קשיים עם אבא

shay560

New member
קשיים עם אבא

מאז שאני זוכר את עצמי אבא שלי לא היה אבא "רגיל" או "נורמלי" וזה בלשון המעטה. הוא תמיד חיפש את הרע בדברים, ואיך להעביר ביקורת על כל דבר שאחרים עושים. מאז שאני קטן אני זוכר אותו צועק ורב עם אמא שלי, אבל בשנים האחרונות זה החמיר. הוא הצליח לריב עם כל החברים שהיו לו ולא הפסיק לריב כמובן בבית עם אמא שלי, איתי ועם אחיות שלי. בו זמנית הוא התחיל להתקרב לדת וכמובן ניסה לכפות אותה גם עליי. לפני שלוש שנים אבא שלי יצא לפנסיה ומאז המצב רק הלך והדרדר, הריבים בינו לבין אמא שלי הפכו תכופים יותר ויותר ומלאים באלימות מילולית מצדו ולעתים נדירות אפילו מדרדרים לאלימות פיזית. בצבא שמחתי על העובדה שאני משרת בבסיס סגור כי כך יכולתי לברוח מהבית לפחות לחמישה ימים. כשהוא מתפרץ, מה שקורה לעיתים קרובות, הוא ממש מתנהג כמו חולה נפש, והעניין הוא שמהר מאוד אחרי שהוא נרגע הוא מתנהג כאילו כלום לא קרה ומצפה שכולם יתנהגו בהתאם. עם הזמן שעבר הוא הפך להיות יותר "דתי" ואמא שלי (כנראה כהתרסה) יותר חילונית. אני שם את הדתי במרכאות מפני שלדעתי אדם כמו שהוא מתנהג לא יכול להחשב דתי. מאז שהשתחררתי מהצבא, כצפוי, המצב ממשיך להחמיר ב"אין יחסים" ביני לבינו. הוא מנסה לחקור כל דבר שאני עושה וממש עוקב אחרי על כל טלפון ומנסה להתערב לי בחיים. בפעמים הראשונות שהעזתי לסגור את הדלת בחדר שלי הוא עוד היה פותח ושואל "מה קרה שאתה סוגר את הדלת?!" כאילו שאין לי זכות לפרטיות בתור אדם בוגר בחדר שלי בבית שלי. הסיבה להידרדרות ביחסים לדעתי היא שלא כמו בעבר אני לא שותק ובולע את העלבונות שלו, אלא מעז לענות לו. בעבר לא העזתי מתוך כבוד אליו, היום גם את זה אין לי יותר. הוא לא עושה כלום בבית, ואני זה שעוזר לאמא שלי בכל עבודות הבית כי היא עדיין עובדת (ולא בפנסיה כמוהו) והוא רק מצפה שיכינו בשבילו הכל וגם על מה שיש מתלונן. הוא מתנהג ממש כמו איזה דיקטטור. מה שהכי מטריף אותי זה שעם כל ההתנהגות שלו הוא עדיין לא מבין למה מחזירים לו יחס מגעיל, כאילו שמה שהוא עושה זה בסדר ונסלח תוך שניות. שמעתי אותו כמה פעמים טוען בפני אחותי שההתפרצויות שלו נובעות מהכדורים שהוא לוקח (שזה תירוץ עלוב כי הוא סובל מבעיות רפואיות, לא נפשיות), והוא גם תמיד מאשים את כולם, חוץ מאת עצמו בכל בעיה שיש לו. אני לא יודע למה אמא שלי לא מתגרשת ממנו, לדעתי היא פשוט מרחמת עליו. אני כל הזמן מתפלל שזה יקרה, או מתפלל לגלות שהוא לא אבא שלי, מבחינתי הוא אף פעם לא היה כזה ולא ראוי להיקרא כזה. אחותי הגדולה, שגם סבלה מההתנהגות שלו במשך שנים, סוף סוף הצליחה לעזוב את הבית לפני לא הרבה זמן. היום אני בשנות ה-20 לחיי, ועדיין חי בבית עם ההורים אבל המצב בבית פגע בי ואני עדיין סובל ממנו, אבל משתדל לחיות כרגיל, להיות אופטימי ולהחזיק מעמד וכמה שיותר להימנע מלהיות בקרבת אבא שלי. אף פעם כילד לא זכיתי לראות משפחה רגילה, סבלתי במשך שנים מעודף משקל, ומבחינה חברתית עד הצבא לא יכלתי לסמוך על אנשים וכמעט ולא היו לי חברים, רק בזכות הצבא הדברים האלו קצת השתנו. לעזוב את הבית אני לא יכול, גם מבחינה כלכלית וגם כי אני לא רוצה להשאיר את אמא שלי לבד. אם יש מישהו שמזדהה או יש לו עצה או חיזוק בנושא אני אשמח לשמוע...

