שאלה דתית...

Sparker

New member
שאלה דתית...

לאט לאט אני לומד קצת את מנהגי המקום ואת דת הילידים... מגלה כל פעם מחדש כמה מעט ידענו בישראל על הנצרות... יש לי תהייה ואולי מישהו פה יוכל להבהיר לי את העניין... התנ"ך הוא ספר קדוש גם לנצרות, את זה אנחנו יודעים. ישנם הרבה דברים בברית החדשה שנוגדים את התנ"ך (כמו "הפנה את הלחי השנייה" מול "עין תחת עין" וכו'...), אבל עד כמה שידוע לי עשרת הדיברות הן פרט חשוב גם בנצרות. אז אתמול היה לנו דיון קט בנושא עם שכן (עקב ביקור האפיפיור כאן ו"מינוי" 5 קדושים נוספים), אתאיסט לחלוטין, שלא ידע להסביר לי את העניין הבא: "לא תעשה לך פסל כל תמונה אשר בשמיים..." (אגב, כשפתחתי את התנ"ך אתמול הוא נפתח לי בול בעשרת הדיברות - לדעתי זה היה סימן והודעה נפרדת תבשר על חזרתי בתשובה...) , איך הגענו למצב בו הקתולים סוגדים לפסלים (ישו, מריה וכו') כשהדבר כתוב בעשרת הדברות
(מבקש מראש סליחה על הבורות הדי גדולה שלי בעניין...)

forglemmigej

New member
שאלה קטנה ממש..

בכולופן, נדמה לי שהסבה היא שבדת היהודית אסור לראות את אלוהים. אפילו במעמד הר סיני ,נאמר "שהעם שומעים את הקולות" ומכיון שאלוהים הוא משהו רוחני בלבד, צריך רק אמונה ולא להוכיח שיש מישהו שרואה אותנו. בנוסף נדמה לי שאת הנצרות הלבשו על משהו פגאני.

Nathi

New member
תשובה ארוכה

(למדתי את זה בכיתה י' וכמובן לבגרות!":) במאה הראשונה לספירה, לא ייחסו חשיבות לאומנות הנוצרית, עדיין לא היו איקונות של ישו ומאריה, זו תקופה הרבה יות מאוחרת של ביזנטיון. לא היו אז כנסיות.. האומנות הנוצרית המוקדמת ביותר היא של הקטקומבות. שנחצבו סמוך לרומא. בשלב מאוחר יותר הן נהפכו לאתרי תפילה קדושים. (לא לשכוח שאנחנו תחת שליטה רומית -אלילית).השטח בו יכלו לעטר הנוצרים על הקטקומבות היה מועט אבל ניתן היה כבר לראות ציורי קיר הקשורים לגאולת הנפש, או לישועת האדם, תוארו ניסים ואירועים מתקופת ישו.וכאן ניכנס שאלת הסגידה לפסל או תמונה של ספרקר: היה בולט בקטקומבות אף נושאים אליליים ונוצריים גם יחד. כשהנצרות הפכה לדת הרשמית של רומי ע"י קונסטנטינוס הוקמו הכנסיות. בשלב זה עוד לא היו בהן פסלים, רק בקברים ניראו הגילופים והפסלים שדיברתי עליהם בקברים, ובנוסף נפסלו גם התרחשויות מהתנ"ך, כולנו מבינים מדוע כמובן. אז עכשיו אפשר לנסות להבין את ההשפעה האלילית על הדת הנוצרית על כן הייתה תחת שליטתה. וכניצחה לבסוף בזכות הקיסר הרומיאין ספק שהייתה לרומא השפעה טקסית רבה על הפולחן הנוצרי. אני מתקדמת בכוונה הרבה שנים קדימה -תקופת יוסטיניאנוס-חל איסור על אמצעי הביטוי האומנותיים-האיקונוקלזם. החל הרס שיטתי של כל האיקונות בכל רחבי ביזנטיון.כמה מאבות הכנסיה התנגדו לפולחן הסגידה לתמונות ישו.הם כמובן הסתמכו על האיסור היהודי "לא תעשה לך פסל...".זה קיבל חיזוק עם השתלטות האיסלם שגם אוסר על סגידה לתמונות. הנושא היה מקור למחלוקות שתססו שנים רבות, עד להסרת האיסור במאה ה-9. תחילתה של הרנסנס המוקדוני... זהו, אני חוזרת למבחן בפיזיקה :) לילה טוב...

