שאלה בחשמל

ספרייט2

New member
שאלה בחשמל

כמה שאלות א. חישבתי את השדה שכל מטען יוצר בנקודה D עפ'י הנוסחא : e=k*q/r^2 אבל בגלל שמדובר בשדה (גודל וקטורי) אני לא יכול לחבר ככה סתם מספרים. אם כך איך אני מחשב זאת ? ב. כמו כן, האם הוקטורים A ו C מבטלים זה את זה ? למה ? כי הם בכיוונים מנוגדים ? אם כך אני יכול לומר שהכיוון של השדה מעלה ?

פרק את השדות לרכיבים וחבר בכל ציר בנפרד.

הציר האופקי הם יבטלו זה את זה ואילו באנכי הם יחזקו זה את זה

ספרייט2

New member
אם אני קובע כי

BD הוא ציר Y וכיוונו החיובי מעלה וAC הוא ציר הX וכיוונו החיובי ימינה אז בציר האופקי הוקטורים מבטלים זה את ה -E+ , אבל העוצמה שלהם לא זהה 1.8 ו - 3.6 , עדין אפשר לבטל אותם ? ובציר האנכי יש את העוצמה -2.025 איך אני ממשיך מכאן ? תודה רבה

ספרייט2

New member
איך לפרק את השדות לרכיבים ?

לפי התגובה שלך אני מבין שאני צריך להשתמש בסינ וקוס' אבל האם העניין מצריך בכלל שימוש שכזה בשאלה ? שהרי הוקטור העליון מאונך ל2 הוקטורים האחרים. אשמח אם תוכל להנחות אותי

Tal Miller

New member
לא צריך

הם מאונכים נכון, בגלל זה A ו-C משמשים לבניית רכיב X של השדה, וB משמש לבניית רכיב Y של השדה. כשיש לך את הרכיבים הכוללים אפשר למצוא את הגודל של השדה E= sqrt(x^2 + y^2) zzz והזווית של השדה השקול יחסית לציר AC a = arc tan(y/x) zzz

ספרייט2

New member
ומה לגבי

כיווני הוקטורים ? כלומר אם תשים לב הכיוון של A פנימה והכיוון של C גם פנימה. זה משפיע איכשהוא ? האם אני צריך לסכום אותם כך : 1.8-3.6 (מדובר בעוצמות השדה השונות שמפעיל כל מטען) ? בנוסף, ראיתי שכתבת ARC מה הכוונה ?

Tal Miller

New member
הסבר

הכיוונים של כל X וY זה אתה תחליט לפי מה הסימן של המטען, ז"א כשאתה מחבר את הרכיבים אתה צריך לדעת מה פלוס ומה מינוס בהתאם לציר שאתה בוחר (אני מניח שתבחר ימינה חיובי ולמעלה חיובי כמו שמקובל בדרך כלל). וזה כשיש לך tan a = 1 ואז אתה עושה SHIFT TAN במחשבון כדי לקבל את הזווית, שתצא 45 מעלות, זה ARC.

הסבר מפורט

התשובה שלי הייתה כללית. בנקודה D באמת אין צורך לפרק לרכיבים. 1. אתה מגדיר מערכת צירים שראשיתה ממוקמת ב D, הציר האנכי מתלכד עם BD והכיוון החיובי הוא כלפי מעלה, והציר האופקי מתלכד עם AC והכיוון החיובי שלו הוא ימינה. 2. חשב את השדה של Qa בנקודה D. K*2E(-8)/0.1² הסימן של השדה הוא פלוס כלומר ימינה. 3. השדה של Qc בנקודה D K4E(-8)/0.1² - השדה פועל מ C לכיוון A, אבל מכיוון שהכיוון החיובי של הציר האופקי הוא ימינה, השדה מקבל סימן מינוס (וקטורים!). אילו המטען ב C היה שלילי ולא חיובי, אז המינוס של המטען בצירוף המינוס של הכיוון היו נותנים פלוס ובאמת, אילו היה ב C מטעם שלילי, הוא היה מושך מטען בוחן לכיוון ימינה. עכשיו אתה מחבר את השדות בציר האופקי. מכיוון שאתה מסכם רכיבים ולא וקטורים, אז החיבור הוא חיבור אלגברי K*2E(-8)/0.1²] + [-K4E(-8)/0.1² ] = -K2E(-8)/0.1² כלומר השדה בציר האופקי בנקודה D הוא בגודל הרשום למעלה וכיוונו שמאלה (בגלל המינוס). 3. השדה שיוצר המטען של B בנקודה D יהיה עם סימן מינוס, כי הוא פועל בכיוון הפוך לכיוון החיובי של הציר האנכי. K(-3)E(-8)/BD²- שים לב שהמינוס של הכיוון כפול המינוס של המטען נותנים פלוס. ובאמת, אם נביא מטען בוחן חיובי לנקודה D, המטען השלילי של נקודה B ימשוך את מטען הבוחן למעלה, כלומר בכיוון החיובי של הציר ה אנכי. את BD נמצא לפי טריגו במשולש היש"ז BDA BD=ADtg30°=10tg30°=5.8 cm = 0.058m ה ARC שרשמו לך קודם הוא פשוט זה: אם tan30°=BD/AD אזי (30°=arctan(BD/AD כלומר ARC זו הזווית המתאימה לפונקציה טריגו הפוכה.

