קסם - ידע או אומנות?

panters

New member
גם וגם מנקודת מבט אחרת

תראו קסם הוא גם וגם מנקודת מבט אחרת בסהכ הקוסם חוקר קסם בצורה מדעית. כשהוא מסיים לחקור לחש מה שמתקבל בסוף זה איזשהו אירוע פיסיקאלי, פסיכולוגי, ביולוגי וכדומה. אולם מה שיש לו פיסית זו פיסת נייר עליה כתובות נוסחאות וסימנים שאמורות להגיד למכשף לבצע ריקוד מגוחך ולזמרר שיר מצחיק בשביל ליצור את התופעה הזאת אולי צריך למצוא דרך לשלב את שניהם בצורה מדעית/אומנותית ביחד (זה באמת מה שאני מנסה לעשות באתר שלי)

IceL

New member
גם וגם...

תיאורית הקסם שלי, כפי שהיא מסוכמת בשתי הכתבות לחיות את הקסם והקסם המשולב מאפשרת את קיומן של שתי הדעות כיוון שהקסם נמשל ע"י חוקים אחידים. למעשה, בסופה של הכתבה השנייה אני גם נותן דומה של המכשף המדען והתעסקותו בקסם לפי התיאוריה המופיעה בכתבות. בעולם שלי, ואנור, הכנסתי את שתי הסוגים. סוג הקסם המדעי נקרא "טכנומאגיה" והוא עוסק יותר ביצירת חפצים ופחות בשימוש בלחשים.

IceL

New member
סליחה

עשית אבל לעניין בעולם שלי ואבקש להרחיב. למעשה יש מספר מלאכות קסומות שאפשר להשוות למדע מלבד טכנומאגיה- שהיא הגדולה והמבוססת ביניהם. אלכימיה היא מלאכה קסומה העוסקת בשינוי תכונותיהם של חומרים לא-אורגאניים. רקיחה (זיקוק) באופן דומה עוסק בשינוי תכונות של חומרים אורגאניים. הכימיה, נגזרת של האלכימיה, שעוסקת שעירוב תרכובות וחומרים לא אורגאניים לקבלת חומרים חדשים. אולם שתי מלאכות אלו ניתנות לעיסוק בצורות יותר או פחות מדעיות. טרול העוסק באלכימיה יכול לעצב את המתכת בכוח רצונו ובהשקעת אנרגיה תוך כדי שהוא סמוך ובטוח שרוחות הטבע הן המעבדות את החומר. הגמד האלכימאי (והטכנומאג) לעומתו יערוך מדידות מדוייקות של כמויות, חום הכבשן והאנרגיה הרוחנית המשוקעת תוך כדי שהוא מעצב את המתכת בקפידה. סביר להניח שלגמד יהיו "נוסחאות" אלכימאיות בעוד שהטרול יעסוק בזימרה ומלמל שעברו מדור לדור.

the runaway

New member
נצל"ש

אני יודעשזה לא מתאים לשרשור אבל אני לא מתכוון לפתוח הודעה חדשה בשביל זה - אני גר בת"א בן 13 רוצה לשחק אקזלטד או DND 3-3.5.

רמץ

New member
כמובן שהיחס תלוי במערכה/עולם...

