רכישת אדמות הארץ

רכישת אדמות הארץ

ראיתי התיחסות של "1עדי קקל" באחד ההודעות - שחסר חינוך לרכישת אדמות ואני מבקש לשתף אתכם בסיפור אישי לפני כמה שנים הלכתי לאסוף עצים למדורת ל"ג בעומר עבור ילדי , בין ערימת פסולת בנין ליד פארק הירקון מצאתי גם כמה קלסרים שבתוכם תכתובת מאמצע שנות העשרים לתחילת שנות החמישים, מאוד מסודרת ומתויקת כהלכה, בין עו"ד בשם גורביץ שגר כאן לקבוצת יהודים מלטביה ומליטא. כנראה שאותו עו"ד הלך לעולמו , ויורשיו בין שיברי שיפוץ הירושה,זרקו את אותם קלסרים. אותם יהודים רצו להשקיע כסף ולרכוש אדמות , הם שם - אך האדמות כאן, ולכן הקימו אגודה בשם "הקישון" , ושכרו את שירותי גורביץ לרכוש את אדמות עמק זבולון. אספתי מיד את הקלסרים והבאתי אותם לביתי,אישתי (כמובן) הקשתה -"הקלסרים או אני..." (בחרתי בקלסרים- סתאאאאאאם) היתה בקלסרים אלו תכתובת מופלאה של רכישת אדמות עמק זבולון, אותו גורביץ היה מתייק כל מכתב שקיבל (כולל המעטפה והבול...) ובצידו מתייק את תשובתו. היו שם גלויות, קבלות של שירותי שמירה של האדמות (השומר העיברי בא"י..) תיאור של האדמות ומצבן. צריך לזכור שהמצב הביטחוני היה גרוע, כנופית דג'אני (אין קשר לח"מ...) שלטה בעמק, ולכן אותו גורביץ היה עולה על רכבת מחיפה לעכו ובוחן מצב הרכוש ומתאר אותו לרוכשים. לימים הגיע מלחמת העולם, היה דילדול בולט בכמות התכתובת בשל השואה שעבר עמנו.(יש שם גלויה תקופה קצרה לפני המלחמה שבה כותב פלוני "בקרוב אקבל את הקושאן וא(נ)סע לא"י...) חידוש התכתובות היה לאחר מלחמת העולם, בעיקר מכתבי ניצולים, מאורגואי, דרום אפריקה וכו' "...אני בן אחיו של פלוני הניצול היחיד מעמק הבאכה..." למותר לציין שזה היה מאוד מאוד מרגש. הרגשתי שהקלסרים האלו לא יכולים להישאר אצלי, שמישהו בטפשותו זרק אותם ואני מופקד להחזיר אותם, ניתן לעשות מחקר , להכניס למוזיאון וכו. פניתי לאוניברסיטת בר אילן, לאירגון יוצאי לטביה וליטא, ועוד רבים. כולם הבטיחו שיחזרו אלי- ולשווא. לאחר חודשים ארוכים שבהם אותם קלסרים מלוכלכים מאבק שברי בנין שכנו בדירתי, ומאחר וראיתי שלא חוזרים אלי למרות פניות נוספות, סברתי בבורותי שאולי הסיפור יפה אך כנראה הפיקדון שניתן לי לא שווה דבר. עברתי על הקלסרים, תלשתי את כל מה שנראה היה לי חשוב, מעטפות, מכתבים , חתימות של גדולי היישוב, בולים, קבלות, צררתי אותם בקלסר, והשאר (לא תאמינו !) לפח. לו הייתי יודע היום את שלא ידעתי אז, הייתי מתעקש עוד יותר, הייתי צעיר ולא מנוסה בלשון המעטה. לסיפור הזה יש סוף טוב מבחינתי וסוף רע מבחינת הרוכשים. מדינת ישראל נהגה באנשים אלו כהלכה - היא הלאימה להם את האדמות... מבחינתי- ישבתי עם ילדי והראיתי להם את הבולים, היה שם בול שאז לא ידעתי את מקורו, היה כתוב עליו EEST וחותמת עיר בשם טארטו...חיפוש משותף באטלס הביא אותנו לאסטוניה ומצאנו את העיר....וראה זה דבר חינוכי שכדאי לחנך את הילדים לברכיו- החלטנו לאסוף בולים יחדיו. לימים הילדים גדלו, לא המשיכו וגם אני עם מעט עליות והרבה מורדות המשכתי מדי פעם לאסוף מכל הבא ליד. אותם קלסרים של סיפור הרכישה של אדמות הארץ הם הסיבה האמיתית שאני כאן אתכם היום.

רוצים שרשור מרגש

כנסו לתחבורה ציבורית, יש שם שרשור :תחנת רכבת יפו שבנו אליך שנית של הדרומי מיודענו ומאיר שפירא. שרשור מרגש ומעניין ביותר.

זה דבר מדהים ביותר !

נפתלי גנס אכן מצולם באתר הזה מה הקשר שלך לענין ? מילא אני, אך למה אותך מעניין במיוחד ?

