שאלה / בקשה

elad556677

New member
שאלה / בקשה

1 - מישהו יכול לתת לי הגדרה של מספר אי-רציונלי . 2 - מישהו יכול לתת דוגמה למשוואה שיש לה פתרון אי - רציונלי ( הכוונה היא לא למשוואה טריגונומטרית או למשוואה מעריכית/לוגריתמית עם פתרון שהוא e) . תודה !

yontanbn

New member
תשובה / מענה

1. וודאי וודאי. מספר אי-רציונלי הוא מספר ממשי שאינו מספר רציונלי. מספר רציונלי הוא מספר ממשי שניתן להצגה כמנה של שני מספרים שלמים כאשר המכנה אינו אפס. דוגמאות למספרים רציונליים:
2, -7, 0.5, 0, -45/1345, ...​
דוגמאות למספרים אי-רציונליים:
pi, e, sqrt(2), -cbrt(3)​
כאשר sqrt זה שורש ריבועי וcbrt זה שורש שלישי. יש כמובן עוד הרבה דוגמאות. משפט חביב של קנטור אומר שיש *יותר* מספרים אי-רציונליים מאשר מספרים רציונליים... 2. משוואה מאוד פשוטה היא איקס בריבוע שווה 2, שהפתרונות שלה הם שורש 2 ומינוס שורש 2, שניהם מספרים אי-רציונליים. כמובן שעוד משוואה יכולה להיות פשוט 2 איקס שווה שורש 2 שפתרונה שורש 2 חלקי 2, עדיין מספר אי-רציונלי... אפשר לתת עוד המון דוגמאות :) אגב, אם כבר משוואות. יש עוד הגדרה מעניינת: מספר אלגברי הוא מספר שמאפס איזשהו פולינום שמקדמיו שלמים. מספר שאינו אלגברי נקרא טרנסצנדנטי או טרנסצנדנטלי.

אוילר

New member
עוד משהו על אלגברים

קל לראות שכל מספר רציונאלי הוא אלגברי...אך נשאלת השאלה כמה אלגברים יש ממשפט חביב של אני לא יודע מי עולה כי יש יותר לא אלגברים מאשר אלגברים ומספר האלגברים *שווה* למספר הרציונאלים.

buga

New member
מי שהוכיח את המשפט הוא כמובן קנטור

עד אז בכלל לא היה ברור האם קיימים מספרים לא-אלגבריים. הסתבר שיש הרבה. אם אני לא טועה זאת הייתה הפעם הראשונה שקנטור פירסם את תורת הקבוצות במסווה של פתרון הבעיה, כדי להתחמק מקרונקר שרדף אותו. (כמובן שזה לא עזר לו, קרונקר רדף אותו בכל מיקרה, וההוכחה הזאת לא הוכרה כלגיטימית כמה שנים טובות).

Aegon

New member
הערה

הראשון שהוכיח כי קיימים מספרים לא-אלגבריים (טרנצנדנטיים) היה ליוביל (Liouville) אך קנטור אכן הוכיח לאחר מספר שנים כי מספרם כגרגירי החול שעל שפת הים, כלומר עוצמתם היא עוצמת הממשיים.

Fingertip

New member
לא רוצה לחזור לשרשור של החול, אבל

מספר גרגירי החול שעל שפת הים הוא סופי - וגם אם לא, הוא בוודאי לא כעוצמת המספרים הממשיים - אלא אלף אפס. די ברור שניתן לסדר את כל הגרגירים בשורה... אהד.

Aegon

New member
גרגירי חול

heh, אני יודע שמספר גרגירי החול הוא סופי, זה היה רק ביטוי (לא כל כך מוצלח.)

buga

New member
בטוח? מצטער על הטעות...

זה אומר שלא כדאי להקשיב להערות היסטוריות של מרצים...

למעלה