קצת על עוד 3 שמות עבריים...

masorti

New member
קצת על עוד 3 שמות עבריים...

והיום נדון בזמרי, שבנה ויאיר. נתחיל בזמרי... מלך ישראל שמלך 7 ימים והופל ע"י עמרי. (מלכים א', ט"ז) מעניין לבדוק איך קוראים למלך האחרון של העיר מארי. מתברר שמלך זה (מהמאה ה-18 לפנה"ס, בן זמנו של חמורבי) נקרא Zimri-Lim. בזמנו נכבשה העיר מארי ע"י חמורבי וירדה מגדולתה. ארמונו של Zimri-Lim היה אחת התגליות החשובות בחפירות העיר מארי. נעבור כעת לשבנה... הסופר של המלך חזקיהו. שנאמר: "ויקראו אל המלך, וייצא אליהם אליקים בן חלקיהו אשר על הבית, ושבנה הסופר, ויואח בן אסף המזכיר" (מלכים ב', י"ח, י"ח) מעניין לציין את החותם האדומי שהתגלה ועליו השם Shubnaqos. היות והסיומת Qos מציינת את האל האדומי, הרי שחזרנו לשם Shubna שהוא המקבילה של "שבנה" העברי. ולסיום נדון ביאיר... שם עברי ברור (יאיר הגלעדי, אלעזר בן יאיר). מעניין להביט בטקסט של כתובת עקרון שהתגלתה בחורבות בבל. הנה קטע מהטקסט המציין את שליטי עקרון הפלישתית: This temple was built by 'Akish, son of Padi, son of Yasid, son of Ada, son of Ya'ir, ruler of Ekron המלך Padi מוכר לנו ממנסרת סנחריב, והוא המלך הפרו-אשורי של עקרון שנאסר ע"י חזקיהו ושוחרר ע"י סנחריב במסעו לא"י ב-701 לפנה"ס. לעניננו חשוב אבי-סבו של פאדי.. יאיר, שמן הסתם היה פלישתי כאבותיו וכצאצאיו. הבה נסכם: מצאנו את Zimri-Lim ממארי, Shunnaqos האדומי, ויאיר הפלישתי. עד כאן 60 שניות על שלושה שמות עבריים ומקביליהם בעמי הסביבה.

aya_bsf

New member
מסורתי.......מאוד מעניין...

ודרך אגב........מאוד אנוכי מצידי אבל אני מתה לדעת פרטים מלאים על מקור השם איה.........הדבר היחיד שאני יודעת הוא שאיה בת רצפה הייתה ממשפחת המלוכה של דוד המלך.........(אז אולי גם בגלל זה אני גינגית....)... אבל יש לך מושג בנדון....

קוכולין

New member
רצפה בת איה...

רק תיקון קל. דמות טרגית ומרגשת ביותר- שעמדה מעל בניה המומתים ימים ושבועות וגירשה מעליהם את עוף השמיים. התנ"ך ממש מדגיש את הטרגיות שלה, אם הוא, שנוטה להמעיט במילים ותיאורים, כל כך מתעכב עליה. מופת של אהבה ומסירות מאין כמוהו.

masorti

New member
רצפה בת איה...

היתה פילגש שאול. סיפור מעשיה מופיע בספר שמואל ב', פרק כ"א.

masorti

New member
רצפה בת איה...

היתה פילגש שאול. סיפור מעשיה מופיע בספר שמואל ב', פרק כ"א.

קוכולין

New member
מעניין, וזה רק מחזק את הטענה

שהתרבות העברית הקדומה מאד הושפעה מהתרבויות האליליות שבסביבה (גם בתנ"ך ניתן למצוא עדויות רבות לכך). יש שמות עבריים נוספים ורבים שמקורם בשמות לועזיים: איתי הוא שם פלישתי טהור (על שם איתי הגיתי- אחד מלוחמיו הנאמנים והמסורים של דוד המלך- דמות אמיצה מאד שריגשה אותי תמיד), ענת זה שם של אלה כנענית, השם אסתר מקורו באלה הכנענית אשתורת, מרדכי מקורו באל הבבלי מרדוך, רות כמובן זה שם מואבי, ציפורה שם מדייני, ועוד ועוד ועוד. כמובן, חלק מהשמות הללו (איתי, רות, ציפורה) מקורם בנוכרים מפורסמים שגורלם הצטלב בגורלו של עם ישראל וקיבלו אף מקום של כבוד בהיסטוריה שלו. שמות אחרים (ענת, מרדכי, אסתר) מקורם בלא ספק בהשפעה תרבותית. ועוד שאלה: האם לדעתכם יעל, אשת חבר הקיני, זה שם לועזי או עברי? אנשי חבר הקיני מה הם היו בדיוק, האם כנענים או משבטי ישראל, או מדיינים? אשמח לתשובה, קוכולין

חבר הקיני היו שבט נפרד

לא מבני ישראל וגם לא משבעת עמי כנען, אלא שבט עצמאי ששרד בעיקר מפני שהיה נווד. לא זוכר איפה קראתי את זה, אבל למיטב זכרוני שבט הקני מוזכר במקורות חוץ-תנכיים.

