רש"י והדפסת התנ"ך

לאהרחל

New member
רש"י והדפסת התנ"ך

הספר העברי הראשון שהודפס היה הרי התנ"ך עם פרוש רש"י בשנת 1475 באיטליה. אני מחפשת מידע או מקומות בהם אוכל למצוא את המידע לשאלות הבאות למה הדפיסו ישר את רש"י עם התנ"ך? איך זה שההוצאה הראשונה לא הייתה תנ"ך לבד ? והאם ומתי הוציאו את התנ"ך בלי רש"י אתרים עם חומר או אנשים משכילים אני לומדת על רש"י ומנסה להבין לכן סוגיות שונות תודה

pembencipolisi

New member
לפני המדפיסים היה זמין גם פרוש רש"י

אז הם הדפיסו אותו. הדבר מראה עד כמה הפרוש נעשה מקובל. בזכות הדפוס הפך פרוש רש"י לדבר "לא מנותק" מן העריכות התורניות. המדפיסים הראשונים כנראה ראו לנכון , מסבות של זמינות ויעילות, להדפיס תנ"ך עם פרוש רש"י.

יוסי ר1

Active member
אני לא בקיא ביותר בתולדות הדפוס,

אך נראה לי שהמדפיסים לא סתם בחרו להדפיס את פירוש רש"י רק כי הוא היה זמין לפניהם. אני חושב שגם לפני הדפוס היה נהוג ללמוד תורה עם פירוש רש"י, שהיה הפירוש המקובל ביותר משלשה טעמים: בהירות הפירוש, קירוב הפירוש לפשט, והסתמכותו הנרחבת על מקורות חזל"יים. אני יודע שלאחר תחילת הדפוס, "ללמוד עם פשט" משמו ללמוד עם רש"י. אך כאמור, דברי נכתבו ללא בדיקה אלא על סמך ידע שאיני בטוח כ"ך בנכונותו.

לאהרחל

New member
ממה שלמדתי אכן הוא היה נפוץ ביותר

עוד לפני המצאת הדפוס. קראתי שהתנ"ך הודפס לאורך כל ההסטוריה יותר במהדורות עם רש"י מאשר בלי רש"י. מנסה ללמוד כמה שיותר על האדם המופלא הזה

חייםלוי

Member
מנהל
פירוש רש"י לתורה לא היה ההדפסה

העברית הראשונה. קדמו לו 8 ספרים שנדפסו ברומא. הוא הדפוס העברי הראשון המתוארך - רל"ה 1475. זה לא היה תנ"ך עם פירוש רש"י כי אם רק הפירוש. הספר הודפס ברג'יו די קלבריאה בדרום איטליה ע"י אברהם בן גרשון בן יצחק. את יכולה לקרוא על רש"י באתר הספריה הלאומית במסגרת תערוכה שעשו עליו שם http://jnul.huji.ac.il/dl/mss/rashi/exhibitH.html וכמובן בויקיפדיה http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A8%D7%A9%22%D7%99

לאהרחל

New member
תודה על תשובתך. קראתי כבר באתרים

הללו וגם את הנמצא במקראנט ואת מה שאתה אומר אני שומעת לראשונה. תוכל לומר עוד או להפנות אותי להיכן הדברים כתובים ואפשר למצוא אותם? מה הכוונה בדפוס העברי הראשון המתוארך? מהם הספרים הללו שנדפסו ברומה ולמה נוהגים לציין את פרוש רש"י כספר הראשון? לפי מה שאתה אומר הוא הודפס עוד קודם להדפסת התנ"ך???? קראתי בכמה מקומות שזה היה תנ"ך עם פרוש רש"י. כך גם מדבר עליו אברהם גרוסמן למשל.. אשמח מאד לשמוע עוד תודה לאה רחל

