סליחה ++
ערב טוב ראשית ברצוני להתנצל בפניכם לגבי החידה הנ"ל, זיכרוני בגד בי (וכנראה גם בכם) קשות. אני מתנצל בעבר היה ברשותי ספר שניקרא "יהודים רמבטיקנים" " Εβραίοι και ρεμπέτικο " קראתי אותו בעיון רב. בזיכרון זה שלי ביססתי ו"בניתי" את החידה. לאחר שראיתי את התגובות, קינן בי חשש כל שהוא. טלפון לאתונה ותשובה שקיבלתי במייל מקודם אישרו את הספק שהטלתם בי, ובדיעבד ב צ ד ק רב. אני חייב לציין שאת רוב החידות שאני שאלתי בפורום ביססתי על הזיכרון שלי, אבל כנראה הוא מתחיל להזדקן ... עוד משהו קטן לפני הפתרון המתוקן. אין לדעתי שום כוונה תחרותית גרידא בכל ה"חידות" הנשאלות, ואין ביכולתן של אותן חידות להצביע מי מכיר יותר או פחות, או מי מקושר לאתרים באינטרנט יותר טוב. אין גם ש ו ם קשר בין החידות לבין כמה כל אחד מאיתנו אוהב את המוסיקה היוונית, הרי כולנו אוהבים אותה (אחרת לא הינו פה) וכל אחד מאינו בדרכו ובטעמו האישי. אני יכול להעיד על עצמי לדוגמה שכמעט כל מה שקשור למוסיקה יוונית עכשיות ומעודכנת אני דיי בור בתחום הזה, אבל אני נהנה להתעדכן דרך אותם אנשים שכן שולטים בחומר. לכן כדאי לזכור שלעתי בלבד מטרת החידות היא לגרות את החושים שלנו לגרום לנו להכיר צדדים אחרים לעיתים לא ידועים. אבל גירויי מוסיקלי נטו! זו לדעתי המטרה. לפעמים כל אחד יכול לטעות ובהחלט גם אני (ואני – להבדיל – מודע בטעות שלי). אי אפשר לעשות כל פעם עבודת דוקטורט מאחורי כל חידה, אבל בינינו איזה כייף לחפש את התשובות הנכונות. אני לדוגמה מצאתי את עצמי כבר שלושה או ארבעה ימים מחפש את המילים לשיר "אפילוטימי" כי הבטחתי בפורום למישהו תרגום. אז מה .. אם אני שורף שעות בחיפוש ועוד לא מצאתי אותן, כל עוד אני נהנה מהחיפושים וגם בכייף אתרגם לו את השיר, והוא יחיך כאשר הוא יקרא את התרגום ... וואלה את שלי עשיתי ונהנתי, נקודה. ועכשיו גירסת התשובה שלי, קצת מורכבת אך נסו לעקוב: אכן רומבאני Ρουμπάνη הוציא גירסה לשיר בשנת 1947. הוא אפילו שינה במעט את הלחן והמילים. במקור השיר נכתב בסביבות 1930 ע"י מ. פאטרינו Μ.Πατρινό *. הביצוע של פאטרינו היה גם יותר ארוך בבית. השיר פורסם במעט תקליטי אוספים. במקור היו משפטים כגון: "אח אהובתי, אך לילה שלי, אח" ולא כמו בביצועים שאנו מכירים " אח יא חביבי, אח יא ליילה לי, אח". במלל ששינה גונאריס תוקנו מספר משפטים לאוטנטיים יותר. רובאניס הלך עם השיר לכיוון הג'אז שהיה מקובל באותם הימים. השנה הייתה 1943 . לשיר יש יותר ממאה ביצעוים שונים עד היום. הוא נוגן במקצב הממבו, וגם בוצע ע"י להקת "פאנק ביץ' מיוזיק". רומבאניס היה מרצה למוסיקה בביה"ס היווני בארה"ב, הוא כנראה היה אפילו "חזן" לכנסיות אורתודוקסיות. את "הזכויות" תובעים הארמנים אשר טוענים כי הוא הולחן על ידם. השיר אפילו נוגן בשנות החמישים בקהיר ע"י תזמורות ג'אז של לוקאס וויסוויקיס וגם ע"י להקתו של אנדריי ריינטאר ושר את המילים זמר מיצרי מקומי. השיר הינו שיר חשוב במוסיקת העולם בכלל, מכיוון שאנו נפעמים לפעמים לראות איך שיר אחד חוצה יבשות עממים פולקלור שפה ודת. מדהים. אך הביצוע של פאטרינוס הוא זה שקבע את איכות השיר והוא זה אשר הטביע את שיווכו לזרם הרמבטיקה. הטעות שלי !!! רבותי מידע זה נלקח ברובו מתוך הספר "יהודים ורמבטיקאים" אשר ניכתב ע"י ... אלברטו נאר. זו הטעות של זיכרוני העלוב, ועל זה אני מתנצל בפניכם, סליחה. קבלו ממני את מילות השיר והתרגום, בשמחה לשיר כל כך יפה (גירסת רומבאני): מיסירלו שלי מבטך המתוק להבה הציתה בליבי אח יא חביבי אח יאלהלה לי אח שני שפתיך נוטפים דבש אח אח מיסירלו קסומה ביופייך האקסוטי השיגעון יכבוש אותי, אני כבר לא יכול אח אני יחטוף אותך מתוך ידי הערבים עיניך השחורות מיסירלו שיגעון את חיי אתן תמורת נשיקה אח יא חביבי נשיקה אחת אח מפיך המתקתק אח Μισιρλού μου η γλυκιά σου η ματιά φλόγα μου 'χει ανάψει μες στην καρδιά αχ, γιχαμπίμπι, αχ, γιαχαλέλι, αχ τα δυο σου χείλη στάζουνε μέλι,αχ Αχ, Μισιρλού, μαγική, ξωτική ομορφιά τρέλα θα μου 'ρθει, δεν υποφέρω πια αχ, θα σε κλέψω μέσα από την Αραπιά Μαυρομάτα Μισιρλού μου τρελή η ζωή μου αλλάζει μ' ένα φιλί αχ, γιαχαμπίμπι ενα φιλάκι,άχ απ' το γλυκό σου στοματάκι,αχ שוב פעם, סליחה בפני כולם ובפני אלה אשר חיפשו ואכזבתי אותכם, סליחה.