אבל הדואליות תמיד קיימת בכולן - לרבות בשיטות שהוזכרו לעיל: * D&D מציג כמה סוגי קסם שמתפרסים לכל אורך סקאלת הכישרון/מדע (ארכאי של קוסמים מול מכשפים, שמימי, טבעי (יכולות קסומות של יצורים)) ואפילו באותו תחום קיימת הדואליות. כך למשל קוסמים אלפיים, לפי הספר, רואים בקסם סוג של אומנות נעלה בעוד שקוסמים אנושיים נוהגים להתייחס לקסם באופן מאוד פרקטי. ההשוואה הטובה ביותר שאני יכול לחשוב עליה היא לתכנות תוכניות מחשב: אתה יכול לכתוב תוכנית שפותרת משוואות מתמטיות ואתה יכול לכתוב תוכנית שפותרת משוואות מתמטיות עם פיסוק אָלפיות (1,000,000), הצגת דרך פתרון נוחה ומוסיקת "טה דה!". * ב-EXALTED הצ'ארמים הם אומנם טכניקות, פראנות, שיטות, תרגילי נשימה וקאטות, אבל המקור המתדלק אותן - האסנס, הוא כבר מושג מדעי (בערך) הניתן למדידה ולמניפולציה בגבישים, מתכות מסויימות דאמנסות ומאנזות. ה-Sorcery ב-EXALTED, גם הוא מניפולציה של אסנס אבל מזכיר כבר את הקסם ב-D&D. * אותו כנ"ל לגבי VTM - מצד אחד פלאים על טבעיים חסרי הסבר כמו קשר הדם, הקסמה והפיכה לערפל ומצד שני פורמולות מסובכות וטקסים מדוקדקים כמו ת'אומטורגיה ונקרומנסיה (ע"ע D&D) * ב-Mage, ממעט הניסיון שהיה לי קיבלתי את הרושם שהיחס לקסם הוא באמת מאוד מדעי, אבל שהכפייה המדעית על הקסם היא כל כך אינטנסיבית שבסוף תמיד מתקבל אוסף תיאורים מופשטים חסר משמעות מדעית כמו: "אני מנסה להפוך את השער הבין-מימדי מבחוץ פנימה" או "אני מנסה לבטל את הרטיבות של המים" לסיכום - גם וגם. בעניין ספר קסם - השילוב של כתיבה בכתב "קסמים", צורות גיאומטריות מסובכות, מדי פעם צורות כתיבה המאפיינות רשימות או נוסחאות ואיורים צבעוניים (אדום תמיד מתאים) צריך לספק את האשליה הבסיסית.

panters

New member
בסופו של דבר

הקוסם הוא כמעט תמיד דמות של ידע ועוצמה ולא כוח ועוצמה או בעל השפעה ועצמה (אני מתכוון לצורה שבה הוא מוצג) קוסמים לרוב מוצגים כאנשי ידע ולימוד גם אם הם עוסקים בקסם כבאומנות. (ובכז לפיסיקאי, פיסיקה זו אומנות לא?)

BluePrint

New member
לא זוכר מאיפה זה בא...

אבל יש משפט שהולך בערך כך: "טכנולוגיה ברמה מתקדמת מספיק, יכולה להחשב קסם". בדיון בינך לבין ננסק, אני תומך בשני הצדדים. שניכם צודקים, כשכל אחד מסתכל על הנקודה מכיוון שונה. מצד אחד, הפיסיקה המוכרת לנו מדהימה ומגווונת ברמה כו שניתן לקרוא לה "קסם". ומצד שני, זו עדיין חוקיות טבעית של היקום בו אנו חיים, אז היא לא "על-טבעית", ו"קסם" היא לא המלה המתאימה. והמסקנה שלי מהנ"ל: קסם על-טבעי יכול להיות בעל חוקיות פנימית, כל עוד חוקיות זו נפרדת מחוקי הטבע של העולם. (תאימות ביניהם תהפוך את הקסם לטבעי, ולכן לא "קסום") panters, אם כבר נתת את הפיסיקה כדוגמא, נסה להסתכל על זה כך: יש לך את ארבעת הכוחות הפיסיקליים הבסיסיים, ואתה רואה כיצד כל אחד פועל "בשטח שלו", אבל הם לא בדיוק "מתחברים". אז לכל צד יש את החוקיות וההגיון הפנימי שלו, אבל חוקים אלו לא תואמים ולא מסתדרים עם חוקים של כוחות אחרים.

panters

New member
גם קסם הוא טבעי

גם לקסם יש חוקיות טבעית מי אמר שקסם הוא מעל הטבע ושהוא שונה? מי אמר שהחוקיות שסיפקנו לטבע היא "החוקיות הטבעית" שאלתי פעם את אחד הפרופסורים מה זו אנרגיה? והוא לא ידע לענות לי. אם מישהו יכול להסביר לי מהי באמת אנרגיה הוא יקבל תואר של כבוד באתר שלי... :) אנרגיה זהו מונח שהמצאנו כדי להסביר תופעות כשלמעשה אין באמת דבר כזה "אנרגיה" "אנרגיה" קיימת כדי להסביר תופעות שימור שונות

BluePrint

New member
ולמה שלא יהיה?

שיהיה טבעי, למה לא? רק שיהיה מיוחד ו"קסום" בניגוד לטבע. ושוב פיסיקה: כמו שכבידה מאבדת את משמעותה ברמה האטומית, ו"פיסיקה ניוטונית" מאבדת את הראש במהירות האור. קסם שיהיה נוכח והגיוני, אבל לא "תואם". (לא הסברנו כבר "אנרגיה"? גלים וחלקיקים שאפשר למדוד?)

