קצב עלייה בדרגות

Nihau

New member
קצב עלייה בדרגות

הבלש אוהב להעלות את המשוואה החביבה של דרגה כל כמה התקלויות מאוזנות. זה אולי מגוחך אבל יש לזה יתרון מובהק אחד- לפחות אפשר לספור התקלויות עד לדרגה הבאה והקצב נשאר יחסית קבוע. במשחק שלי האטתי את קצב העליה בדרגות בצורה שתזעזע מאנצקינים עד עמקי נשמתם- "שנתיים של משחק ורק עכשיו עלו לדרגה 6?!" עשיתי זאת משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא שהעליה בדרגות מבוססת "פרקים" בעלילה. בכל סיום "פרק" משמעותי הם עלו דרגה. השניה בגלל שרציתי לאפשר לשחקנים למצות כל יכולת חדשה בשילוב עם כל שאר היכולות שהם למדו עד היום ובשילוב עם דברים מעבר לדפי הדמות. בהרבה משחקים - במיוחד סופר גיבורים אבל גם בכל השאר - יש נטייה לפתור כל דבר עם היכולת המיוחדת. כמו אותה דמות בעלת כוח פסיוני של טלקינזיס שאפילו תקטוף תפוחים ותסדר את החדר עם טלקינזיס מצד שני יכולות קטנות יכולות לעשות הבדל עצום אם יודעים איך להשתמש בהם- הקסמים הקטנים של קוסם מתחיל prestidigitation או איך שלא קוראים לזה- דורשים מהשחקן הפעלת דמיון לא מועטה כדי לנצל למקסימום יכולת כל כך רב גונית אם כי חלשה. לפי העיקרון שאם בנית את המלכודת נכון אתה רק צריך לגזור חוט אחד קטן כדי שחצי הר יפול על מישהו. עכשיו השחקנים שלי כבר מנוסים, מכירים בחשיבות כל יכולת ולו ובעיקר הפעלת החומר האפור בין האוזניים. ועכשיו אירועים כלל מערכתיים מתחילים להתאסף לסדרת נקודות שיא. לכן בצורה אירונית למדי נראה שקצב העליה בדרגות הולך לגבור בעתיד הקרוב... מה אתם חושבים?

Ihavenonick

New member
דרגות רק נותנות יותר אופציות

לפי דעתי לפחות. הבעיה היא שאנשים מסתכלים על דרגות במושג של כבוד ומציאת יותר דרכים להרוג. אני מסתכל על הדרגות יותר בענין של לתת יותר אופציות לשחקן לנצל את הדמות שלו. זאת הסיבה למה אני שונא את הדרגה הראשונה, אני מרגיש כאילו חסרה לי יד או עין. אני מרגיש את הדמות רק בערך מדרגה רביעית ועדיף שמינית. מעבר זה נראה לי קצת pushing it.

למעשה, הן סוגרות אופציות

א) מגבלה על יכולות: נורא רוצה לשחק קוסם שבונה לעצמו מטה מופלא? בא לך שהדמות שלך תהיה מהנדס מיומן - אכלת אותה. כדי לבנות מטה, הקוסם שלך צאיך להיות בדרגה 12, ואילו המהנדס שלך לעולם לא יוכל לקחת יותר שלבי מיומנות בהנדסה מעבר לרף של 3+דרגה, בדיוק כמו שאר הדמויות בדרגה זו. כמה חבל שכולכם בדרגה 3 כרגע, והספר הקדוש אוסר עליכם לשחק את הדמות ש*אתם* רוצים. ב) פילוח אתגרים לפי דרגות: המנחה התעורר בבוקר מחלום מתוק על בלמורג, הענק הנורא. יש לו רעיון להרפתקה מדהימה - בלמורג הענק מהלך אימים בכפרים, וחבורת גיבורים עשויים ללא חת מגרת אותו! אלא מה, החבורה בדרגה 2, ואילו דירוג האתגר של בלמורג הוא 7, בדוק לפי אסופת המפלצות בהנחה שהוא ענק-גבעה. הדמויות יאלצו לבטוש את דרכן בינתיים בין הובגובלינים לטרוגלודיטים, עד שיהיו מוכנות להתייצב מול בלמורג. אלא אם כן המנחה יחליט שבלמורג הוא עוג, שלמרות שגובהו פחות מזה של ענק גבעות רק בכחצי רגל (15 ס"מ), הרי שדירוג האתגר שלו הוא 3, ויש לו בערך רבע מהנק"פ שעשוי להוות בעייה לחבורה של מתחילים. המנחה מצמץ רגע והדמויות פתאום בדרגה 12 - בלמורג הופך להיתקלות זניחה למדי, וכנראה שיצטרך לעבור שידרוג זריז ולהיעשות לענק סערה או ענק עננים. בשורה התחתונה - לכל אתגר יש פרק זמן מצומצם יחסית בו הוא מספיק רלוונטי, ולא חלש מידי או פשוט זניח, מה שמעודד מיצוי של אתגרים בטרם יתיישנו. ג) מדד עוצמה גס: הדרגה היא מדד די גס וכוללני לעוצמה. הדמות שלך לא סתם מקבלת יותר אופציות או זוכה לכבוד רב יותר - היא מתעצמת, במלוא מובן המילה, ומתעצמת מהר. בעצמך ציינת - הדרגות הראשונות גובלות בחוסר תועלת, בעוד שהדרגות העליונות הופכות את המשחק, בין אם תרצה בכך או לא, למשחק של סופר-גיבורים. אם לא רצית משחק של פריכיות אורז או בני-אלים, אתה חייב "למתוח" את הדרגות הבינוניות ככל הניתן, מה שמעלה את התהייה למה אם כך תקעו אותך עם ספר שמקדיש כל כך הרבה מלל וטבלאות לעלייה בדרגות.

Ihavenonick

New member
אז זהו

זהו האתגר שקיים למנחים: לעשות מערכות שמתאימות לשחקנים ושלא ייראו יותר מדי קלות או יותר מדי קשות, בכלל שלא יהיו משעממות. מנחה טוב יכול ליצור מערכות שמתאימות לדרגות נמוכות ולא לגרום לשחקנים להרגיש החמצה כל עוד הדמויות שלהם בדרגות הנמוכות, ובאותו זמן לספק אתגרים לדמויות שבדרגות הגבוהות. בקשר לפילוח האתגרים לפי דרגות: כמו בחיים האמיתיים יש דברים שאנשים יכולים לעשות וישנם דברים שאי אפשר. לפי מה שאתה אומר זה "בוא ניצור מצב שהדמויות יכולות לעשות כל דבר". אם אתה רוצה דבר כזה אז תן לשחקנים ליצור דמויות בדרגות גבוהות מספיק שיצליחו לעשות את המשימות שנתת להם. בקשר לא': אם דרגה מסויימת לא מספקת בשביל להיות אמן זה בגלל סיבה מסויימת. צריך לצבור את נסיון כדי לדעת לבנות מטה, אם זה לא היה קיים אז כל ילד בעל אף נוזל היה בונה לך מטה בעל יכולות מדהימות. ובקשר לג': לידיעתך הדרגות הבינוניות לפי דעתי הן דרגות 3 עד 11. אפשר לשחק שנים בדרגות האלו מבלי להרגיש את זה. לדוגמא בקב' שלנו (Panelthorn) הדמויות שלנו בדרגה 4 והתחלנו בדרגה 3 בערך מפסח. אם נחשב קצת אז קצב העלייה בדרגה היא דרגה למספר חודשים והקצב מואט ככל שעולים יותר ויותר אז ייקח לנו בערך 2-3 שנים להגיע לדרגה 12 (מצטער טל, הדמות שלך תהיה "חלשה" עוד הרבה זמן)

זה האתגר?

