כן ולא
והכי בטוח אולי... שאלת שאלות רבות, שאין עליהן תשובה חד משמעית. אנסה לענות מנסיוני. התחום הפופולארי ביותר: מידי פעם מפרסמים באתרים כמו למה-נט וחבריו, נתונים סטטיסטיים מתחום הרפואה המשלימה, שמגיעים בעיקר מקופות החולים. אני חושבת שעולה משם שהתחומים היותר פופולאריים הם רפלקסולוגיה, שיאצו ורפואה סינית. אבל אולי זכרוני מטעני. אני חושבת שלפני שמחליטים לאיזה תחום לפנות, כדי לך לשאל את עצמך למה והאם אתה מעוניין ללמוד את התחום, ואז להחליט אלו מהתחומים מעניינים אותך. כי מתחת לכיפה הגדולה של הרפואה המשלימה יש אולי מאה שיטות שונות, חלקן יותר נחקרות ומקובלות, חלקן איזוטריות. חלקן כוללות מגע, אחרות שיחה בלבד, ויש כאלה אנרגטיות לחלוטין שבהן אין בכלל מגע. יש שיטות שבהן משלבים גוף ונפש, אחרות רק גוף או רק נפש. הפילוסופיה שעומדת מאחורי כל טיפול היא שונה. ברפואה הסינית חלק ניכר מהלימודים מוקדש לפילוסופיה המזרחית וראייתה את עולם התופעות והטבע. שיטות אחרות מתמקדות בדברים אחרים. אתה צריך לשאול את עצמך לאיזו התחייבות אתה רוצה, מוכן ויכול להיכנס. רפואה סינית, נטורופתיה והומאותיה זה סיפור ארוך ויקר של ארבע שנים. עיסוי (לסוגיו) שיאצו (ברוב המקרים) רפלקסולוגיה ועוד - אתה יכול להתחיל לטפל כבר אחרי שנה. רייקי יש כאלה שמלמדים בשני מפגשים. אחר כך זה כבר תלוי בך. אז אני ממליצה לך לקרוא, לעשות קצת שעורי בית, לראות מה מושך ומעניין אותך. לפי מה שראיתי, לוקח שנתיים מסיום הלימודים ועד שמתחילה להיות קליינטורה שאפשר לחיות ממנה. האם זה משתלם כלכלית? אני לא יודעת. הלימודים יקרים. קשה לעשות את החישוב של כמה השקעתי מול כמה אני מרוויחה. זה בטח לא משתלם כלכלית כמו מקצועות שנחשבים יוקרתיים. אפשרויות תעסוקה: אם יש לך חדר פנוי בבית, אתה יכול להסב אותו לקליניקה, וזה הכי זול. אחרים מעדיפים לשכור מקום, או לקחת חלק בקליניקה פעילה אחרת. המחיר מאוד משתנה. אני חושבת שמטפלים שרק התחילו גובים בערך 100 ש"ח לטיפול, ואחר כך המחיר מטפס, עם הנסיון והשנים. מטפלים מנוסים וטובים מאוד גובים בסביבות 250 ש"ח, אבל זה תלוי באיזה מקצוע מדובר. אני מגיעה מהרפואה הסינית, וזה מה שאני מכירה. אם אתה עובד בקופת חולים, אתה מרויח בערך 40-60 ש"ח לשעה, והעבודה מאוד קשה. האם זה בר ביצוע? חלק ניכר מחברי הפורום הוא ההוכחה שכן. יש ביקוש למקצוע, אבל יש המון תחרות. אם אתה לוקח בחשבון שיהיו שנתיים קשות, שבהן אתה צריך לעשות השלמת הכנסה אבל עדיין שיהיה לך פנאי וכוח לטפל, יש לך סיכוי. לגבי מכללות: יש המון, וזה תלוי במקצוע אותו אתה בוחר. תוכל לקרוא קצת דיונים בנושא בטאגליינס ב"בתור התחלה". אולי בתור התחלה תוכל לבחור בקורס שנתי באחד התחומים. ככה תוכל לצאת עם משהו שתוכל להתחיל איתו, ולראות אם אתה רוצה להעמיק בתחום. לי עזר ששילבתי לימודי שיאצו ברפואה הסינית, כי אחרי שנה יכולתי להתחיל לטפל באנשים בריאים. חשוב מאוד לציין שכעצמאי אתה צריך לדעת איך לשווק את עצמך. בראש ובראשונה חשוב להאמין בעצמך ובמה שאתה עושה. לקבל טיפולים, להתפתח מבחינה רוחנית, ללמוד עוד ועוד. רק כך אתה משדר רצינות ואנשים מרגישים את זה ורוצים לבוא. אני מאחלת לך המון הצלחה. תחום הרפואה המשלימה הוא מרתק, וגם מלמד להסתכל על העולם והחיים מזוויות אחרות. הוא מרחיב אופקים ומקנה סיפוק רב. כיום אני יכולה לומר, שאני גם מתקיימת ממנו בכבוד.