רכבת העמק

עפולה

התחנה פעלה משנת 1905 ועד 1948. אדריכל התחנה היה שומכר שהיה זה שתכנן את בניני הטמפלרים בארץ.

עין חרוד - גבע

אז באמצע שום מקום (ככה לפחות היום) עומד לו מבנה התחנה הישן... מסביב שדות העמק...

גשר על נחל תבור

גשר מאבן מסותתת עם חמש קשתות. ממוקם בין המושב ירדנה לקיבוץ גשר. תוכנן ע"י המהנדס הגרמני מייסנר. אורכו כ-28 מטר.

תחנת גשר

בשמה הערבי ג'שר אל מגמה. זו היתה תחנת הרכבת הנמוכה ביותר בעולם. מול הכניסה לקיבוץ גשר יש פניה ימינה ל"גשר הישנה". הדרך מובילה אותנו תחילה לתחנת המשטרה הבריטית הישנה ובסוף הדרך לגשר אשר חוצה את הגבול הישראלי-ירדני. פעם הכל היה שייך לבריטים, למעשה לאחר 1948 "נחצה" קו רכבת העמק וחלקו עובר היום בשטח ירדן. בשנת 1951 הרסו חברי קיבוץ גשר את מבנה התחנה במקום מכיוון ששימש כמקום מסתור למסתננים הערבים. מה שנשאר בשטח (באמצע שדה כמובן) הינו מבנה השירותים. בתמונה ניתן לראות את הגשר ועליו שלושה קרונות מסע מקוריים של רכבת העמק. במקום יש גם שחזור של תחנת "נהריים" ומופע אור-קולי המתופעל ע"י הקיבוץ.

תחנת נהריים

מבנה התחנה נמצא בשטח שליטה של ירדן. מדובר במבנה יפה בסגנון הבאוהאוס. התחנה הוקמה לצרכי תחנת הכוח ולאנשי הישוב תל-אור שלידה.

תחנת צמח

קצת צפון-מזרחית לצומת צמח מול המכללה שוכנים מבני התחנה. קיימים שם שלושה מבנים, כאשר המבנה הדו-קומתי הינו מבנה התחנה. בנוסף יש שם מגדל מים עבור רכבות הקיטור ומגדל מים קטן נוסף.

תחנת חמת גדר

הנקודה הצפונית ביותר במסלול הרכבת בתור ארץ ישראל. מכאן הרכבת המשיכה את דרכה לדמשק. כמו שהרכבת עוצרת היום ליד "לב המפרץ" אז גם אז הרכבת עצרה ליד אחד ממקומות הבילוי המועדפים - המעיינות החמים של חמת גדר. בדרך הנוסעת אל המעיינות, מצד שמאל עומד בניין התחנה הישן. על השלט עוד ניתן לקרוא באנגלית ובערבית "אל חמה".

shapira meir

New member
ראשית, רוב תודות על המידע

כאשר אסיים את העבודה, תוכל לראות את התמונה המלאה והנכונה המתבססת גם על חומר כתוב וגם על מידע מאנשים ועל על מציאת ממצאים בשטח, שילוב נכון של כל אלו הופך את הפרוייקט שלקחתי על עצמי למקור מידע מרוכז ומיוחד כאשר מטרתו איננה לכתוב סיפורים שפורסמו במקומות רבים, אלא מידע למטייל כולל מידע כזה שלא כל כך ידוע ולבצע ריכוזיות של המידע לטובת המטייל ומורה-הדרך שיוכל לבצע הדרכת טיול לאורך תוואי רכבת העמק ולגרום לטיול להיות מענין כולל פרטים די עלומים (כמו למשל תחנות שנפתחו במקום אחרות, תחנות נודדות, ולמשל גניגר שהיתה אפילו ללא שלא אלא רק עם פנס......) אני רק יכול להדגיש, כי כדאי למורי דרך לקחת פרוייקטים כאלו לטובת ההדרכה כמו נושא מצודת כח (כמה שמות על האנדרטה?29) , או מסלול טיול בתל אביב הישנה כולל תמונות וטיפים (המסלול של צביקה בוכמן)(ידעתם שהדוור הראשון של תל אביב נרצח?),רכבת העמק (מדוע התחנה של גבע מרוחקת מתוואי הפסים?) מה שאני זקוק לו בעיקר כעת היא מפה מקצועית של תוואי הרכבת מצמח לחיפה מזרח עם סימון ברור של מסילת הרכבת, בלית ברירה אסרוק את מפות השבילים גליל תחתון וכרמל אבל מפה מקצועית עדיפה. והייתי שמח לקבל מפה כזו, אפשר להודיע לי היכן לקבל כולל תשלום. ושוב תודה על הרצון.

shapira meir

New member
הקישור לכלא שטה

יש לי בעיה עם האתר של "במבילי" מכיוון שהבעלים של האתר לא מצוי ברשימת הל"ו ובזמנו טופל על ידי, ולמרות שאני גימלאי, לא מקובל עלי קשרים עם אנשים בעלי גליונות הרשעות פליליות.

למעלה