אני הפסקתי לעשות לאמא את המינימנטל
זו הבדיקה שקובעת אם יש דמנציה ( שהגורם השכיח לדמנציה הינו אלצהיימר ) זו קביעה לא וודאית. קביעה וודאית רק, לא עלינו, בניתוח שלאחר המוות. זו אכן בדיקה שקובעת את מצב התקדמות המחלה. ואני מניחה שמתחשבים בה. אבל אצלנו. כשאמא עברה למרכז היום הנוכחי והמיני מנטאל שלה היה נמוך, התפקוד שלה במחלקה המוגנת של החולים היה גבוה בהרבה מהשאר ומנהלת המחלקה קבעה שחבל על אמא. היא עברה להיות באולם הגדול בו יש משתתפים קשישים צלולים, חלקם בעלי מגבלות רפואיות אבל בעיקר בריאים. השיקול היה שמאחר ואמא על כסא גלגלים ולא תוכל להימלט מהמקום, עדיף שתהיה בקבוצה הרגילה עם תגבור הצוות. אז לפעמים כשמדברים בנושאי אקטואליה היא מפתיעה ואומרת משהו מרגש, לפעמים אדישה אבל היא ממש פורחת שם. וגם הקשישים אימצו אותה ועוזרים לה. והם הפסיקו להיעלב מזה שהיא לא זוכרת מי הם. אני מניחה שבבתי אבות חלק מההחלטה היא לפי המנטל, אבל יש עוד שיקולים. למשל מצב התפקוד היום יומי, האם מתהלך, מתקשר, האם נזקק לעזרה בפעולות או הלבשה, האכלה, האם זקוק לטיטולים? חשוב וטוב שאתם במעקב, וכן הבדיקה הזו משפילה לנו.... לפי מה שאני ראיתי חלק מהחולים לא מושפלים ממנה וכעבור חמש דקות שוכחים אותה. אצל החלק האחר השאלות מעצבנות. אני אגב, הפסקתי לקחת אותה למבדק המנטל. כי זה כרוך בהסעה באמבולנס לפתח תקווה מאשדוד ולא ממש תורם לחיי היום יום שלה. אבל לא פעם בבית חולים גם עושים לה את המבדק . לפני כשנה כשנפלה ושברה את מפרק ירך הרגל הדבר הראשון שאמרה לי הרופאה בשיקום "אמא שלך עמוק באלצהיימר" עניתי לה, קצת בציניות, " תודה שהארת את עיניי.... אבל היא כאן לטפל ברגל ולא במוח". ועוד משהו, אני מאמינה במתן סדר יום קבוע, במהלכו לספק פעילות ותעסוקה לחולה. אבל בהתאמתו לאהבה וליכולת. אצלנו למשל אנחנו מנסים לפתור עם אמא תשבצים, פעם היתה מלכת התשבצים, לשחק קלפים, לשיר איתה, ליזום זמן לשוחח איתה ולא לתת לה לשקוע לעולמה ( אם כי יש לא מעט ימים שהיא בעולמה ולא מתקשרת ) ואפילו לתת לה לעזור קצת במטבח. לפי רצונה ויכולתה. כי השארתה בלי פעילות מנוונת. אמא שלך, ממה שאת מספרת, עדין מתקשרת, זקוקה למגע וחום. אז נהדר שעודדת את המטפלת לצבוע את השיער, אולי תעודדי אותה להפעיל את אמא בעוד דרכים. לפעמים שהאחיינים הקטנים שלי באים אני מפעילה אותם ביחד עם אמא. למשל פעילות משותפת של ציור. משחקי ילדים בהם גם אמא נוטלת חלק, לפי יכולתה כמובן.