ראשון מת האלוהים

ראשון מת האלוהים

אחריו מתה האידיאולוגיה עכשיו מתו הרגשות וזה עוד לא הכל האנושות היא כישלון (וגם אתה) ------------------------------------------------- מה היא הקהילה הפוסט-אנושית? הקהילה הפוסט-אנושית היא לא יותר מאוסף של גופות חסרות תועלת. זהותנו חסרת משמעות (ספק אם קיימת), וכך גם חיינו. אין לנו עקרון שמאחד אותנו – למעשה אין לנו עקרונות כלל. הדבר היחיד שמוביל אותנו לראות עצמנו חברים בקהילה הפוסט-אנושית הוא ההבנה שחיי האנושות, כמו גם חיינו אנו, הם רצף פתטי של טעויות פטאליות, ואין ממנו כל מנוס. עוד טרם לידתנו נידונו למוות מנטאלי, ודבר לא יכל, לא יכול ולא יוכל להצילנו. כולנו מתים-מהלכים של עידן הטכנולוגיה. נותר רק להכיר בכך. מי חבר בקהילה הפוסט-אנושית? הפוסט-אידיאולוגיה חדרה מכבר לכל קצוות העולם. רוב האוכלוסייה עודנה מתכחשת – אם ע"י דבקות סהרורית בדת ומיסטיקה, אם ע"י דבקות סהרורית עוד יותר ב"ערכים" ו"מוסר". שארית האוכלוסייה נמצאת צעד אחד קדימה – אלו הם כל אותם רודפי בצע, תאווי כוח, מין, תהילה, פרסום וקוויאר, שמקדישים חייהם לנהנתנות זולה. זוהי, למעשה, גרסה מתקדמת, אמיתית יותר של האנושות כפי שהיא תתגלה לעיני כל בתוך מספר שנים. אך ישנו מיעוט, עלוב וחסר משמעות, שהשכיל לדחות אף את השאיפה לנהנתנות, כמו גם כל שאיפה לכל דבר שהוא. מיעוט זה הבין, שאלה שגמרו אומר להעביר את חייהם בסיפוק רגע ויצרי, טעו בכך שבכלל הציבו לעצמם מטרה כלשהי מלכתחילה. מיעוט זה הבין, שכל מטרה ושאיפה ותקווה מתפוררות ונעלמות בשלב כלשהו, ושכנראה לא היו קיימות באמת מעולם. מיעוט זה הבין, שאין באמת מה להבין. זוהי הקהילה הפוסט-אנושית. לשם מה קיימת הקהילה הפוסט-אנושית? אנו מסירים מעלינו כל חשד להצבת מטרה או שאיפה משום סוג שהוא. אין לה ייעוד אמיתי. הקהילה נוצרה מתוך שעמום רוחני והיא עצמה מהווה חלק בשעמום רוחני זה. איננו ניהיליסטים, משום שאנו איננו תנועה ואין לנו מסר. אנו ילדיו החדשים, האפורים יותר של הניהיליזם, שבחרו לנסות ולחשוף בפני בעולם את בבואתו המהותית, או האנטי-מהותית. לא מתוך יצר הרס, לא מתוך כאב, לא מתוך מחשבה. הקהילה הפוסט-אנושית היא ביטוי של ריק גמור ותו לא. האם מוות הוא הפתרון? לא. המוות הוא בהחלט לא פתרון. למעשה, אין פתרון – וזאת משום שאין בעיה או שאלה. השאיפה המגוחכת אחר פתרונות הסיתה את תשומת הלב מהעובדה שלא ניצבת בפני אף אחד מאתנו שאלה מהותית. הלא בעולם ללא מהות אין שאלות מהותיות, ובטח שלא פתרונות לשאלות אלו. המוות, אם בכלל, מהווה את בסיס קיומנו. מוות כאורח חיים, זהו צו השעה, וכולנו ממלאים אותו אם נרצה ואם לאו. המוות קיים בכל אחד מאתנו עוד טרם נולד, וכידוע, אין ממנו חזרה. כל אדם שבטיפשותו יחליט להתבונן עמוק באמת אל תוך נשמתו, בחפשו אחר דבר מה שיסתור האבסולוטיות שבמותו הרוחני, יגלה מיד שהוא לא רואה דבר. מה עלי לעשות? התאבד, המשך במה שאתה מכנה חיים, ברח ממותך הפנימי, קבל אותו, ברח ממנו שוב, לך לקניות, צא לטיול, תראה סרט, הצת בניין, חזור בתשובה, בשאלה, בלה את חייך באכילת קוויאר במרפסת, או בקפיצה ממנה, היה פשיסט, היה מרקסיסט, אנרכיסט, סוציאל-דמוקרט, קפיטליסט, ניהיליסט, פוסט מודרניסט, פוסט אידיאולוג או לא כלום, רד במשקל, צפה בטלוויזיה, שבור אותה, התעשר, תרום תרומה, שא תפילה, נגן תקליט, התאבד שוב. כל דבר שתעשה יהיה שקול לישיבה חסרת מעש בביתך. למעשה, שום דבר שתעשה לא יוכל להעניק לך באמת תחושה שונה ממה שהיית חש אילו לא היית נולד מלכתחילה. אנחנו לא יודעים מה עליך לעשות, אנחנו לא חושבים שעליך לעשות משהו, ולמעשה - לא באמת איכפת לנו. "כמו אור שחור, כמו חושך לבן, כמו תחושת החלל - כך גם נשמתו של האדם. קורה." נכתב ע"י פרופ´ טיבי פיק.

