קרינת בלימה

maverick88

New member
קרינת בלימה

כאמור חלקיק מואץ\מואט פולט קרינה אלקטרומגנטית...ובכך הוא אמור לאבד אנרגייה, אז איך זה שתנועה של אלקטרון סביב גרעיון באטום מתקיימת? תנועה מעגלית היא מואצת, הוא אמור לקרוס לא? תודה

ק ה ל ת

New member
כי עוברים לעולם קוונטי

שם האנרגיה יכולה להיפלט רק ביחידות בדידות. התוצאה הסופית היא שאין פליטת אנרגיה אלא במעבר בין רמות.

People

New member
זאת אחת הסיבות מדוע עברו לתיאור

קוונטי של החומר והיכן נכשלה למעשה התיאוריה הקלאסית! אחת ההנחות של המודל הקוונטי היא כי האלקטרון יכול לנוע במצבים סטציונריים בהם הוא לא פולט אנרגיה! (למעשה, זאת ההנחה בפיתוח המודל של בוהר) עבור מערכות מסדר גודל קטן, המצבים המותרים הם רמות אנרגיה בדידות. עבור אטום המימן - המקרה הפשוט ביותר, האלקטרון יכול להמצא במצבים אנרגטיים מסויימים בלבד מבלי לפלוט קרינה ולקרוס על הגרעין. פיתוח תורת הקוונטים מתבסס על הנחות יסוד כלליות יותר שהניבו את התוצאה שקיבל בוהר. (וכמובן תוספות חשובות)

maverick88

New member
אז אין הסבר, זה הנחה?

או שהיא נובעת מאחת ההנחות הכלליות ותוכל אולי בפשטות להסביר לי אותה (את ההנחה הכללית שגוררת את זה)? תודה

People

New member
לא, ההנחות הכלליות של מכניקת

הקוונטים דורשות ידיעה של מושגים באלגברה, הסתברות וחדו"א ברמה אקדמית. אני יכול לחרטט משהו, אבל לא בטוח שזה יהיה ברור ואני לא יודע מה הרקע שלך. *(זה נובע מההנחה שמדידה היא ערך עצמי של אופרטור הרמיטי, והעובדה שסט הערכים העצמיים הוא בדיד אם המערכת היא "קטנה", אם זה אומר לך משהו.)

maverick88

New member
אני לא יודע מזה "בדיד"...

כמו כן אופרטור הרמיטי נשמע לי כמו שם של פולימר חח אבל שיהיה... אני תלמיד י"ב אגב...פיסיקה+כימיה לפי מה שהבנתי מהפיתוח של המורה זה שבוהר דורש שבמעגל עליו נע האלקטרון יווצר גל עומד של הגל דה-ברויי של אותו האלקטרון....שום הנחמה אחרת לא הוזכרה
. זה נשמע הגיוני?

People

New member
כן, בהחלט! ההנחה שיווצר גל עומד

זהה בדיוק להנחה של בוהר שהתנע הזוויתי הוא בדיד! (באחת מהבגריויות התבקשו התלמידים להוכיח את זה - הוכחה די פשוטה, יש בסה"כ להעביר אגפים ולהציב את נוסחת דה- ברולי)

המשמעות של גל עומד היא

שאם יש לך קופסא ואתה רוצה לקבל גל עומד בקופסא, זה אומר שאורך הגל חייב להיות בדיד בגלל שגודל הקופסא קבוע ואינו משתנה. גל עומד מקיים את התנאי שעל דפנות הקופסא האמפלטודה של הגל היא אפס. כלומר, רק כפולות של חצי אורך גל מקיימות תכונה של גל עומד.

SpyKid

New member
הגדלים מתחלקים לשני סוגים -

בדידים [דיסקרטיים] ורציפים. אני מקווה שההסבר הבא מספיק ברור: גודל רציף יכול לקבל כל ערך בתחום מסוים [לדוגמא בין 0 ל-2], ואילו גודל בדיד יכול לקבל ערכים מסוימים בלבד [למשל 0,1,2].

