שאלה אתית

yommi

New member
שאלה אתית

בהיותי בבית קפה הבוקר עם ידידה קיבלנו חשבון ועליו הייתה תוספת שנכתבה על ידי המלצרית החיננית בכתב יד מסקרן במיוחד. ידידתי שהינה חובבת גרפולוגיה הסתקרנתה בהקשר לכתב היד וטמנה אותו בכיסה להצצה מאוחרת יותר. העליתי שאלה אתית לגבי הפעולה, שהרי המלצרית לא נתנה את רשותה לניתוח כתב ידה. מה דעתכם ?

השאלה היא בעיקר

מה היא מתכוונת לעשות עם זה. אם זה רק לצורך התרגול, כלומר - היא לוקחת את זה כדוגמה ללמוד ממנה (אני מניחה שהיא רוצה להסתכל בספרים ולראות מה נאמר על מאפיין כזה או אחר), נראה לי לא לא-אתי. אם כי עדיף כמובן שתבקש את רשותה. אבל אם היא מתכוונת לעשות בזה שימוש אחר, שיש בו פרסום פרטים וכו' - זה כמובן לא ראוי.

yommi

New member
אפילו בלי שימוש לרעה

אילו יכלה (תיאורטית) לנתח את הזיעה שהשאירה המלצרית על הפתק כדי לנתח את מצבה הרפואי, אפילו ללא פרסום אלא לצורך מחקר, האם גם אז היית רואה בזה עניין אתי ? אם כך מדוע צריך לקבל את רשותם של אנשים כדי להשתמש בהם לצורך מחקר ?

מכיוון שכל ענין הגרפולוגיה

הוא שרלטנות חסרת בסיס, אינני רואה כאן בעיה. היא יכולה לנתח את אישיות המלצרית גם משאריות הקפה..

גנגי

New member
איך ידעת שיש כאלה

שעושים גם את זה?

meitush123

New member
זה לא נכון

להעמיד גרפולוגיה באותה רמה של קריאה בקפה, אם כי יש בהחלט שרלטנים (כל מיני צורות שלמדות אותך לנתח בן אדם לפי צורת הת' שלו וכל מיני שטויות כאלו).

meitush123

New member
זה לא נכון

להעמיד גרפולוגיה באותה רמה של קריאה בקפה, אם כי יש בהחלט שרלטנים (כל מיני צורות שלמדות אותך לנתח בן אדם לפי צורת הת' שלו וכל מיני שטויות כאלו).

yommi

New member
הטענה שלך אינה רלוונטית לשאלתי

בלי להכנס איתך לויכוח האם הגרפולוגיה הינה שרלטנות או לא. הידידה שלי מאמינה שזו אינה שרלטנות, ולכן השיפוט האתי של העניין צריך להיעשות על פי נקודת המוצא שלה ולא שלך

ihtiyar

New member
הו, זה בהחלט חידוש אתי

השיפוט האתי של עניין צריך להיעשות על פי נקודת המוצא של האדם בו מדובר? נחמד. הייתי בטוח שזרם האמוטיביזם האתי כבר גווע לפני למעלה מחמישים שנה.... אם הידידה שלך מאמינה למשל שצריך לסרס את הגברים, אז השיפוט האתי צריך להיעשות על פי נקודת המוצא שלה? בהחלט מעניין. בהחלט....

yommi

New member
עזוב שניה את ה"זרם אמוטיביזם האתי"

שאין לי ממש מושג מהו לפי איזו הנחת יסוד אתה מציע לשפוט את הפעולה של הידידה שלי ? היא מאמינה שניתן לחשוף את אופיו של האדם בעזרת ניתוח כתב היד, והיא עושה זאת ללא בקשת רשות האם נראה לך הגיוני לנתח את האתיקה של הצעד שלה על פי אמונתו של מישהו החושב שגרפולוגיה היא הבלים ? האם אדם המנסה לנתח את מצבו הרפואי של אדם ללא ידיעתו, פעולתו אתית רק בגלל שהוא משתמש בפרוצדורה רפואית לא נכונה שלא תביא אותו לתוצאות ? והדוגמא שלך בעניין אמונתה של ידידתי שצריך לסרס גברים כל כך לא שייכת לעניין שלנו שאין לי אלא לתהות שמא אתה מנסה להתחכם סתם

