קשב וריכוז בהייטק

basasababa

New member
קשב וריכוז בהייטק

אהלן.
אני מהנדס תוכנה (מעל 10 שנים בתעשייה).
לפני בערך 3 שנים אובחנתי כבעל הפרעות קשב וריכוז ומאז אני בטיפול תרופתי. אציין שאובחנתי ללא היפראקטיביות, וזו לדעתי הסיבה שזה עלה רק בגיל מבוגר.

תמיד חששתי שיש לי בעיות בתחום, אבל הרבה שנים פשוט חשבתי שאני "פחות מוצלח" מחבריי (כשהייתי יום בשיעור בבית הספר או בהרצאה באוניברסיטה ולא מצליח להקשיב למרצה או לעקוב אחרי מה שהוא אומר - בדיעבד מדברר לי שיכולות הלימוד עצמי שלי הצילו אותי)

באיזשהו שלב במהלך העבודה, הבחנתי שאני לא מצליח להקשיב ולהשתתף בדיונים. למרות שאני חזק מאוד טכנית, לא הצלחתי לעקוב אחרי השיחות, וכשהיו פונים אלי, הייתי מנסה לעשות רושם שהקשבתי למרות שלא. לפעמים זה היה מביך.

ביום יום, כשאני מקודד מול המחשב, סך הכל בסדר. יש הסחות דעת, אבל אני ב zone שלי. הבעייה היא אך ורק מסביב (פגישות, שאלות מקצועיות, ראיונות עבודה..)

כשהתחלתי את הטיפול התרופתי אפשר לומר שחיי השתנו. עתה הרבה יותר קל לי לעקוב בדיונים, אני גם משתתף יותר מבעבר.

לא סיפרתי לאף אחד מסביבי על מצבי. אני באמת תוהה כמה זה נפוץ, או שאולי אני חריג?
לפעמים גם הייתי רוצה לעלות את זה בשיחה עם אנשים.
למשל, אני עובד באופן ספייס, והרעש מאוד מפריע לי. נדמה שהרבה יותר מלאנשים אחרים. העברתי את המסר למעלה אבל נראה שמתייחסים לזה בזלזול ("כולם עובדים היום באופן ספייס"..). זה מחרפן אותי.

תוהה כמה זה נפוץ. ואשמח לשמוע טיפים מאנשים שהצליחו להתמודד (לא רק עם טיפול תרופתי)

vinney

Well-known member
אופן ספייס מחרפן בלי שום קשר להפרעות קשב...

למה אתה מרגיש צורך לשתף אנשים זרים בבעיות הרפואיות שלך? אם הטיפול עוזר לך - סבבה. יש הרבה אנשים עם הרבה בעיות שעוברים טיפולים כאלה ואחרים. גם הפרעות קשב, גם סרטן, גם טיפולי פוריות וגם אולקוס. אם זה משפר את היכולות שלך בעבודה - מצוין, אבל זה לא באמת עניינו של אף אחד.

ipv6

Member
מה זה משנה כמה אופן ספייס נפוץ?

זה המצב אצלך, זה מפריע לך ואתה צריך להחליט מה עושים.
בד"כ בחברות שעובדות באופן ספייס יש כמות קטנה של חדרים פרטיים ששמורים לבכירים, אולי כמקרה מיוחד תנסה להשיג אחד כזה (לדעתי הסיכוי קלוש).

רק אתה יודע כמה אופן ספייס מפריע לך וכמה אתה מוכן ללכת רחוק כדי לא לעבוד באופן ספייס..

Lhuna1

New member
זה לא עניין של זלזול

הרעש באופן ספייס מפריע להרבה אנשים. חברה עם אופן ספייס לא יכולה להקצות חדר לכל מי שמתלונן על זה. זה לא מעשי.
אתה יכול לחפש לעבוד בחברה בלי אופן-ספייס (יש כאלה), אבל בכל מקרה אם הבעיה שלך היא יותר בישיבות אז זה לא ישנה הרבה.
&nbsp
הפתרון היחיד שלי לאופן ספייס זה אוזניות (מוזיקה או חסימת רעשים, מה שמועדף עליך).
אבל גם עם זה קשה לשבת יום שלם.
&nbsp
אני לא רואה בעיה לספר לחברייך בעבודה בשיחת חולין שאתה לוקח תרופות להפרעת קשב וריכוז - אם בא לך לספר אז תספר (בלי דרמה), אין בזה קלון. בקרב הדור הצעיר יותר זו אבחנה יחסית נפוצה היום (לא משנה אם בצדק או לא).
&nbsp