קוכולין

New member
קטע מזוויע ונורא!

רועי, אני מקווה שאתה לא מאמין בדברים הללו. זה התפרקות מוחלטת של כל הטוב שבאנושות. גועל נפש פוסטמודרניסטי.

אולסנית

New member
סליחה?????

הפסקתי לקרוא מיד אחרי "הכל האנושות היא כישלון (וגם אתה)", כי האנושות היא לא כשלון (ובכלל למה לעשות הכללות?), האנושות היא דבר מקסים!! ואני מאוד מקווה שאתה לא מאמין בזה.

Wedwil

New member
רומנטיקנים תמיד

הקסימו אותי, הם מסתכלים על התהום של כלום וחושבים שהיקום אוהב אותם ושהם יכולים להתחבר אליו. ילדודס, יש בעיה אם הראיה הזאת, ליקום לא אכפת ממכם, אתם חומר ועל כן אתם לא יכולים/בנויים להבין את הכלום. האנושות אינה דבר מקסים בגלל הקיום העיוור שלה, בגלל הצורך המתמיד למצוא אלוהים, משמעות והארה גם כאשר אין כאלה בנמצא. בגלל זה קמו דתות, אידיאולוגיות, מדינות וכתות, בגלל שהאדם לא מוכן לוותר על מטרה ותכלית. די פתטי אתם לא חושבים?

אולסנית

New member
לא, האמת שאני לא חושבת ככה.

זה לא עצוב לך לחשוב ככה? אני לא מאמינה באידיאולוגיות ודתות למיניהן אבל כן מאמינה בעצמי ובסביבה שבה אני חיה. ליקום לא איכפת ממני? מי זה בכלל היקום הזה? לי איכפת מעצמי וגם למי שאני חשובה לו. אז אולי אין תכלית לחיים שלי, אבל ת´אמת זה לא ממש איכפת לי, העיקר שאני נהנת, עוזרת, וממשיכה את גלגל החיים. יום יבוא ואני אמות ואחרי יבואו אחרים שימשיכו את הדבר הנפלא הזה שנקרא אנושות. יותר מזה?

Wedwil

New member
עצוב?

למה להיות עצוב? הרי רק כך, רק כאשר אנו לוקחים אחריות מלאה על עצמנו יש לנו שליטה מלאה בחיים שלנו. אישית אני מעדיף את המצב הזה. את אומרת בעצם שאת חייה למען "האנושות"? אותו קולקטיב של תודעות שאולי מחובר אולי לא שיעלם ממוחך ברגע המוות? זה משהו שאנשים כנראה עוד לא הבינו (לא בגלל שהם טיפשים או בורים אלא פשוט בגלל שהם לא חשבו על זה), אין חיים אחרי המוות, אין כלום אחרי המוות, כשהמוות יבוא (ואל תדאגו הוא יבוא) כל התפיסה שלנו את העולם תעלם יחד אתנו כי אנו פשוט נפסיק להתקיים. ולכן זה לא משנה אם שאר האנושות תשרוד כי למתים שום לא משנה

אולסנית

New member
אני לא מסכימה

מי אמר לך שאין כלום אחרי המוות? יש לך הוכחות? גם אני חושבת שאין אבל לא יוצאת בהצהרות.. אני חיה למעני ולמען האנושות. לפי מה שאתה אומר כל-דבר עדיף מלמות כי אחרי שמתים גם ככה לא איכפת מכלום, האומנם? תדמיין לעצמך שאתה בן 50 נשוי+3, מה תעדיף למות או שהמשפחה שלך תמות?