חייםלוי

Member
מנהל
הדפוס העברי הראשון המתוארך פירושו

שהתאריך בו הוא נדפס כתוב בספר. התאריך מופיע בקולופון של הספר. קולופון הוא חתיממתו של המעתיק של כתב היד או במקרה שלנו של המדפיס. בתקופת הדפוס הראשונה לא היו שערים לספרים ואת הפרטים על שנת הדפוס, מקום הדפוס וכד' סיפק הקולופון שהיה כתוב פעמים רבות בצורת שיר. בקולופון של דפוס פירוש רש"י לתורה כתוב בין השאר: בסוף קלבריאה שם גר אברהם ליצירה ה אלפים מאתים וה' ושלשים כי באדר סוף חדשים ... אברהם כלומר הספר נדפס בשנת ה' רלה בסוף חודש אדר 1475. הספרים שנדפסו ברומא הם: פירוש דניאל - מחברו ר' לוי בן גרשום ספר השורשים - ר' דוד בן קמחי (הרד"ק) פירוש התורה לרמב"ן (ר' משה בן נחמן) פירוש רש"י לתורה שאלות ותשובות הרשב"א (שלמה בן אברהם אבן אדרת - חיבור הלכתי) ספר מצוות גדול - ר' משה מקוצי כפי שאת רואה טעיתי. פירוש רש"י נדפס גם ברומא בלי תאריך ואחרי כחמש שנים נדפס שוב ברג'יו די קלבריאה עם תאריך. דפוסי רומא לא היו באותיות המכונות כתב רש"י כי אם באותיות מרובעות. מה שמכונה כתב רש"י אינו אלא כתיבה ספרדית (עברית) בינונית (בינונית הכוונה בין כתב מרובע הרגיל היום לכתיבה רהוטה שקשה מאד לקריאה. הכתב העברי מתחלק בימי הביניים לכמה קבוצות עפ"י מאפיינים אזוריים ותרבותיים כתב אשכנזי ספרדי איטלקי ביזנטי תימני מזרחי בעוד שפירוש רש"י והספרים האחרים שנדפסו ברומא היו בכתב אשכנזי מרובע הרי פירוש רש"י שנדפס ברג'יו די קלבריאה בדרום איטליה שהיה תחת השפעה ספרדית נדפס בכתיבה ספרדית בינונית ולכן קוראים לכתב כתב רש""י. רש"י עצמו כתב בכתיבה אשכנזית. קל יותר היה להדפיס רק את הפירוש מאשר את התנ"ך שדורש כבר ידע טכני מורכב יותר בגלל הניקוד והמבנה. התנ"ך הראשון אאל"ט נדפס ע"י גרשום שונצינו באיטליה בשנת רנ"ד-רנ"ה 1495-1494

לאהרחל

New member
רב תודות על תשובתך המפורטת. מניין

יודעים את תאריך פרסום הספרים ברומא אם לא מצויין עליהם תאריך הדפסה? כלומר, בכל המקומות בהם קראתי שפרוש רש"י היה הראשון זו פשוט הייתה טעות??? :( מעניין שדפוס רומא לא היה במה שמכונה כתב רש"י. מעניין שדווקא צורת דרום איטליה היא שהפכה לנפוצה.מעניין לתהות לסיבות אבל בטח אפשר רק לשער פה... אני ממש שמחה לקרוא דברי אדם שיודע כה הרבה. היכן אתה מוצא את המידע החשוב הזה? מהו מעיינך? שוב תודה לאהרחל

חייםלוי

Member
מנהל
התאריך של דפוסי זאת השערה מלומדת

(לא שלי) עפ"י סימני מים (בספרים הישנים היו מוטבעים סימני מים בגילעון הדפוס. לכל יצרן נייר היו סימני מים ייחודיים משלו. הם הוחלפו כל 4 או 5 שנים בשל בלאי. כך אפשר לתארך ספרים בדיוק די גדול גם אם אין עליהם תאריך. את רוב המידע אני לוקח ממה שלמדתי בשעתו באוניברסיטה במסגרת לימודי ספרנות. כפי שכתבתי בתגובה הקודמת שלי טעיתי ופירוש רש"י גם הוא שייך לדפוסי רומא, כלומר יש הדפסה קודמת לדפוס רג'יו די קלבריאה. אפשר לקרוא על הנושא בספרו של אברהם הברמן "לתולדות הספר העברי. הספר נמצא בכל ספריה אוניברסיטאית.

יוסי ר1

Active member
ההערה שלך בעניין סימני המים מעניינת

העניין הוא שסימני מים יכולים להצביע על התאריך המוקדם ביותר בו הטקסט יכול היה להכתב, אך לא על תאריך הכתיבה (או ההדפסה ) עצמו, שהרי אפשר שבית דפוס ידפיס על נייר ישן שברשותו. בזמנו נדרשתי לנושא בעבודה מסויימת שכתבתי, ואני זוכר את תדהמת האחראי במכון לכתבי יד באוניברסיטה כשראה אותי עומד על השולחן ומרים ספר נדיר ביותר (אחד ויחיד בעולם, כתב יד 5979 0 8 ) אל מול המנורה, ובודק דף דף. הוא שמר עלי בשבע עיניים, שמא אתלוש בטעות או במזיד דף אחד או יותר...