היי שי

אני בתחילת שנות ה-30, וגם אני גדלתי בבית כאוטי. כמו שאתה כבר מבין היטב, זו אוירה לא טובה לגדול בה ולחיות בה. נשמע שההחלטה של אמך להישאר בבית גוררת גם אותך להישאר בבית. אבל - שניכם בוגרים ונפרדים ולא בטוח שההקרבה הזאת נכונה. יכול להיות שדווקא אם היית עוזב - המאזן היה משתנה וזה היה נותן לה את האומץ לעזוב את אבא שלך. אם אחד מבני המשפחה "מוכן " להיות קורבן, זה לא צריך לגרור גם אותך לקורבנות בעל כורחך. אני מציעה לך להיכנס למסגרת של טיפול שתאפשר לך ליצור נפרדות וממקום מחוזק יותר לנסות לעזור לאמך. בסופו של דבר, צריך לכבד, עפ"י רב, את ההחלטות שאנשים אחרים מקבלים לגבי עצמם, גם אם הן קשות מנשוא עבורך. אני לגמרי מזדהה איתך וכותבת מהמקום הזה. אליס.

לבחור ולשחרר

הי, המציאות שאתה מתאר בדיוק רב אכן קשה ביותר. מובן שהיא קשה בשל התנהגותו האלימה של אביך, הטרור שהוא משליט והפגיעות החמורות שהוא גורם להן אצלך, אצל אמך ואצל אחותך. אך יש מרכיב נוסף לקושי וזו העובדה שאין עם מי לדבר. אין כאן מצב בו אדם אחד פוגע באדם אחר, אבל אחרי שמעירים לו ומעלים את המודעות שלו לעניין, הוא מבין, מתנצל, משנה את דרכיו. כאן יש עסק עם אדם, שכפי שאתה אומר - למרות ההתנהגות שלו הוא לא מבין מדוע מחזירים לו יחס מגעיל. הוא גם לא יבין. הוא אף פעם לא יבין. הוא גם אף פעם לא ישתנה. אז כן, אפשר לפצוח בהסברים מהסברים שונים על מה יכולות להיות הסיבות לכך שאביך הוא כזה, אבל האמת - זה כנראה לא מה שיעזור לך עכשיו. אשר לאמך - אתה כותב שאינך מבין מדוע היא לא מתגרשת ממנו. לדאבוננו, גם זה משהו שלא תוכל להבין. לפחות לא כרגע. מערכת השיקולים שלה מורכבת וסבוכה ולפחות בנושא זה לא נגישה לך. פעמים רבות ההסברים לשאלה ששואלות נשים נפגעות אלימות - למה נשארתי בזוגיות הזו? - אינה זוכה לתשובה גם מצדן של אותן נשים. זו שאלה סבוכה ביותר שסביבה מתפתחים רגשות אשם לרוב - הן של האישה, אשר מרגישה אשמה על כך שלא עזבה (או לא עזבה מוקדם יותר) והן של הילדים, שלעתים מאשימים את האם שנשארה שם. זה נושא שחשוב לברר אותו, אבל אולי נכון לעשות זאת בעתיד, כאשר ההתמודדויות לא יהיו דחופות כפי שהן עכשיו וכאשר תהיה במקום בו מצאת לעצמך קצת שקט. אני מסכים עם מה שכתבה אליס. אני לא מבקר ולא שופט את החלטתך להישאר בבית כדי שאמך לא תישאר לבד. הדאגה שלך לאמך ראויה להערכה. אבל, באמת עם