......................... זהו האתגר שקיים למנחים ........................... לתומי חשבתי שהאתגר של המנחה הוא לנסח עלילות יצירתיות, לבנות דבשי"ם מעניינים ולהתוות סיפור טוב. לא לשבת עם סרגל חישוב וטבלת דירוגי אתגר. מצד שני, אני לא משחק במו"ד, אז מה אני כבר יודע על אתגרים. ובמיוחד על האתגר היצירתי מכולם: איך להסביר לדמויות לאן נעלמו הקובולדים בהם הן נלחמו בדרגה הראשונה, ואיפה כל הזמן הזה התחבאו ענקי האש שפתאום מזנקים מכל מנהרה טחובה ומצודה נטושה בהן נוהגות לתייר דמויות בדרגה התשיעית. ............. כמו בחיים האמיתיים יש דברים שאנשים יכולים לעשות וישנם דברים שאי אפשר. לפי מה שאתה אומר זה "בוא ניצור מצב שהדמויות יכולות לעשות כל דבר". ............ לא, מה שאני אומר זה "בוא ניצור מצב בו הדמויות יכולות *לנסות* לעשות כל דבר, ולאפשר להן ללמוד לעשות את זה בלי להפוך בדרך למכונות מלחמה קטלניות. ................. אם אתה רוצה דבר כזה אז תן לשחקנים ליצור דמויות בדרגות גבוהות מספיק שיצליחו לעשות את המשימות שנתת להם ................. קראת את "בז הקרח" של ריטה ריצ'י? ספר קטן וחמוד, שמאז שהייתי ילד רציתי להפוך להרפתקה ולא ממש יצא לי. קורט הבזייר הגרמני עולה על ספינה ויקינגית בדנמרק ומפליג לאיסלנד. בדרך יוצא לו להלחם בויקינגים אחרים שתוקפים את הספינה, ללכוד בז קרח נדיר, לסייף בדו-קרב נגד יריב אכזר לא הרחק מהר געש, לזכות בחסדו של מלך באמצעות פתרון תעלומת רצח ולהציל את אביו ואחיו משביו של ויקינג שמתגלה כהרבה פחות מרושע ממה שחשבנו בהתחלה. באיזה דרגה היה קורט? האם הוא עלה בדרגה בדרך? הוא בטח חייב להיות בדרגה ממש גבוהה כדי לעשות את כל הדברים האלה עם הבז (מיומנות בזיירות שווה מקסימום ל3+דרגה, ונראה שיש לו מלא שלבי מיומנות - בעיקר בקטע עם תחרות השליטה בבז החשוד כגנוב מול בית המשפט!) - אז למה הוא מתגלה גם כלוחם יחסית טירון (גם אם מיומן) כשסיגורד והחבר'ה עלו על ה"פליקן"? ........... אם דרגה מסויימת לא מספקת בשביל להיות אמן זה בגלל סיבה מסויימת ............ אני עדיין מחכה לשמוע את הסיבה המופלאה בגללה המהנדס שבניתי בדרגה 1 לא יכול להיות טוב יותר בהנדסה מהלוחם שסתם לקח שלבי מיומנות בזה, ולמה המהנדס המסכן שלי יהפוך למהנדס טוב יותר רק אם יעלה בדרגות, יקבל עוד שלבי מיומנות, ובדרך גם ישפר את הנק"פ וגלגולי הפגיעה שלו. ............ צריך לצבור את נסיון כדי לדעת לבנות מטה, אם זה לא היה קיים אז כל ילד בעל אף נוזל היה בונה לך מטה בעל יכולות מדהימות. ............ מעניין. נניח שאני משחק קוסם, והגעתי סוף סוף לדרגה 12 בה אני יכול לקחת את הFEAT הנהדר "צור מטה". כמה נסיון ב"יצירת מטות" היה לקוסם החביב שלי קודם? למה הוא לא יכל פשוט לשבת וללמוד איך יוצרים מטה, במקום לחצוב את דרכו עד לדרגה ה12, ותוך כדי לא רק להפוך לקוסם טוב יותר, אלא גם למכונת מלחמה קטלנית עם יותר נק"פ וכושר תקיפה *פיזי* מאשר לדוב שחור או תנין (בדוק לפי אסופת המפלצות)?

Super Monkey

New member
חוות דעת ממו"דיסט:

מאוד מאוד תלוי מה הסגנון של המשחק שאותו את מנסה להעביר. ראשית, תפקיד הדמויות בעולם המשחק: אם מדובר באנשים רגילים מהשורה שנקלעו לשרשרת האירועים של העלילה אז פיתוח יכולות וקצב עלייה בדרגות צריך להיות די איטי כדי שהם לא ממש יבלטו מעל שאר האנשים (כלומר הדב"שים) הקיימים בעולם. במקרה כזה, לעלות 6 דרגות בשנתיים של משחק זה די הגיוני כי זה אומר פשוט שהדמות קטפה מיומנות פה ושם ולמדה לחדד קצת את יכולותיה. אם מדובר בדמויות שהן מעל לכל השאר (כמו למשל ניאו ממטריקס או כל סופר גיבור אחר) אז צריך לפתח את היכולות שלו בקצב מהיר יותר כדי שהוא אכן יבלוט בתור "סופר-גיבור". הדוגמה הכי טובה היא ב"שר הטבעות". את ההוביטים רצו להציג כאנשים רגילים שנקלעו למאורעות לא רגילים ולכן אנחנו לא רואים פיתוח משמעותי ביכולות שלהם אלא איך הם מצליחים לעבור את האירועים בזכות התושיה שלהם. לעומתם יש את אראגורן, גנדלף, לגולס וגימלי שמוצגים כגיבורי-על כמעט בילתי מנוצחים שאפילו מרשים לעצמם לזרוק בדיחה או שתיים במהלך הקרב. דבר שני שקובע הוא הסביבה והעלילה: שוב, אם הגיבורים נמצאים בעלילה שבה האוייבים שלהם פרופורציונים ליכולות שלהם ויש אפשרות לנהל נגדם מאבקים בדרכים קונבנציונאליות (כלומר, תכסיסים שמסתמכים על המוח או לחימה די סטנדרטית) אז אין סיבה להעלות אותם מהר בדרגה כדי לא להרגיל את השחקנים להתמודד עם בעיות בכוח הזרוע. למשל, קבוצת גיבורים שהאויב שלהם הוא ברון פשע או אפילו נסיך מרושע שחטף את השלטון אותם ניתן להדיח או לחסל באמצעות תכסיסים ומזימות ולא בהכרח בעימות ישיר. לעומת זאת אם הגיבורים נמצאים בסביבה בה הם מתמודדים עם אוייבים בעלי יכולת אפית אז גם להם צריך לתת יכולות בפרופורציה. למשל, כדי להביס את השד מפיסתופולס האיום שברח מכלאו ולפי הנבואה יזרע הרס וחורבן במין האנושי, צריך גם גיבור-על בעל יכולות מיוחדות שיוכל להביס אותו. הנקודה שאני חותר אליה היא שמאוד תלוי לאיזה כיוון את לוקחת את המשחק שלך. האם האתגר שהולך לעמוד בפני השחקנים שלך דורש גיבורי-על? אם כן, אז את חייבת לוחם עשוי ללא חת עם חרב מרשימה, קוסם רב עוצמה, כוהן שהוא למעשה נבחר האלים ומהווה כלי קיבול לכוחם על כדור הארץ וכו'... אם האוייב הוא הנסיך הרשע שהצליח סוף סוף בעזרת קשריו עם העולם התחתון לחסל את אביו ולעלות לשלטון אז אין סיבה למהר עם הדרגות - שפשוט יחשבו יותר חזק. באופן אישי, למשחק שאני מריץ יש גוון די אפי שבו השחקנים שלי הם למעשה "הנבחרים" ולכן כדי לרומם אותם מעל האנשים הרגילים ולתת להם יכולת להתמודד עם האלה המרושעת של האלפים האפלים בכבודה ובעצמה ועושי דבריה על פני אדמות, אני חייב להעלות אותם בדרגות בקצב קצת יותר אינטנסיבי. זה כדי שה"גראנד-פינאלה" שאני מתכנן, כאשר היום יגיע לסיים את המערכה, באמת יהיה מרשים עם כל האפקטים ההוליוודיים הכי מרשימים שיש.

אבל מה אם אני לא רוצה לשחק גיבורעל?

ומה אם אני מאוד רוצה לשחק גיבור על, אבל כרגע תקוע עם פריכיית אורז בדרגה 1? אה, נכון - אני יכול להתחיל מראש באיזו דרגה שאני ארצה, ולהאיץ או לעכב את ההתקדמות בהתאם לדרישות שלי, אבל אז נשאלת השאלה למה הייתי צריך להסתבך עם הדרגות האלה מלכתחילה. אגב, אם שר הטבעות היה משוחק במו"ד, זה היה נראה כך: ראש הנאזגול: הא הא הא, אני בדרגת אתגר 18, שום גבר לא יביס אותי. איאוון: אכלת אותה - בדיוק עליתי דרגה, ויש איתי גם הוביט בדרגה 15. סאם: אדון פרודו! הרוג את גולום! הסכנות בדרך להר האבדון רבות הן, ואתה צריך רק עוד 15 נק"נ כדי לעלות לדרגה 10, ואז תקבל עוד 1ק6 נק"פ, ותוכל סוף סוף לקחת את הFEAT "מבט מטומטם של אלייז'ה ווד"! לגולאס: גנדלף, מה קרה לך? גנדלף: הבלרוג היה שווה המון נק"נ, אז עליתי בדרגה, ועכשיו יש לי את מקצוע היוקרה "קוסם לבן". אלרונד: צאו לכם לדרך. אני אשאר בבית ואלבש שמלות, כי אני לא בדרגה גבוהה מספיק. אראגורן: אני לא מפחד מכם, מתים טיפשיים - יש לי גלגול הצלה-רצון ממש גבוה!

Super Monkey

New member
אז איך עושים את זה בסטורמברינגר?

