דברי חז"ל
ישנם המאמינים שכל דברי חז"ל נאמרו ברוח הקודש, ועל כן כל דבריהם אמת לאמתה, גם בנושאי מדע והיסטוריה. על הבעיות בכך שיש מחלוקות ביניהם, ייתכן שיענו ש'אלו ואלו דברי אלוהים חיים'; אך זאת ניתן לומר על עניינים רוחניים, כאשר יש צדדים לכאן ולכאן. בעניינים גשמיים, ניתן יהיה לומר זאת רק מתוך פוסט-מודרניזם קיצוני, ואני אינני כזה. נוכל, כמובן, לפרש את המושג 'רוח הקודש' בצורה רחבה יותר, וייתכן שאכן זה כך, אלא שאז אינני מבין מה זה נותן לנו, בנושאי לימוד מדע והיסטוריה. אני מאמין שחז"ל הסתמכו בנושאי מדע על חכמי הטבע של תקופתם, יהודים וגויים, ואף לא התביישו להודות להם כאשר הם צדקו ('נראים דברי חכמי אומות העולם מחכמי ישראל', אמר (בערך) רבי יהודה הנשיא, במשפט היסטורי). אבל, אני בכל זאת נותן קרדיט לחז"ל - בתור אנשים שיותר קרובים לאירועים מזמננו; בתור אנשים שהיו בעלי מסורות חזקות, ושהתייחסו אליהן ברצינות ובקדושה. בתור אנשים בעלי יושרה, שלא הטו את האמת לטובתם האישית (כך אני מאמין, וכך נראים הדברים מתוך כלל דבריהם - כאנשים שזה הדבר החשוב בשבילם). מאידך, החוקרים בני ימינו במקרים רבים ביטלו ביטול מוחלט את דברי חז"ל בחישוביהם, ובכלל לא התייחסו אליהם בתור גורם (בתור 'תשובת המשקל' על החשבת-היתר של הדורות הקודמים). כתוצאה מכך, נוצרה פעמים רבות תמונה מעוותת של המציאות, כאשר החוקרים העדיפו להתייחס לעדויות שנאמרו בברית החדשה (למשל), על פני עדויות בנות אותה תקופה מחכמי המשנה, או על עדויות מתקופה מאוחרת יותר, אך המסתמכות על מסורת עתיקת-יומין. יתירה מזו, בקרב היסטוריוני יוון ישנן מחלוקות לא פחות קשות, לא כולם נחשבים לאמינים, ויש מהם שאף הודו בריש גלי שדבריהם אינם תמיד האמת לאמיתה. אפעלפיכן, העדיפו החכמים הנ"ל להסתמך עליהם יותר, ולהכריע בין העדויות הסותרות - שוב, בהתעלמות ממסורתם של חכמי ישראל, או מפרשנותם למקרא. על כן, בהחלט הייתי מצרף את דעת חז"ל לדעות ההיסטוריות, תוך התייחסות מחד למסורתם, הכבוד שהם רחשו לה, והיושרה שלהם, ומאידך תוך מודעות לכך שהם לא היו 'היסטוריונים', אלא היסטוריוסופים או אנשי מחשבה, ועל כן לא בטוח שדבריהם היו על מנת לתת לנו תמונת מצב היסטורית, אלא חינוכית-מחשבתית. מכל זה עולה, שאינני מבטל מראש את דבריהם ההיסטוריים של חז"ל, אך גם אינני מתחייב מראש שדבריהם הם האמת ההיסטורית. ואוסיף, ברוח הפוסט-מודרניזם (שיש משהו בדבריו): אם בכלל קיימת כזו.