Nihau

New member
גל שהוא גם חלקיק זה אור

לא תואם גלובלית למילה אנרגיה... איך תסביר עם זה אנרגיה קינטית\פוטנציאלית\חום? ועכשיו שעברנו על פיסיקה פשוטה- איך תסביר קסם? זה מתפתח לדיון מאגניב!

panters

New member
נסביר "פיסקאלית" קסם

אין ממש משמעות לאנרגיה. זה גודל שהומצא כדי שיתאים לתופעות שקורות בטבע ומשום כך ניתן להגדיר קסם בצורה מדעית. כמו שרשמתי באתר שלי ניסיתי לפתח את זה ככה: תחילה נגדיר הגדרות פיסיקאליות: קסם - כל תופעה בטבע המערבת שימוש במאנה. מאנה - סוג של אנרגיה. מקור האנרגיה הזה מקורו במצב אחר (אני רושם מצב ואני מתכוון למישור או מימד אחר. כל הסבר שתתנו יתאים). בניגוד לאנרגיות המוכרות לנו שאותן קשה להמיר לאנרגיות אחרות ובטח שלחומר (יחסית), מאנה ניתן להמיר לאנרגיות אחרות ואף לחומר בצורה קלה יחסית. נסמן מאנה ב- M. SORCERY - השינוי של כמות האנרגיה האצורה בגוף מסויים או בנקודה מרחבית מסויימת לפי הזמן (בצורה הפיסיקאלית ניתן לקרוא לזה dM/dt - כלומר השינוי במאנה לפי הזמן או הנגזרת של המאנה לפי הזמן) ENCHANTMENT - קיבול המאנה של גוף מסויים. מאנה זו אנרגיה כמו כל אנרגיה אחרת והיחידות שלה נקראות גם הן מאנה. כעת ננסה להשוות בין מאנה לג'אולים: 1M=f(x)*1J כש f(x זוהי פונקציה שצריך להמציא (פה אני נעצר) הפונקציה הזאת אמורה להיות יחסית "פשוטה" כי היא תכיל משתנה אחד (x) אבל עדין היא אמורה להיות ארוכה. הרעיון שלי זה שקסם הוא דבר מסובך ללמידה עד כדי שיגעון :)) חחח) אבל ברגע שהבנת את החומר טוב טוב אתה יכול לעשות דברים מופלאים במספר הזזות של האצבעות ומילים בודדות המולחנות טוב :)

BluePrint

New member
וחלקיק שהוא גל זה צונאמי?

(חלקיק של ים) חשבתי קצת על חום ולא הצלחתי לנסח כמו שצריך, אבל אנרגיה פוטנציאלית זה כמו IQ. זו הגדרה ונסיון שלנו לכמת משהוא שלא באמת שם, אבל יכול להיות, וניתן לניצול ע"י הפעלת אנרגיה כנגדו. אנרגיה קינטית הוא שם מאגד לאוסף הגדרות וחוקים מדוייקים יותר. איך להסביר קסם... לא נכתב כבר בפתיל זה: "כל סגנון קסם אפשר להסביר בלפחות שתי דרכים"? אבל אם צפית בThe Elegent Universe שהשארתי לך במחשב במפגש השוקולד האחרון, אוכל לנסות (רק לנסות) לתאר איך זה עלול לפעול.

Nihau

New member
קסם בטיאן (העולם במשחק שאני מנחה)