een ogenblik

New member
והפסלים שקטו מאות שנים

עש שהחלה הרפורמציה, ושוב נעקרו פסלים ואיקונים מקירות כנסיות. אלו השולטים בתנ"ך הם הפרוטסטנטים, הקתולים מקדשים את התנ"ך, אך לא באמת שולטים בו, ולכן אין להם בעיה עם סתירות. אלו גם אלו מייחסים משקל רב יותר לחלקה של הברית החדשה בכתבים הקדושים. אמנם נאמר שם מפי ישו "אל תחשבו שבאתי לבטל את התורה או הנביאים; לא באתי לבטל כי אם לקיים. אמן. אומר אני לכם, עד אשר יעברו השמיים והארץ אף יוד אחת או תג אחד לא יעברו מן התורה בטרם יתקיים הכל. לכן כל המפר אחת מן המצוות הקטנות האלה ומלמד כך את הבריות, קטון יקרא במלכות השמיים." (מתי, ה' 17-19) אבל השליחים החליטו שבפנייתם אל הגויים לא יטילו עליהם את עול המצוות כדי לא להקשות עליהם, וכך התמסמס כוחו של התנ"ך על הנוצרים. כאשר לקחתי קורסים בתיאולוגיה, חלק מן המשתתפים היו לא רק קתולים אדוקים אלא מועמדים להסמכה לכמורה. יום אחד נדהמתי מכך שהם אינם מסוגלים לזהות את "בראשית ברא אלוהים..." כמשפט הפותח את התנ"ך כולו. אנשים המיועדים לכמורה אינם מכירים את התנ"ך, מדוע שאתאיסט ספרדי יכיר את התנ"ך?

Sparker

New member
תודה על התשובות ../images/Emo24.gif

והאמת היא שהוא לא אתאיסט, הוא אגנוסטי אבל זה ממש לא שייך לעניין... אוחן, תוכלי להשיג לי/להפנות אותי את/אל הציטוט ממתי באנגלית?? תודה
.

een ogenblik

New member
הלכתי לחפש

ומצאתי את זה: Matthew 5:17-19 בתרגום New International Version. יש תרגומים רבים של הברית החדשה, ואפשר למצוא אותם ב-Bible gateway, יש שם גם אפשרות חיפוש של גירסא ספרדית. אם אתה מחפש בעותק מודפס, אז הבשורה של מתי פותחת את הברית החדשה, ודברים אלו מופיעים בפרק 5, לאחר הדרשה על ההר.

radagastbrown

New member
מה אני מבין?

נראה לי די ברור שהנוצרים שאבו מהפגאנים ממש כמו שהנצרות בברזיל היא חצי וודו... וזה לא שיש ממש התנגשות בין הברית הישנה לחדשה. ישו לא ניסה לחוקק חוקים ואפילו לא ערער על סמכות הסנהדרין, העקרונות בברית החדשה הם איך ראוי להתנהג, לא איך חייבים להתנהג. עין תחת עין הוא עיקרון חוקי כללי שמקבל ביטוי בתקנת השבים. הלחי השנייה הוא עקרון חברתי, הפגוע יכול לדרוש את תקנתו ע"פ עקרון עין תחת עין, אבל מן הראוי שלא ידרוש נקמה. גם היהדות שאבה עם השנים עקרונות של דתות אחרות, למשל שכר ועונש לאחר המוות. במקור, שכר ועונש ביהדות הם בעולם הזה.

למעלה