רגע רגע -

עכשיו אנחנו עוזבים את ההתעסקות הרגילה של הפורום, למשהו אמיתי. נמרוד מצא לפני שנים אוצר גדול, והשאיר ממנו כמה דוגמאות - אחת מהן הגלויה הזו שכתב נפתלי גנס. אחרי שהעלה את הגלויה כדי שכולנו נראה, מתברר שהמשפחה קיימת, ויש לה אפילו אתר אינטרנט. נמרוד - אתה חושב לפנות אליהם, להראות להם את הגלויה, ולבדוק אתם מה עלה בגורל האדמה שקנה אותו נפתלי? אולי הם לא יודעים עליה בכלל? ומה עלה בגורלו? ובגורל המשפחה? אני מת מסקרנות לדעת מה יקרה בהמשך. עדכן אותנו בכל התפתחות!

איזו שאלה ?- כבר נכנסתי לאתר.

ואפילו התמונה של נפתלי גנס נמצאת שם.רשום שהוא נפטר בשנת 54. מעניין אותי מאוד לדעת איך קשור Frien9 לכל הסיפור

ושחכתי להגיד שנפתרה לי

תעלומה אחת גדולה, שנים חשבתי בליבי, איך האיש הזה (ואחרים ששמם אצלי) סיים את חייו, להיכן התגלגל, כך שאם נפטר בשנת 54 סימן שעבר את השואה, אני מניח שגם ידע מה גורל נחלתו אבל את זה עוד נברר.

גם ממני- אז ככה:

ראשית שלחתי דוא"ל שמופיע באתר המשפחה (לפי הסיומת הכתובת רוסית), סיפרתי את הסיפור וביקשתי שייצרו איתי קשר - וטרם. במקביל דרך 144 הגעתי לכמה "גנצים" כולל משפחה אחת בבית השיטה ששמם יחיאלי, לאב קראו יחיאל גנץ (ואנחנו הרי מחפשים את נפתלי...) אך מאחר והוא נתבקש לעברת את שמו הוא שינה אותו לנפתלי יחיאלי, בירור מעמיק עם בנו, זה לא הוא. ממשיך לחפש ומחכה לתשובה מרוסיה.

מאמאסאן

New member
הכרתי בילדותי - משפ גנץ

בהרצליה, מכרים של הורי, וגם הגנצים, מאשדוד, (גנץ רינה), אבל יובלות אין לי עימם קשר, הלואי שתמצא, ושלסיפור הזה יהיה סוף עם ערך מוסף.

מאמאסאן

New member
אגתה כריסטי - ספור מתח

כשתתאושש, כתוב על הארועים החדשים, המתח בלתי נסבל

rachelea

New member
חבל שנזרק, טוב שחלק נשמר

ולידיעה בלבד. ועדה בכנסת העוסקת בבחינת איתור נפקדי השואה אמורה לעסוק גם בהשבת אותם אדמות (או שווה ערך) ליורשי הנפקדים. אם נותרו בידך מסמכים ייתכן וימצא להם דורש. תעקוב אחר הידיעות בעיתונות הכללית. בודאי יתפרסמו שמות אלה שתפקידם יהיה לאתר את הרכוש.

גם זו בדיחה טובה.

טיפלתי פעם במקרה של אדם שרכש אדמות בהר כנען, במסגרת גאולת הקרקע שעשו יהודי מזרח אירופה בתחילת המאה הקודמת. האדמות היו אדמות בור, ולא ניתן היה לעשות איתן דבר. בסוף שנות השישים הופקעו האדמות "לצרכי הציבור", כלומר כדי להקים עליהן מבני ציבור כאלו ואחרים. שנים חלפו, בניית מבני הציבור בוטלה, והאדמות נמכרו על ידי מנהל מקרקעי ישראל לקבלנים זריזים שבנו במקום שכונת וילות גדולה ויפה. בשנות התשעים, כשבאו היורשים לקבל את המגיע להם, עמד החשבון על כ-45 ש"ח לדונם, לפני מיסים. אין טעות, זה הסכום. השמאות נעשתה לפי ההנחה שאלו אדמות בור ללא יעוד, כפי שהיה בזמן ההפקעה. כמו שאומרים החבר'ה, לא עזר בית דין, והיורשים לאות מחאה סרבו בסופו של דבר לקבל את הכסף. אגב, כדי לקבל אותו היה עליהם לנסוע בעצמם לנצרת, ולחתום על הקבלות. הנסיעה היתה עולה יותר... על הוועדה הזו מדברים כבר שנים, והיא לדעתי נועדה לשמש עלה תאנה להסתרת העוול האישי וההיסטורי הנוראי שעושה המדינה עם אלו שהשקיעו את כל כספם בגאולת הקרקע מתוך ראיית העתיד, וכל חטאם היה שלא ראו את השואה הממשמשת ובאה כחלק מאותו החזון.

העוול שנעשה

זה אחד המכתבים שהשארתי. היתה דרישה נחרצת להעביר התשלומים לארץ, וכבר היו הגבלות על העברת כסף והוצאתו מאירופה וזה לא כל כך הובן בארץ באותם ימים.

למעלה