choo

Active member
גם באופן ספייס לא כל המקומות שווים מבחינת רעש והפרעות

&nbsp
אפשר להסביר את המצב למנהל שלך בצורה יותר ברורה ולבקש לשבת במקום בקצה השטח (אחרי שתבדוק שזה לא אזור ש"מרכז הדים"). אפשר לבקש שיוסיפו מחסומי רעש בדרך (אפילו להכניס ספריית ספרים לידך אמור לצמצם את הרעש, וזה לא רק מחסום אלא גם מביא תועלת נוספת).
&nbsp
לגבי כמה זה נפוץ - בדור הריטלין הנוכחי אני חושב שהשאלה באמת מיותרת. כשהם יגיעו לעבודה במאסות, זה יהיה חריג לא לקחת ריטלין ;) גם כיום סביר שיש אנשים אחרים עם בעיות דומות. אני באופן אישי הייתי צריך פעם לאיים בהתפטרות כדי לא להגיע לאופן ספייס רועש במיוחד. מעולם לא הסתרתי את העובדה שרעש גורם לי לבעית ריכוז - למרות שאת בעיות הריכוז שלך בשיחות עם אנשים אחרים - אין לי (אבל מצד שני, כשאני מדבר עם מישהו במסדרון ויש לידנו עוד שיחה - אני לא מצליח לשמוע אותו, והולך איתו הצידה, או מבקש מהשיחה השניה להיות קצת יותר בשקט.)

user32

Well-known member
מנהל

user32

Well-known member
מנהל
סיפור מעניין

לא הייתי מספר לקולגות משהו שעלול לשמש נגדך. למה לשתף? לא בושה וגם לא כבוד.

כפי שכתבו, תרופות לריכוז הפכו נפוצות מאוד. יש לי מתכנת סטודנט לרפואה בת"א שרבים היו מכנים "גאון". אמר לי שבוע שעבר באגביות שהוא "חי על קפה וקונצרטה". כמו מרבית בני דורו.

דעתי האישית היא שכל הנושא של הפרעות קשב הוא עניין הגדרה של מה נורמלי ומה לא. רוב האנשים מתקשים להתרכז בישיבה משעממת, בהרצאה, באופן ספייס עם הסחות דעת מסביב וגם בקריאת טקסט. המוח נודד לכיוונים אחרים, קוראים משפטים לפעמים 5 פעמים, זה דבר נורמלי, לפחות אצלי. כמובן שבקצוות יש אנשים חדים ומרוכזים בצורה יוצאת דופן ויש כאלה שמתקשים לשבת 5 דקות בשקט.
הטענה שלי היא שתרופות כמו ריטאלין ישפיעו כמעט על כל אדם. אם אני אקח רטאלין כנראה שאתרכז בישיבות המשעממות, המשימות שלי יתבצעו מהר יותר וטוב יותר תוך התעלמות מההפרעות מסביב וביצועים באופן כללי ישתפרו. אני לא בא להעביר ביקורת ולא מכיר את מצבך אבל אתה צריך לשאול את עצמך איך סיימת לימודים, תואר בהנדסה, ו7 שנות עבודה ללא אבחון והאם אתה אכן צריך תרופות?

שאלה אחרונה: האם יש תופעות לוואי שליליות ובפרט כאלה שמשפיעות על העבודה (שמעתי על פגיעה ביצירתיות למשל)? מעניין אותי לדעת.

אגב, ממה שאני מכיר סטודנטים לוקחים תרופות ריכוז כמעט כסטנדרט. לעומת זאת, לא מכיר אף אחד שלוקח בעבודה אבל אפשר להניח שמי שלוקח בעבודה לא משתף בזה כמו שהציעו לך פה

Lhuna1

New member
א. לא הציעו לו לספר

אמרו לו שאם בא לו לספר (הוא אמר שבא לו) אז אין עם זה בעיה.
&nbsp
ב. לדעתי לא רק שלא ישמש נגדו, ההיפך הוא הנכון.
כשאנשים יודעים שיש לך בעיה מאובחנת בנושא מסויים, הם מבינים אותך טוב יותר וזה מונע אי הבנות ורושם שגוי.
לדוגמה אם פונים אליו בישיבה ומבינים שהוא לא הקשיב/לא בעניינים - הדובר יכול להפגע ממנו או לחשוב שהוא גס רוח ומזלזל, או שהוא אדיש ולא אכפת לו מהפרויקט, או שאין לו מה לתרום, או שהוא סתם לא מבריק במיוחד ולכן לא מצליח לעקוב ולהבין על מה דיברו.
&nbsp
ברגע שיודעים שיש לבנאדם קושי ספציפי להתרכז בשיחה בגלל בעיה אוביקטיבית - זה משנה הכל, אנשים מבינים את זה ולא מקבלים רושם שגוי. ולרוב מתחשבים.
זה כמובן לא אומר שכדאי לשתף כל בעיה מכל סוג.
אבל כאמור קשב וריכוז זה מספיק נפוץ בימינו ולמיטב ידיעתי אין על זה סטיגמה שלילית.
&nbsp