ועכשיו הרצתי חיפוש (החלטתי למשוך

לילה לבן) וגיליתי שהקנים היו ככל הנראה ענף בשבט-העל של מדין. בניגוד למדיני עצמם, שהיו אויביהם בנפש של העברים, הקנים דווקא הסתחבקו איתנו ונהנו מיחס"צ משופרים במקרא
כמה ממקורות הנצרות המוקדמים מזכירים כת גנוסטית בשם הקנים שהיתה קיימת במאה השניה לספירה.

קוכלין ....

תיקון טעות קטן ... אסתר הוא שם פרסי ופרושו הוא כוכב וזה דומה לשם של מורדכי מן האל מורדוכ ....

masorti

New member
לא יודע לגבי "כוכב"...

ממה שאני הבנתי, אסתר בא מ-Ishtar שהיא הגירסה המקומית של עשתורת.

בר בי רב

New member
אסתר זה הסתר בארמית שהייתה שפת

יהודי האזור והתקופה, וכוונתו לשם המסווה שעטתה הדסה היהודייה על מנת לחדור לחצר אחשוורוש המלך.

masorti

New member
תיקון קטן...

ההשפעה התרבותית היתה בשני הכיוונים. לא כל שם עברי הועתק מעמי הסביבה, ויש להניח שבחלק מהמקרים הכיוון היה הפוך. הרי העברים ושכניהם היו במגע במשך מאות שנים (כולל תקופות של הגמוניה פוליטית של הממלכות העבריות), אז סביר שגם הגויים העתיקו שמות מהעברים.

מסורתי כמו

תמיד אני קורא את דבריך בשקיקה רבה ... סתם שאלה האם תוכל להגיד לי את מקור השם סיון (מסיבות אישיות)

masorti

New member
שמות החודשים העבריים אומצו...

מתוך הלוח הבבלי (בזמן גלות בבל). חודש סיון הוא הגירסה העברית של החודש הבבלי SIMANNU. (לא יודע מדוע חל שיבוש בשם) ראה את רשימת החודשים הבבליים בתחילת הלינק הזה.

קוכולין

New member
שמעתי פעם שתמוז הוא אל כנעני

שמת כל חורף וקם לתחייה כל אביב (משהו דומה למיתוס פרספוני)- האם זה נכון? ואם כן, האם הוא אומץ כחודש בלוח הבבלי, או בלוח הכנעני ומשם הגיע ללוח העברי?

masorti

New member
תמוז (=דומוזי) הוא אל שומרי...

אל זה עבר לבבלים ומשם (..אני מניח..) ללוח העברי. אני לא ממש מתמצא במיתולוגיה שלו. חומר על האל תמוז תמצא בלינקים המצורפים למטה (שהעליתי בחיפוש מהיר ברשת), וגם בלינקים האלה: כאן, וגם פה.

nazgulheir

New member
שים לב שיש עוד שיבושים

Arakhsamna הוא חשון ו-Kislimu הוא כסליו כך שאפשר לומר שיש חוק של חילוף בין בבלית לעברית שאומר ש-m הופך ל-v. (כמו בסינדארין - magor מתרכך בידוע או בהלחמה ל-vagor כמו ב-menelvagor שהיה צריך להיות *menelmagor)

haggibar

New member
תיקונצ'יק: כתובת פדי היא מעקרון

תיקון קטן אבל מעניין: הכתובת היפה של פדי שר עקרון נתגלתה בעקרון - היא תל-מקנה, ולא בחורבות בבל כפי שציינת אולי מחוסר תשומת לב... זה נכון שהממצא נתגלה בשרידים שככל הנראה מצביעים על תיארוך שמתאים לכיבוש עקרון על ידי הבבלים, ואולי לזה התכוונת. כיום ניתן לראות עותק מצוין במוזיאונצ'יק בקיבוץ רבדים. כשיסיימו לעבוד על המקורי אולי יציגו אותו שם... בכל אופן - המאמר מעניין ותודה.

masorti

New member
נכון, היא התגלתה בעקרון.

כנראה התבלבלתי עם ממצא פלישתי אחר שהתגלה בבבל.

למעלה