רמת המורים

AYELET1

New member
רמת המורים

בכתבה, שלינק אליה מצורף, נדונה רמת ההוראה, תוך התייחסות לסטודנטית מסויימת , הלומדת במכללת לוינסקי הותיקה. כותב הכתבה מציין את הרקע של אותו סטודנטית- בית עני, הורים קשי יום, והסטודנטית עצמה, גם לה לא קל, ורוב ימיה עוברים בלימודים ובעבודה בשכר רעב. די ברור שהרקע התרבותי ממנו באה, ואותו ספגה, איננו עשיר. למרות כל שאפתנותה, חריצותה והתמדתה, צופה הכתב עוד מורה בינונית, ומעלה את השאלה, כיצד תוכל מורה מרקע כזה, להתמודד עם תלמידים , צאצאים להורים בעלי יכולת כלכלית ורקע תרבותי עשיר, שלבטח מעניקים לצאצאיהםן גם חינוך נוסף מגוון . וכאן מגיעים לשאת המליון דולר: האם אנו מצפים ממורה ליהיות בעל יכולת העברת ידע ? בעל ידע נרחב בתחום אותו הוא מלמד? בעל ידע נוסף עשיר ומגוון? או אולי התכונה הראשונה במעלה היא רגישות ואיכפתיות והבנה לנפש התלמיד? האם מורה , כארנה יאמין (הסטודנטית עליה מדובר בכתבה), נידונה מראש ליהיות עוד מורה, עליה נניד בראשינו בהשלמה פחות או יותר? לא יתכן שזו תהיה עוד מורה , כאותה מורה מכיתה י"ב, שורד הזכירה בערגה? ובנוסף, האם לא מקוממת אתכם צפיית הכתב , לסטודנטים מבית בעל אמצעים כלכליים? לא נראות לכם חשובות, דווקא אותן תכונות שארנה יאמין נחנה בהן (חריצות, התמדה, שאפתנות)? ומה עם אמרת חזלי"נו "הזהרו בבני עניים, כי מהם תצא תורה"? מוזמנים לחוות דעתכם. http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=141056&contrassID=2&subContrassID=13&sbSubContrassID=0

אולי רמת המורים בארץ היא לא

מהגבוהות.........וזה ממש ממש בהכללה........ אבל לבוא בכתבה כה גדולה ולאמר שבגלל מקום מגוריה והמצב הכלכלי בביתה - לא תוכל הבחורה המדוברת להיות מורה נהדרת - זה ממש מקומם.

דליה.ד

New member
מאוד מרגיז!

