תמיד יש פחד כשעוסקים בחיים של ילדים
ראיתי את הסרטון וקראתי את המאמר. את שניהם צריך לקחת בפרופורציה הנכונה, אבל לא להתעלם מהם. הפסיכיאטריה הוא תחום רפואי, אבל תחום רפואי חדש יחסית. אנחנו רק בראשיתו של חקר המוח. אין מספיק מידע, בטח לא לטווח ארוך ורחב (מבחינת מספר המוחות שנחקרו) וההדמיה הפונקציונאלית (FMRI) חדשה אף יותר- [מאפשרת לראות שינויים במוח בעת פעולה כלשהי כגון קריאה. רוב מחקרי המוח היום מבוססים על הכלי הזה ומהימנותו רבה]. כל הדברים שפורטו בסרט ובמאמר קיימים בכל תחום רפואי- אבחנות שונות מצד רופאים שונים (אני חוויתי על בשרי שתי אבחנות שונות לחלוטין אצל שני מומחים מהטובים בארץ לאותו מפרק ירך), השתלטות על רופאים מצד חברות התרופות, התאמת תרופות על ידי ניסוי וטעיה, עשרה שמות מסחריים שונים לאותה תרופה בדיוק (אותו חומר כימי), אפשר להמשיך כך עד אינסוף. ההבדל היחיד הוא שבפסיכיאטריה זה מוקצן יותר. אנחנו יודעים על המוח פחות ממה שאנחנו יודעים על שאר הגוף. הדבר הנוסף שצריך לשים לב אליו הוא ההבחנה בין הגישות בתחום הרפואה. המודל הרפואי המקורי הוא מודל היררכי- מטפל דמוי אלוהים, לעומת פציינט חסר כושר שיפוט עושה דברו של המטפל. הגישה שתחום הרפואה והטיפול בכלל צועדים אליה היא גישה מערכתית אשר רואה את הלקוח (ולא הפציינט) במרכז, וסביבו גורמים רבים- משפחה, חברים, קהילה, תרבות, עיסוק, עבר, עתיד... כל הדברים האלו לא נלקחים בחשבון בתחום הפסיכיאטריה, ואני רואה בזה ליקוי חמור! כפי שאני מאמינה כי אנטיביוטיקה צריכה להלקח בתור פיתרון אחרון ורק כאשר התועלת גדולה מההפסד, כך גם תרופות פסיכיאטריות. פסיכיאטור צריך להיות לדעתי קודם כל פסיכולוג, ורק אחר כך רופא. אני מתנגדת לאופן בו "ירדו" על הDSM, למרות שאני בטוחה כי יש מה לעדכן בו כל פעם מחדש. בשורה התחתונה הDSM מאגד בתוכו את המאפיינים ההתנהגותיים (בהשוואה לאלו המבניים או הפזיולוגיים) של קשיים מסויימים. מאפיינים ההתנהגותיים אלו מאפשרים הסתכלות צרה מחד ורחבה מאידך. צרה- לא כל הילד רע ולא בסדר / מפגר אלה יש דברים ספציפיים בהם הוא מתקשה ובהם אפשר לעזור לו. רחבה- אם הילד שלך נופל לקטגוריה זו, שים לב, יכול להיות שהוא יתקשה גם בדבר נוסף אז היה ער לכך. מכאן, ילד שיש לו אספרגר (על הרצף האוטיסטי, האינטליגנציה תקינה ולעיתים גבוהה מהרגיל והקשיים בעיקר תקשורתיים) לדוגמה, פעם היה נחשב לחנון, טיפש, מוזר, כפוי טובה. ברגע שהגדירו אותו כאספרגר, התייחסות המערכת היא שונה. מתייחסים לתחומי החוזק- הכישורים והכישרונות הייחודיים של הילד, עוזרים במקומות שצריך, אך גם ערים לקשיים נוספים שיכולים להיות כמו קושי במעברים ושינויים או רגישויות יתר למגע / צליל / מזון ועוד. הטיפולים לדעתי הם כמו כל דבר אחר- כבדהו וחשדהו. לא לפסול טיפולים על הסף, אך כמובן לא "ללכת עליהם" בעיניים עצומות, בייחוד לא כאשר מדובר בטיפולים פולשניים, ואני רואה תרופות כאחד מהם. אהבתי את הגישה הטיפולית בסוף המאמר שעיקריה- בדיקה גופנית מקיפה (קשה לדעת עם ילדים מה מצב השמיעה (בעיקר הבנה בנוכחות רעש), הראיה, ויסות תחושתי- לעיתים בד מסויים עלול להפריע, מזון- לדעתי קולה מאוד מסוכנת אבל גם שאר הכימיקלים במזון יכולים ליצור שינויים התנהגותיים וגם דברים כביכול בריאים- אולי פירוק רע של מוצרי חלב), וכמובן טיפולים התנהגותיים- כל סוגי התראפיות (רק לבחור מטפל שמתאים לך). חשוב גם לבדוק את המסגרת- אולי המורה / הגננת לא מתאימה לילד, אולי הוא לא מסתדר טוב בסביבת הילדים, לבדוק את סדר היום והרגלי הארגון במשפחה. ריטלין היא האופציה אחרונה שיש לבחון בקפידה, אך היא לא אופציה מיותרת. נכתב ע"י סטודנטית לקלינאות תקשורת נ.ב תמיד תשמרו במחשב עותק של הודעה שכתבתם במשך שעה, לפני שאתם עושים "שלח". כתבתי את ההודעה הזאת אתמול ב4 לפנות בוקר וכאשר לחצתי "שלח" תפוז כבר לא עלה. מזל שעשיתי עותק למחשב לפני.