שאלה בבקשה

שאלה בבקשה

לאחרונה יצא לי הרבה לשמוע את המילה למה - בשווא באות הראשונה (אני חושבת שהכוונה היא לשם מה, או למה) להבדיל מהמילה לָמה (מילת שאלה), האם יש כזו מילה, או שזו עוד המצאה אומללה של הסלנג העברי?

באמת, למה את מתכוונת?

למה התפתחות טבעית של השפה הנובעת מהשימוש היומיומי היא בבחינת "המצאות אומללות"?

רגע, גם הלל צודק

הוא היה הראשון שציטט באוזניי את זה הפסוק כבר בשבוע הראשון לשהותי בצפון אבל כחלק ממובאה ארוכה יותר. אני מודה ומתוודה שכשבוררים למעני את הבר מן המוץ, כמו שאת עשית, זה מאיץ אצלי תהליכים.

גרי רשף

New member
לדעתי אלו שתי מילים שונות../images/Emo22.gif

לָמה- מה הסיבה? לְמה- מה התכלית?

גנגי

New member
אם בתחביר עסקינן

אז בחלוקה תחבירית "לָמה" יציין סיבה (תיאור סיבה) ו"לְמה" יתאר מושא עקיף ולא תכלית. דוגמות: ברור לכול לָמה הוא עשה זאת. (סיבה, כחלק מפסוקית נושא) לְמה משמש הכלי הזה? (משלים פועל מושאי, מושא עקיף) בשימוש כמציין תכלית הוא שגוי, כמובן. דוגמה: לְמה ביקשת שאבוא מוקדם יותר? אין כאן עוד אף אחד! (תיאור תכלית: צריך להיות "לשם מה") בוקר נאה בצפונמריקה. ואצלכם?

נדמה לי שהסיבה לשימוש בלeמה

נובעת מנדידת משמעויות (מעתק סמנטי(?) - אנא עארף?). פעם, בעבר הרחוק לימדו אותנו שיש להבחין בין למה ל-מדוע. למה - לתיאור תכלית, מטרה (ומזה נובע שעיקר עניינה בעתיד), מדוע - לתיאור הסיבה שגרמה לכך שדבר קרה (בעבר). השלב הבא היה, ביטול "האיסור" על שימוש בלמה לתיאור הסיבה, ושימוש בה במקביל לשימוש ב-מדוע. עם הזמן, מסיבה מן הסיבות, "מדוע" הורגשה בפי הדוברים כמילה מיושנת ויצאה כמעט מן השימוש (בדיבור). ועתה הגענו לשלב המכריע. עקב החדילה משימוש ב-מדוע, הפכה "למה" למילת הסיבה האולטימטיבית (וגם גנגי "נפלה בפח" זה) ואיבדה את מקומה כמתארת תכלית. ועתה נוצר צורך במילה חדשה למילוי החלל. וזהו המקום שבו הומצא השימוש בלeמה.

אוֹחַ

New member
../images/Emo6.gif הייתי בטוח ש"לeמה"="לשמה".

מתוך שלא לשמה בא לשמה.

nutmeg

New member
אין לי אלא

לחזור לאנגלית - מה לעשות שם לפחות אני יודעת משו למה - why לeמה = what for הלא כן?

איתמר ש

New member
מזכיר לי

שבחולצת סניף של חבר שלי הכותרת היתה: "למה? למה שילמנו 400 שקל?" וכדי שאיש לא יטעה חלילה בקריאה, הם טרחו לנקד את זה בנקודות ענק: "לֶמה? לֶמה שילמנו 400 שקל?".
כשרצינו לעצבן אותו היינו צועקים לו במלעיל: "לֶמה? לֶמה"?

למעלה