לפי דעתי, יש בכתבה חוסר הבנה לתפקיד המורה היום, בעידן התפוצצות הידע תפקיד המורה מקבל אפיון אחר ששוה להעלות אותו (ולפי דעתי הכתב לא העלה זאת מבורות). כשאני הייתי בסמינר כל הזמן דנו בשאלה מה תפקיד המורה בעידן שבו הידע נמצא מסביב לילדים והוא זמין והוא עצום ורב מכדי שאפשר יהיה להכניס אותו לתכנית הלימודים. המסקנה שלאורה עובדים היום בסמינרים ובמיכללות למורים היא שתפקיד המורה היום הוא להקנות ידע בסיסי בקריאה, חשבון והבנת הנקרא ו מיומנויות למידה איתן התלמיד יוכל לקנות ידע באופן עצמאי.... המורה הופך ממכשיר להעברת ידע למחנך, מדריך ומתווך. עליו לפנות לתלמידיו מקום בו יוכלו לצמוח כלומדים עצמאיים ולחקור את הידע הקיים בעצמם ועל פי נטיות ליבם. לכן הכניסו בכל בתי הספר את עבודת החקר מכיתה א´, במטרה להקנות לתלמידים כלים ללמידת חקר עצמאית. יש בתי ספר בהם התלמידים מכינים פורטפוליו בכל מקצוע אותו הם לומדים. הם רוכשים מיומנויות מתקדמות של למידה, חקר, איתור חומר, סינון וסיכום, בנוסף לכלים מחקריים פרופר כגון: תצפית, ראיון, ניסוי וכו´, מקבלים כלי הערכה והעברת משוב (עצמי, של עמיתים ושל המורה) והופכים, כמובן בהדרכת המורה ובהנחייתו לאוטודידקטים. כמובן שבשנות בית הספר היסודי יש דגש רב על לימודי יסוד בלעדיהם לא תתכן התקדמות, אבל הקניית הכלים מתרחשת כבר מכיתה א´ ובמקרים מסויימים מהגן. עכשיו בנוגע למורים ולהכשרתם: במיכללות מתחילים מהתיאוריה כשהיום הסטודנטים מתנסים בעבודה מעשית משנה א´. הם עוברים תהליך הכנה ארוך ומקבלים משוב לאורך כל הדרך. במקביל מתבצע תהליך סינון (במסלולי חינוך מיוחד הסינון יותר קפדני ממסלולים אחרים). המורים משתלמים במיומנויות ואסטרטגיות למידה, לומדים להתייחס לסגנונות למידה שונים ומגוונים את ההוראה בכיתות בלמידת עמיתי, עבודה בקבוצות (הומוגניות או הטרוגניות), למידת חקר בכל מיני אמצעים, למידת מדעים, אומנויות וכו´ אני סבורה שגם אדם מרקע סוציואקונומי שונה מתלמידיו יכול להיות מורה מצויין שיאפשר לתלמידיו גדילה והתפתחות, עם יחס אישי וכבוד לילד. אלו בעיני הדברים החשובים ביותר מבחינת אישיות המורה, כיצד אתה מקבל ומתייחס לילדים וכיצד אתה מאפשר להם מרחב למידה כזה שהם יצליחו...!! וזה העיקר! כאמא אעדיף מורה אנושית, חמה ומקבלת בגיל הצעיר ומורה מאפשר, תומך ומכוון בגיל הבוגר יותר. ולא אכפת לי אם המורה היא מרהט, או עומר... מקווה שהצלחתם להתחבר אלי... דליה.

גליה12

New member
אינני רוצה שתשמע בקולי גזענות

ואין זה משנה לי כלל אם המורה היא מרהט או מעומר- אבל....גם מורה של כתות יסוד, חייבת שתהיה לה השכלה כללית מינימלית, ושפה עברית רהוטה לא רוצה עוד פעם להתקל במורה שתגיא לי "אני יגיד לך" או "שתי בנים"ולא רוצה מורה שתתווכח עם הבן שלי שהיה בקושי בכתה ב´ ותנסה להוכיח לו שאירופה גדולה מאסיה.. לא רוצה מורה בבית ספר חילוני שתגיד לבן שלי שמי שיאכל ביום כפור יענש.. וכו´... ועד כאן דיברתי על בית הספר היסודי- על בורות שנתקלתי בתיכון בכלל לא רוצה לחזור- על מורות שהורידו ציונים על תשובות נכונות- כי הן טעו מבורות סתם, על מורים לאנגלית- שיודעים אנגלית ברמה של בית ספר יסודי וכו´ וכו´ לעולם לא שמעתי על "סינון" במכללות למורים- ולדעתי סף הכניסה במבחן הפסיכומטרי שם נמוך למדי. ואגב מבלי לפגוע בך- הבן שלי לומד במסגרת החינוך המיוחד- ואם המורה שלו עברה את הסינון- אז החורים במסננת גדולים מאד מאד. אין לי ביקורת על המורים- הם אינם אשמים שהמערכת איפשרה להם לבחור במקצוע למרות שהם אינם מוכשרים. 1