אתה רוצה לומר לי שגם בסטורמבריגנר כל אחד יכול בכל שלב במשחק להביס דרקון, לצורך הדוגמה? גם בHERO שאין בה דרגות אלא פיתוח של כל יכולת בנפרד עדיין אתה לא יכול להביס כל מפלצת ישר על ההתחלה אלא צריך לפתח את הדמות שלך. כי לפי מה שאתה טוען, מנחה בסטורמברינגר יכול לבחור כל מפלצת בכל זמן נתון ופשוט לתת לשחקנים שלו להלחם בה. כלומר סצנה בסגנון "תום נער החווה קיבל רק אתמול את החרב שלו והוא הולך לכסח את המינוטאור המפלצתי שבהרים" יכולה להתרחש בסטורמברינגר? בקשר לשר הטבעות: ובכן, זה תיאור די קרוב. בוא נניח את הקלפים על השולחן - מדובר בחבורת ניו-זילנדים שיכורים שהיכולת המילולית שלהם מסתכמת בלצעוק "מוות!" להעלאת המוראל לפני הקרב החשוב במינס-טירית', לשים AC/DC באוזניות ולדהור כמו טמבלים לתור עדר מומקיל ולקוות לטוב. מזכירים לי כמה LARPיסטים שאני מכיר...

זה מאוד פשוט

בסט"ב אין מצב בו אתה "יותר חזק" מדרקון. אין דבר כזה "דרקון בדרגת אתגר מאוזנת" - הדרקון ה"קאנוני" של ספר הוא קודם כל רכיב עלילתי, עם הרגל מעצבן לישון מאות שנים על כל יום של פעילות (בסיום הסאגה, אלריק נאלץ לעבור לעולם מקביל כדי להשיג את קרן הגורל, ובאמצעותה להעיר את הדרקונים לפני הזמן). אבל אם נתלוש את הדרקונים שישנים מתחת למלינבונה מעולם התוכן שלהם ונהפוך אותם לדרקון "גנרי", נקבל ברייה ששום דמות מתחילה או מתקדמת לא יכולה להתמודד איתה ישירות: 70 נק"פ בממוצע (לדמות ממוצעת יהיו כ14 נק"פ לאורך כל הקריירה שלה), שריון של 2ק8+8 (לשם ההשוואה - שריון לוחות רגיל חוסם 1ק10 + 2), נשיכה של 3ק8, מכת זנב של 8ק8 בממוצע, וארס דליק שעושה 1ק6 + 4 לסיבוב - חוץ מזה, הם בדרך כלל לא ירדו למטה כדי להלחם נגדך אלא ירחפו ממעל וישפריצו את הארס הדליק שלהם על כל מה שנמצא מתחתיהם. איך אתה נלחם בזוועה כזאת? - בדרך ה"אפית" האמיתית. אתה לא עולה בדרגות עד לשלב בו הדרקון הוא היתקלות מספיק מאוזנת, אלא מערים עליו, מוצא את חרב הפלאים של סבך האכזר, שותה את שיקוי הפלאים, מגלה את נקודת התורפה היחידה שלו או מסכסך בינו לבין בלמורג הענק ("שומע, בלמורג - פאפסמיר הדרקון אמר שאמש'ך משתוללת בצומת"). אתה אף פעם לא נהיה "חזק" כמו דרקון, ולכן קרב נגד דרקון הוא עניין אפי-באמת, לא היתקלות מאוזנת שאמורה לעלות לקבוצה של 4 דמויות בדרגה 15 ברבע מהמשאבים החומריים והפיזיים שלהן (בדוק לפי "דרקון אדום בוגר" מאסופת המפלצות). אבל לא כל הבריות המסוכנות בעולם הן דרקונים - יש גם ענקמונים (בלמורג! מי יגול עפר מעיניך?), דובי-קוטב, תנינים נושכים וסתם אנשים רעים. האם כל דמות מתחילה בBRP (המכניקה הבסיסית של סטורמברינגר) יכולה להתמודד עם דוב קוטב או קרוקודיל? התשובה נמצאת ברשימת הכשרונות - מכיוון שכל הדמויות נבנות על בסיס כשרונות, אתה יכול ליצור כבר על ההתחלה דמות של סייף מעולה, עם 122% בחרב (ומעט בדברים אחרים) ולצאת לחבוט בדובי קוטב עד שיאדים השלג - אבל גם אם לסייף המעולה או לקשת המיומן יש סיכוי טוב לפגוע, גם לאיכר חביב עם ערך בסיסי של 25% באלה, יש סיכוי של 5% לפגוע פגיעה קריטית ביריבו ולגרום לו לנזק נאה. נכון - יהיו דמויות מיומנות יותר, וכאלו שהסיכוי שלהן לצאת מקרבות הוא טוב יותר כבר על ההתחלה (מיומנות גבוהה בהתקפה והתחמקות), ויהיו דמויות שישתפרו עם הזמן והנסיון בכשרונותיהן, אבל בשורה התחתונה, אם מוציאים בריות מופרזות ואפיות כמו פאפסמיר הדרקון או מובי דיק הלווייתן מהתמונה, כל אחד מהווה סיכון אפשרי לכל אחד אחר. נכון איכר עם 25% אחוז באלת-עץ איננו יריב שקול לסייף-אמן עם 122% בחרב, אבל עדיין קיים סיכון, גם אם קטן (השווה זאת ללוחם מו"ד בדרגה 8 מול איכר מו"ד בדרגה 4 - כאן הסיכון לא קיים כלל). שני איכרים זועמים כאלו יכולים להוות כבר בעיה לתופס החרב המהולל שלנו, ואילו מול ארבעה-חמישה כאלו הוא כבר נמצא בצרות. זאת לעומת לוחם מו"ד בדרגה 8-9, שיכול להתמודד בקלות רבה מול עשרה איכרים או עשרים-ומשהו קובולדים. וכן - תום נער החווה יכול ללכת ולנסות לכסח את המינוטאור המפלצתי בהרים, כפי שהוא אולי היה עושה ב"מציאות" - נכון שעם 15% בחרב הסיכויים שלו די עלובים, אבל עדיין קיימים. כמו ב"מציאות", תום נער החווה בוודאי ילך לו אל קיחנו הפנסיונר השיכור שהיה פעם אביר כדי שילמד אותו את דרך השימוש הנאות בחרב, ולא יאמר לעצמו "עלי לבטוש כמה עשרות גובלינים וגיריות-אימים עד שיהיה לי מספיק נק"פ ותוסף התקפה מספיק גבוה כדי לעמוד מול המינוטאור הנורא, ובוודאי שעלי לגזול את אוצרותיהם של הטרוגלודיטים כדי לקנות בהם שריון לוחות עם תוסף גדול יותר מתוסף ההתקפה של בן-בליעל זה". במו"ד, תום נער החווה יכול להתאמן עד מחר עם קיחנו, אבל ההשפעה של כך על כישוריו בחרב תהיה נמוכה עד מאוד (למעשה - לא קיימת) בהשוואה לכמה היתקלויות מאוזנות היטב באורקים, בסופן הוא יוכל פתאום להפוך ללוחם או אפילו לאביר קודש, ופתאום לדעת להשתמש בהמון כלי נשק, להנות מכושר ספיגה משופר, ואף לרכוש מיומנויות נוספות עליהן כלל לא חשב. אה, נכון - יש את המנחים היצירתיים באמת - אצלם קודם תום ילחם באורקים, יקבל נקודות זכות אקדמיות מאל הנק"נ, ובהן ירכוש את הדרגה החדשה אצל קיחנו.

Super Monkey

New member
כלומר...

...בהנחה שבתור מנחה אתה לא רוצה ישר להרוג את הדמויות של השחקנים שלך את גם צריך ליצור איזה מדרוג של אתגרים ולכן תום נער החווה (בהנחה שהוא לא מרגיש התאבדותי יותר מדי) יצטרך להרוג כמה קובולודים כדי לשפר את אחוזי הפגיעה שלו ורק לאחר כמה זמן במשחק הוא יוכל להתמודד עם המינוטאור בלי שזו תהיה התאבדות. אני לא רואה איך זה כל כך שונה ממו"ד. הערת שוליים: גם אצלי דרקון הוא משהו אפי, ולא התקלות מובנת מאליה בכל דרגה של תבחר מהסיבה הפשוטה שממנה שה"מים רבים מתעלמים - דרקונים מאוד מאוד אינטיליגנטיים. היכולות של הדרקון אולי מרשימות, אבל כפי שציינת - מבחינת נתונים יבשים חבורה בדרגה 15 יכולה לחסל אותם ללא יותר מדי מאמץ. לעומת זאת, אם נבחן את דמותו של הדרקון - ליצורים האלה יש חוכמה ונסיון של אלפי שנים ואינטיליגנצייה גבוה. דרקון חכם (בהנחה שהוא לא הגיע לשלב שבו הוא סתם שחצן ומחכה שאיזה ברברי גדול יגאל אותו מייסוריו) יבחר לישון במאורה שהוא מכיר כל חריץ בה, שיהיה לו יתרון אסטרטגי על מי שלא ינסה לתקוף אותו וידע להשתמש במכלול הלחשים והיכולות שלו בצורה מאוד חכמה תוך ניצול תוואי השטח כך שלאוייבים שמולו לא יהיה סיכוי. למשל, דרקון שחור אצלי עבד על החבורה בשיטת הפרד ומשול תוך ניצול רשת המערות המורכבת שלו. היכולת שלו לשנות צורה ולהתחזות לבני החבורה ואז בפינה חשוכה לחזור שוב לצורת הדרקון ולטרוף אותם ורעיונות נוספים... "תחכום ועוצמה" כמו שאומר חבר שלי מתותחנים.

