שאלה בחשמל ומגנטיות

שאלה בחשמל ומגנטיות

היי, נתקלתי בשאלה שבמהלך פתרונה יצאו לי תוצאות קצת לא הגיוניות, אשמח לעזרתכם במציאת הבעיה... נתון קבל שהפרש הפוטנציאלים בין הלוקחות שלו הוא 7^10 וולט, והוא משמש כמאיץ עבור שני סוגי יונים- אטום מימן מיונן פעם אחת שמסתו mp ומטענו e+, ואטום הליום מיונן פעמיים שמסתו 4mp ומטענו 2e+. נתון: mp = 1.67x10^-27 , e = 1.6x10^-19 לאחר ההאצה בשדה החשמלי שבתוך הקבל, האטומים נכנסים לשדה מגנטי B = 2T המכוון אל תוך הדף, ונעים בתנועה מעגלית קצובה. בסעיף א מבקשים את המהירות של 2 היונים בכניסה לשדה המגנטי. מה שעשיתי זה השתמשתי בשיקולי אנרגיות כדי למצוא את מהירות היונים ע"י שימוש בנוסחא: 1/2mv^2 = qΔV כש- v היא מהירות היון בכניסה לשדה המגנטי (מהירותו ההתחלתית זניחה = 0), ו- ΔV זה הפרש הפוטנציאל בין הלוחות (7^10). מההצבות בנוסחא קיבלתי ערכים די גבוהים - מהירות יון המימן יצאה לי 4.3x10^7 m/s, ומהירות יון ההליום יצאה לי 3x10^7 m/s בקירוב. אלו תוצאות די גבוהות (מתקרב למהירות האור), ובדקתי 7 פעמים את ההצבות שלי- זה נראה בסדר מבחינת חישוב. האם זה הגיוני או שיש לי טעות בשיקולי האנרגיה בכלל? בסעיף ב' התבקשתי למצוא את המרחק בין 2 היונים לאחר שהשלימו חצי סיבוב בשדה המגנטי. כיוצא מכוח לורנס הגעתי לנוסחא: F = qvB = mv^2/R ולכן רדיוס הסיבוב יהיה: R = mv/Bq התוצאות שיצאו לי בסעיף זה גם נראות לי יחסית גדולות- רדיוס הסיבוב של יון המימן יצא 22.7m, ושל יון ההליום 31.9m. וזה הסעיף ששבר אותי- בסעיף ג' ביקשו לדעת בכמה יש להגדיל את המתח על הקבל אם רוצים להגדיל פי 2 את המרחק בין היונים שקיבלתי בסעיף ב'. הלכתי לפי רעיון שכדי להגדיל פי 2 את המרחק בין היונים, יש להגדיל פ 2 את רדיוסי הסיבוב שלהם... הצבתי את הרדיוסים שקיבלתי בסעיף קודם כפול 2 בנוסחא qvB = mv^2/R כדי למצוא את המהירות שדרושה בשביל רדיוס סיבוב שכזה, ובשלב הזה התוצאות כבר עברו את מהירות האור. יצא לי שמהירות יון המימן צריכה להיות 8.6x10^9 m/s , ושמהירות יון ההליום צריכה להיות 6.11x10^9 m/s האם משהו מכל מה שגיבבתי פה הגיוני, או שיש לי איזושהי טעות פאטלית בדרך?

התוצאה של א' היא תוצאה סבירה

שהמסה של אטום המימן היא ~1000 MeV כך שאם מאיצים אותו תוך שימוש באנרגיה שהיא 1% מהמסה שלו הוא יגיע למהירות יחסותית. (תנסי לעשות את החישוב עם הנוסחה היחסותית). תחשבי מה היה קורה אם היו מאיצים בן אדם באנרגיה שהיא 1% מהמסה שלו. לגבי סעיף ב' את רואה למה ב-CERN משתמשים במאיצים בהיקף של כמה קילומטרים
כאשר עוברים את מהירות האור זה סימן שצריך לעשות חישובים יחסותיים (לא mv^2)
- קל מאוד לקבל תוצאות כאלה מהמכניקה של ניוטון

למה הכוונה בחישובים יחסותיים?

