קורס מדריכים

hanyou12

New member
קורס מדריכים

שנה טובה לכולם!
יש לי כמה שאלות בנוגע לחיי הסוסים שלי:
אני מתחילה קורס מדריכי רכיבה בפברואר הקרוב, ללא צורך בקדם מכינה/מכינה/יישור קו. עד אז יש לי לא מעט זמן ומדריך מעולה להתאמן איתו. והשאלות:
1. על מה הייתם ממליצים לי לעבוד בזמן הזה?
2. מה הדברים - הבסיסיים והמורכבים יותר - שאני אמורה לדעת עד עכשיו?
3. שאלת השאלות:
החלטתי בזמן האחרון שאני רוצה לקחת אתגרים וביקשתי בכוונה סוסים בעייתיים לעבוד איתם. עד עכשיו עבדתי עם סוסה שחסרה גמישות לצד שמאל והייתה עולה על ליד הפוך בקאנטר בכיוון זה. אחרי עבודה מרובה איתה (כמובן שחלק מהבעיה היה פסיכולוגי איתי כי כבר הייתי בראש שהיא הולכת לעשות בעיות ולכן זה קרה, ברגע שהפסקתי לחשוב ככה הכל הסתדר), הבעיה נפתרה ועברתי לסוס אחר. הסוס בערך בן 7-8-9, סוס שאומן לריינינג וככל הנראה עבר התעללות מתישהו במהלך חייו. הוא אוהב לפרוץ, לתלמידים מתחילים אסור לרוץ איתו - בטח שלא בקו ישר - וברגע שהוא נכנס ללחץ הוא מוריד אוזניים ומבאקבק. הוא גם נורא רגיש לדורבנות ואני עובדת מאוד קשה על לא להפעיל יותר מדי לחץ.
מה אתם הייתם עושים עם סוס כזה? המדריך שלי אומר לעבוד בשיטה קרה של מעגלים קטנים, איפוס וכינוס, עלייה לקאנטר של חצי דקה-דקה ובמידה והכל בסדר לרדת מייד לג'וג. אני מסכימה עם הדרך ועובדת על זה אבל למרות הכל תמיד בקאנטר הראשון אחרי החימום הוא מוריד אוזניים ומשתולל קצת. לצערי הדרך היחידה שעובדת זה לתת משיכה חזקה אחת במושכה כלשהי שמאפסת אותו והתחלת עבודה אינטנסיבית (מעגלים הפוכים, מעגלים קטנים וכו'). יש דרך אחרת, יותר הומנית? והאם אני צריכה לבחון כל פעם מחדש אם הוא יעלה מההתחלה לקאנטר רגוע או שפשוט להתחיל את העבודה המאומצת מבלי לבקש קודם פשוט?
שאלתי את המדריך אם להוריד דורבנות והוא אמר שלא כי הסוס צריך להתרגל לעבודה עם דורבנות. כמו כן, הסוס עובד מדהים בטרוט וג'וג ולא מנסה לפרוץ במקצבים אלה, רק בקאנטר יש בעיה (טוב, סוס ריינינג...).

המדריך אומר שאני עושה את מה שאני עושה טוב, אבל אני לא ממש רואה התקדמות מבחינת רמות הלחץ של הסוס (ושלי כתוצאה מזה, אני יודעת שזה לא טוב שאני מושפעת, אבל אני גם יודעת שיש גבול כמה פעמים סוס יעשה לי באקים ואני לא אוכל חול - ואני שונאת חול, זה לא טעים!)
הצעות?

הורסמאן

New member
הסוס אומר לך

שמשהו מטריד אותו.
אולי הציוד,
אולי את,
אולי הוא צריך חימום במשך זמן ארוך יותר.

hanyou12

New member
ציוד?

אני לא ממש יכולה לשלוט בציוד ששמים עליו כי אין לי מלה בנושא... מעבר לזה, כשהמדריך עולה עליו הסוס מתאפס דיי מהר.
ככה שזה משאיר אותי.
מה אני עושה לא נכון? איך אני משנה את ההתנהגות שלי ומה לשנות?
כמה זמן אמור לקחת חימום נורמאלי? אני עושה חימום במשך 5-10 דקות, לשיעור של 45 דקות. קירור בערך אותו זמן. כשחימום מבחינתי אומר שלושה סיבובי הליכה, שניים טרוט, שניים ג'וג ואחד קאנטר. אחר כך באה עבודה עדינה על צדדים וכינוס, מעבר מקצבים בזמן שהסוס מכונס ואסוף, כשאני מגיעה להצלחה הרפייה והמשך עבודה לטרלית. אחר כך סיבוב קאנטר אחרון, ירידה לג'וג לעוד איזה סיבוב או שניים והליכה עד סוף השיעור. מדי פעם אני עושה שינוי כיוון אבל לרוב אני משתדלת לעבוד על הצד החלש יותר כדי לחזק אותו.
האם החימום קצר מדי? האם אני עושה משהו אחר לא בסדר? איך להפסיק אותו מלאיים ולהילחץ?
ברור שאם הוא עושה את זה משהו לא טוב לו, ואין משהו שאני שונאת יותר מלעשות רע לסוס. במקרה הזה אני כבר מעדיפה לא לרכוב.

jgut

New member
קשה לענות על השאלות האלה

מבלי לראות בעין את הסיטואציה.

