שונות לתפיסות שהיו בזמן הגמרא וניתן ללמוד מכך שלביה"ד יש יד חופשית בקביעת הפיצויים בהתאם לערכים המקובלים בתקופה. בתקופת הגאונים (או אולי הראשונים מי זוכר) היה מקובל גם להשתמש בעונש מאסר לעבירות שונות, אני מניח שסנהדרין בימינו היתה נוהגת כך גם בנושא אונס שבימינו נתפס כחמור יותר מאשר בתקופת המקרא. על איזו בדיחה חשבת, על "הוא היה ליכודניק"?

Canta Brasil

New member
יומא פב.

פב, א משנה עוברה שהריחה מאכילין אותה עד שתשיב נפשה חולה מאכילין אותו ע"פ בקיאין ואם אין שם בקיאין מאכילין אותו על פי עצמו עד שיאמר די: דף פב, א גמרא ת"ר עוברה שהריחה בשר קודש או בשר חזיר תוחבין לה כוש ברוטב ומניחין לה על פיה אם נתיישבה דעתה מוטב ואם לאו מאכילין אותה רוטב עצמה ואם נתיישבה דעתה מוטב ואם לאו מאכילין אותה שומן עצמו שאין לך דבר שעומד בפני פקוח נפש חוץ מע"ז וגילוי עריות ושפיכות דמים ע"ז מנלן דתניא ר"א אומר אם נאמר (דברים ו) בכל נפשך למה נאמר בכל מאדך ואם נאמר (דברים ו) בכל מאדך למה נאמר בכל נפשך אם יש לך אדם שגופו חביב עליו מממונו לכך נאמר בכל נפשך ואם יש לך אדם שממונו חביב עליו מגופו לכך נאמר ובכל מאדך גילוי עריות ושפיכת דמים מנא לן דתניא רבי אומר (דברים כב) כי כאשר יקום איש על רעהו ורצחו נפש כן הדבר הזה וכי מה ענין למדנו מרוצח לנערה המאורסה אלא ה"ז בא ללמד ונמצא למד מה נערה המאורסה ניתן להצילה בנפשו אף רוצח <כו'> [ניתן להצילו בנפשו] מה רוצח יהרג ואל יעבור אף נערה המאורסה יהרג ואל יעבור זה מה שאני מנסה להבין: הגמרא מתייחסת להשוואה בין אונס נערה מאורשה בשדה לבין רצח. היא עושה הקבלה בין המקור המקראי העוסק באונס נערה מאורשה לבין יהרג ובל יעבור של גילוי עריות - כאילו מדובר באותה עבירה. האמנם ההקבלה הזאת היא כה מובנת מאליה? ואם אנחנו כבר בגמרא הזאת, למה ביום כיפור מותר לאישה בהריון לאכול טרף ובשאר ימות השנה לא? הרי ניתן לומר שאם הותר לה ביום כיפור, קל וחומר בשאר ימות השנה.

אלי ו.

New member
ננסה לענות

המשנה עוסקת באישה הרה שנתקפה בולמוס ביום כיפור ואומרת שבמקרה כזה חייבים להאכיל אותה מכיון שאחרת יגרם לה או לעובר נזק רפואי. הגמרא מרחיבה ומסבירה שפיקוח נפש דוחה הכל חוץ מ.... ולכן מותר אפילו לתת לה מאכלים אסורים אם הבולמוס הוא להם. ההיתר הזה כמובן אינו רק ליום כיפור ומובא כאן כהרחבה למשנה. מיד שואלים: "בעצם איפה כתוב שגילוי עריות, שפיכות דמים ועבודה זרה הם יהרג ובל יעבור?" על ע"ז הסבירו ועונים בפסוק שמדבר על אונס נערה מאורסה "כי כאשר יקום איש על רעהו ורצחו נפש כן הדבר הזה" מהפסוק הזה אפשר ללמוד שדין עריות* הוא כמו דין רצח לעניני דין רודף ומותר להרוג את האנס כדי למנוע את האונס ומכאן שאם אונס מאורסה הוא כמו רצח אז גם הוא יהרג ובל יעבור. *עריות אין משמעו רק קרובי משפחה אלא גם אשת איש, יש מדרגים שונים באיסורי עריות.

למעלה