SpyKid

New member
אמממ אני חושבת שכן,

אני לא בטוחה לגבי ההגדרה של קוואנטי ככה שאני סומכת עליך יותר מעל עצמי בנושא
ותודה
הציטוטים נאמרו על ידי המורה שלי לפיזיקה [יש לה הברקות משעשעות לפעמים].

People

New member
מה שכן, המודל של בוהר קודם

למכניקת הקוונטים - והוא פשוט מניח מצבי אנרגיה בדידים! אז כן, זאת הנחה. (למעשה, הוא מניח כי התנע הזוויתי בדיד והאנרגיה הבדידה מתקבלת כתוצאה מכך, אבל זה דומה מאוד). ההסבר הוא פשוט כי המודל הקלאסי ממכניקת ניוטון אינו טוב, ויש למצוא מודל אחר. (ואין ספק, שהמודל החדש שהמציאו הוא לא טבעי במיוחד, אבל הוא עובד!)

אחמס1

New member
אטום המימן הוא הדוגמה הכי מפורסמת

בקורסים של תורת הקוונטים. לצערי הדוגמה הזו נלמדת רק בסופו
אז באופן כללי זה ככה: יש משהו כמו 7 משפטים שנקראים "ההנחות (אכסיומות) של תורת הקוונטים" (postulates). מהן גוזרים כל טיפול בבעיה קוונטית. אם תחפש בגוגל את ההנחות, תראה ש"אלקטרון הנע באטום אינו פולט קרינה" היא לא אחת מהן. ההנחות הן למעשה די כלליות. עם זאת, מתוך ההנחות אפשר להראות שה"המסלול של אלקטרון מסביב לגרעין הוא יציב" - עכשיו זה משפט מאוד לא מדויק, משום שאין מסלול, ולמעשה אין ממש תנועה כאן. מה שאפשר להראות זה שקיים מצב בו האלקטרון חי עם הפרוטון בשלווה. מצב זה למעשה דבר די מסובך, זה פונקציה (פונקצית גל) של 4 משתנים ממשיים, ובאופן כללי הערך שלה יכול להיות מספר מרוכב. בכל אופן, היא מתארת מספר גדלים שקשורים בחלקיק שהיא מיוחסת לו. היא מתארת למשל "מקום", "תנע", "תנע-זוויתי", "אנרגיה". אבל כל הדברים האלה במרכאות - כי לאלקטרון באטום אין מיקום! פונקציית הגל רק אומרת לנו מה הסיכוי למצוא אותו במיקום מסויים, אם באמת נלך לחפש אותו שם. כנ"ל לגבי תנע, לאלקטרון אין מהירות אמיתית, אבל נוכל להסיק מפונקצית הגל מה הסיכויים למדוד את המהירות. קל לחשוב על זה כאילו האלקטרון בכלל לא נע, אלא סתם מרוח במרחב.

maverick88

New member
"לאלקטרון אין מהירות אמיתית"

זה דיי סותר את כל המבחן שלי למחר חחח
אל תדאג אני לא אספר לחנה מי גרר אותי לזה בקיצור, אני מבין שבתורת הקואנטים לא מסתכלים על אלקטרון כעל חלקיק בכלל (אלא אם כן במדידה או משהו?) אלא כפונקציה הסבתרותית במרחב. אבל עדיין צריכה להכנס פה איפהשהו מהירות, תנע וכל זה, לא? הרי גם המסלולים עצמם גם תלויים\מתנים את המשתנים האלה לא?

avinamal

New member
לא נותר אלא לצטט את הייזנברג:

(לא מצאתי את המקור, לכן נתפשר על הזיכרון שלי) "אם תשאל אותי האם האלקטרון נע, אאלץ להשיב שלא. אם תשאל האם הוא ניצב במקומו, אאלץ שוב לומר לא. אם תשאל האם הוא חלקיק, אשיב שלא, ואם תשאל אם הוא גל התשובה תשאר לא"* * הייזנברג מתהפך בקיברו אני מניח

maverick88

New member
חחח ../images/Emo3.gif

הוא אמר שהוא לא חלקיק ולא גל...אז מה הוא כן? כי בד"כ אומרים שהוא גם חלקיק וגם גל

למעלה