כתבת כשהמדריך עולה על הסוס, הוא מתאפס די מהר. מה נקרא אצלך מתאפס? מה קורה מבחינת הסוס בזמן ההתאפסות? מה הנקודת מוצא של הסוס עם המדריך כשהוא עולה עליו?

סוסים מרגישים מיד מי רוכב עליהם, אז יכול להיות שמראש הסוס מתנהל אחרת עם המדריך.

בנוסף למה שהורסמן כתב, דבר נוסף שעולה לי בראש, שאולי את צריכה יותר חימום. לפעמים לוקח לנו קצת זמן להשתחרר בישיבה ואולי זה מה שמפריע לסוס. אני יודעת שאצלי ברכיבה, לוקח לי בקנטר מספר צעדים לפחות, עד שאני יושבת בתאום עם הסוס. את יכולה לבדוק עם עצמך האם את מרגישה שינוי בישיבה?

לגביי החימום לסוס, ניראה לי שהטרוט והג'וג מועטים מידי לחימום. כנ"ל לגביי הקנטר. כמובן שכל סוס צריך חימום מעט שונה.
אבל השילוב של הדברים יכול להשפיע על אותו סוס. נניח אם לסוס לוקח יותר זמן להתחמם וגם לך לוקח יותר זמן להשתחרר, אז כשאת מתחילה לעבוד משהו שם לא מסתדר. רק אחרי פרק זמן מסויים שניכם משתחררים\מתחממים.

hanyou12

New member
לגבי המדריך:

קרה פעם או פעמיים שהוא עלה עליו אחרי שהסוס כמעט העיף אותי, ככה שזו הייתה נק' המוצא. עכשיו הסוס כבר פחות מאיים להעיף אותי אז הוא נותן לי פשוט עצות מהקרקע כי אין סכנה שאני אעוף. מבחינת התאפסות, תוך חצי דקה הסוס מפסיק להצמיד אזניים ונמצא במצב קשוב ויחסית רגוע, עובר מקצבים יפה ולא מגביר כשמבקשים ממנו להתכנס.

אני כן מגיעה איתו לפעמים למצבים האלה, פשוט כל שיעור זה מקרה לגופו ויש עדיין שיעורים שהוא מבאקבק לי וזה ממש מבאס, שאחרי שיעור ממש מעולה שעבדנו ממש טוב מגיע שבוע שבו בשיעור אנחנו חוזרים צעד או כמה אחורה...
איך אני יכולה לדעת כמה זמן הסוס הזה ספציפית צריך כדי להתחמם? פשוט לנסות ולראות? אני דיי סומכת על המדריך שלי ולכן כשהוא אומר לי שמספיק עם החימום אני מתחילה לעבוד.
אולי אני פשוט לא צריכה להתייחס לזה כסולם שכל פעם עולים בו שלב? האם זה הגיוני שיהיו נסיגות? אחרי הכל אני רוכבת עליו רק 45 דקות בשבוע ואני לא היחידה שעובדת איתו...

jgut

New member
רכיבה בתנאים שאת מתארת

לא מאפשרת לקיים רצף אמיתי. גם כשרוכבים יום יום על אותו סוס בתור רוכב יחיד, ישנן נסיגות..
סוס הוא חיה ולכן גם לו יש מגבלות של סבלנות, מצבי רוח וכו. את לא יכולה לדעת מה עבר על הסוס ברכיבה האחרונה שלו או זו שלפניה.
אומנם לאיש מקצוע מנוסה יהיה יותר קל להתמודד עם תנאים בעייתיים.
אבל זה לא אומר שגם לו זה יהיה פשוט.
עצם זה שאת כבר לא בסכנה לעוף, זה אומר שמשהו שאת עושה משתפר. צריך הרבה סבלנות ברכיבה ויש דברים שמשתפרים רק דרך צבירת שעות אוכף.

hanyou12

New member
שעות אוכף יש

רק לא עם אותו סוס. נמשיך לעבוד, נקווה שנגיע למשהו. אני מניחה שלא סתם מסכימים לתת לי את הסוסים האלה...

הורסמאן

New member
דבר ראשון

את לא עושה לו "משהו לא טוב".

כתבתי שהסוס אומר שמשהו מטריד אותו, זה לא אומר שמתעללים בו או עושים לו "משהו רע".

סוסים יכולים להתקיים מצויין עם מספר הטרדות. למשל, לא היית חושבת לסגור את הסוס בארגז, כי הזבובים מטרידים אותו...

