שאלה היסטורית

• פותח הנושא 3XD
  • פורסם בתאריך
תראה, אנחנו חיים היום בעולם

פוסטמודרניסטי בו מקובל כבר שלכל אחד יש את ה"נראטיב" שלו, ושאף אחד לא מתיימר להיות בעל אמת אבסולוטית, אלא כל אחד רק מספר את הסיפור שלו, או מחזיק באמת הסובייקטיבית שלו. אישית אני לא ממש חסיד של הפ"מ (אם כי אני מודה שיש בזה כמה נקודות חשובות), אבל בכל מקרה לגבי הנושא של מיתוסים אני צריך לציין שאני מוכן לקבל את העמדה שלך, כלומר ש "לא משנה אם זה נכון או לא, מבחינת הנזירים, דהמו הוא זה שנתן את אמנות הלחימה לנזירי השאולין הקדומים.". זוהי בהחלט עמדה מקובלת, כמו בדוגמה של הדת שישנם אנשים שיודו בפה מלא שהם לא באמת מאמינים בכל המיתוסים של הדת באופן מילולי, למשל שהעולם נברא בשישה ימים וכו', מה שחשוב להם הוא המשמעות של המיתוס לגביהם. בין אם מדובר בעובדה היסטורית נכונה ובין אם לא. אני יכול לקבל את הגישה הזאת, ובמובן מסויים אני אפילו די דוגל בה. אבל אני חושב שזה לא צריך למנוע מאתנו מלחקור מיתוסים בצורה אובייקטיבית ולשאוף בכל זאת לברר את נכונותם ההיסטורית. בקיצור, אני מקבל את העמדה שלך לפי המיתוס על בודהידרמה הוא מסורת חשובה ובעלת משמעות (וגם לא ניסיתי לטעון ההפך), אבל אני חושב שזה לא נכון להמנע בגלל כך לבדוק את האמיתות ההיסטורית של המיתוס הזה. כיום העמדה המקובלת בקרב היסטוריונים היא שהסיפור על בודהידרמה הוא מיתוס שנוצר בתקופה מאוד מאוחרת, כנראה בסביבות המאה ה16-17. לא מדובר על השערה בלתי מבוססת, אלא יש ראיות רבות לכך . האם זה אומר שזה בהכרח נכון ולא ייתכן שההיסטוריונים טועים? ברור שלא. כל מי שנוקט בעמדה מחקרית אמור לדעת שתמיד ייתכן שהוא טועה. אבל הנקודה החשובה היא שנכון לעכשיו בעולם המחקר זוהי המסקנה שהתקבלה לאור עובדות שנכון לעכשיו לא נסתרו. אם בעתיד יתברר אחרת המסקנה תשתנה ואולי המיתוס על בודהידרמה יקבל אישור. כרגע זה לא המצב. (אגב, "מיתוס" זו לא מילה גסה, למרות מה שמקובל לחשוב כיום)

nitzano

New member
פספסת לגמרי את מה שאמרתי

יחוס הספר למחבר מפורסם לא קשור לנסיון לרמות ולהתחזות וגם לא לתמימות או אמונה באמיתות הדבר בתמימות! מחברים רבים, מתוך צניעות, מיחסים את הספר לדמות מיתולוגית. ספר הרפואה הפנימי של הקיסר הצהוב הינו ספר בעל ידע עצום בכל הקשור לרפואה סינית ודאואיזם בתקופה בה נכתב. אם היה נכתב בתקופתנו, המחברים היו נלחמים על המקום בו יופיע שמם כמחברי הספר ע"מ להתפרסם. בתקופה בה חובר למעשה הספר, המחברים בחרו לתת את הקרדיט וליחס את הידע העצום והחוכמה שבו ל'אבי הסינים' ולא לעצמם. בנוגע לדה-מו. הסיפור אומר שהבחין כי הנזירים עוסקים במדיטציה ממושכת במשך כל היום וכי מצבם הבריאותי מתדרדר עקב חוסר פעילות גופנית, ועל כן פיתח 18 תרגילים לשיפור כושרם וחוסנם הגופני. 18 תרגילים אלה (18 לואו חאן) שימשו כבסיס להתפתחות של אומנויות לחימה עקב העובדה כי הם משפרים את חוזק השרירים. האם זה אכן נכון? אין לי שמץ של מושג, כש דה-מו הגיע לשאולין אני הייתי עסוק מדי ולא היה לי זמן להתפנות לתיעוד היסטורי. היהדות טוענת שהתורה נכתבה ע"י אלוהים ולא ע"י אדם, ושכל טענה אחרת הינה חילול הקדש. בא הרמב"ם וטוען כי התורה לא נכתבה (מילולית) ע"י אלוהים כי אם ע"י אדם (משה?) שהבין את רצון האלוהים ושם אותו בכתב. אין הוא שולל את היותה דבר אלוהים אלא את העובדה שיכלה להכתב על ידיו, ושעצם העובדה שיש אנשים המדמיינים את ה' עושה דברים, או שהינו גוף גשמי הינה עבודת אלילים. (יש סיכוי גדול שאני חוטא לאמת ושלמעשה לא הבנתי את העניין נכון) הפואנטה אותה אני מנסה להעביר הינה ,שאולי הדברים לא נכתבו מילה במילה ע"י אותם אנשים, אך עדיין הינם תוצר של ידע שהועבר על ידם.

את הנקודה הזאת הבנתי,

לא פירטתי את כל מגוון האפשרויות במקרים של ייחוס ספרים לדמויות קדומות כי אין לדבר סוף. די מקובל כיום לטעון את מה שאתה טוען - לא מדובר חלילה וחס בזיוף מכוון או בתמימות נאיבית, אלא בענווה וצניעות של הכותב שלא רדף אחרי פירסום אלא העדיף להסתיר את זהותו ולייחס את הספר לדמות מיתולוגית. יכול להיות שכן ויכול להיות שלא. אנחנו לא יודעים ולעולם לא נדע מה באמת עבר בראש של מחבר ספר היי ג'ין ג'ינג שייחס את הספר לבודהידרמה, או מה עבר בראשו של מחבר ספר הזוהר שיחס את הספר לשמעון בר יוחאי (ובטח לא מה עבר בראש של מחבר התורה שיחס את הספר לאלוהים...) הנקודה השניה שניסית לטעון, כלומר "שאולי הדברים לא נכתבו מילה במילה ע"י אותם אנשים, אך עדיין הינם תוצר של ידע שהועבר על ידם." - גם היא מקובלת כיום בקרב חוגים מסויימים. כך למשל יש יהודים דתיים שמקבלים את המסקנה שספר הזוהר נכתב במאה ה13 בספרד ולא אלף שנה לפני כך, אבל הם טוענים בדיוק כמוך שהידע שנמצא בספר באמת עבר בעל פה משמעון בר יוחאי עד זמנו של מחבר ספר הזוהר. למרות שכמובן שאי אפשר להפריך טענות כאלה (הרי מדובר בספקולציה: אולי כן ואולי לא), בעיני זה קצת נראה כמו נסיון לרקוד בשתי חתונות: לקבל מסקנות של מחקר היסטורי אבל להמשיך להאמין במה שהמסורת טוענת.

למעלה