שאלה במכניקה...

שאלה במכניקה...

מהו הגובה המינימלי H ממנו יש להפיל כדור על מנת שיעבור דרך לולאה בעלת רדיוס R מבלי שיפול?

bambipoop

New member
תשובה

H>2R נחשב זאת בעזרת אנרגיות. כאשר הכדור מונח בגובה H האנרגיה הפוטנציאלית שלו (והיחידה בגלל שהכדור במנוחה) היא mgH עכשיו הכדור משוחרר וכאשר הכדור מגיע לתחתית הלולאה האנרגיה הפוטנציאלית מתאפסת (משום שהגובה הוא 0) וכל האנרגיה מומרת לאנרגיה קינטית (מהירות) עכשיו הכדור מתחיל לעלות ובעצם האנרגיה הקינטית שוב מומרת לאנרגיית גובה, שים לב שבגלל חוק שימור האנרגיה האנרגיה הכללית שיש לכדור היא עדיין mgH, עכשיו בשיא הגובה של הלולאה האנרגיה הפוטנציאלית של הכדור היא mg2R (הכדור נמצא בחלק הגבוה ביותר כאשר גובהו מהקרקע הוא כגודל הקוטר 2R) עכשיו אם H היה שווה ל2R זה אומר שכל האנרגיה הייתה עכשיו אנרגיית גובה והכדור היה נופל למטה, מכיוון אבל שH גדול מ2R לכדור נותרה עוד קצת אנרגיה והאנרגיה היא אנרגיה קינטית, בגלל זה הכדור ממשיך בתנועתו ומסיים את הסיבוב. מקווה שההסבר היה ברור. ואני מקווה שזה מובן שהתייחסתי ללולאה חלקה וחסרת אוויר :)

susony

New member
זה בסדר לחשב את זה בעזרת משוואת האנרגיה,

אבל כשהכדור נמצא בגובה 2R עדיין יש לו מהירות אופקית שצריך לקחת בחשבון, ולכן יש לו אנרגיה קינטית. את המהירות הזו ניתן לחשב ע"י משוואת כוחות רדיאליים.

bambipoop

New member
ובגלל זה...

ובגלל זה h>2r כך שיש אנרגיית מהירות אבל שואפת לאפס, בול מה שאתה צריך בשביל שהכדור יסיים סיבוב. אם אני טועה אני אשמח ללמוד תעלה בבקשה פתרון שלך

susony

New member
אז זהו, שהמהירות לא שואפת לאפס

אם למדת על תנועה מעגלית, החישוב די טריוויאלי, ואם לא למדת על תנועה מעגלית, הפתרון שלי לא יגיד לך הרבה

bambipoop

New member
למדתי דווקא...

בבקשה העלה פתרון, מקסימום לא הבנתי ובזבזת 5 דק' אבל אם לא אז זה אומר שאחד מאיתנו ילמד משהו חדש, לא שווה?

susony

New member
בקווים כלליים

השאלה (כפי שאני מבין אותה) באיזה גובה אני צריך להפיל כדור כך שיבצע מעגל אנכי שלם שגובהו 2R? נסמן H את הגובה ההתחלתי: H=2R+h, כאשר h הוא התוספת לגובה המעגל שממנו צריך להפיל את הכדור. האנרגיה הפוטנציאלית של הכדור לפני ההפלה: Ep1=mgH=2mgR+mgh הכדור נופל ונכנס למסלול. כאשר הכדור מגיע לגובה המקסימלי של הלולאה, יש לו אנרגיה פוטנציאית Ep2=2mgR ואנרגיה קינטית Ek=1/2mv^2. שימור אנרגיה: Ep1=Ep2+Ek הכנסת האיברים וצמצום נותן לנו את המשוואה: 1/2mv^2=mgh או v^2=2gh הכדור נע בתנועה מעגלית, לכן הוא מקיים את משוואת כוחות של תנועה מעגלית: F=mv^2/R F - הוא הכוח הצנטרפטלי למרכז המעגל. כאשר הכדור נמצא בנקודה המקסימלית שלו, פועלים עליו 2 כוחות כלפי מטה: 1. כוח המשיכה mg 2. הכוח הנורמלי של המסילה N, התלוי במהירות הכדור. אנחנו מחפשים את המהירות בה N=0, זה כדי לקיים את התנאי: "הגובה המינימלי H ". עבור גבהים גבוהים יותר N>0 ועבור גבהים נמוכים יותר, הכדור לא יבצע תנועה מעגלית. לכן בנקודה העליונה, משוואת הכוחות: mv^2/R=mg ולכן: v^2=gR נשווה את זה לביטוי שקיבלנו למעלה עבור v^2 ונקבל: gR=2gh ולכן h=R/2 => H=2.5R

למעלה