אבל, די ברור שאת רוצה למנוע את המצב שבו אולי תצטרכי לאכול חול.

החימום שאת מתארת נשמע קצר, אך כל העבודה כולה לא נשמעת יותר מחימום.

חימום, כשמו כן הוא, מלבד העובדה שהזזת את הסוס מספר סיבובים לכאן ולכאן, אם הסוס לא מתנשף מעט ומזיע, (יותר בקיץ פחות בחורף) הוא לא חם. יחד עם זאת, סוס לא ממש צריך חימום בשביל קנטר, אלא אם יש לו בעיה מסוימת.

לכן, בפעם הבאה כשאת רוכבת, תשאירי את הקנטר לסוף, ממש לפני הקרור, אחרי "עבודה עדינה על צדדים וכינוס, מעבר מקצבים בזמן שהסוס מכונס ואסוף", ושימי לב אם יש שינוי.

אגב, ללא קשר לגורם, ככול שהרוכב יותר מנוסה כך הסוס יראה פחות סימנים שמשהו מטריד אותו אז אל תקחי את זה באופן אישי.

hanyou12

New member
אז מה אתה ממליץ?

לחמם אותו מאוד או להשאיר ככה? מצד אחד אתה כותב שזה קצר, אבל מצד שני העבודה שלי לא מאומצת ולקאנטר לא ממש צריך חימום.
אני אנסה להשאיר את הקאנטר לסוף, אבל אם ככה זה אומר לא להכניס אותו בכלל לחימום, נכון?
אני בטוחה שיש לי עוד הרבה מה ללמוד, והסוס הזה מלמד אותי כל שבוע משהו חדש. אני בטוחה שאפילו מהסוסים עם המזג הכי נוח בחווה יש לי עדיין מה ללמוד.
אבל המדריך שלי אמר לי לא פעם ולא פעמיים שהוא לא סתם נתן לי לעבוד עם הסוס הזה (מלבד העובדה שאני ביקשתי אותו), אז אני מניחה שהרמה שלי משביעה לפחות את הרצון שלו. אני פשוט רוצה שהוא לא יהיה מוטרד כשאנחנו עובדים, ובשביל זה אני כנראה צריכה עוד להשתפר.
ד"א אני מפנה אליך את אותה שאלה שהפניתי ל-jgut - יכול להיות שאני סתם מודאגת יתר על המידה? יכול להיות שההתקדמות מלווה בנסיגות מאחר ואני לא היחידה שעובדת איתו ואני רואה אותו רק פעם בשבוע? האם זה הגיוני שיהיו נסיגות והתקדמויות כאלה?

הורסמאן

New member
את מתארת עבודה קלה

תתיחסי אלה זה כחימום, ותעשי קנטר לפני סוף העבודה.

ספרי לנו אם יהיה שיפור.

אני לא יודע כמה "מדאיג" ה"ביקבוק", לדבריך מספיק בשביל לגרום לך לדאוג.

כל מה שתעשי עם סוסים ילווה בהתקדמויות ונסיגות, ימים טובים ופחות טובים. על אחת כמה וכמה כשאת רוכבת 45 דקות בשבוע. אי אפשר להשיג התקדמות אמיתית בהשקעת זמן כל כך קטנה.

hanyou12

New member
אני אדווח

מקסימום אם אני אעוף כולכם תקבלו עוגה וירטואלית :p
אתה באמת מאמין שאי אפשר להתקדם ככה? או שזה פשוט יהיה נורא נורא איטי? כי אני מניחה שאם הגעתי לאן שהגעתי, גם אם זה לא כל כך הרבה כמו אחרים, אז זה כן אפשרי ברמה מסוימת... אני מקווה שבקורס אני אצבור קצת תאוצה.
תודה רבה!

fliperit

New member
אני מסכימה עם הורסמאן

מאוד קשה להתקדם מעבר לרמה בסיסית בלי לרכב הרבה יותר מ-45 דקות בשבוע. בטח לא לרמה של מדריך (למרות שברוב הקורסים בארץ הרמה די נמוכה, כך שסביר להניח שתעברי).

הורסמאן

New member
לא מסכים!

זה לא מאוד קשה להתקדם מעבר לרמה בסיסית בלי לרכב יותר מ 45 דקות בשבוע, זה בלתי אפשרי.
אבל נדמה לי שבעצם שנינו מסכימים. :)

fliperit

New member
מכיר את השורה בשיר של יהודית רביץ

"תמיד השארתי פתח לתקווה..."?

הורסמאן

New member
ועוד דבר חשוב

למרות שהתריס אולי היה פתוח, לא נתתי לה לחקות עד ארבע בבוקר.

:)

giri

New member
לגלות לו בחושך את כל הדברים...

הורסמאן, לא ידעתי שיש לך נשמה של משורר

למעלה