עדיין לא הגענו לתורת היחסות (בעצם לא נגיע בכלל בקורס הזה, אלא רק בקורס מכניקה...) לכן אני מניחה שמצפים מאיתנו להמשיך להשתמש בניוטון... ולשאלתך- אני בתקווה עושה הסבה מקצועית ממדעי המחשב לפיסיקה, הולכת לקחת השנה כמה קורסים בפתוחה, ואם אני אצליח ויאהב את זה, כנראה אמשיך ללמוד בעברית לתואר בפיסיקה. בנתיים לקחתי קורס קיץ של יסודות הפיסיקה בפתוחה כדי לרענן קצת את הפיסיקה התיכונית...

המסה של הגוף משתנה עם המהירות

ΔVe הוא ההפרש בין מסת המנוחה למסת במהירות (במהירויות מנוחות זה שוה להגדרה הניוטונית) ברור ש- qvB = mv^2/R משתנה גם. חוץ מזה גופי מסתובבים קורנים קרינה אלקטרו מגנטית. למאמר בנושא http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_in_special_relativity

montag26

New member
יש לך טעות

הנוסחאות שלך לרדיוסים נכונות, תציבי שוב ותקבלי R1=0.22m R2=0.44m המרחק עצמו הוא d=2(R2-R1 המרחק פרופורציוני לרדיוסים, והרדיוסים פרופורציוניים למהירויות, כי R=mv/qB לכן המרחק פרופורציוני למהירויות חוץ מזה מהנוסחה לשימור אנרגיה שרשמת בהתחלה qV=0.5mv^2 נובע שהמהירות פרופורציונית לשורש של המתח לכן, בסה"כ, המרחק פרופורציוני לשורש של המתח. לכן כדי להכפיל את המרחק, צריך להכפיל פי 4 את המתח! נראה לי שהגעת למהירות גבוהה ממהירות האור כי הצבת ערכי R לא נכונים...

הנה הדרכה

בסעיף א' צדקת. בסעיף ב' הייתה לך טעות חישוב: במקום 22.7 היה צריך לצאת לך 0.227 ובמקום 31.9 צריך לצאת 0.319 המקור לטעותך לדעתי הוא שכאשר נותרת עם 10 בחזקת מינוס 20 במונה ו-10 בחזקת מינוס 19 במכנה, התייחסת לזה ללא המינוסים ובמקום לחלק בעשר, הכפלת. בסעיף ג' ענו לך נכון בתגובה מעליי. אני ממליץ לך מעתה ואילך לא למצוא מספרים אלא רק כאשר יש לך ביטוי סופי, ובמקרה של הסעיף הנ"ל תנהגי כך: דרשו ממך R חדש כפול מהישן-> תלכי לנוסחה שמצאת ל-R ותחפשי איזה מהנעלמים איננו קבוע נתון, אלא משהו שאת יכולה לשלוט עליו. את מגלה שזה המהירות -> כאן את רואה שהמהירות החדשה צריכה להיות כפולה על מנת שגם R יוכפל. -> מכאן תלכי לנוסחה שמצאת למהירות ושוב פעם תחפשי את הנעלם הלא קבוע/נתון, אלא שכאן זה כבר נגמר כי יש לך שם את המשתנה שאותו את נדרשת בלאו הכי לשנות - הוא המתח. המהירות החדשה כפולה, אך כעת היא נמצאת בריבוע, לכן כל הביטוי מוכפל למעשה פי 2 בחזקת 2, וכך גם המשתנה שבצד השני, הוא המתח החדש. כלומר המתח החדש הוא פי 4 מהמתח הישן. קצת קשה להסביר את זה כך באוויר. על הנייר אפשר להראות בדרכים נוספות. בהצלחה. moredereh.physimath - gmail

אויש נכון, באמת לא שמתי לב...

יצא לי 1^10 במקום 1-^10 כנראה שלא מומלץ לעשות תרגילים בפיסיקה ב- 3 בבוקר :0. תודה לכולם על העזרה!

למעלה