לא בהכרח

תום נער החווה לא צריך להרוג שום קובולדים כדי להשתפר בחרב. הוא יכול פשוט למצוא מורה. כמו כן, אתה לא חייב לבנות על ההתחלה את הדמות שלך כנער חווה, מלצרית צעירה, פריכיית אורז או שאר נקניקיות חביבות. בשיטת כשרונות, אין שום בעיה ליצור דמות של אביר שכרגע קיבל את הדורבנות שלו, ואת כל השנים היפות עד גיל 21 העביר בלמידת כל מיני דברים רלוונטיים למשלח-יד מפוקפק זה, מה שמסדר אותו עם אחוזים מספיק גבוהים ברומח, חרב, מגן ורכיבה. במו"ד לעומת זאת, תום נער החווה לא ידע יותר על חקלאות (מגבלה של 3+דרגה לרמה מקסימלית) מאשר הלוחם עם שלבי המיומנות בחקלאות שנמצא באותה דרגה (הוא היה בנח"ל!).

Super Monkey

New member
אבל...

...מורה זה כמו לתת נק"נ בחינם. לתת פאוסה ברצף האירועים נוסח "תום העביר את החורף בבית הספר ללחימה של רודריג" זה משהו שגם אני עשיתי במו"ד וככה תום קופץ מדרגה 1 לדרגה 5 בלי בעיה, נק"נ לא מקבלים במו"ד רק מלהרוג מפלצות להזכירך - חלוקת נק"נ זה החלטת שה"ם. בכל מקרה אני מדבר על משחק רציף, לא על קפיצות בעלילה. גם במו"ד אני יכול להחליט בתור שה"ם שבמקום לגדול בחווה תום גדל באקדמיה הצבאית והוא יוצא לעולם הגדול בגיל 21 כלוחם דרגה 5 לצורך הדוגמה. בהסברים שלך אתה עדיין לא עונה לי על השאלה איך בסטורמבריגנר שה"ם יכול מבחינה טכנית לקום בבוקר ולהחליט שהוא רוצה עכשיו שהשחקן שלו, אשר משחק לוחם מתחיל בתחילת דרכו, יתמודד מול ענק אימתני מבלי שהוא ישלח את דמותו של השחקן אל מותו (ולתת לשחקן סיכוי של 30% לצאת חי מהקרב זה משהו שאני מגדיר כלשלוח אל מותו). מיותר להדגיש שאני לא מבקש נתונים יבשים לדוגמה הספציפית הנ"ל אלא ביסוס לטענה שלך שבסטורמבריגנר כל אחד יכול להילחם מול כל אחד בכל זמן נתון ושה"ם לא צריך "לחזק" את דמויות השחקנים שלו כדי שיוכלו לשפר א יכולות הלחימה שלהם (בין אם זה להרוג 50 קובולדים או ללכת למורה או לשתות שיקויים ושטויות כאלה, כי את זה אני יכול גם במו"ד לעשות).

משחק תפקידים, לא צבירת נקודות

מי אמר שמשחק תפקידים והרפתקאות מסתכמים בכך שהדמות שלך נבעטת מאתר הרפתקאות מנותק א' לאתר מבודד ב'? מי אמר שכל הדברים המעניינים בפיתוח הדמות חייבים לקרות ב"זמן מת" כלשהו בין רצף האירועים? נכון, אפשר לומר "תום הולך אל קיחנו, שמלמד אותו להשתמש בחרב", או "טריסטם הקוסם עלה בדרגה ומצא מתחת לכרית לחש חדש", לבצע כמה גלגולים, וגמרנו. אבל אפשר גם לשחק את זה, בצורה מעניינת אפילו. נק"נ בחינם? זו כבר גישה פסולה של מו"ד, בה נק"נ באמת הופך את הדמות שלך למפלצת חזקה יותר - אני פשוט רואה את זה כעוד נדבך בעלילות הדמות והכיוונים שהיא בוחרת בחיים. ובמו"ד, אי אפשר באמת לעשות את זה. כדי לשפר את יכולת ההתקפה של תום המסכן ב5%, אני צריך להעלות אותו בדרגה - ובאותה הזדמנות ישתפרו לו המון יכולות אחרות, והוא יהפוך לרב עוצמה יותר, מה שידרוש איזון-מחדש של אתגרים, שבמקורם נועדו לאפשר לתום פלטפורמה להשבחה עצמית. אם אני מעלה את תום בדרגה כדי שיוכל להשתמש בחרב, אני שורף את הבסיס הרקוב של מו"ד - צא להרפתקאות, זכה בנקודות, שפר את עצמך - אם אני מאפשר לתום את השיפור העצמי הזה בלי שיצא להרפתקאות כדי להרוויח אותו, הרסתי את המשחק. ככה זה כשהשיטה גרועה כל כך... בשיטה נורמלית, תום פשוט ידע להשתמש קצת יותר טוב בחרב שלו. זה הכל - ואפשר לשחק את האימונים שלו בצורה יפה ואמינה, בלי לחפש תירוצים מאיפה חוץ מעוד 15% לכשרון שלו בחרב (מה שדורש במו"ד עלייה של דרגה-שתיים + אולי לקיחת איזה FEAT) הופיעו לו עוד כל מיני יכולות, וגם נוצר אצלו כושר ספיגה שמשתווה לזה של דוב. בשיטה נורמלית, הוא פשוט לומד להשתמש בחרב שלו קצת יותר טוב, לא מתפתח כמו איזה פוקימון-דרגות. ולשאלתך: איך דמות של לוחם מתחיל יכולה להתמודד מול ענק? כדי לענות על השאלה, צריך להגדיר מהו "לוחם מתחיל". בניגוד לשיטה כמו מו"ד שנותנת לך שבלונה חונקת ומוכנה עם רף עוצמה מוגדר וברור, במכניקה של BRP בה אני משתמש זה הרבה יותר נזיל - רמת המיומנות של הדמות שלך תלוייה בנקודות שהשקעת בה מעבר לערך הבסיס שלה. לצורך הדוגמא, נעיף מבט על כמה "לוחמים מתחילים" - דמויות מוכנות שמופיעות בספר הכללים של סטורמברינגר (מהדורה חמישית, עמ' 282-283), ונבחן את כישורי הקרב הרלוונטיים שלהם: לכארקן הצעיר-ביותר יש את מיומנויות הקרב הבאות (שאר המיומנויות שלו לא יצויינו כאן): חרב 106%, מגן 65%, התחמקות 24%. לטאביטה מנסס המכונה "גבות" יש: חרב 125%, מגן 74% והתחמקות 86% בורט מפיקאריאד למד מספר כשרונות פליליים יותר וכמה קסמים, ולכן הוא קצת פחות קרבי משני הנ"ל: חרב 75%, מגן 15% (ערך בסיס - הוא לא שיפר את הכישרון הזה), התחמקות 56% לראת'ק המכונה "הארנב" יש: חרב 95% מגן 15% (עוד מישהו שלא השקיע בזה נקודות), התחמקות 30% ורין המרפאה היא הכי פחות קרבית בחבר'ה - היא רק שיפרה את המיומנות שלה בקשת ל30%, לא הוסיפה נקודות למגן, ומסתפקת בהתחמקות של 30% אחרונה היא קווי, יפהפיה מסתורית העוטה רעלה - גם היא יודעת כמה קסמים, אבל משתמשת לא רע בפגיון (85%) - ההתחמקות שלה היא רק 30%, ועל מגן גם היא ויתרה. לכל הדמויות הללו יש תוסף נזק זהה (+1ק4), ונק"פ שנע בין 13 ל-15. הם כולם דמויות מתחילות, וחלקם "קרביים" מאוד, בעוד שהאחרים קצת פחות. מבחינת כישורי קרב-נטו, ראת'ק, כארקן וטאביטה הם המיומנים ביותר. כל אחד מהם יכול להתקיף לא רע, יש לו סיכוי סביר להוציא פגיעה קריטית, יכולת מצויינת בחסימת מכות עם הנשק, ובמקרה של טאביטה וכארקן - גם מיומנות טובה בהתחמקות ממהלומות או בלימתן עם מגן בהנחה שיש להם אחד. שריון כלשהו יכול גם לשפר את סיכויי השרידה שלהם. עכשיו, צריך ענק - ספר הכללים המקורי לא ממש מציע ענקים כחלק מעולם המשחק פרט למורדגה היחיד-במינו, ואני רוצה להפגיש אותם עם ענק-ענק, משהו רציני, בבלמורג המפחיד! זה מאלץ אותי ליצור ענק משלי - לצורך העניין, נניח שמדובר בענק בגובה של חמישה מטרים שלמים - אם נשווה אותו למורדגה שגובהו כ3 מטרים (גודל 27) או לגוגים המטונפים מקת'ולהו שגובהם למעלה משישה מטרים (גודל ממוצע של 57), דומני שגודל של 50 בהחלט יספיק, וכך גם כוח של 45, וכושר של 30. לענק כזה יש 40 נק"פ, ונניח שהוא גם אוחז באלה מפלצתית שגורמת לנזק של 2ק10 + 5ק6, בה הוא משתמש ברמת כשרון יעילה להחריד של 80%. כמו כן, נניח שהפרוות המסריחות שבלמורג לובש שקולות לשריון עור. מה הסיכויים שלהם נגדו? תיכף נבדוק - יש לי כמה דברים לעשות בינתיים.