עופר 42

New member
ברמת העקרון כן - אולי

אבל ברמה המעשית, מורה שאוצר הידיעות שלה מבית דל, לא תוכל, ואני רואה את זה על כל אחד משני הילדים שלי, למלא את הפוקציה של מדריכה לאוטודידאקטיות. להרגשתי גם לא זו המגמה של המערכת, למרות הדיבורים הגבוהים. המערכת עדיין שואפת, אולי שלא במודע, לסרס את הילדים ולהכניס אותם לשבלונות חשיבה שימנעו מהם כל חשיבה עצמאית בעתיד. ואם אני מרחיב את היריעה, כי זה לדעתי המקום להרחיב אותה מעט (אני מקווה). נראים לי שני דברים: ראשית החברה המודרנית זקוקה לאנשים קונפורמיים, אנשים שילכו בתלם ויעשו מה שהפרסומות אומרות להם שטוב לעשות. שנית החברה, אם באמצעות "מערכת החינוך" ואם באמצעות ה"טלוויזיה לילדים", משקיעה אנרגיה עצומה כדי להפוך אותם לקונפורמיים, נעדרי חשיבה עצמאית, תחרותיים וחסרי סיפוק. כי רק אנשים כאלו יהוו בורג מועיל במארג החברתי שמייצר יותר מדי וצורך יותר מדי, דבר המגדיל את עושרם של העשירים שמזינים את המערכת... החברה המודרנית היא מעין מטא אורגאניזם ואנשים סקרניים או מאושרים, שאינם הולכים בתלם בהחלט מהווים "תאים חולים" של המטא אורגאניזם הזה. השאלה היא אם אנחנו רוצים ואיך אנחנו יכולים לשנות את זה?

תפקיד המורה ומימושו

בתיאוריה זה נשמע נפלא המציאות אפרורית ומכוערת. אני לא מתייחסת לרקע הסוציואקונומי של המורה ,אם היא הצליחה בכוחות עצמה לרכוש ידע-כן ידע! אני לא רוצה שאותן בורות ועמות ארצות שהן המורות של הילדים שלי, תהיינה מורות שם. לא יודעת על הסינון הקפדני. ראוי שהסמינרים והמכללות יבדקו את החורים הגודלים והולכים של המסננת שלהם. אני לא מצפה ממורה לחשבון שתהיה דוקטור למתמטיקה אבל אני מצפה ממורה לאנגלית שתדע אנגלית שמורה להסטוריה, לא תמציא אותה מחדש. שמורה לספרות לא תשכתב יצירות וכן הלאה... לדאבוני ההולך וגובר, אחוז המורים שיש עליהם מטען תרבותי, מצטמצם. מי אשם? לא הם. אנחנו. החברה. ההורים. כל מי ששותק. ואין שום קשר למקום מגוריה, ילדותה, או אחרת. וכן, תמיד עדיף שהמורה תהיה חמה ואנושית. אבל זה לא קשור לעניין הבורות התהומית ,צרות האופק, הסיסמאות הפדגוגיות, קלישאות אופנתיות ויתר...שהמורים נחונו בהם. ספורון- לפני כמה שנים החליטו לבטל את למודי המלאכה בבתי הספר היסודיים, ולהפוך אותם לשעורי טכנולוגיה. איתרע מזלי והמורה למלאכה הייתה כמעט בלתי כשירה ללמד בכלל, מלאכה בפרט, וטכנולוגיה לא היה לה מושג קלוש או יכולת למידה (מבוגרת יחסית גם הייתה). אז מה? עוד 10 שנים היא מלמדת טכנולוגיה. כי יש לה וותק, כי היא לא מסוגלת ללמד או לחנך, אז שתלמד טכנולוגיה... ככה זה נראה. מכאן.

AYELET1

New member
אז זהו...

נראה שכאן בדיון נטענו הטענות (הצודקות) נגד המורים. הדרישה שמורה תדע את אשר היא אמורה ללמד, זו דרישה טריוויאלית ואלמנטרית, וכן, אנו נתקלים לפעמים בבורות של מורים- לא כולם, אבל חלק, שהצליחו לעבור בין חוריה הענקיים של המסננת, מול הנכתב בכתבה . מה שהקפיץ אותי, לא היו טענות ודרישות אלו, אלא הטענה שלמורה העתידית אין ידע כללי תרבותי ונרחב (ללא שום קשר למקצועות אותם היא אמורה ללמד). המצב האידיאלי הוא שלכו-לםםםם יהיה ידע כזה, השכלה כללית נרחבת וכו´. אבל השאלה היא, עד כמה מורה שאין לה ידע זה, אך יש לה ידע בתחומים אותם היא אמןורה ללמד, ושכמובן יש לה הגישה הראויה לילד, כולל חום והבנה לנפשו, תוכל ליהיות מורה טובה. אנו מבקשים לילדינו את הטוב ביותר. האם הטוב ביותר הוא, בין השאר, הנצחת העוני והמעמד התחתון??? לא צריך לפתור אותו על חשבון הילדים, אבל השאלה מה המחיר שישלמו (אם בכלל) אם תהיה להם מורה כמו אותה אורנה יאמין.