חייםלוי

Member
מנהל
נכון שבית דפוס יכול להדפיס על נייר

ישן והתארוך לא גמרי מדויק. לכן אומרים (ויש עוד סיבות שאני לא זוכר אותן עכשיו) לכך שהספרים נדפסו בשנת ר"ל או מאוד סמוך אליה. בשל יוקר הנייר בתקופה ההיא מדפיס לא היה מחזיק מלאי גדול של נייר ולכן יש משמעות די רבה לסימן המים , שוב בגבולות מסוימים. אגב, כתב יד הוא תמיד יחיד בעולם. אפילו אם אותו מעתיק העתיק כמה פעמים את הספר, הרי כל העתקה היא יחידה. תמיד יש שינויים קלים בין עותק לעותק של אותו מעתיק בניגוד לספרים מודפסים.

לאהרחל

New member
תודה אחפש. מענין מאד

בדיוק הקשבתי לכנס המרתק על רש"י ושם אכן אחד הדוברים ציין את מה שאמרת על קיומו של דפוס רומא קדום יותר!!! http://web11.mediazone.co.il/media/shazar/260705/ ממליצה ללכת לשמוע. חכמים גדולים יש שם. והכל נגיש בזכות הטכנולוגיה. רק אם רצונך שפר בך אשמח לשמוע עוד טיפה, עד שאמצע את הספר לבדי, על סימני המים. האם ההטבעה הייתה מכוונת? מה בדיוק היה מתבלה? מהו גלעון הדפוס? תודה

לאהרחל

New member
תודה אחפש. מענין מאד

בדיוק הקשבתי לכנס המרתק על רש"י ושם אכן אחד הדוברים ציין את מה שאמרת על קיומו של דפוס רומא קדום יותר!!! http://web11.mediazone.co.il/media/shazar/260705/ ממליצה ללכת לשמוע. חכמים גדולים יש שם. והכל נגיש בזכות הטכנולוגיה. רק אם רצונך שפר בך אשמח לשמוע עוד טיפה, עד שאמצע את הספר לבדי, על סימני המים. מהם סימני המים? האם ההטבעה הייתה מכוונת? מה בדיוק היה מתבלה? מהו גלעון הדפוס? תודה

יוסי ר1

Active member
../images/Emo32.gifסימני מים.

בראשית הדפוס נייר היה נעשה משאריות סמרטוטים. היו מבשלים וטוחנים אותם, ואז שולים מהעיסה , שוטחים זאת על רשתות מתכת, וכובשים במכבש בלחץ, וכך המים היו ניגרים, והדף היה מתייבש. כיוון שרשת צריך למתוח על משהו, זה נעשה על מסגרות עץ, עם 'עמודי' עץ בפנים לחיזוק. כך שכשמסתכלים בנייר מספר ישן (מאות 18, 19...) מול האור, רואים כאילו יש פספוס לרוחב, כמו שורות מאד צפופות, שמופרדות במקום שתמיכת העץ היתה. לכל מכבש כזה הוסיפו גלופה בגודל של מטבע גדולה, עם סימן אופייני שהמפעל בחר לעצמו - אותיות קיריליות, לטיניות, סימני מגיני אבירים, עיטורים, פרחים ומה לא. אז כשמסתכלים באור כנ"ל, רואים את הטבעת הגלופה על הגיליון, ואילו הם סימני המים. ישנם קטלוגים מיוחדים לנושא, המלמדים איזה סימן שימש היכן ומתי. כיום מקובל שבניירות רישמיים ואיכותיים מטביעים בדיוק אותם סימנים, וכל מי שקיבל מכתב מראש עיר או שר או ח"כ, מוזמן להציץ בניר ולראות את ה'כאילו' סימני מים.

אלי ו.

New member
../images/Emo127.gif וגם בשטרות כסף

אם תחזיקו שטר של עשרים שקלים מול האור תראו בפינה השמאלית התחתונה עוד ציור של משה שרת.

למעלה