קסם בטיאן הקסם בטיאן הוא כמו אנרגיה פוטנציאלית- לכל חפץ וכל גוף יש קסם. יצורים חיים יכולים לצבור קסם בגופם ולהשתמש בו. יצורים תבוניים יכולים ללמוד איך לנצל את האנרגיה הזו בצורה יותר מודעת ומכוונת וכך ללמוד דרכי שימוש שאינם אינסטינקטיביים. כאשר יצור כלשהו מקבל חומר מהסביבה- אוכל, שותה, שואף אוויר- הוא מכניס עם החומר גם קסם לתוך גופו וכאשר הוא מוציא חומר ואנרגיה- מפעיל שרירים, מפריש חומרים, נושף אוויר- הוא מוציא גם אנרגית קסם. עשיית קסם מנצלת חלק מהקסם האגור בגוף ולכן הטלת לחש מעייפת ומתישה את המטיל. מזונות ושיקויים מיוחדים שפותחו ונרקחו במהלך הזמן על ידי בתי הספר לקסם עשויים מחומרים שהוכחו כבעלי אנרגית קסם קלה להטמעה בגוף, משקה אנרגיה המחדש את המאגרים הטבעיים בגוף. התגלה כי עם הניסיון, המיומנות והוותק בשימוש בקסם ניתן להגביר את קיבולת המאגרים הקסומים בגוף אך רמת השיפור היא אינדיבידואלית וכל אחד משתפר בהתאם לרמה הטבעית בה חונן מלידתו*. קוסמים (wizards) הם יצורים בעלי קיבולת קסם טבעית גדולה משל אחרים בני גזעם והם בעלי יכולת לחוש בזרמי האנרגיה ולהשתמש בהם בצורה אינסטינקטיבית אך כזו שניתן לשפר עם למידה וניסיון. מכשפים (sorcerer) גם הם יצורים בעלי קיבולת קסם טבעית גדולה משל אחרים בני גזעם אך אינם יכולים לחוש בזרמי הקסם ולכן לומדים לבצע סדרה של פעולות מחשבתיות מבוססות מדיטאציה כדי למקד את הלחש ולהכינו בשני חלקים- הראשון ארוך ומכין את הלחש והשני קצר מאוד והוא הטריגר להפעלת הלחש הנלמד ושחרורו בזמן הרצוי. דרואידים וסיירים משתמשים באנרגית הקסם הפנימית שלהם כדי לתקשר עם הסביבה טוב יותר, הם מתחברים למארג הקסם הסובב אותם ומסוגלים באמצעותו לתקשר עם חיות וצמחים ואפילו עם האלמנטים השונים כגון מים ואדמה. הקסמים אותם הם מבצעים מוסברים על ידם כ"טובות" שהם מבקשים מהסביבה לבצע עבורם והם מחזירים לסביבה את האנרגיה המושקעת הזו באלפי דברים קטנים שהם עושים עבור הסביבה בצורה כמעט אוטומטית- מגיזום וטיפול בטפילים ועד ריפוי מחלות והגנה על הסביבה משאר בני התבונה שפחות מודעים לנזקים אותם הם עלולים ליצור בבורותם. בממלכות נאורות הדרואידים מוערכים מאוד כשומרים של הסביבה ולכל בית מלוכה יש לפחות דרואיד אחד כיועץ לעינייני חקלאות ואוצרות טבע. בריות מוזיקליות במיוחד (bard) מכניסות למוזיקה שהן מייצרות באמצעות כלי הנגינה או דרך ההבעה המוזיקלית שלהן בשיר את הקסם האישי שאגור בגופן כדי שיוכלו להתחבר אל הקסם העולמי הסובב אותן. מוזיקה היא סוג של אנרגית קול בתנועה ויש לה חוקיות ייחודית משלה אליה אלו המוכשרות ביכולתן המוזיקלית מתחברות בקלות ודרך ההבנה שלהן את המוזיקה הן גם מפעילות את הקסם. *חשיפה לאנרגית קסם בשלבי החיים המוקדמים- טרום לידה עד תום הינקות- יכולה להגביר עד מאוד את היכולת הטבעית לקסם אך היא גם מסוכנת לעובר ועלולה להביא לשלל תופעות לוואי לא רצויות ולכן לא מקובל או רצוי לבצע כזו חשיפה. בהיסטוריה נלמדות שלל גישות כלפי האירוע מהתעלמות מהולה ברחמים והיטמעות נורמלית בחברה ועד ראית הנפגעים כקדושים וקיום טקסים לחשיפה מבוקרת של תינוקות שנבחרו לכהונה. כיום הגישה הרווחת היא גישה מתונה כאשר בממלכות מסוימות חל על כך איסור על פי חוק והמקרים המתועדים היחידים הם תוצאות של תאונות ובממלכות אחרות קיים טאבו חברתי והתייחסות לנפגעי הקסם כבעלי נכות- מה שאכן נכון עבור רובם.

ogmios

New member
הציטוט

הוא של ארתור סי קלארק, ונקרא "חוק קלארק השלישי".

לא זה ולא זה

קסם הוא קסם. היכולת לשנות את המציאות באופנים בהם המציאות לא אמורה להשתנות. אתה לא "יודע" קסמים, ואתה לא "אומן" בקסמים - אתה פשוט משתמש בקסם, או שהוא משתמש בך. ספר לחשים יכול להכיל המון דברים - נוסחאות, אנקדוטות, השבעות, דוגמאות, איורים וכו', שכולם אמורים לעזור לך להיכנס למצב תודעתי מסויים, לזכור את המילים והתנועות שמפעילות את הכישוף, להרגיש מתי הזמן הנכון והמקום המתאים, וכו'.

למעלה