user32

Well-known member
מנהל
נראה שלא הובנתי נכון

אני המלצתי לא לספר כפי שאחרים המליצו בבחינת לא מועיל ואף עלול להזיק.
מה שטענתי בסוף הוא שאני לא מכיר אף אחד שנוטל תרופות לריכוז בעבודה. אבל כיוון שמן הסתם זה משהו שלא משתפים (מהסיבות שהזכרתי), יתכן ויש כאלה שלוקחים בלי שאני יודע.
מה שאני מכיר זה שהמון צעירי דור הY-Z מספרים שנטלו תרופות בתקופת הלימודים.

Lhuna1

New member
זה שהמלצת לא לספר זה היה ברור

אבל כשאתה כותב "אני המלצתי לא לספר כפי שאחרים המליצו" עדיין אפשר להבין את זה בשתי דרכים:
1. אני המלצתי כפי שאחרים המליצו - לא לספר.
2. אחרים המליצו לספר - אני המלצתי לא לנהוג כפי שהם המליצו.
&nbsp
כלומר עדיין יתכן שאתה מתייחס לאלו שהמליצו כן או לאלה שהמליצו לא.
&nbsp
רק מכך שאתה חושב שלא הובנת ניתן להבין שהתכוונת ל-1.

דייהטסו

New member
עזוב אותך מהייטק

ברוח התקופה אתה יכול לתבוע את נטע ברזילי על גניבת זכויות היוצרים של היוזר שלך, ולחיות על תמלוגים

הפרבולה

New member
אגב האם שימוש בריטלין לפני מבחנים באוניברסיטה זה חוקי ?

באונברסיטאות מקובל השימוש בפקטור שבו הציון שלך במבחן נקבע גם לפי כמה אחרים הצליחו ( ככל שהם הצליחו פחות יש סיכוי לפקטור גדול יותר וציונך ישתפר). אז אם חלק מהסטדנטים לוקחים ריטליין נותר מצב של תחרות לא הוגנות ....
האם במקום עבודה זה חוקי, אתה מקבל יתרון על עמיתך ותקבל בונוס גדול יותר על חשבונם ....

&nbsp
כמו שבתחרויות ספורט אסור לספורטאים להשתמש בסמים כדי לשפר תוצאות, וגם נערכים בדיקות שתן לספורטאים כדי לוודא זאת והיו מקרים שפסלו כאלו שהשתמשו בזה.
&nbsp
&nbsp

user32

Well-known member
מנהל
מבחינה חוקית מדובר בתרופת מרשם

כמו כל תרופה אחרת רופא רושם אותה למי שמאובחן (נדמה לי שלרוב נוירולוג). יש גם שוק שחור והרבה סטודנטים שלוקחים באופן לא חוקי, מן הסתם לא עושים בדיקות.

AnarchistPhilosopher

Well-known member
דווקא זה נראה סם טוב למעביד...

"ציות מוחלט להוראות של אחרים"
&nbsp
גם לממשלה זה יכול להיות מצויין.
&nbsp

user32

Well-known member
מנהל
אגב, אי נטילת תרופות כשצריך גם מזיק

הילדים האלה שברור שסובלים מהפרעה קשה וההורים מתעקשים לא לטפל גם פוגעים בעצמם אבל בעיקר בסביבה שלהם (כן, אשתי מורה).
לדעתי הלא מקצועית, נקודת המבחן צריכה להיות בין אדם שמסוגל לשבת במשך 45 דקות בלי לחולל מהומות לבין כאלה שאחרי 5 דקות פוצחים בצרחות, מכות, או סתם סימני עצבנות מוגזמים (תיפוף, רעש, שוטטות, השלכת חפצים וכו'). יש מקרים שתרופה כמו ריטלין נראה כמו תחליף לכפיתה בכתונת משוגעים או סתם הלקאה בשוט שאולי היו משתמשים בה בתקופות אחרות.

user32

Well-known member
מנהל
תסכים איתי שסם יכול להיות תרופה ולהפך?

גם המתנגדים הגדולים לרטלין מסכימים שהוא תרופה טובה למקרים מסויימים.

AnarchistPhilosopher

Well-known member
אני לא מסכים, אבל אתה יכול להסכים עם עצמך.

מה שכן אני מסכים שאם החיילים הצעירים לא מצייתים בצורה עיוורת, כנראה שצריך לתת להם ריטלין או כל סם אחר שיעשה אותם צייתנים.
&nbsp

למעלה