רק רציתי לשאול...

preacher

New member
לא בדיוק

אי אמונה באלוהים. זה כולל גם את אלה ששוללים את קיומו וגם את אלו שלא בטוחים שהוא אינו קיים אבל מתנהגים בחוסר אמונה.

SupermanZW

Well-known member
תגובה

כל עוד הוא מאמין ביתכנות קיום אלוהים הוא אגנוסטי, אתאיסט הוא רק מי ששולל את קיומו של אלוהים ולא מאמין בו בשום אופן. אגב, המשמעות המילולית של אגנוסטי הוא "מטיל ספק", לכן כל עוד מוטל ספק בקיומו של אלוהים והאדם לא משוכנע באי קיומו הוא אגנוסטי ולא אתאיסט.

s u p e r mind

New member
ובכן אוסיף עוד הגדרה

אתאיסט חלש לא מאמין בשום אל, אך הוא לא שולל לחלוטין את האפשרות לקיומו של אל מסוים. כל למשל אתאיסט חלש יטען: "אני לא מקבל את הטענה כי האל קיים, אני מקבל טענה זו כאי רציונאלית מכיוון שהיא לא מותאמת לידעותיי על היקום, בהתחשב בידיעות וראיות כיום, אני מסיק כי קיום אל מסוים לא וודאית, ולכן אשאר לא מאמין עד שיוכח אחרת. אבל לא אטען כי זאת עובדה שאין אל, אולי הוא קיים ולא מצאו עדיין הוכחות לכך.אך אינני אגונסטי, אני לא מפקפק בקיומו של אל מסוים, אך אני פשוט לא מאמין בו." האתאיסט החלש לא מצהיר כי אין אלוהים, הוא פשוט טוען שעד שלא יהיו בידינו הוכחות אמיתיות לקיומו של אלוהים או כל אל אחר, הוא לא יאמין בו. האתאיסט החלש תופס את האמונה באלוהים כאי רציונאלית, ולא רואה כל סיבה להאמין בו עד שידע בוודאות ע"י הוכחות מוצקות כי הוא קיים.

SupermanZW

Well-known member
תגובה

ומה זה: "אולי הוא קיים ולא מצאו עדיין הוכחות לכך" אם לא פקפוק? אתה מפקפק בקיומו של אל, אינך בטוח אם הוא קיים או לא, לכן אתה אגנוסטי.

s u p e r mind

New member
......

אם תשאל אגנוסטי אם הוא מאמין ביהוה יענה לך "לא יודע", לעומת זאת אם תשאל אתאיסט חלש אם הוא מאמין יענה בלא. כפי שאמרתי לפני כן, האתאיסט החלש לא מאמין ביהוה עד שיוכח אחרת, ואילו האגנוסט לא יודע אם הוא קיים ואם להאמין או לא, האגנוסט משווה את המאזניים, ואילו האתאיסט החלש גורם לערעור במאזניים, כאשר האי אמונה כבדה ופקפוק כבדים יותר מהאי ידיעה כי יהוה קיים או לא.

preacher

New member
זה לא אפשרי

אתה לא יכול לא לדעת אם אתה מאמין במשהו. אם יש משהו שאותו אתה תמיד יכול לדעת בבטחון גמור זה התחושות שלך עצמך, וזה כולל גם את האמונות שלך, מן הסתם.

s u p e r mind

New member
אז מה לדעתך יענה?

האם יענה "אני מפקפק בקיומו של אלוהים, אך מאידך, אני מהרהר לעתים בקיומו, ולפיכך אין לי תשובה מוגדרת לשאלה אם אני מאמין או לא"?

preacher

New member
מאוד פשוט

להאמין באלוהים זה לדעת, בצורה פוזיטיבית, שהוא קיים. כך שאגנוסטי לא יכול לענות על זה ב"כן". אבל גם אם אתה לא יודע פוזיטיבת שמשהו קיים, זה לא אומר שאתה בטוח שהוא לא קיים! אגנוסטי הוא "באמצע" אבל לא בין אמונה לאי אמונה אלא בין אמונה בקיומו לאמונה באי-קיומו של אלוהים. השאלה ה"נכונה" לשאול כדי לוודא אם מישהו אגנוסטי/סקפטי היא לא "האם אתה מאמין באלוהים" אלא "האם לדעתך אלוהים קיים". אם *אז* הוא עונה "לא יודע" הוא אגנוסטי/סקפטי.

s u p e r mind

New member
מסכים

אבל לדעתי התשובה לשאלה "האם אתה מאמין באלוהים?" מבחינתו של האגנוסט היא "לא יודע" ומה ז"א? "אני לא יודע אם אלוהים קיים או לא קיים, ולכן אני גם לא יודע אם אפשר להגדיר אותי כמאמין או כלא מאמין, אני נמצא בחציון ומחכה להתפתחויות"- לכך התכוונתי בתשובותו של האגנוסט- "לא יודע". דבר אחד בטוח- הוא לא היה עונה לשאלה כפי שסברת "אני לא מאמין", הוא היה נותן תשובה לא חד משמעית, וסביר להניח שהיה עונה ע"פ הדגם שהצגתי; בנוסח "לא יודע" אך מפורט יותר. אבל אתה צודק, השאלה הנכונה היא אכן "האם לדעתך אלוהים קיים?" ולא האם אתה מאמין בו...

preacher

New member
לא. אגנוסט הוא לא "מטיל ספק".

"גנוסיס" הוא ידע. א-גנוסט - אין ידע. יש המון משמעויות לכל במונחים האלו - אתאיסט, אגנוסטי, סקפטי - אבל אחת המשמעויות היותר מקובלות של אגנוסטי היא שהוא לא רק טוען שהוא אינו יודע אם אלוהים קיים או לא - הוא טוען שלא ניתן כרגע לדעת, והאגנוסטים היותר חזקים טוענים שאף פעם לא יהיה ניתן לדעת. מטיל ספק במשמעות מילולית הוא ה"סקפטי" כמובן. לגבי אתאיסטים, יש שתי הגדרות מתחרות, ואין קונצנזוס מי מהן "צודקת". אחת מבדילה בין אתאיסט חזק לחלש, השניה בין אתאיסט לסקפטי.

L7

New member
אתאיסט- מתנגד לרעיון הדתי.

החלש והחזק והאגנוסטי הם בד"כ הגדרות מבלבלות ומיותרות למדי בויכוח עם הדתי. הדתי נוטה לפרש במושגיו: דתי חלש - יצור מוזר דתי שאין לו ודאות בסיסית- גם יצור מוזר.

אבל...

אני לא מאמינה באלוהים אבל תופסת את עצמי כיהודיה. זה מה שהניע אותי לשאול על אתאיזם כי לי נאמר פעם שזה אי אמונה בדת. מה שהיה לי מוזר זה שאני אוטומאטית חושבת על עצמי כשייכת ליהדות, שמושתת על אמונה באלוהים, בעוד שאני לא מאמינה בו. זה פשוט צרם לי כי זה לא היה נראה הגיוני. ככל שאני יותר מנסה לחשוב ולהבין את זה, ככה אני יותר מסתבכת...

preacher

New member
את לא חייבת להאמין.

יש לך זיקה ליהדות - נולדת למשפחה יהודיה, את חוגגת חגים יהודים, מכירה את עקרונות הדת, כתוב לך יהודיה בתעודת הזהות, את יכולה בשקט לקרוא לעצמך יהודיה.

למעלה