דליה.ד

New member
מן הסתם התמזל מזלי

שכל המורות של ילדי היו מעולות! ואני לא מגזימה. בנותי הגדולות למדו בבית ספר קיבוצי שונה מבית הספר שבו אני מלמדת כי היו במסגרת למתעמלות מחוננות שהיתה באותו בית ספר. איזה מורות! איכפתיות, מכבדות, מלאות כרימון! ובני שלומד בכיתה ו´, יש לו מחנכת שהייתי מוכנה לרחוץ את רגליה בוקר וערב עבור מה שהיא מעניקה לו, והוא ילד עם הפרעות קשב וריכוז. נכון שיש מורות מכשפות, יש גם שתיים כאלה בבית הספר בו אני מלמדת, אבל יש לנו מנהלת, ללקק את האצבעות, איך היא מחזיקה אותן! אבל כל השאר, מופת, דוגמה וסמל! ואני רצינית לאללה! ואם המורות של ילדיכן/ם כל כך גרועות ולא עשיתם כלום בנידון...אז כנראה מגיע לכם/ן העונש הזה. יש מורות ויש מורות. ואני מורה, אני לא בורה, לא אטומה וכן יודעת ללמד. הביאו את ילדיכם אלי.

זה לא אשמתכם...

ממש לא. כשהייתי קטנה היו לי כמה מורות שהתנהגו אלי בצורה נוראית. לא אמרתי כלום להורים שלי. בסוף נפטרתי מהראשונה, והצלחתי לדבר עם השניה. אבל זה לא עזר להרגשה שלי בקשר אליה. מה אתם יכולים לעשות? להעביר אותנו כיתה?
|נעץ|

גלי®

New member
מחמדית שלי , אולי אני אמא מגוננת

יתר על המידה , אבל חשוב לי איך הבת שלי מרגישה בבית הספר ... אני דואגת שהבת שלי תהיה פתוחה איתי ותיידע אותי , במידה ויש בעיה ש"גדולה" עליה ... ולפי כל קנה מידה , מורה שמתנהג בצורה נוראית , זה גדול עליכן ! הייתי מוכנה להעביר אותה גם בי"ס , לו היתה מבקשת !אתן מבלות 12 שנים מחייכן בתוך המערכת הזו ! זה לא תמיד יכול להיות "כיף" , אבל לפחות נסבל זה חייב להיות ! מבחינתי , שלא יכניסו לראש שלכן כלום , אבל שיחזירו לי את הבת שלי בריאה ושלמה (פיזית ונפשית) בסוף כל יום !

bimbo.

New member
גלי, אמא בהחלט חייבת לגונן../images/Emo67.gif

במידה סבירה, כמובן. גם הבן שלי סבל קשות ממורה רשעית, והפכתי עולמות להעביר אותו לבית ספר אחר. ומאז שעבר, הברנש פרח ולבלב, וכמובן שאז התגלו כל היכולות שלו.

גלי®

New member
ברור שהורה חייב לגונן ! מה שלא היה

מובן לי היה למה "מתבגרת המחמד" החביבה עלי (
)מתעקשת לגונן על הוריה ...

bimbo.

New member
הרי מדובר ב"מתבגרת מחמד".../images/Emo66.gif

כנראה שהיא חמודה אמיתית, ולא רוצה שהוריה (בטוח פולנים) ירגישו רגשות אשמה, אז היא מגוננת, הקטנה.