אז, מה הסיכויים שלהם?

במבט זריז, קל לראות שבקרב פנים אל פנים מיומנויות כמו חסימה בנשק או אפילו שימוש במגן אינן יעילות כל כך - כך מכה ממוצעת של בלמורג תרסק את החרב או המגן, וכנראה גם את הדמות שמאחוריהם. הדבר היחיד שנותר הוא לנסות להתחמק ממהלומותיו הקטלניות - וזה משהו שרק לטאביטה יש סיכוי טוב להצליח בו לאורך זמן - בקרב של אחד-על-אחד, יש לה סיכוי סביר להתחמק מבלמורג ולפגוע בו שוב ושוב (הנחת יסוד - בלמורג מתחמק ממש גרוע, הוא גדול ומגושם), אבל די במכה מדוייקת אחת מהאלה של בלמורג, וישאר ממנה כתם רטוב על הקיר. איך הם יכולים לנצח את בלמורג? על ידי כך שישתפו פעולה (טקטיקה של להקת זאבים), או יגלו את מה שגילה דויד כשטיפל בגוליית - עזוב אותך מנשק כבד ומשריון - תן לי נשק מטולי ומרחק-ביטחון!

Blue Beetle

New member
שימוש בכשרונות

<ובמו"ד, אי אפשר באמת לעשות את זה. כדי לשפר את יכולת ההתקפה של תום המסכן ב5%, אני צריך להעלות אותו בדרגה - ובאותה הזדמנות ישתפרו לו המון יכולות אחרות, והוא יהפוך לרב עוצמה יותר, מה שידרוש איזון-מחדש של אתגרים, שבמקורם נועדו לאפשר לתום פלטפורמה להשבחה עצמית. אם אני מעלה את תום בדרגה כדי שיוכל להשתמש בחרב, אני שורף את הבסיס הרקוב של מו"ד - צא להרפתקאות, זכה בנקודות, שפר את עצמך - אם אני מאפשר לתום את השיפור העצמי הזה בלי שיצא להרפתקאות כדי להרוויח אותו, הרסתי את המשחק. ככה זה כשהשיטה גרועה כל כך...> אם אני כמנחה רוצה לייצג שיפור של דמות בתחום מסוים אני פשוט יכול לתת לו כישרון בונוס (נגיד כישרון שמעניק לו +1 לחרב). אם האימון מול המורה שלו גם מחשל אותו נפשית ומבגר אותו (נגיד טירונות) הוא יקבל ממני דרגה ולא כישרון - כי האימון העניק לו ניסיון וביטחון ולכן באופן כללי הוא יעשה דברים טוב יותר. לדוגמה: אם תום הלך קצת להרביץ לבובות עץ עם חרב הצעצוע שלו, הוא יקבל מיקוד נשק: חרב (קצרה) - במקרה הטוב שהאימון באמת עזר לו. לעומת זאת, אם תום הולך אל קיחנו, המורה הדגול של אבירי פאנגר ללמוד את הטכניקה הסודית שלהם, הוא ילמד משהו ייחודי - טכניקת הסייף של אבירי פאנגר- שייצוג במו"ד על ידי כישרון ספציפי או על ידי דרגה אם תום באמת ספג מהפילוסופיה שלהם והתבגר כתוצאה מכך. ייתכן שתום אינו בשל דיו ללמוד אצל קיחנו (אינו עומד בדרישות הקדם) ולכן האימון לא יצלח. כל האלמנטים האלו שנובעים מתאורי תוכן (טכניקה ייחודית, בשלות נדרשת לאימון, בגרות כתוצאה מהאימון) מיוצגים במו"ד באמצעים מכאניים (כישרון ספציפי, דרישות קדם ודרגה בהתאמה). בשיטה בא מוסיפים פשוט X% לכישרון השימוש בחרב כתוצאה המאימון, הדיבור בין התוכן ולמכניקה נעשה ברמה פשטנית ולא ניתן להבדיל (מכנית) בין תום שלמד אצל קיחנו המהולל (וקיבל כישרון - הטכניקה הסודית של אבירי פאנגר) לבין רון שפשוט התאמן הרבה שנים בחרב אבל לא מכיר את הטכניקה. עכשיו נניח שיש תמרון מיוחד - יעיל במיוחד נגד יצורים גדולים (ענקים) שמבוסס על הטכניקה הסודית של אבירי פאנגר. באופן טבעי תום יוכל ללמוד את התמרון (כי הוא למד את הטכניקה הסודית) אבל רון, שלא למד את הטכניקה של אבירי פאנגר - צריך ללמוד אותה לפני שילמד את התמרון. במו"ד, ליתרון המסוים של תום על רון יש ייצוג מכני. ההיכרות שלי עם BRP שטחית ביותר, איך השיטה מתארת מצב כזה? הערות צד: יקפוץ אדם, ובצדק ויגיד שעם עלייה בדרגה משתפרים גם דברים שנראים לא קשורים (כמו נק"פ). השיקולים לשיפור בתחומים אלו נובעים משיקולים מטה-תוכניים: משחקיים ותמתיים ולא שיקולי ריאליזם. מו"ד מכתיבה תמה וסגנון משחק ברורים מאד ועושה את זה היטב (למרות בעיות מסוימות בחוקים שלה), מהסיבה הזו היא לא גנרית ולא אוניברסלית.

