רשימת משקלים

chello20

New member
רשימת משקלים

שלום שלום,
אשמח אם תוכלו להפנות אותי לרשימות משקלים כמה שיותר מפורטות, כולל מידע על התפקיד הסמנטי ודוגמאות אם ניתן. וכן לספרים או מאמרים כלליים בנושא.

רוב תודות ושבת שלום

trilliane

Well-known member
מנהל
רשימה מלאה אני לא מכירה; רשימות עיקריות יש בספרי לימוד לבי"ס

כל ספר ללימוד עברית לתיכון מעשרים-שלושים השנה האחרונות אמור להכיל את המידע.

בגיגול מהיר מצאתי כמה רשימות, למשל בויקיספר:
https://he.wikibooks.org/wiki/לשון/תצורת_השם/שורש_במשקל
מכון מופת:
http://web.macam.ac.il/~tamarli/taliyaaraadva/b.htm
הערות של האקדמיה ללשון לגבי משקלים מסוימים:
http://hebrew-academy.org.il/topic/hahlatot/grammardecisions/formation-and-vocalization/2-1-משקלים/

אם תסביר מה המטרה או תשאל שאלה נקודתית אוכל לנסות לענות באופן ממוקד יותר.

לאב"ש יש רשימת משקלים בסוף המילון שלו

אני סבור שלמשקלים בשפות השמיות היה תפקיד תחבירי ולא משמעות סמנטית. לענ"ד.

trilliane

Well-known member
מנהל
מה זה "המילון שלו"? איזה מילון ומאיזו שנה? היו מהדורות רבות

לאורך השנים, חלקן יצאו גם לאחר מותו... לי למשל יש מילון מרוכז של אבן שושן משנות השבעים, ואמנם יש בו נספחים בסוף (ילקוט שמות פרטיים, הסברים על תורת ההגה, הצורות וכו', טבלאות נטיות פועל ועוד) אבל אין בהם רשימת משקלים.

בספר "הניקוד הלכה למעשה" מאת ניסן נצר יש פרק 'משקלים

ומשמעיהם' ובו תת-פרק העוסק במשקלי השם. תת-פרק זה נמצא בעמודים 73 עד 83.

trilliane

Well-known member
מנהל
אכן, אבל גם שם מדובר ברשימה חלקית בלבד, פחות מעשרים

וגם ביניהם יש משקלי בינוני (שהם למעשה תבניות ההווה של בנייני הפועל) והוא מערבב פנימה גם שילובי בסיס וצורן סופי... בקיצור, בספרי לימוד לביה"ס יש בד"כ רשימות מפורטות יותר (אף שגם הן לא מלאות).

chello20

New member
תודה לכולכם. באבן שושן אכן יש

רשימה טובה.
מה שעוד מצאתי (זכרתי שהיה משהו...) זה את ספרו עב הכרס של יצחק אבינרי "היכל המשקלים". זה באמת מפורט...
חג שמייח :)

החיסרון ברשימת אבן שושן הוא העדר אפיונים של המשקלים השונים,

ב"הניקוד" לעומת זאת, יש.

אבו זקן

New member
תלוי איך אתה מגדיר תועלת

אני לומד מזה שיש דגש חזק בצד"י ולכן שהקו"ף פתוחה. תועלת? זה לא עוזר לי לשלם במכולת.

נראה לי שההסבר שלך מלאכותי משהו

או שפספסתי את כוונתך.
&nbsp
החלוקה למשקלים קודמת לצורך ללמד/ להסביר למישהו כיצד לנקד מילה, לא כן?

אבו זקן

New member
על מה הקצף (והקצפת)?

לא נתתי שום הסבר, אלא ניסיתי לענות על השאלה שנשאלה. אני לא עוסק יותר מדי בניקוד כך שאני לא טוען שלזיהוי המשקל יש חשיבות גדולה לחיי, אבל אולי אם תסביר בשביל מה בכלל מישהו ירצה לדעת את המשקל של משהו (חוץ ממשקל הגוף, כמובן) נוכל להמשיך.

מתנצל. אבל זה שורש הבעיה משקל לא חופף לניקוד

הרי שצורת ההגייה לא מכתיבה שימוש במשקלים דווקא. על כל פנים אם משקל קַטֶּלֶת מציין מחלות, קבוצות וגם שאר משמעויות, אזי נשאלת השאלה מה היתרון בסיווג למשקלים?

אבו זקן

New member
משקל וניקוד

אני כנראה לא מבין משהו (בלשון המעטה), אבל חשבתי שהמשקל קובע את הניקוד (יחד עם כללים נוספים כמו למשל תשלום דגש, ע"ע זאבת).

כך, לדוגמא, אלמלא האדון חפרפר ואישתו החפרפרת, אני משער שהמשפט:
"אתה חתיכת גברבּר" אמרה לי השפנפּנה של פלייבוי היה מבוטא לא נכון.

אבו זקן

New member
שוב, אני חושב שאני מפספס משהו

אתה הוגה אחרת "כלבת" עם ובלי דגש? ולחילופין: אתה הוגה באותה צורה "כלבת" ו"שפעת"?

trilliane

Well-known member
מנהל
אני חושבת שהבנתי

כתבת שאינך מבין את הצורך במשקל, מדוע לא להסתמך על רק צורת ההגייה.
הוא ניסה להדגים לך שלמידה על אודות המשקל מספקת מידע שאינו נשמע בהגייה, למשל הדגש החזק בלמ"ד במילה כַּלֶּבֶת (כי קַטֶּלֶת משקל עם דגש תבניתי) או העובדה שגם 'שַׁפַּעַת' שקולה באותו משקל, אך ההגייה שונה בהשפעת העי"ן (הנמכת תנועה).

trilliane

Well-known member
מנהל
להכרת מבנה השפה ותכונותיה אין תועלת בעיניך?

אם אין לך עניין בשפה העברית, חוששתני שאתה בפורום הלא נכון... ואם יש לך, תמיהתך על התעניינותם של אחרים תמוהה בעיניי.

אגב, המילה "קצפת" חריגה יחסית במשקל קטלת, כי יש בו רק מעט מאכלים (גם שמנת, רפרפת וחזרת) ולכן התועלת נמוכה יותר. כמו בכל דבר, התועלת בסיווגים ובמיונים כלליים היא במקרים העיקריים ולא בשוליים.

למעלה