כל הכאב הכרוך בכך, אם תמשיך לבחור לשאת את הסבל המתמשך הזה כמחיר שאתה מוכן לשלם למען שלומה של אמא שלך, אולי תוכל להרגיש שלם עם עצמך בזכות זה, אבל המחיר שתשלם יהיה של המשך השקיעה בתוך מערכת היחסים הלא בריאה (בלשון המעטה) המאפיינת את הבית שלך. אני מבין שישנה גם בעיה כלכלית, אבל מרשה לעצמי לומר לך שזו כנראה לא הבעיה. ביום שתהיה נחוש לצאת מהבית, מן הסתם תמצא עבודה ותלך לגור בשכירות עם שותפים. זה יאפשר לך את מה שאיפשר לך השירות הצבאי - מנוחה מהטירוף שהוא נחלתך כשאתה באותו בית עם אביך. אמך היא אדם בוגר העומד בפני עצמו. אל תחיה את החיים שלה, אלא את שלך. אל תשכח גם שיציאה מהבית אינה אומרת שנעלמת או שניתקת כל קשר. מן הסתם תשמור על קשר קרוב עם אמך. אבל כן, היא תיאלץ להתמודד לבד, כשאתה לא שם. ראה את אחותך הגדולה. בסופו של דבר היא עשתה את הצעד ועזבה את הבית. גם בעניין הטיפול אני מסכים עם אליס. שנים ארוכות של חיים בבית כמו זה שתיארת משאירות טראומות, פגיעות וצלקות משמעותיות ביותר.אלו הם דברים שדורשים טיפול, שמטרתו להבין בהדרגה את מה שחווית, להתמודד עם חוויות העבר ובו-זמנית להתכונן לעתיד. ללמוד כיצד לא לשחזר דפוסים שלמדת בבית בחייך שלך ועוד ועוד. מהתיאורים שלך נשמע שאתה בעל מודעות רבה, רואה את הדברים נכוחה, מכיר בזכויותיך ובכוחות שלך, יודע לעמוד על שלך. נשמע גם שאתה די לבד בחוויה הזו. כן, אחותך שותפה לחוויות החיים האלה, אך היא עשתה מעשה ועזבה את הבית. אמך בוודאי שותפה ומן הסתם הסובלת העיקרית מהזוגיות האלימה, אך בדיוק משום כך כנראה שהיא לא במקום בו ביכולתה לעזור לך. לקבל עזרה זה, בין השאר, להפסיק להיות לבד. ימים קלים יותר, פיני

shay560

New member
תודה

קודם כל תודה רבה על החיזוקים והעצות
זוהי למעשה הפעם הראשונה שאני משתף בנושא ובהרגשתי, והאמת שלא ציפיתי להזדהות ולחיזוקים שכאלה. עד עכשיו, מרוב היותי שקוע במצב, באמת חשבתי שאני היחידי שסובל ושאין מי שיבין לסבלי, אבל מסתבר שיש... כמו שציינתי אמנם בשנים האחרונות שהמצב הדרדר, ולמרות זאת, איכשהו, גם בזכות השירות הצבאי וכן בזכות ההתבגרות שלי ושינוי כללי בגישתי לחיים אני מרגיש מתחיל להתחזק (עצם היכולת שלי לעמוד מול אבי היא שיפור בפני עצמו). אני מקווה שאכן יהיה בי את הכוח לעשות את הצעד הנכון לי ושומר על אופטימיות. שוב מודה ושולח גם לכם איחולים לטוב
שי

למעלה