שאלה דחופה!!!!!

רוני1302

New member
שאלה דחופה!!!!!

שלום, למישהו יש מושג האם לפסיכולוג מותר ע"פ אתיקת הפסיכולוגים, לקבל לטיפול חברה/אח/בעל/ילד וכו'.. של מטופל אשר נמצא בטיפול שוטף???

Surveylyzer

New member
אתיקה - טיפול בקרוב משפחה

הקוד האתי אינו מדבר על יחסים ספציפיים ("אח"/"בעל" וכו') אבל ניתן להבין בין השורות כי קשרים כאלו אינם מומלצים. פרק 5.4 מדבר על "יחסים מקבילים" בהם לפסיכולוג ישנם עם המטופל מערכת יחסים נוספת מעבר ליחסי מטפל-מטופל. במקרה זה אין איסור חד משמעי אבל יש הנחייה להיות עירני לבעיות אפשריות פרק 5.5 מדבר באופן ספציפי על איסור יחסי מין בין מטפל-מטופל ואף בין מטפל לאחרים-משמעותיים של המטופל (בעבר והווה). אפשר להבין מזה איסור על טיפול בין בני זוג בפרט ובעצם בין כל המשפחה. גם אם אין איסורים מפורשים לכל היחסים - פסיכולוגים יטו להמנע מיחסי טיפול בתוך הסביבה החברתית הקרובה להם. אם השאלה שלך איננה תאורתית בלבד - יש להבין בדיוק את מהות הקשר בין הצדדים ולוודא שמדובר ביחסי טיפול מפורשים. הרי פסיכולוג יכול להיות שבהיותו בן-זוג או הורה יפעיל עקרונות טיפוליים על בני משפחתו ואנשים שהוא בא איתם באינטראקציה מבלי שזה יחשב לטיפול. פרק 4.2 מדבר על הסכמה לקבל טיפול ופרק 4.3 על חוזה בין הצדדים והרי ברור שפסיכולוג אינו עושה חוזה עם הבן שלו בכל פעם שהוא מחנך אותו, והרי חינוך עלול להחשב כסוג של כטיפול. לא כל שיחה בין פסיכולוג ואשתו תחשב טיפול - אף אם התכנים הם דומים לזה הקיים בטיפול. אם לא מדובר בהליך טיפולי מפורש המובן ככזה בין שני הצדדים - לא נראה לי שיש כאן עבירה אתית, אם כי זה עלול לעתים לגבול בתחום האפור שמצריך שיקול דעת. דעתי האישית, הקוד האתי נכתב בראיה של פסיכולוגיה קלינית עם נטיה לפסיכואנליזה. ישנן גישות טיפוליות יותר התנהגותיות-קוגניטיביות או סוגים מסויימים של אבחונים בתחום החינוכי וכו' בהן אני אישית אינני רואה בעיה אתית בטיפול בין בני משפחה. אין באמור המלצה לאף מטפל להחליט לבד לעבור על הקוד האתי, אבל רק נקודה לשקול אותה אם פעם יפתחו לדיון מחודש את הקוד האתי.

רוני1302

New member
אנסה לפרט...

לצערי הרב חויתי טיפול שהסתיים ברגשות מעורבים עם המון כעס... והכל התחיל מעצם היותי מטופלת במשך שנה ובמשך כל השנה נופו חברות מאוד קרובות שלי, אחי ובעלי - מה שיצר אנדרלמוסיה!!! לעניות דעתי המטפלת הייתה צריכה לזהות בעיותיות בעתיד ומן הסתם שלא לקבל אותם... לטענתה אין עם זה שום בעיה שהיא מקבלת ונהפוך הוא - לטענתה זה רק יכול להועיל לטיפול?! האם הדבר נשמע הגיוני? או שמא רק לי זה נראה חריג? אשמח לתשובה.

Surveylyzer

New member
שני קרובי משפחה המטופלים אצל אותו מטפל

אההה.... טוב, עכשיו אני מבין את השאלה... אז מה שרשמתי מעלה אולי נכון אבל לא רלוונטי.
הפסיכולוגית צודקת, אין בעיה אתית מעצם טיפול בשני מטופלים שבינהם יש קרבה - כל עוד היא עושה שימוש זהיר ונבון במידע שנמסר מכל אחד. על פי רוב זה אכן יהיה לטובת כולם כי זה נותן לפסיכולוג תמונה מלאה יותר לסביבה של המטופלים. זאת ועוד, מקובל בסוגים מסויימים של טיפולים לזמן לפגישה בודדת אחרים-משמעותיים של המטופל שאינם נשוא הטיפול רק כדי להשלים למטפל חלק מהתמונה. נשמע בהחלט הגיוני, אתי, ומקצועי. אינני חושב שיש לך סיבה לכעוס עליה בגין הסיבה המתוארת. אם בכל זאת יש לך כעס - את צריכה לברר ממה זה נובע. האם אינך סומכת על המקצועיות שלה? האם הציפיות שלך ממנה הן אינן טיפוליות גרידא ולכן קשה לך לחלוק אותה עם אחרים? האם תגובתך היתה זהה לו היה מדובר ברופא משפחה או רופא השיניים ?

רוני1302

New member
אז ככה...

נתחיל מזה שהיו לה "פליטות" בנושא הטיפולי והאישי שלי לאחת מחברותיי אשר מטופלת גם היא אצלה.... וכאמור היא התנצלה וכו'... אבל זאת לא הייתה הפעם הראשונה שלה.... ונגמר בזאת שעקב ספקותיי בדקתי באתר של משרד הבריאות/רשימת פסיכולוגים מורשים ולתדהמתי - היא לא מופיעה (או לא לתדהמתי בסופו של יום) !!! מה שכן ניגשתי לפסיכולוגית קלינית (אשר בדקתי באתר) ולטענתה היא לא קיבלה ולא תקבל קירבה מכל הסוגים אשר נקבתי קודם - מה שנמע מאוד הגיוני והוגן כלפיי המטופל. מה דעתך?

רוני1302

New member
ולגבי הכעס....

כן בהחלט אודה ואתוודה שעבורי היא הייתה מאוד "אלוהית" מאוד "אמא", וכן אני חושבת שמטפל צריך לתת את ההרגשה שהטירטוריה של המטופל היא שלו, ולא מתחלקת לעוד מכרים של המטופל!!! כמובן שברור לי שזה המקצוע והיא מקבלת עוד מטופלים ואין לי עם זה שום בעיה, אבל לא חברות ולא בעל ולא אח! קצת מוגזם!!!

oranger

New member
ואיך הגעת דווקא אליה?

או שאשאל זאת אחרת: האם את היית "ראשונה"?

oranger

New member
אז הגעת אליך דרך חברה שמטופלת אצלה

ומפריע לך שהיא מטפלת בחברות שלך?! אהממ... או שלא הבנתי משהו בסיפור שלך.

למעלה