Wedwil

New member
ובכן

בגלל היותי אדם חילוני אני לא יכול לקבל את ה"ישועה" של גן-עדן/גיהנום בגלל שבשבילי לא קיימים דברים כאלה. קשר לתאוריות אחרות של "להפוך לאחד אם הקוסמוס", שוב, התודעות שלנו הן סופיות, ברגע שהן הופכות לאינסופיות הן כבר מפסיקות להיות התודעות שלנו ולכן זה לא משנה אם הן בנירוונה שלהן בגלל שזה לא יהיה אני אשר יהיה שם. בקשר לגיל חמישים, בוודאי שקל מאד לגרור רגשות לדיון כזה. בוודאי שאני לא אעדיף שאני או מישהו מבני משפחתי ימות בגלל שהחיים היום יומיים הינם קטנוניים ומלאים רגש (לא שאני לא נהנה מזה) ולכן אי אפשר (או כמעט אי אפשר) לחיות אותם בגישה של "המוות עדיף". מה גם, שהמוות אינו עדיף הוא פשוט עוד אופציה, לא גבוהה יותר ולא נמוכה יותר.

אולסנית

New member
ודוויל

דבר ראשון- אם אתה לא יכול לקבל לא אומר שאחרים לא יכולם אז לא יזיק להוסיף לפני הדברים את המילה -לדעתי. דבר שני- לא הבנת, הכוונה היתה לבחור בין שאתה תמות או שהמשפחה שלך, וברור (נראה לי) שתבחר בעצמך למרות שכביכול אחרי שתמות לא יהיה איכפת לך מכלום (כולל המשפחה). דבר שלישי ואחרון- יכול באמת להיות שאני כן מאמינה במה שכתוב בכתבה אבל מנסה להדחיק עד כמה שרק אפשר. בכל מקרה יש כמה דרכים לראות את הדברים ומה שאני כתבתי זאת אחת מהן.

Wedwil

New member
אנחנו יכולים

להמשיך להתפלסף על האם אלוהים קיים ואם לא. אם זה חורה לאנשים שאני מציג משהו כאמת ולא סתם דעה אז אני מתנצל, אם זה יקל עליכם לקבל את הדברים שאני אומר אז בבקשה. לדעתי הדברים שנאמרו קודם על ידי הם אמת דבר שני- את צודקת, באמת לא הבנתי נכון :). בחירה בין העצמי למשפחה זה משהו שאני לא יכול להחליט עליו, בגלל שהבחירה תמיד תעשה במצב סובייקטיבי לחלוטין שבו מעורבים הרבה רגשות אותם אני לא יכול לתאר (בהיותי בן 50 נשוי+3 וכל זה...) דבר אחרון- בוודאי שתנסי להדחיק את אמונך במה שכתוב בכתבה. אחרי הכל, מה שנאמר שם הולך כנגד כל אינסטינקט אנושי (זו גם אחת מהסיבות שזה כל כך משכנע) חייו בטוב, זה כל מה שיש לי להגיד

קוכולין

New member
יש לך בעיה רצינית

שאתה לא מבין את העושר והמורכבות שבחיים. מאין לך שליקום לא אכפת ממך? מאין לך שאין אלוהים? מאין לך שאין משמעות והארה? ומה עם כל האנשים שמצאו משמעות כזאת? האם טרחת להתעניין פעם בפילוסופיה, בבודהיזם, בגישות השונות מאלו שלך? מאיפה השחצנות והחוצפה שלך לקרוא לנו ילדודס? אנשים כמוך תמיד חושבים שהתפיסות שלהם בלעדיות. כנראה שכל הגאונים היצירתיים של אסיה, הדלאי-למה שעזר למיליוני אנשים ברחבי העולם, ישו הנוצרי, משה רבינו, סופרים ורומנטיקנים גדולים כמו שייקספיר, הוגו וג´.ר.ר. טולקין הם כולם טיפשים גמורים. רק אדון וודויל חכם ויודע הכל. קצת צניעות לא היתה מזיקה לך. ואני בכלל לא נכנס פה לשאלות עצמן. אני דווקא כן מעריך דתות, למרות שאני שונא קנאות, שחיתות בשם הדת ופנאטיות. אבל כמו שאני מתעב את הפנאטיות הדתית ואת הפונדמנטליזם, אני מתעב גם את הפנאטיות החילונית. את השחצנות המגעילה הזאת, שעדיף שתעבור מן העולם במהירות האפשרית.