עופר 42

New member
איפה בית הספר הנפלא הזה

שבו את מלמדת? דיברתי עכשיו עם ידידה שבנה אמור להתחיל כיתה א´ בשנה הבאה. היא בתחושה של חרדה ואבדן (מוצדקת לדעתי) על תמימותו ועל נפשו של הילד שתאבד בין גלגלי המערכת. ולילד הזה אין שום לקות, וכמו שאומרת הגננת: הוא יסתדר בבית הספר בלי שום בעיות. ואימו אומרת|: אני לא רוצה שיסתדר! אני רוצה שילמד, שיתפתח ושיהיה מאושר. והיא צודקת! בית הספר הדמוקרטי נראה לי תשובה הולמת לשאיפה הזו של האם. תוך כדי השיחה עלה בדעתי שבתי הספר בתפיסתם, הם שריד אנכרוניסטי לימים באמת צריך היה להעביר ידע מסוים אל הילדים. וחשוב לא פחות היה שהם ילמדו לא להפריע לגדולים. אבל היום כשהמטרות והיעדים של בתי הספר צריכים להשתנות, אנחנו בפיגור. הרעיון כאילו הילדים יודעים מה טוב בשבילם ויכולים לכוון את צעדיהם בעצמם, אם רק תינתן להם הסביבה המתאימה שתעודד אותם לצאת ולחפש ידע, הוא רעיון שמפחיד רבים. במיוחד אם הם פועלים במסגרת בתי הספר הקיימים וכל מה שסביבם. דעתי היא שאין דרך אחרת להתייחס לאדם (גם אם הוא צעיר) אלא דרך של כבוד ואמון, בו וביכולתו.

מזל או ציפיות וראיית עולם.

עשיתי חשבון פשוט- עד כה כמה מורות(בלי גננות, סייעות לגננות, מנהלות מעונות יום וכו...)נתקלתי. ואני מדברת רק ואך על מורה-מחנכת ולא על מורים מקצועיים, ושוב הנתונים הם לגמרי סטטיסטיים,בהנחה שכל מחנכת עושה את תפקידה שנתיים, לא מוחלפת (הבן שלי בכיתה ז,כל שנה הייתה מחנכת אחרת עד היום כולל בחטיבה) והבן שלי בכיתה ג זוהי המחנכת החמישית שלו (שתיים ילדו,באמצע,קורה).הילדים נשארו באותה כיתה -אגב. אבל נניח וכל שנתיים מחנכת אחת. עד כה נתקלתי בממוצע ב21 מחנכות. מתוכן 2 בהחלט ראויות . עוד 3 אני יכולה לאמר, שיש בהן משהו איכותי,כזה או אחר, ואני יכולה להתעלם מהצדדים היותר חלשים שלהן. וכל היתר ??? שמחנכת שואלת ילד בפגישה -הורה-ילד -מורה(יום הורים) איך אתה מרגיש בכיתה? והוא עונה שמשעמם לו. והיא אומרת לו "אבל אנחנו לומדים חומר נורא מעניין" ומנסה להסביר לו ולכופף את דעתו. אז בשביל מה שאלת?? (ילד בן 18 כיום, כיתה ד או ה) שמחנכת קוראת לי לפגישה עם הילד (מיוחדת) כי הילדים התבקשו לכתוב כל אחד מה הוא רוצה לתרום לקבוצה/לכיתה. והילד שלי כתב שהוא לא רוצה לתרום כלום. אולי בציניות, אולי באמת כי זו התחושה שלו. אז על מה נסבה השיחה? על למה הוא מרגיש ככה? ומאיפה התחושה הזו?לאאאאאאא חלילה. על זה שאני אהיה "שותפה" שלה לאכוף עליו לכתוב מחדש מה הוא מוכן לתרום לכיתה.ל"תקן" את מה שהוא כתב, כי את זה היא לא יכולה להכניס לחוברת שמוציאה. הוא אומר לה (פישפש בכיתה ג) שאם היא לא רוצה להכניס, זה בסדר מצידו,אבל הוא לא רוצה לכתוב משהו אחר, כי זה מה שהוא מרגיש- והמחנכת בישראל, אומרת לו, טוב, אז אני אצטרך למצוא דרך לחייב אותך לכתוב אחרת.!!!! להמשיך???? אל תתחילי איתי עם זה,בכלל. באופן בסיסי בתי הספר, אינם מקום של "כבוד " לילדים. הכל משחקים של הסתגלות למסגרת ודמגוגיה של מערכת החנוך. אני לא מתפלאת אגב על המורות, זו השפה הארגונית, אלו הקודים של המערכת.מורה שלא תלך בתלם הזה-או שתמצא את עצמה במערכת אחרת או מחוץ להוראה. ואני לפחות יכולה להגיד שעשיתי, ועשיתי הרבה. ואחרי כמה שנים של עשיה צבורית, כולל שינויים, נשחקתי ואני עוסקת רק בילדים הפרטיים שלי. לא פועלת ל"קידום החנוך" לא פעילה ב"עמותות" למינהן.

