רוק בבית הקברות

אלי ו.

New member
אצל קרליבך שכללו קצת

ןהביאו את האלכהול לבית הקברות. מצד שני האלכהול היה ליקר בננות

masorti

New member
שאלה הלכתית לי אליך...

אתה ודאי יודע מדוע אסור להתהלך בבית קברות עטופים בטלית ותפילין, ואף אסור ללכת בתוכו עם הציציות בחוץ. האם לפי אותו נימוק אין איסור לארגן שם ארוחות ושתיית אלכוהול בנוסח שהצגת בתמונה?

אלי ו.

New member
אני לא חושב שזה אסור

אלא בעיקר לא נהוג. ממה שהבנתי הרעיון של "לעג לרש" הוא לא הלכה. מצד שני אצל קרליבך יש מנהגים קצת שונים, אצלו בבית הכנסת ניגנו בתפילה (לא בשבת כמובן) הוא השתתף בשמחות לא אורתודוקסיות ועוד. (אחד מגדולי הרבנים אמר עליו פעם "ככה זה רב שלוימלה, הוא רואה ספר תורה אז הוא חייב לשיר") באופן מוזר החברה הדתית והחרדית קיבלה אותו ואת אנשיו למרות הכל. אולי בגלל שלא ראו בו איום אלא סוג של חסידות.

masorti

New member
ענין לעג לרש הוא כנראה כן הלכה...

ראה בשולחן ערוך, אורח חיים, הלכות ציצית - כ"ג : דיני ציצית בבית הקברות: "א מותר ליכנס לבית הקברות והוא לבוש ציצית והוא שלא יהיו ציציותיו נגררים על הקברים כדי שלא יהיה כלועג לרש כלומר שהמתים הם רשים ופטורים מן המצות ואין יכולים לקיים אותן ואנו מקיימין אותן". ראה גם בקיצור שולחן ערוך, סימן קצ"ט, סעיף ט"ו: "לא ילך בבית הקברות או בתוך ארבע אמות של מת, וכן בכל החדר שהמת הוא שם, כשתפילין בראשו או ציצית בבגדו משום לועג לרש. ואם הם מכוסים מותר, וכן לא יתפלל שם ולא יאמר שם מזמורים אלא מה שהוא לכבוד המת." שים לב לתחילת סעיף ט"ז... "בית הקברות אין נוהגין בו קלות ראש מפני כבודן של המתים, כגון לאכול ולשתות שם" אבל מצאתי לינק על ענייני הלכות אבלות שכותב כך: "שני סוגי איסורים קיימים בבית העלמין: לועג לרש - דהינו אסור לקיים מצוות בכל שטח בית הקברות ולכן אסור להתהלך עם ציצית מגולה או לדבר דברי תורה. איסור קלות ראש - אסור לאכול לשתות או לקצר את הדרך דרך בית הקברות. ... בשטח שהוקצה מראש בבית העלמין לצורך קיום סעודות לאזכרה מותר לאכול ולשתות שם כרגיל." אגב, אותו קישור מתייחס גם לענייני פרחים, נרות, בגדים שחורים, וכו'.

אלי ו.

New member
תודה, לא ידעתי

ויותר מכך תודה על הקישור. זמן רב השו"ע בספרית חב"ד לא עבד ועכשיו אני רואה שהם העלו אותו בפורמט חדש.

למעלה