רשימת משקלים

לא הבנתי

יש מילים כגון דלקת, קדחת, טבעת, צלחת, קצפת, שמנת, ניירת, רכבת...
&nbsp
לשם מה נחוצה ההבחנה שמשקל קטלת מציין מחלות/ מאכלים/ קבוצות/ כלים?!
&nbsp
צר לי אבל אני באמת לא מבין את התרומה של הסיווג הזה לתלמיד שאינו יודע כמו גם לדובר שפת אם.

trilliane

Well-known member
מנהל
לשם מה נחוצה איזושהי אבחנה? חלקי דיבור למשל?

יש לכך ערך מעשי לזיכרון (כשאנחנו ממיינים לקבוצות ומקשרים צורה למשמעות קל לנו יותר לזכור) ויש לכך ערך אקדמי לימודי, כחלק מהכרת השפה והמבנה שלה. אם זה לא ברור לך, אני לא יודעת איך עוד אפשר להסביר זאת. כנראה אין לנו בסיס משותף לדיון.

trilliane

Well-known member
מנהל
אני מניחה שאתה זוכר כי אתה דובר עברית בוגר וזו מילה מוכרת

שוב אתה בוחר להסתכל על דוגמה (למשל, אתה) במקום על המכלול, על התמונה הגדולה. לא כל המילים מוכרות באותה מידה לכולם... תבניות, כללים וסיווגים עוזרים מאוד ברכישת שפה, ושוב, זה גם חלק מהבנת ומהכרת* מבנה השפה שלנו (כלומר מטא-לשון לצרכים אקדמיים, לאו דווקא מעשיים).

_______
* כן, שני נסמכים לסומך אחד. אני לא מהמתנגדים לשימוש כזה.

טו ב אולי אני

סתם מתמרמר שלא עליתי על זה ש"יעפת" זה ג'ט-לג...
&nbsp
לענ"ד הערך העיקרי הוא יצירת מילים בעברית באופן מלאכותי ע"י מוסד או אדם.

chello20

New member
יש רשימה מצוינת גם בדקדוק העברי השימושי

של גושן-גוטשטיין.
טריליאן, כדאי לך לשים לב, נדמה לי, שהרשימות שבספרי הלימוד (וגם בספר של האוניברסיטה הפתוחה אם אני זוכר נכון) הן חלקיות מאוד, כלומר הן מביאות בעצם דוגמאות יותר מאשר שהן רשימות שמנסות באיזה שהוא אופן להיות ממצות.

trilliane

Well-known member
מנהל
כדאי לשים לב לכך שכתבתי כבר בכותרת בתגובתי הראשונה

'רשימה מלאה אני לא מכירה; רשימות עיקריות יש בספרי לימוד לבי"ס'.

chello20

New member
קראתי. אני לא בטוח שאני מבין את הכוונה ב'עיקריות'. בכל מקרה,

אני לא אומר זה בביקורת. אני רק מציין שאלה רשימות חלקיות מאוד, במובן הזה שהן יכולות לכלול למשל 20 משקלים, שבעצם יש מאות. חסר שם איזה שהוא ביטוי לפרופורציות. האמת היא שלא מובן לי מדוע לא מצוין (לרוב) או לא מודגש שאלה רשימות מאוד חלקיות, וגם לא לגמרי ברור לי איך נבחרים שם המשקלים.

trilliane

Well-known member
מנהל
של המשקלים העיקריים (נפוצים, וכאלה שיש להם משמעויות ברורות)

כלומר אלה לא רשימות מלאות וציינתי זאת מפורשות, פתחתי את דבריי בכך שאיני מכירה רשימות מלאות.

trilliane

Well-known member
מנהל
בספר "פרקים במורפולוגיה עברית" כרך ב (6), אורה שורצולד, או"פ

מופיעה רשימת משקלים (וצורני גזירה סופיים) ממוינים לפי משמעויות בעמודים 112–114, אם כי היא מערבבת שם גם משקלים עם צורני נטייה. גם זו לא רשימה מלאה להערכתי, אבל היא מקיפה יותר מאחרות שראיתי (אני עדיין מעדיפה את אלה מספרי הלימוד, נוחות יותר בעיניי).

chello20

New member
ל"אבל השם שרציתי תפוס" -- אני שותף

לאי נוחות שלך מהאופן שבו מוצג הקשר בין משקלים ו"משמעויותיהם".
יחד עם זאת אני חושב שלניסיון לזהות את המשמעויות האלה יכולה להיות תרומה למי שיעמיק בחקר היחסים בין הסמנטיקה והדקדוק/תחביר.

chello20

New member
ושאלה אחרונה -- כללית ביותר -- האם משקלים עם מוספיות כגון

במילים משקולת, מספרה, תכתובת וכיו"ב, הם משקלים יחסית חדשים בשפה, או לכל הפחות משקלים שעיקר השימוש בהם הוא בעברית המתחדשת?

חלק מהמשקלים מתועדים כבר בלשון המקרא

מכמורת, משכורת. ממלכה, מרכבה.
&nbsp
לגבי תכתובת וכדומה לא עולה לי בראש אבל יש דומים כמו תפארת, תהפוכה, תרדמה.
&nbsp
&nbsp

למעלה