שימוש בכשרונות

........... אם אני כמנחה רוצה לייצג שיפור של דמות בתחום מסוים אני פשוט יכול לתת לו כישרון בונוס (נגיד כישרון שמעניק לו +1 לחרב). .......... אלא שלפחות לפי ספר הכללים המו"די, כשרונות מותנים בעליה בדרגות - כך או אחרת הוא יצטרך לעלות דרגה, או שפשוט תיחתך עוד חתיכה מהשיטה ותיזרק מהחלון. ........... אם האימון מול המורה שלו גם מחשל אותו נפשית ומבגר אותו (נגיד טירונות) הוא יקבל ממני דרגה ולא כישרון - כי האימון העניק לו ניסיון וביטחון ולכן באופן כללי הוא יעשה דברים טוב יותר. .......... למה באופן כללי הוא יעשה דברים טוב יותר, ולא דברים שרלוונטיים לתחומים בהם התאמן? אם תום ילך לבה"ד האבירים ויבלה שם ארבעה חודשים (הסמכת אביר 05), בשיטת כשרונות הדבר ייוצג ע"י רכישה/שיפור של כמה כשרונות רלוונטיים לאביר כמו שימוש ברומח, רכיבה, סיוף, שימוש במגן, וגם למידה של צרפתית, נימוסים וכמה כשרונות ידע כמו היסטוריית האבירים, מנהגי האבירים, ובוודאי שגם תוד"א - הכרת צבאות הסרצנים וכלי מלחמתם. אולי הוא גם יתחזק פיזית - מה שיוביל לשיפור תכונה או שתיים כגון כוח, כושר וכו'. .......... אם תום הלך קצת להרביץ לבובות עץ עם חרב הצעצוע שלו, הוא יקבל מיקוד נשק: חרב (קצרה) - במקרה הטוב שהאימון באמת עזר לו. לעומת זאת, אם תום הולך אל קיחנו, המורה הדגול של אבירי פאנגר ללמוד את הטכניקה הסודית שלהם, הוא ילמד משהו ייחודי - טכניקת הסייף של אבירי פאנגר- שייצוג במו"ד על ידי כישרון ספציפי או על ידי דרגה אם תום באמת ספג מהפילוסופיה שלהם והתבגר כתוצאה מכך. ייתכן שתום אינו בשל דיו ללמוד אצל קיחנו (אינו עומד בדרישות הקדם) ולכן האימון לא יצלח .......... במו"ד, ברגע שתום עלה בדרגה, הוא אוטומטית משתפר בכישורי הקרב שלו, ובעוד כמה דברים אחרים. מכנית, אין במו"ד דבר כזה "אימון שלא צלח". אחד הדברים שאני מאוד אוהב בBRP, הוא חסרונה של הודאות הזו. גם אם למדת והתאמנת, ואפילו אם צברת נסיון מעשי בשטח (המקבילה של "עלייה בדרגה" המו"דית) השיפור איננו ודאי (דורש בדיקה ע"י קוביה), איננו אחיד (לימוד עם מורה משפר את הכשרון ב1ק6 אחוזים, מנסיון בשטח ב1ק10), וככל שאתה מיומן יותר קשה לך יותר להשתפר וללמוד דברים חדשים (למידה עם מורה בעיקרון דורשת בדיקה אחידה המבוססת על התבונה, אך לא ניתן לעבור כך את הרמה של 80% - מעבר לזה צריך כבר ללמוד לבד מהנסיון. למידה מנסיון דורשת ממך לגלגל *יותר* מרמת הכשרון שלך, מה שאומר שקל מאוד לשפר כשרון בו יש לך 15%, אבל קשה מאוד אם הרמה שלו היא 90%) - אין כאן את הידיעה הברורה שתוך כך וכך אתגרים תהיה טוב יותר - התקדמותה של הדמות הרבה יותר נזילה ובלתי-צפויה. ............... כל האלמנטים האלו שנובעים מתאורי תוכן (טכניקה ייחודית, בשלות נדרשת לאימון, בגרות כתוצאה מהאימון) מיוצגים במו"ד באמצעים מכאניים (כישרון ספציפי, דרישות קדם ודרגה בהתאמה). בשיטה בא מוסיפים פשוט X% לכישרון השימוש בחרב כתוצאה המאימון, הדיבור בין התוכן ולמכניקה נעשה ברמה פשטנית ולא ניתן להבדיל (מכנית) בין תום שלמד אצל קיחנו המהולל (וקיבל כישרון - הטכניקה הסודית של אבירי פאנגר) לבין רון שפשוט התאמן הרבה שנים בחרב אבל לא מכיר את הטכניקה .............. כמו שציינתי, לא מוסיפים פשוט X% לכשרון, והשיפור איננו ודאי וקבוע. כמו כן, מכיוון שכשרונות אינם מוגבלים על ידי דרגות (שאינן קיימות) הכנסתם למשחק נוחה בהרבה. אם הקוסם שלך התגלגל אל חבורתו של רובין הוד, הוא לא יצטרך לחכות עד שיעלה דרגה ואז להחליף מקצוע (בהנחה שבדרגה החדשה שקיבל אין לו למסכן FEAT פנוי, שאולי לא ירצה לבזבז שכן מספרם של אלו מוגבל עד מאוד) רק כדי ללמוד להשתמש בקשת. ......................... עכשיו נניח שיש תמרון מיוחד - יעיל במיוחד נגד יצורים גדולים (ענקים) שמבוסס על הטכניקה הסודית של אבירי פאנגר. באופן טבעי תום יוכל ללמוד את התמרון (כי הוא למד את הטכניקה הסודית) אבל רון, שלא למד את הטכניקה של אבירי פאנגר - צריך ללמוד אותה לפני שילמד את התמרון. במו"ד, ליתרון המסוים של תום על רון יש ייצוג מכני. ההיכרות שלי עם BRP שטחית ביותר, איך השיטה מתארת מצב כזה? .......................... מכיוון שבBRP אין מקבילה לFEATS, קצת יותר קשה ליצור יצוג מכני למהלך מסויים שכזה, ויש לבנות אותו כמיומנות לפי הכללים הרגילים - כזו שאיננה רק יש/אין כמו הFEATS של מו"ד, אלא בעלת סיכוי הצלחה מסויים הנמדד באחוזים, ויכול להשתפר עם הזמן. החסרון היחיד - זה כנראה ידרוש גלגול נוסף. אם הייתי נדרש ליצור מיומנות "לחימה בענקים", מבחינה מכנית היא הייתה נראית כך: ערך הבסיס הוא 0%, והצלחה בבדיקת מיומנות מאפשרת לך, נניח, בונוס מסויים (נגיד 10%, או נהיה נדיבים באמת - בגובה רמת המיומנות שלך ב"לחימה בענקים"!) לפגיעה כשאתה נלחם בענקים, או להתחמקות מהתקפותיהם, או בכלל תוסף נזק (נניח - 1ק6 או 1ק8) שמעיד על כך שפגעת בענק בצורה יעילה במיוחד. אם באמת מתעקשים לחקות את מנגנון הFEATS של מו"ד בBRP, אפשר למתוח את גבולות השיטה - ליצור את הכשרון הזה כ"לחש" - הוא תופס מקום בזיכרון כמו לחש (אני חושב שכרגע יצרתי פה על חוק בית נחמד!) אבל אין לו עלות בנקודות קסם, ויש לו השפעה שתקפה בתנאים מסויימים ללא צורך בגלגול מיומנות נוסף. למשל, במקרה בו אנו עוסקים כאן - תוספת של 15% להתקפה ו/או להתחמקות כאשר נלחמים בענקים, או תוספת נזק נגדם. .................. הערות צד: יקפוץ אדם, ובצדק ויגיד שעם עלייה בדרגה משתפרים גם דברים שנראים לא קשורים (כמו נק"פ). השיקולים לשיפור בתחומים אלו נובעים משיקולים מטה-תוכניים: משחקיים ותמתיים ולא שיקולי ריאליזם. מו"ד מכתיבה תמה וסגנון משחק ברורים מאד ועושה את זה היטב (למרות בעיות מסוימות בחוקים שלה), מהסיבה הזו היא לא גנרית ולא אוניברסלית. ................. מו"ד מבוססת על סגנון מאוד ממוקד - נצח, התחזק, ותנצח נצחונות גדולים יותר. כל עליית דרגה היא מעבר לרמת עוצמה אחרת, גדולה יותר. זה מתאים רק לסוג מאוד מסויים של משחקי פנטזייה.

