קינמטיקה

Double Oxygen

New member
קינמטיקה

לילה טוב,

אני לא מצליחה להבין את דרך החשיבה בשאלות מסוימות,למרות שלאחר שאני רואה את הפתרון פתאום נופל האסימון.
האם כדאי לקרוא בספר מסוים או שיש דרך אחרת? אני לומדת כרגע פיסיקה ברמה אקדמית,לא עושה בתואר בפיסיקה אבל במדעים מדוייקים.
אני אתן שאלה לדוגמה,שלכאורה היא די פשוטה ובכל זאת חסר משהו...

גוש גבינה נזרק אנכית כלפי מעלה. כשעבר מול החלון הקומה הראשונה הייתה מהירותו 10 מטר לשנייה.
כשהגיע לגג במהלך עלייתו,נתפס הגוש בפיו של עורב שיושב שם.
כעבור דקה נפל גוש הגבינה מפיו של העורב מאותו המקום בדיוק.
מה תהיה מהירותו כשיעבור שוב מול אותה נקודה בחלון שבקומה הראשונה?

דרך החשיבה שלי במקרה הזה היא פשוט לחלק את השאלה לכמה חלקים. אחד כשהוא עלה למעלה ועבר דרך החלון הראשון. החלק השני כשהיה בפה של העורב. החלק השלישי שנפל מהפה של העורב אחרי דקה.

בעקרון,יש כאן משחק רק עם ציר Y,כלומר רק תנועה אנכית.
אז יש לנו את המהירות ההתחלתית ואפשר לדעת את התאוצה כי בציר Y היא -9.8 מטר לשנייה בריבוע. (תלוי בכיוון החיובי שנבחר).
מה שחסר לי פה זו מהירות סופית,זמן... איך מסתכלים על זה,איך פותרים?

תודה ולילה טוב.

תשובה

היי,
ראשית לדעתי דרך החשיבה שרשמת נכונה, הניסוח של השאלה מצביע על כוונה שיפתרו אותה באמצעות חלוקה לשלבים.

בשאלה עצמה כמו שרשמת אותה חסרים לדעתי מספר נתונים שבלעדיהם לא ניתן לפתור, ומצד שני יש נתון מיותר. אחרי שגוש הגבינה נתפס בפיו של העורב, כל החלק הקודם של השאלה לא חשוב - כי הגוש נעצר עצירה מוחלטת בעת תפיסתו ע"י העורב. לא ידוע לנו הגובה בו נתפס וגם לא אם הגיע לשיא גובהו באותו רגע (יתכן שהייתה לו מהירות ברגע התפיסה). מכאן שלא ניתן לדעת את גובה הגג.
כאשר העורב משמיט אותו הוא מתחיל ליפול נפילה חופשית - אבל כיוון שהגובה לא ידוע, אז גם המהירות בהגיעו לחלון הקומה הראשונה שוב לא ידועה.
אילו היו מציינים שהעורב תפס את הגוש בדיוק בהגיעו לשיא הגובה, אז הפתרון מיידי: בעת הנפילה הגוש יגיע לאותה מהירות בהיותו מול חלון הקומה הראשונה (שימור אנרגיה, וגם החוק שלפיו המהירות בנפילה חופשית בגובה מסויים שווה למהירות הזריקה).

כללית, לגבי שאלות מסוג זה, רצוי מאוד לפתור בשלבים ולהתחיל במה שקל יותר, גם אם זה לא לפי הסדר.
בנוסף כדאי לעבור על שאלות דוגמה פתורות (כמו בספר שהמלצתי לך עליו בזמנו ויש גם אחרים ועוד הרבה דוגמאות פתורות ברשת), ולראות באילו שלבים פותרים ולפי איזה סדר.

Double Oxygen

New member
תודה רבה

אני אנסה לפתור בעצמי ולהיעזר בפורום. כמובן שאני אעלה ניסיונות שלי ולא רק בקשה לפתרון מלא.

בכל מקרה,חשוב לי לציין שבאמת אחת האפשרויות בשאלה (היא הייתה אמריקאית) זה שאין פתרון אז כנראה שצדקת.

תודה רבה על הכל.

למעלה