שאלה בתנ"ך

דני119

New member
שאלה בתנ"ך

יש לי שאלה שאניממש אבל ממש לא מבינה... כדי לענות על השאלה צריך לקרוא 2 מדרשים.. אז אני מקלידה אותם.... זה ארוך.. אז בבקשה תענו לי...חח קראו את המדדרשים הבאים וענו על השאלה שאחריה: תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף קט, עמוד א היתה להם מיטה שהיו משכיבים בה אורחים. מי שהיה ארוך מדי- קיצרו אותו, מי שהיה נמוך- מתחו אותו. אליעזר עבד אברהם, נקלע לשם, אמרו לו: עלה ושכב במיטה. אמר להם: נדר נדרתי, מיום שמתה אמי- אינני שוכב על מיטה. ועוד אחד: זה ארוך .... פרקי דרבי אליעזר (הגר) "חורבן", פרק כ"ה. רבי יהודה אומר: הכריזו בסדום- כל מי שהוא מחזיק (תומך=) בפת לחם [ב] עני ואביון- ישרף באש! פלוטית, בתו של לוט, היתה נשואה לאחד מגדולי העיר, וראתה עני אחד מדקדק (=מחפש אוכל) ברחוב העיר, ןעגמה נפשה (הצטערה) עליו, שנאמר: "עגמה נפשי לאביון" (איוב ל' 25) מה עשתה? בכל יום [כש]היתה יוצאה לשאוב, היתה נותנת בכד שלה מכל מזון ביתה, ומאכלת (=מאכילה) לאותו עני. אמרו אנשי סדום: העני הזה מאין הוא חי?! וכשידעו (=גילו) בדבר- הוציאו אותה להישרף. אמרה: רבון כל העולמים, עשה משפטי ודיני מאנשי סדום! ועלתה צעקתה לפני כיסא הכבוד. באותה שעה אמר הקדוש ברוף הוא: "ארדנה ואראה" (בראשית י"ח 21) אם כצעקת הנערה הזו עשו אנשי סדום- אהפוך יסודותיה למעלה ופניה למטה! שנאמר :"ארדנה ואראה הכצעקתה הבאה אלי עשו כלה" (בראשית י"ח 21) הצעקתם- אין כתיב כאן אלה- הכצעקתה. השאלה שלי.. (בבקשה תענו.. ישבתי הרבה זמן להקליד...) פרוש רשי לביטוי- הכצעקתה- של מדינה 1. מהי הצעקה (הכצעקתה) לפי פרוש רשי?, מהי הצעקה לפי מדרש פרקי דרבי .לפני שני המדרשים,תאר התנהגותם של אנשי סדום בתחומי הכנסת אורחים, צדקה וכבוד לזולת.
 

יוסי ר1

Active member
השאלה היא מי צועקת את הצעקה.

רש"י מפרש לפי הפשט הלשוני, שזעקת סדום ועמורה, כלומר שתיהן מדינה אחת ברוע. לפי פירושו, העם עצמו צועק, כל אחד שם נפגע מהרוע של שכנו. המדרש לעומת זאת מנסה לתאר באופן ציורי מהו טיב הרוע, ומספר סיפורים מסמרי שיער על ההתנכלות לעניים או עוברי דרכים או אורחים. למדרש יש על מה לסמוך, כי ברגע שנודע לאנשי העיר שהגיעו אורחים (המלאכים) אל לוט, מיד כולם מיהרו להתייצב ובקשו להרע להם. לשיטת המדרש אנשי העיר עצמה לא נפגעו זה מהרוע של זה, רק האורחים. ולכן ביתו של לוט, אף שלכאורה נטמעה ביניהם (נשואה לגדול העיר), עם זאת לא קבלה את דרכם, והיתה מועמדת להשרף. התנהגות אנשי סדום בתחום הכנסת האורחים מתוארת במילים ברורות במדרשים הללו, ואין צורך להאריך.
 

דני119

New member
תוכל בכל זאת לענות על השאלה השנייה?

השאלה היא: לפי המדרשים שקראתם, תארו את התנהגותם של אנשי סדום בתחומי הכנסת אורחים, צדקה, כבוד לזולת.
 

יוסי ר1

Active member
לפי המדרש הראשון

עינו את האורחים ע"י מתיחתם או קיצוצם על מיטה (מכאן הביטוי מיטת סדום). לפי המדרש השני לא הניחו לאיש לתמוך בעניים, והעונש לתומך הוא מות בשרפה. לעניין כבוד לזולת - הסיפור קצת יותר בעייתי. אני מניח שהמורה רוצה שתכתוב שלא כבדו את הזולת. אבל מהמדרש על אליעזר איננו יודעים אם כבדו את "נדרו" שלא לעלות על מיטה, להפך, אנו יודעים שנשאר בחיים ושירת את אברהם. במדרש השני יש רמז, בתיאור העני שמחפש אוכל ברחוב. אבל כל עוד איננו יודעים מה הסיבה שסירבו להאכיל עניים, איננו יודעים אם זה מחוסר כבוד. יש טענה שאנשי סדום החליטו שאינם מעוניינים לתמוך בכאילו שאינם יכולים להשיב טובה, וזה לא קשור לכבוד. אבל כל זה אינו כתוב במדרש הזה, אז תחליט בעצמך.
 

יוסי ר1

Active member
אבל הדברים כתובים בפירוש,

גם במדרשים, וגם בתשובתי! המדרש הראשון מדבר על אורחים, והמדרש השני על עניים. קרא שוב את המדרשים, ואת התשובות שקבלת לעיל.
 

דני119

New member
הבנתייייי, אבל.....

הבנתי פשוט לא ראיתי...חחח אבל המורה שלי רוצה תשובות ממש מורחבות, אז אני נורא שימח אם תרחיב יותר בתשובתך לשאלה השניייה...!! תודההה ענקייית!
 

eyalnadav

New member
תשובה לשאלות

אנשי סדום קבעו חוק בעירם לא להכניס אורחים (ראה מקרה לוט המקראי ) ובנוסף לא לתת אוכל או צדקה לאורחים או לעניים על מנת של יגיעו לעירם ויהנו מטוב המקום שהיה בו פרדסאות בשמים זהב וכסף מרחצאות ועוד והעונש חמור למי שעובר על החוק (ראה מקרה בתו של לוט, מוות אכזרי בצורת עקיצות דבורות) כבוד לזולת ?? אין מה להוסיף , אפילו בינם לבין עצמם לא היה - והיו גוזלים את חבריהם וקובעים חוקים אילו
 

1984אא

New member
אהלה ואהליבה?

ואני עדיין מחכה לשמוע באיזו ישיבה למדת בצעירותך. וחזקה עליך שלמדת בישיבה.
 
למעלה