עופר ב.ה

New member
אכן יש כאן קצת אקזיסטנציאליזם בגרוש

(אין סיבה לקשור את הקטע דווקא לפוסטמודרניזם, כלומר - הפוסטמודרניזם כלל לא מחייב את המסקנות הנ"ל). אבל אין סיבה להתרגז כל כך, וודוויל גם לא טען שהוא יודע יותר מכולם, ושכולם טפשים. הוא פשוט רואה הכל כחסר ערך. גילוי נאות: הידע שלי על אקזיסטנציאליזם, כמו גם פוסט מודרניזם, נמוך.

Wedwil

New member
באמת שלא צריך לכעוס :)

כן, חקרתי רבות בגישות שונות. חקרתי וחקרתי ואני חייב להגיד שנהנתי מאד מכל אותם יוצרים ואנשי רוח שאתה מזכיר (דרך אגב השיר בחתימה מוכר לי, טולקין?). אנחנו יכולים להתחיל להכנס לסתירה בבסיס של הדת או למקור של דת ואלוהים אם אתה רוצה (גם ככה משעמם בבית). בקשר ל"פנאטיות חילונית", מה אתה מציע? פשרה פושרת? לחיות בבינוניות עלובה שהיא לא לכאן ולא לכאן? אם אתה מגיע לרמה של מודעות מסוימת, אני חש שלפחות צריך לחיות על פיה. קרא לזה פנאטיות, אני קורא לזה נאמנות לעצמי

קוכולין

New member
השקר שבניהיליזם

וודויל, איזה סתירה יש בבסיס של הדת? אותו פרדוקס מטופש על "האם יכול אלוהים לברוא אבן שהוא לא יכול להרים"? נראה לי שאני מכיר כבר את רוב הדברים הללו. בבסיס של הדת אין שום סתירה וגם אם כן, סתירות רבות מתיישבות לאחר שאנו מעמיקים בחקר על הנושא. אני, באופן אישי, מרגיש את עצמי כיהודי ומאמין באלוהים. מבחינה פילוסופית, אני מזדהה עם הפילוסופיה וגישת העולם הבודהיסטית. גם בה לא תוכל למצוא שום סתירה. היא הגיונית עד מאד, מתאימה לחיים ומביאה לאנשים אושר רב. הבודהיסטים עוזרים לאנשים וגורמים לעולם להפוך לטוב יותר (ביחד עם אנשים טובים רבים אחרים- יהודים, נוצרים ועוד), בעוד הניהיליזם מביא לו רק סבל ואומללות. הניהיליזם, לדעתי, הוא הקללה של העולם המודרני. אין חיים אחרי המוות? מאיפה אתה יודע? אני באופן אישי מכיר הוכחות לקיום של גלגול נשמות. איך תסביר, למשל, שזקן אנגלי שבקושי יצא את גבולות ארצו, ונזכר שהיה חייל נבטי בגלגול קודם, גילה ידע כל כך מקיף על פטרה העתיקה שרק ארכיאולוגים מומחים הכירו? ואיך תסביר לאחר מכן הוא נתן גם כמה פיסות מידע, שלא היו ידועות לאיש באותה התקופה והתגלו בחפירות מאוחרות יותר כנכונות? איך תסביר את סיפורה של הילדה ההודית הקטנה, שידעה את כל הפרטים, ולו הקטנים ביותר, על חייה האינטימיים של ילדה שנפטרה בקצה השני של הודו? מלבד זאת, זאת שטות לחשוב שהחיים מסתיימים ברגע המוות. באדם יש יותר מבשר, וזה מה שאתה ושכמותך לא מצליחים להבין. באדם יש רוח, נשמה ומחשבה. הרי יש לך מחשבות, כמו לכל אדם אחר. כל מחשבה נובעת מהמחשבה שבאה לפניה- ומהיכן נבעה המחשבה הראשונה? הרי שום דבר לא נוצר מהריק לפי המדע המודרני. אני רוצה לומר עוד כמה מילים באשר לפנאטיות החילונית. אתה צריך להיות נאמן לעצמך, אבל פנאטיות זה תמיד דבר רע. אני משתדל לשמור על מחשבה מאוזנת. להכיר בתפיסות אחרות השונות משלי, לשמוע אותן, להבין אותן. אני קשוב ומתעניין ליהדות, לבודהיזם, לאיסלאם, לנצרות, לפילוסופיה ולכל תפיסה רוחנית אחרת. מה שאני לא יכול לסבול זה את תורת הכלום- הניהיליזם. דבר שמכלה את כל המאגר הרוחני של האנושות. תסתכל על הפנאטים הדתיים ומה שהם עושים. תסתכל על המתנחלים הקיצוניים, ותראה לאן מגיעה פנאטיות. אני חושב שהשחצנות המגעילה הזאת, שדוחה כל דבר רוחני ורומנטי כמשהו פתטי, אין לה מקום ויש להוקיע אותה. השיר שצירפתי, דרך אגב, אכן שייך ל"שר הטבעות" מאת טולקין. זהו אחד משיריו של טום בומבדיל. אני כותב בדרך כלל בפורום טולקין, ואם תתעניין בנושא, תראה שהתפיסה הטולקינאית מציגה צורת מחשבה טובה ובריאה לנפש הרבה יותר מהגישה המכלה- הניהיליסטית. שלך, קוכולין

