טקטיקה
ה-MMORPG, ובמיוחד WOW, הביאו לדרגת אומנות ממש את הדינמיקה הקבוצתית הטקטית. לכל מקצוע יש תפקיד מוגדר שעליו לבצע, וצריך ללמוד כיצד לבצע אותו היטב - היופי הוא שאנשים שונים נהנים מתפקידים שונים, ושהתפקידים מגוונים מאוד בתוך עצמם (אם עושים אתזה כמו שצריך, כמובן - ושוב, ראו את WOW כדוגמא). כך לדוגמא הנוכל ב-WOW הוא DPSer, מלשון Damage Per Second, המדד הנהוג לכמות הנזק שגורמת כל דמות. הנוכל מתמחה בגרימת הרבה נזק, בזמן מאוד קצר. הוא גם שימושי ל-CC (ר"ת של Crowd Control) בכך שהוא יכול לשתק או להאט אויבים, ובכך למנוע מהם להגיע לטווח התקפה מהחבורה, מה שמאפשר לחבורה להתמקד בינתיים באויב שמולם. יש לו מספר יכולות נלוות, כמו למשל הסוואה, שמאפשרת לו לרגל קדימה ולשמש כסייר (מודיעין אף פעם לא מזיק). מצד שני, לנוכל אין הרבה שריון והוא גם לא חזק בנקודות פגיעה, ואין לו כמעט שום יכולת לפגוע באויבים *מלבד* האויב בו הוא מתמקד. הלוחם, לעומת זאת, עמוס בכל כך הרבה שריון שקשה לו לזוז (בדיחה, בדיחה), ובנוסף ביכולתו לגרום לאויבים להתמקד דווקא בו במקום בשאר בני החבורה - יכולת שימושית וחשובה מאוד. התפקיד הזה נקרא Tanker, מלשון טנק כמובן, והוא תפקיד רב-משמעות במיוחד. ללא טנקר מיומן, שיצליח למשוך agrro (מונח משחקי שמשמעו "במי האויב הזה מתרכז"), החבורה תספוג אוסף התקפות מצד מפלצות מרוגזות, וזה ממש לא טוב. וכן הלאה, לכל אחד משבעת המקצועות יש מאפיינים משלו, התפקיד שעליו לבצע בחבורה. מו"ד, שהיא שיטה טקטית מאוד (מה שעלול לגרום למשחקים בה להתרחק מדי ממשחק התפקידים עצמו, כמו שנוהגים לומר בארסיות בפורום הזה), לוקחת בהשאלה את רעיון התפקיד הקבוצתי. אנחנו עוד לא יודעים בדיוק איך, רק הוכרז שהעניין הזה יקבל עדיפות כלשהי. למעשה ראינו כבר התחלה של זה בספר החוקים לשחקן 2, עם ארבעת מקצועות הבסיס החדשים (והמוצלחים למדי) שהציג: האביר היה מושך agrro של ממש, להב הדמדומים היה DPS-er מגוון בהחלט (בזכות יכולתו לתגבר את התקפותיו בקפא"פ עם מגוון לחשים), שאמאן הדרקון היה משתמש בהילות שעוזרות לחברי הקבוצה בצורות שונות והתקפות אזוריות רבות עוצמה, והמתעתע היה CC מצוין ועם כוחות מוצלחים רבים גם מחוץ לקרב, כראוי למי שמתמחה באשליה ושכנוע. מו"ד היא טקטית, וזה טפשי לנסות להכחיש את זה: לדעתי השיטה עושה בחוכמה בכך שהיא מאמצת את המוסכמות החדשות שהנחילו ה-MMORPG בתחום הדינמיקה הקבוצתית הטקטית, זוהי התקדמות הלאה בכיוון אותו היא בחרה לעצמה. זהו היתרון. לנסות למכור לך MMORPG? זה עניין *אחר לגמרי*, ואני גם לא רואה למה לעשות אותו. פשוט תוריד גרסת ניסיון לעשרה ימים של WOW, ושחק - זה בטח לא ימצא חן בעיניך, כי אתה תתעקש להשוות את זה כל הזמן לחווית משחק תפקידים אמיתית, שכמובן שהוא לא יכול להשתוות אליה. חבל בעיני, אבל מצד שני, אני טיפוס שאוהב פחות או יותר כל דבר ומוכן להתנסות בכל דבר. אני אוהב הכל, אבל לא כולם כמוני. לשם ההבהרה, MMORPG זה לא סתם מילת ז'רגון חדשה. זה גם לא סתם משחק מחשב, או אפילו משחק תפקידים ממוחשב קלאסי. אם לא שיחקתם בזה לפחות כמה ימים, באמת שאין לכם מושג במה מדובר, ולכן אני ממליץ לכם לפחות לקרוא על זה הרבה לפני שמתחיל כאן איזה ויכוח בעד או נגד, או שהוא יהיה ילדותי מאוד, חסר כל ביסוס עובדתי, ומיותר.