שאלה באופטיקה

abcedh

New member
שאלה באופטיקה

שלום. אינני מבין למה איור ה הינו האיור שמתאר נכון את התאורה על המסך (לפי התשובות בספר). הרי הצבע הכי חיצוני באיור הזה זה אפור בעוד שבמערכת הזאת באזורים החיצוניים צריכים לפגוע לא רק הקרניים של מקור האור אלא גם הקרניים של הדמות (הקרניים המוחזרות מן המראה). לכן לדעתי איור ב הוא הנכון כאן. ישר מאחורי הדיסקית יש צל מלא, מסביבו יש צל חלקי (בגלל האור של התמונה/הקרניים המוחזרות) ועוד יותר מסביב יש גם אור ממקור אור וגם מהתמונה - הארה מלאה. אשמח להבין היכן הטעות. תודה רבה.

הסבר

ראה ציור מצורף, שי לב שלמקור האור O יש בבואה O' שגם היא פועלת כמקור אור. הקוים האדומים מתארים את גבולות ההארה של כל מקור.
באזורים בהם מאיר רק מקור אחד, יש צל חלקי.
באזורים בהם שני המקורות מאירים, יש אור מלא.
קצת דומה להסבר על ליקוי חמה.

abcedh

New member
...

קודם כל, תודה על התשובה. אני מסכים לגמרי עם כל מה שעשית (אני גם ציירתי כך). אך אני לא מבין למה מקור האור O מוגבל להארה רק בטווח שציירת. כלומר למה שהוא לא יפיץ קרני אור גם יותר למעלה? הרי הקווים הם רדיאלים ומופצים לכל מקום אז למה שהם יסתפקו רק בגבול איפה שהקרניים "נוגעות" בדיסקית? אנסח את עצמי אחרת: אפשר למתוח קו ממקור O לנקודה הכי עליונה (לאיפה שמגיעה קרן אור מהבבואה, איפה שכתוב "צל חלקי" ליד "מסך") מכאן יוצא שגם O מגיע לשם ולכן תיהיה הארה מלאה ולא צל חלקי.

הסבר

לדעתי צל חלקי הוא מקום שבו מגיע אור רק ממקור אחד. במקום שתיארת מגיעות קרניים מ - O אבל לא מ - O' (כי הוא מוגבל ע"י קצות המראה), לכן זה צל חלקי.

למעלה