Blue Beetle

New member
שימוש בכשרונות

<אלא שלפחות לפי ספר הכללים המו"די, כשרונות מותנים בעליה בדרגות - כך או אחרת הוא יצטרך לעלות דרגה, או שפשוט תיחתך עוד חתיכה מהשיטה ותיזרק מהחלון.> כשרון זה אמצעי הייצוג המכני בק20 לטכניקה, תמרון או יכולת ספציפית שיש לדמות. אם הדמות משקיעה זמן ומאמץ לרכישת כשרון באמצעות אימון או למידה היא תקבל אותו. כאשר דמות עולה דרגה כל ישותה מתחזקת - לכן במסגרת ההתחזקות הזאת היא עשויה גם לקבל כישרון. אני לא ראוה בעיה פה, שום דבר בסיסי בשיטה לא השתנה. <למה באופן כללי הוא יעשה דברים טוב יותר, ולא דברים שרלוונטיים לתחומים בהם התאמן? אם תום ילך לבה"ד האבירים ויבלה שם ארבעה חודשים (הסמכת אביר 05), בשיטת כשרונות הדבר ייוצג ע"י רכישה/שיפור של כמה כשרונות רלוונטיים לאביר כמו שימוש ברומח, רכיבה, סיוף, שימוש במגן, וגם למידה של צרפתית, נימוסים וכמה כשרונות ידע כמו היסטוריית האבירים, מנהגי האבירים, ובוודאי שגם תוד"א - הכרת צבאות הסרצנים וכלי מלחמתם. אולי הוא גם יתחזק פיזית - מה שיוביל לשיפור תכונה או שתיים כגון כוח, כושר וכו'.> כי הוא למד דברים חדשים, הוא נאלץ להתרגל למסגרת קשוחה, כשהוא התקדם באימון הוא רכש ניסיון, בגרות וביטחון עצמי. באופן כללי הוא השתפר. הדרגה החדשה מצביעה על השינוי הכללי בו, המקצוע שבו הוא לקח את הדרגה מצביע על היכולות הספציפיות שהוא קיבל מהאימון. <במו"ד, ברגע שתום עלה בדרגה, הוא אוטומטית משתפר בכישורי הקרב שלו, ובעוד כמה דברים אחרים. מכנית, אין במו"ד דבר כזה "אימון שלא צלח". אחד הדברים שאני מאוד אוהב בBRP, הוא חסרונה של הודאות הזו. גם אם למדת והתאמנת, ואפילו אם צברת נסיון מעשי בשטח (המקבילה של "עלייה בדרגה" המו"דית) השיפור איננו ודאי (דורש בדיקה ע"י קוביה), איננו אחיד (לימוד עם מורה משפר את הכשרון ב1ק6 אחוזים, מנסיון בשטח ב1ק10), וככל שאתה מיומן יותר קשה לך יותר להשתפר וללמוד דברים חדשים (למידה עם מורה בעיקרון דורשת בדיקה אחידה המבוססת על התבונה, אך לא ניתן לעבור כך את הרמה של 80% - מעבר לזה צריך כבר ללמוד לבד מהנסיון. למידה מנסיון דורשת ממך לגלגל *יותר* מרמת הכשרון שלך, מה שאומר שקל מאוד לשפר כשרון בו יש לך 15%, אבל קשה מאוד אם הרמה שלו היא 90%) - אין כאן את הידיעה הברורה שתוך כך וכך אתגרים תהיה טוב יותר - התקדמותה של הדמות הרבה יותר נזילה ובלתי-צפויה.> מה זאת אומרת "אין דבר כזה מכנית אימון שלא צלח?" אם הדמות השקיע מספיק זמן ומאמץ ללמוד, היא תקבל את הכישרון/דרגה. אם היא לא התאמצה במהלך האימון היא בזבזה את הזמן שלה ושל המדריך שלה. יתכן גם שהאימון לא יעזור לה, כי כל מה שיש למורה להציע הדמות כבר יודעת או שהדמות עדיין לא בשלה ללמוד את מה שהמורה יכול ללמד אותה (כמו שתלמיד כיתה א לא יכול להתמודד עם חומר אקדמי). אתה יכול להסביר קצת יותר על מכנית ההתקדמות ב- BRP? אם אני לוחם מיומן מאד בחרב (נגיד 90%) אני לא יכול ללמוד טכניקות חדשות שאני לא מכיר ממורה אחר? <כמו שציינתי, לא מוסיפים פשוט X% לכשרון, והשיפור איננו ודאי וקבוע. כמו כן, מכיוון שכשרונות אינם מוגבלים על ידי דרגות (שאינן קיימות) הכנסתם למשחק נוחה בהרבה. אם הקוסם שלך התגלגל אל חבורתו של רובין הוד, הוא לא יצטרך לחכות עד שיעלה דרגה ואז להחליף מקצוע (בהנחה שבדרגה החדשה שקיבל אין לו למסכן FEAT פנוי, שאולי לא ירצה לבזבז שכן מספרם של אלו מוגבל עד מאוד) רק כדי ללמוד להשתמש בקשת.> אם הקוסם שלי רק השקיע שעתיים ביחד עם רובין הוד שלימד אותו לירות בחץ וקשת הוא יקבל את הכישרון (מיומנות בקשת). אם לעומת זאת הקוסם שלי גם חווה את חיי יער שרווד, הצטרף למארב על אנשיו של הנסיך ג'ון, הריץ וויכוחים תאולוגיים ופילוסופיים עם הנזיר טאק וכו.. הוא יקבל ממני דרגה,שמיומנות בקשת תהיה חלק ממנה, כנראה כסייר ולא כקוסם. <מכיוון שבBRP אין מקבילה לFEATS, קצת יותר קשה ליצור יצוג מכני למהלך מסויים שכזה, ויש לבנות אותו כמיומנות לפי הכללים הרגילים - כזו שאיננה רק יש/אין כמו הFEATS של מו"ד, אלא בעלת סיכוי הצלחה מסויים הנמדד באחוזים, ויכול להשתפר עם הזמן. החסרון היחיד - זה כנראה ידרוש גלגול נוסף.> אני מעוניין בתמרון המיוחד נגד הענקים המבוסס על הטכניקה הסודית של אבירי פאנגר לא על מיומנות כללית של לחימה בענקים (שגם היא, די ספציפית בתור מיומנות) האם באמת יש צורך ליצור מיומנות נפרדת לכל טכניקה? <אם הייתי נדרש ליצור מיומנות "לחימה בענקים", מבחינה מכנית היא הייתה נראית כך: ערך הבסיס הוא 0%, והצלחה בבדיקת מיומנות מאפשרת לך, נניח, בונוס מסויים (נגיד 10%, או נהיה נדיבים באמת - בגובה רמת המיומנות שלך ב"לחימה בענקים"!) לפגיעה כשאתה נלחם בענקים, או להתחמקות מהתקפותיהם, או בכלל תוסף נזק (נניח - 1ק6 או 1ק8) שמעיד על כך שפגעת בענק בצורה יעילה במיוחד.> מזל טוב! יצרת feat. גם אם לא קראת לו בשם זה. <אם באמת מתעקשים לחקות את מנגנון הFEATS של מו"ד בBRP, אפשר למתוח את גבולות השיטה - ליצור את הכשרון הזה כ"לחש" - הוא תופס מקום בזיכרון כמו לחש (אני חושב שכרגע יצרתי פה על חוק בית נחמד!) אבל אין לו עלות בנקודות קסם, ויש לו השפעה שתקפה בתנאים מסויימים ללא צורך בגלגול מיומנות נוסף. למשל, במקרה בו אנו עוסקים כאן - תוספת של 15% להתקפה ו/או להתחמקות כאשר נלחמים בענקים, או תוספת נזק נגדם.> והנה, יש צורך להתאים את השיטה למערכה ולקמפיין. זה נכון גם למו"ד, זה נכון לכל שיטה. אפילו Hero האוניברסלית לא יכולה לעשות הכל. <מו"ד מבוססת על סגנון מאוד ממוקד - נצח, התחזק, ותנצח נצחונות גדולים יותר. כל עליית דרגה היא מעבר לרמת עוצמה אחרת, גדולה יותר. זה מתאים רק לסוג מאוד מסויים של משחקי פנטזייה.> נכון. מו"ד מבוססת על - תחווה אתגרים דרך דמותך, תתגבר עליהם ותוך כדי כך הדמות שלך תתפתח ותתחזק ואז תוכל להתמודד עם אתגרים הדורשים יכולות נוספות. עם אני רוצה לשחק במשחק כזה עם דמות במשחק תפקידים, מו"ד היא תשובה מצוינת. אני אוהב סוג כזה של משחקים, אבל אם אני ארצה לשחק משחק היסטורי או משחק דרמטי, מו"ד תהיה הבחירה האחרונה שלי.