ספרייט2

New member
לא טעית ?

כי אם הגדרנו את ציר Y מעלה והמטען בB הוא שלילי אז הכיוון של השדה שלו הוא לכיוון המטען, לכן אין צורך לשים סימן מינוס אלא להשאיר את השדה כפי שהוא, כי וקטור הכיוון הוא עם כיוון החיובי של ציר הY. דעתך ?

ספרייט2

New member
כלומר, האם ממה שאני מבין הדרך לתשובה היא

חיבור וקטורי השדות בציר האופקי 1.8-3.6=1.8- בציר האנכי 2.025- ומכאן (2^(1.
+ 2^(2.025-) ) sqrt = וקטור השדה את הכיוון אני עושה לפי טריגו משולש נכון ?

כמה תיקונים קלים ../images/Emo13.gif

1. ברגע שאני מחבר רכיבים על אותו ציר אז החיבור הוא כבר לא וקטורי אלא אלגברי, כלומר מחברים פלוסים הומחסירים מינוסים בלי התחשבות בכיוון, כי הרי כולם על ציר אחד. 2. בציר האנכי, לדעתי השדה הוא חיובי ולא שלילי. ראה את ההסבר למעלה. 3. החישוב הכולל הוא נכון. רק צריך לשים לב לתרגם את הזווית לזווית ברביע הנכון. לדוגמה, סינוס שלילי יכול להיות ברביע השלישי וגם ברביעי. צריך להסתכל בשרטוט ולהגדיר את הרביע בהתאם.

התוצאה היא אותה תוצאה אבל המתודיקה שונה.

אני יוצא מתוך הנחה שהשדה נוצר ע"י מטען חיובי. מטען חיובי ב B היה יוצר שדה לכיוון מטה ולכן הסימן הוא שלילי. עכשיו אני מציב את המטען האמיתי שיש כרגע ב B. מכיוון שהמטען בעצמו הוא שלילי אז השדה כולו יוצא חיובי, כלומר: אם אני מביא מטען בוחן (שהוא תמיד חיובי) ומציב אותו ב D, הוא ינוע כלפי מעלה. אם עדיין לא ברור - כתוב כאן.

ספרייט2

New member
סוס , שאלה בקשר לתרגיל

לא הבנתי מה שרשמת לי אז אני אסביר את דברי אחרי שחישבתי את השדה שיוצר כל מטען בנקודה D ואני יודע את וקטור הכיוון אני פשוט סוכם אותם, וקטור שהוא עם כיוון הציר יקבל + ווקטור שהוא נגד כיוון הציר יקבל מינוס. לאחר מכן אני עושה פיתגורס ומקבל את וקטור השדה כדי למצוא את הזווית אני עושה Y/X שיפט טאנגנס האם אני צודק ? תודה רבה

אתה כמעט צודק. ניקח דוגמה:

הרכיב האופקי שווה 20 והוא פועל ימינה הרכיב האנכי שווה גם כן 20 והוא פועל בכיוון מטה.
20/(-20)=-1 shift tan = -45° במקרה הזה, לפי הכיוונים של הרכיבים אתה רואה שהזווית צריכה להיות 360°-45° = 315° עכשיו ניקח מקרה אחר -20 הרכיב האופקי שווה -20 הרכיב האנכי שווה (-20)/(-20)=1 shift tan = 45° אבל האם הוקטור של התוצאה הוא בכיוון של פלוס ארבעים וחמש? לא ולא. רק על סמך הסתכלות בשרטוט אתה יכול "לפרש" את התוצאה ולהגיד שהכיוון הוא 45°+180° = 225° כלומר: את הזווית בפועל לא מספיק לחשב במחשבון אלא צריך לקבוע אותה על סמך הסתכלות בשרטוט​

למעלה