היא יכולה לנתח את אופי המלצרית

גם לפי צורת ההתייחסות ללקוחות, התסרוקת , או מצב הכוכבים, ולמה מפריע לך כל כך מעשה האווילי של הידידה שלך. שתנתח כמה שהיא רוצה.

yommi

New member
"תם ונשלם" - אל תטרח

המעשה של ידידתי כלל אינו מפריע לי, הוא העלה אצלי שאלה אתית, שכנראה לא ממש מעניינת אותך אז אתה באמת לא חייב להגיב

ihtiyar

New member
מציע שתעזבי גם את את האמוטיביזם.

אתיקה דנה בטוב וברע החברתי. כל עוד אדם כלשהו, חברתך למשל, מאמין שסירוס גברים הוא דבר חיובי, אבל החברה שבה הוא חי סבורה שזה פשע (ולכן לא אתי), אז למרות רגשותיה או אמונותיה של חברתך, סירוס גברים איננו אתי בחברה שבה היא חיה. כך גם אם באותה חברה קריאה בתה-היביסקוס או שליחת אנרגיות-קריסטליות-שליליות נחשבים להבלים, אין משמעות לכך אם חברתך חושבת שלקיחת ספל תה צמחים מהכיור היא מעשה לא אתי.

yommi

New member
תנסה להתייחס לדוגמא הרפואית שנתתי

האם נסיון לנתח את מצבו הרפואי של האדם ללא הסכמתו, תוך שימוש בפרוצדורה רפואית שגויה שלא תביא לתוצאות היא צעד שאין לו משמעות אתית ? האם אדם שמטעים אותו לחשוב שלחיצה על כפתור תגרום סבל גדול לאדם הנמצא בחדר אחר ע"י שליחת זרם חשמל, ובעצם אין שום אדם בחדר, האם אין משמעות אתית ללחיצה שלו על הכפתור ? הנסיון שלך להציג את הגרפולוגיה כהבל מוחלט שאין לו שום בסיס חברתי, נסתר בקלות על ידי העובדה שמקומות עבודה לא מעטים משתמשים בכלי הזה לצורך סינון עובדים. אני לא מנסה להביע דעה על תקפות הגרפולוגיה, יש לי הסתייגויות לא מעטות לגביה אם כי לא הייתי מרחיק לכת עד כדי השוואתה לקריאה בקפה, ובכל זאת אני חושב שניתן לקיים דיון אתי בעניין.

ihtiyar

New member
בחברה שבה אתה ואני חיים,

1. הרפואה הקונבנציונאלית מקובלת על החברה, וכך גם החיסיון הרפואי. לכן בחברה שלנו זה לא אתי לנתח מצב רפואי של אדם ללא הסכמתו. 2. הדוגמה שהבאת בקשר לניסוי איננה ממין העניין, משום שהמעורבים בניסוי הביעו הסכמה להשתתף בו. כמו - נניח - מתן תרופות פלאצבו לאנשים המשתתפים בניסוי. לכן אין כאן סוגיה אתית. 3. יש דיסקוטקים המסננים לפי צבע העור, יש מקומות עבודה המסננים לפי גרפולוגיה, ויש ישובים שאינם מקבלים תושבים המאמינים בדת אחרת. כל המקרים האלה אינם אתיים, אפילו אם מרכיבים מסויימים באוכלוסיה נוקטים בהם.

אגב, באותו ניסוי על גרימת כאב

עלתה בסופו של דבר שאלה אתית. אנחם נחקרים מביעים הסכמתם להשתתף במחקר, אך לא תמיד ידוע מה "גבול" ההשפעה של המחקר, ובמקרה זה הם עברו, כנראה, את הגבולות הסבירים כפי שהתבטא במצבי דחק של הנחקרים (לא בדיוק זוכרת את פרטי הניסוי)

ihtiyar

New member
אם כך, זה חרג אל התחום הפלילי...

כל עוד הניסוי נערך בהתאם למוסכם, אין שום בעיה אתית כל עוד המשתתפים בו, והביעו הסכמתם בתום לב הם בוגרים ואחראים למעשיהם.

למעלה