vered4

New member
הייתם עוברים לחינוך בייתי?

אצלי הסטטיסטיקה יותר טובה, אבל המצב לא מדהים. דליה שאלה למה ההורים לא עושים משהו, עושים במסגרת מה שאפשר, כי המלחמה היא במוסד מאוד מגונן על זכויות מוריו. גם אם יש מורה טובה אבל נכנסה אחרונה לבית הספר, וחסר תקן, המורה הטובה תלך ותשאר מי שתשאר. יש כאלה המוציאים את הילדים מהמערכת, שלדעתם לא רק שלא מוסיפה לילדים, אלא פוגעת ביכולות שלהם. אני עדיין חושבת שעדיף לילדים בבית הספר. ולגבי המורות, אנחנו עם היד על הדופק, ומשתדלים לעשות מה שאפשר.

המחיר של חנוך ביתי-הוא הנתק החברתי

והצורך שלך כהורה לעסוק בהוראה -להקדיש את עצמך להוראה. ולדאבוננו חלקנו לפחות צריכים גם להתפרנס. אבל גם לו לא זו הייתה הבעיה אני חושבת שילד צריך לרכוש מיומנויות חברתיות גם. וגם בעניין "להוציא את הילד ממערכת שפוגעת ביכולת שלו"הרי אנחנו כפופים לחוקים והוראות מוניציפליות(כמו אזורי רישום) ומשרד חינוך(בי"ס "לא מוכר") וכן הלאה. כל אחד עושה את חשבון הרווח וההפסד שלו. לי אישית עצוב שזו מערכת החנוך הממלכתית ועצוב לי לא פחות שאם אני רוצה ללכת לרופא פרטי,או לקנות בחנות בגדים יקרה,זו בחירה שלי. אבל בית הספר של הילד שלי -מה שבעיני לפחות חשוב יותר מקניית שמלה, אינו נתון לבחירתי ושיקול דעתי. וחבל.

vered4

New member
גם אני חושבת שלמרות הכל

יש חשיבות לבית הספר, ברמת ההיצע, החשיפה לתחומים מאוד מגוונים, ופיתוח מיומנויות חברתיות. מעבר לזה, זה מסיט את כל צרכיו, והדברים שההורה עושה למקום משני, גם בגלל שהוא צריך להיות בבית, וגם בגלל שהוא צריך למצוא מקור פרנסה אחר מהבית, מה שיכול להיות מאוד לא מעניין עבורו. ההבדל בין הורה שעושה את זה לבין אחד שלא, הוא בדרך כלל, מה הוא חושב בעניין "להוציא את הילד ממערכת שפוגעת ביכולת שלו". עד כמה המערכת פוגעת ביכולת הלימוד והסקרנות הטבעית שקיימים בכל ילד. הטוענים נגד המערכת, אומרים שאפשר להעביר את החומר הנלמד בהרבה פחות זמן, ושיטת החינוך הקיימת מבזבזת זמן על שטויות. דרך אגב, מי שמעונין להוציא את הילד לחינוך בייתי, עושה את זה במסגרת החוק. אמנם תהליך בירוקרטי אבל קיים.

גלי®

New member
זה תלוי במיליון וחצי משתנים בערך ..

האישיות של הילד , האישיות של ההורה , האלטרנטיבות ...

למעלה