מגעים
השבוע התחילה סידרה חדשה ב"יס" שמתמקדת באוטיסט ולא באוטיזם - TOUCH - על ילד שלא מדבר אבל "רואה את המטריקס" ומבטא את הידע שלו במספרים. מעבר לסיפור מתח מעניין, יש בסידרה הזו התמודדות מאד לא פשוטה של האבא שמאמין שהילד מבטא משהו חשוב, לעומת המוסדות שרואים רק את ההתנהגות, וההתמודדות של האבא עם בעיית התרגום ופענוח הצופן המתמטי שמסתיר ממנו את בנו.
אתמול נפגשתי עם החבר שלי והוא ניסה להסביר לי, בסבלנות אינסופית, את הקשר בין זרמים חשמליים במוח לנוירוטרסמיטרים ואיך מנטרלים השפעה של תרופות פסיכיאטריות. הוא מבטא את הידע המעשי שלו, שבעזרתו הוא מצליח לנטרל את השפעת התרופות עליו, ולאחרונה מצליח לעזור גם לאחרים בהוסטל לנטרל את השפעת התרופות (כי אין להם שיתוף פעולה של המוסדות) ולהחזיר להם את השליטה במוח ובחיים שלהם.
הוא משתמש במטפורות מתחום המטבח, ולמי שמקשיב רק למילים ולא למשמעויות נדמה שהוא סתם מפגר שמג'ברש שטויות: הוא מדבר בלי הפסקה על בקבוקים וקערות, פקקים ומסננות מיץ תפוחים ושקדי מרק ועוד ועוד...
אני חושבת בזרמים ומקצבים ותדרים, אז אחרי שעתיים הצלחתי "לראות" את מה שהוא הסביר ותרגמתי את זה לשפה שלי: אני "שרה תמונות". מי שמסתכל רק על ההתנהגות שלנו חושב ששנינו משוגעים...
השבוע פגשתי גם בחור שלא מדבר (אוטיסט בתפקוד נמוך, בהתאם להגדרות המקובלות) ו"שרתי" לו תמונות. הוא מבין מקצבים ותדרים ומקשיב לאנשים ע"י מישוש בדופק. הוא הגיב לשפה שלי כמו רובינזון קרוזו שרואה מפרש באופק.
הבת שלי עזרה לי הבוקר לתרגם את זה למילים, ואולי ביחד - עם תקשורת "נורמלית" ו"לא נורמלית" נצליח לתרגם את הידיעה העמוקה שלנו בגוף, שנובעת משנים של התבוננות פנימית, לשיטה או משהו מעשי שיחליף את הבורות ששולטת כיום בתחום הזה.