Wedwil

New member
ניהיליזם?

מי אמר ניהיליזם? ניהיליזם הוא חוסר אמונה מוחלט בכלום. אני בוחר להאמין בהרבה דברים (היי, אני פעיל בנוער למען השם!) אבל לפני שאני עושה את זה אני מכיר בחוסר היותם נצחיים וגדולים ממני. לא הייתי קורא לגישה הזאת (שאומצה ע"י סארטר, קאמי, סימון דב בובאר ועוד רבים וטובים) כמכלה את "הרוחניות", רק מכניסה אותה למטווים הגיוניים. אני אסכים איתך על כך שיש הרבה דברים שאנו לא מבינים, אבל אין זה אומר שאנו חייבים לסגוד להם בגלל זה. אני גם אסכים איתך על כך שהאדם הוא יותר מבשר (עוד לא מצאו את החלק במוח המהווה תודעה) ועדיין, זה לא אומר כלום על החיים אחרי המוות. יכול מאד להיות שהתודעה ממשיכה להתקיים אחרי הגוף אבל זה עדיין לא אומר כלום על גן-עדן/גיהנום או משהו אחר. גם אני, כמוך קורא ומתעניין בהרבה גישות לחיים, כנראה שאיפושהו הגאנו לשתי מסקנות שונות

קוכולין

New member
אבל לא התייחסת

לכל ההוכחות שהבאתי על גלגול נשמות! ולדעתי אתה לא הבנת נכון את תפיסתו של קאמי. קאמי אומנם, ולמרבה הצער, היה אתיאיסט, אבל הוא ניסח תיאוריה לפיה האדם צריך להקדיש את חייו המוגבלים למטרות טובות. זאת היא מהות האקסנטציאליזם של קאמי, וזה בכלל לא דומה למאמר הזבל שראינו בתחילת השרשור הזה. אני חולק על האתיאיזם של קאמי, אבל מעריך אותו על אמונתו בטוב שבאדם. לי אין ספק שיש רוח. שוב, ענה לי, מהיכן התחילה המחשבה הראשונה? וכל הידע שלנו על המוח, לא מאפשר לנו להבין איך באמת רגשות נוצרים. רק קיומה של נפש יכול להסביר זאת. ושוב- התייחס להוכחות שהבאתי לקיומו של גלגול נשמות!

קוכולין

New member
אבל יפה שהודית בקיום של משהו

מעבר לבשר- זאת כבר התקדמות מעבר לתפיסתך המקורית.

Wedwil

New member
מעולם

לא טענתי שאין פשוט אמרצי שזה לא משנה כלום

למעלה