כשרונות ושימושיהם

............... כשרון זה אמצעי הייצוג המכני בק20 לטכניקה, תמרון או יכולת ספציפית שיש לדמות. אם הדמות משקיעה זמן ומאמץ לרכישת כשרון באמצעות אימון או למידה היא תקבל אותו. כאשר דמות עולה דרגה כל ישותה מתחזקת - לכן במסגרת ההתחזקות הזאת היא עשויה גם לקבל כישרון. אני לא ראוה בעיה פה, שום דבר בסיסי בשיטה לא השתנה .............. מו"ד ביסודה היא שיטת דרגות, לא שיטת כשרונות. לפחות מבחינה קאנונית, רכישת כשרונות ושיפור מיומנויות מותנים על ידי דרגות. החלטת לשכתב את זה (לא "להוסיף משהו", אלא למעשה לשבור כלל יסוד של השיטה)? הרבה עושים את זה, ועשו זאת גם בימי מוד"מ2. לי פשוט היה מזל למצוא שיטה שבאמת נוח לי לעבוד איתה ועם כללי היסוד שלה, ושאני לא צריך לכתוב את כל המכניקה מחדש רק כדי שהיא תעשה את מה שאני רוצה (מה שכן הייתי צריך לעשות זה לחתוך החוצה המון תוכן וכללים מבוססי עולם, ולהמציא כל מיני משלי, מה שהיה קל הרבה יותר מאשר במו"ד). ............... כי הוא למד דברים חדשים, הוא נאלץ להתרגל למסגרת קשוחה, כשהוא התקדם באימון הוא רכש ניסיון, בגרות וביטחון עצמי. באופן כללי הוא השתפר. הדרגה החדשה מצביעה על השינוי הכללי בו, המקצוע שבו הוא לקח את הדרגה מצביע על היכולות הספציפיות שהוא קיבל מהאימון .............. ואני *באמת* צריך את התיווך של דרגות מו"ד, על ההתעצמות חסרת הפרופורציה וממוקדת-הקרב שלהן בשביל לייצג את זה? אני מכיר חלופה אחרת, אני לא רואה שום סיבה להשתמש בסד הצר והמקלקל שנותר בסביבה מאז שנות השבעים. דרגות-מקצועות מגדירות אילו כישורים יש לך באיזו רמה - אני פשוט מעדיף ללכת ישר לכישורים, ולעבוד איתם. ............. מה זאת אומרת "אין דבר כזה מכנית אימון שלא צלח?" אם הדמות השקיע מספיק זמן ומאמץ ללמוד, היא תקבל את הכישרון/דרגה. אם היא לא התאמצה במהלך האימון היא בזבזה את הזמן שלה ושל המדריך שלה. יתכן גם שהאימון לא יעזור לה, כי כל מה שיש למורה להציע הדמות כבר יודעת או שהדמות עדיין לא בשלה ללמוד את מה שהמורה יכול ללמד אותה (כמו שתלמיד כיתה א לא יכול להתמודד עם חומר אקדמי). .............. כל זה טוב ויפה, ולמכניקה של מו"ד יש אפס התייחסות לכך. צברת כך וכך נק"נ ועלית בדרגה? השתפרת בכל מיני יכולות, וה"אימון" שלך בכלל מתבצע במין זמן מת, בלי שיש קשר של ממש למה שהדמות שלך עשתה במהלך ההרפתקאות בהן צברה את כל הנק"נ הזה. אה, נכון - אפשר לייצג זאת באמצעות משחק תפקידים, במין חופשיטה במסווה של מו"ד. אבל את זה אפשר לעשות גם בכל שיטה שהיא - החל מ"כישופים ומבוכים" וכלה ברולמאסטר הסבוכה - אין שום סיבה לתת לספר הכללים של מו"ד קרדיט על יצירתיות של מנחים שעובדים נגדו. ................... אתה יכול להסביר קצת יותר על מכנית ההתקדמות ב- BRP? אם אני לוחם מיומן מאד בחרב (נגיד 90%) אני לא יכול ללמוד טכניקות חדשות שאני לא מכיר ממורה אחר? ................... מכניקת ההתקדמות בBRP מוסברת בעץ העוסק בכך בטאגליינס, אבל אזכיר אותה כאן שוב בקצרה: כל פעם שאתה עושה משהו מעניין עם אחת המיומנויות שלך, המנחה יכול לאמר לך לסמן "בדיקה" ליד המיומנות. בסוף ההרפתקה, או בכל זמן אחר עליו יחליט המנחה, אתה יכול להתבקש לבצע בדיקות נסיון. בדיקות נסיון הן בדיוק כמו בדיקות מיומנות, רק שאתה צריך להוציא *יותר* מרמת המיומנות שלך (במקום פחות). אם הצלחת בבדיקת נסיון, אתה מגלגל 1ק10, ומוסיף את התוצאה לרמת המיומנות הנוכחית שלך, ומקבל את הרמה החדשה שלך. מכאן, שהרבה יותר קשה ללמוד משהו חדש כשאתה כבר מיומן מאוד, בעוד שיחסית קל ללמוד דברים חדשים כשאתה לא יודע הרבה בנושא. פרט מעניין - מכיוון שסט"ב כוללת גם מיומנויות שהרמה שלהן היא מעל 100% (קריאתו של קת'ולהו למשל לא עושה זאת), כיצד אפשר לגלגל יותר מ100? כאן הם הוסיפו כלל-אצבע קטן - אתה צריך לגלגל *יותר* מרמת המיומנות שלך עד שהיא מגיעה לגובה של 100-התבונה, ומאותו רגע, בדיקת הנסיון מבוססת על גלגול של *פחות* מערך התבונה באחוזים. למשל: אם לדמות שלך יש תבונה של 15, היא תגלגל כרגיל עד לרמה של 85%, ומאותו רגע יהיו לה רק 15% (התבונה * 1 באחוזים) ללמוד משהו חדש - בין אם רמת הכישרון שלה היא 90% ובין אם 218%. אבל לא רק מנסיון אישי אפשר ללמוד - ספר הכללים מתייחס לאימונים עם מורה. הללו גוזלים זמן (כלל אצבע - בין שלושה שבועות לשלושה חודשים בין בדיקת נסיון אחת לשנייה) ועולים כסף. ספר הכללים של סט"ב מציין כי על המורה להיות ברמת מיומנות של יותר מ101%, אבל אני מעדיף גישה פחות אפית, ומסתפק בכך שהמורה ידע יותר מהתלמיד. על כל פרק זמן של אימונים (כאמור - בין שבועות לחודשים), מתבצעת בדיקת למידה, המבוססת על התבונה*3 באחוזים (הדמות בעלת ה 15 בתבונה, תצטרך לגלגל 45% ומטה כדי להצליח ללמוד משהו), ואם הצלחת בבדיקה הזו - מתווספות לך עוד 1ק6 נקודות לרמת המיומנות. התפיסה היא שמעבר לרמה מסויימת (80%), אין יותר מה ללמוד בסביבה הסטרילית של הכיתה/סדנא, ועלייך ללמוד בעצמך מנסיון בעולם האמיתי. ברמה של 90% בחרב, זה שמישהו אחר ינסה להראות לך טריק מסויים לא ממש יקדם את היכולת שלך כפי שזה היה משפיע עליה כשהיית ברמה של 40% - אתה כבר רב-אמן בפני עצמך, ומפתח את יכולתך דרך מחקר ולימוד עצמי בשדה. ...................... אם הקוסם שלי רק השקיע שעתיים ביחד עם רובין הוד שלימד אותו לירות בחץ וקשת הוא יקבל את הכישרון (מיומנות בקשת). ...................... וזה מנוגד לחלוטין לתפיסת האיזונים והבלמים המו"דית. אם כל קוסם שמבלה שעתיים עם רובין-הוד יודע פתאום להשתמש בקשת (בדיוק באותה רמה בה הוא משתמש בפגיון איתו הוא מסתובב מאז גיל 16), למה הוא מקבל רק FEAT אחד כל שלוש דרגות? ............... אם לעומת זאת הקוסם שלי גם חווה את חיי יער שרווד, הצטרף למארב על אנשיו של הנסיך ג'ון, הריץ וויכוחים תאולוגיים ופילוסופיים עם הנזיר טאק וכו.. הוא יקבל ממני דרגה,שמיומנות בקשת תהיה חלק ממנה, כנראה כסייר ולא כקוסם .................... נו - כדי לייצג את היכולות החדשות שלו, הוא צריך להחליף מקצוע - הן לא עומדות בפני עצמן? חשבתי שלפני שנייה אמרת שכן, כשקוסם קיבל כשרון בקשת כנגד כל מנגנון הדרגות והמקצועות. אם כל פעם שמו"ד מפריעה צריך לזרוק אותה הצידה רק כדי שהיא תיכנס שוב דרך החלון, למה להשתמש בה בכלל? ............. מעוניין בתמרון המיוחד נגד הענקים המבוסס על הטכניקה הסודית של אבירי פאנגר לא על מיומנות כללית של לחימה בענקים (שגם היא, די ספציפית בתור מיומנות) האם באמת יש צורך ליצור מיומנות נפרדת לכל טכניקה ............. לא, אין צורך ליצור מיומנות נפרדת לכל טכניקה. אם ממש רוצים, אפשר ליצור מיומנות שתיקרא "טכניקות לחימה" שתאפשר מגוון דברים כאלו שיזכו ליצוג מכני כלשהו. במו"ד לעומת זאת אני אצטרך לשרוף את הFEAT היקר והבודד שאני מקבל אחת ל3 דרגות רק כדי לקבל איזה תוסף מצ'וקמק לפגיעה כנגד ענקים, או לשרוף כמה וכמה פיטים רק כדי לרמוס מישהו עם הסוס שלי. ................ מזל טוב! יצרת feat. גם אם לא קראת לו בשם זה ................ מה שעשיתי, זה נסיון לתרגם מכניקה של שיטה אחת לאחרת. זה לא תמיד רלוונטי והכרחי - יש המון FEATS במו"ד שמרקדים סביב העובדה שאין בה ממש התייחסות לחסימת מכות עם הנשק או המגן או להתחמקות מפני מהלומות, שלא יהיו רלוונטיים כלל לBRP שתומכת בכך ע"י מיומנויות בסיסיות. התפיסה של BRP מבוססת על מיומנויות ברמה מסויימת, לא על כשרונות שאו שיש אותם, או שאין אותם (ושאפשר לקחת רק פעם ב3 דרגות) - אם ממש רוצים ומתעקשים, אפשר ליצור לזה גרסא מתאימה, כפי שהראיתי.

המשך

................... והנה, יש צורך להתאים את השיטה למערכה ולקמפיין. זה נכון גם למו"ד, זה נכון לכל שיטה. אפילו Hero האוניברסלית לא יכולה לעשות הכל .................. יש הבדל עצום בין יצירת כלל רלוונטי חדש ושינוי כללים כדי שיתאימו לאווירה, לבין שבירת עקרונות יסוד בלתי מתפקדים. בסט"ב המקורית אין גזעים דמויי אדם, יש מעט מאוד לחשים, אין שריון שרשראות ורובי קשת (הם לא קיימים בעולם המשחק שלה), ויש כללי נטייה מסויימים שמשמעותיים מאוד לאופי המערכה. את כל אלו שיניתי ואו בניתי מאפס - אבל המכניקה הבסיסית לא תקעה לי מקלות בגלגלים, לא הייתי צריך לשבור אותה כדי שהיא תעשה את מה שאני רוצה, ויכולתי להשתמש בה, לא לעבוד נגדה. להרבה מערכות עשויים להידרש כללים ספציפיים (והרבה הנחות חופשיטתיות) - מערכה מבוססת-ספנות תזדקק להתייחסות מעמיקה יותר לכללים הקשורים לניווט, קשירת-חבלים, השטת אוניות ושחייה מאשר האופן בו הם מוצגים בספרי כללים בסיסיים המתייחסים להרפתקאות יבשתיות יותר, ומנחה שיחליט להריץ משחק ב"בית הספר לקוסמים" ידרש להציג את פרשנותו המרחיבה לדברים כמו שימוש בספרייה, למידת קסמים, אלכימיה ומכשירי מעבדה, חיות מסייעות, שרטוטי הגנה וכו'. בשיטת כשרונות, במיוחד בHERO האוניברסלית, פשוט קל יותר לבנות את כל אלו בעזרת מנגנונים בסיסיים. ובמו"ד? במו"ד צריך לקחת 3 דרגות במקצוע יוקרה כדי לחסום מכות עם החרב כמו שצריך..... .................. נכון. מו"ד מבוססת על - תחווה אתגרים דרך דמותך, תתגבר עליהם ותוך כדי כך הדמות שלך תתפתח ותתחזק ואז תוכל להתמודד עם אתגרים הדורשים יכולות נוספות. עם אני רוצה לשחק במשחק כזה עם דמות במשחק תפקידים, מו"ד היא תשובה מצוינת. אני אוהב סוג כזה של משחקים, אבל אם אני ארצה לשחק משחק היסטורי או משחק דרמטי, מו"ד תהיה הבחירה האחרונה שלי. .................. ולכן מו"ד היא הבחירה האחרונה שלי (בעצם - MERP מעצבנת וגרועה יותר). פיתוח הדמות בה צר ומעיק, יחסית לשיטה ששמה דגש כה גדול על קרב אני מוצא את שיטת הקרב שלה כאיטית להזוויע, מסורבלת (התקפה מזדמנת? מה זה?) וחסרת כל אווירה של אקשן, וההתבססות על דרגות ועלייה בדרגות יוצרת בה מין מירוץ חימוש מטורף בו הדמות שלך, אם תרצה או לא, הופכת למכונת מלחמה.

למעלה