קונטראסט סוֹדֵק

גנגי

New member
תשמע, העיגולים האלה

מעולם לא קיבלו מחמאה גדולה כל כך כמו להיקרא "קוויאר". לכן מעתה ייקרא שמם בישראל "קוויאר", והזכויות על השם יישמרו לך לעד. בהזדמנות זו - הידעת שלווגאן יש מאכל טבעוני שנקרא על שמי, "גנגי"?

ס ק א ל י

New member
"הבטחות צריך לקיים"...

טוב, אז ככה: להלן פרעון ההתחייבויות: 1. מס' אנשים ביקשו את המתכון של מרק הבטטות 2. הבטחתי לשוש לפרוורד לו מייל, שבמחשבה שניה עשוי לעניין את כולכם. [אני מצרפת בשתי הודעות נפרדות] בשמחות, ס ק א ל י

ס ק א ל י

New member
1. מרק בטטות

לפני המתכון רק אציין למה בחרתי בו (כי לא הזדמן לי לנמק למה הבאתי את הטקסט שבחרתי...) ובכן, הרעיון היה להביא דברים שיש בהם נטמג. למרק הבטטות אני תמיד מוסיפה גם נטמג בנדיבות; בנוסף, תכננתי להכין גם רייס-פודינג, שגם הוא הולך מצוין עם נטמג. ברם אולם, היות שבשש הסתבר לי שהארוע פורץ בשבע ולא בתשע כמו שחשבתי, נאלצתי להסתפק במרק. ולעסק: מרק בטטה מצרכים: 4-5 בטטות קלופות 2 גבעולים של רוזמרין 1 כף אבקת מרק (אני משתמשת במרק בצל) 1 מיכל שמנת מתוקה מלח-פלפל (אני, כאמור, מוסיפה גם אגוז מוסקט מגורר) ההכנה: חותכים את הבטטות לפרוסות עבות, מכניסים לסיר ומכסים במים. מוסיפים את הרוזמרין ואבקת המרק ומבשלים עד שמתרכך. מסננים את הבטטות מהמים ושומרים את הנוזלים בצד. מעיפים ת'רוזמרין. מרסקים את הבטטות. להלן האפשרויות: מעבד מזון "מוט" - ישר בסיר. מעבד מזון. למעוך דרך מסננת. מצרפים את הנוזלים לבטטות. מוסיפים מיכל שמנת מתוקה ומערבבים. מלח-פלפל-אגוז מוסקט מגורר לפי הטעם בתאבון! אגב, כדי לשמור על זכויות יוצרים - את המתכון המקורי לקחתי מYNET, פרסמה אותו בחורה בשם סיון.

../images/Emo124.gifתודה!

+ "ברם-אולם"
(עוד אחד. עם סרטיפיקאט.)

ס ק א ל י

New member
2. ל../images/Emo141.gif ולכֻלם-ביטויים משובטים

בכתבה מדליקה שהופיעה ב"סופשבוע" של מעריב, רוביק רוזנטל הביא רשימה של מה שהוא מכונה "ביטויים משובטים" כלומר - צירוף או ביטוי שבו החלק השני כלול כבר בחלק הראשון. כתבה מצחיקה לאללה. מישוּ אמר דוגמאות? 'בקשה: לעלות למעלה ללכת ברגל להיכנס פנימה להתקדם קדימה לחזור בחזרה נסוג לאחור "תצא בחוץ" "ברלה, ברלה, צא החוצה" שוב פעם. "שוב", כידוע, פירושו "פעם נוספת", ומכאן ש"שוב פעם" הוא ביטוי משובט יותר עדיף. ביטוי משובט תוצרת לימור. נס בלתי צפוי. הצמרת הגבוהה. מקובל בעיקר בתחום הספורט ומתייחס לטבלת הליגה. ביטויים אחרים מתחום הספורט: "הכניס לעצמו גול עצמי", "מכדרר את הכדור היטב", "קלע שלשה מרחוק". עבר את הצומת באדום מלא. ביטוי משובט אופייני לדו"חות משטרתיים, וכמוהו "לא עצר עם ארבעה גלגלים", המניח שבמכונית העתיד נוכל לעצור עם שני גלגלים בלבד. קנס כספי. חינם אין כסף. אנס אותה בניגוד לרצונה, או "אנס אותה בכוח". ביטוי עם קריצת המאצ'ו הרומזת שקיים "אונס מרצון" וקיימים "אנסים מנומסים". שאלה שאלתית. תרומת הגששים לביטויים המשובטים, מתוך "הכה את המומחה": "פה נשאלת שאלה מאוד-מאוד שאלתית, שאלה שיש בה הרבה מן השאלתיות". חיסול סופי. מוות קטלני". הניצולים שנותרו בחיים. בסך הכל הכללי. מיקשה אחת. ביטוי משובט מספר שמות. "מיקשה" פירושו חתיכה קשה אחת של מתכת. "אחת" היא תוספת מיותרת, אבל היא בעלת ערך פואטי. התאכזבתי לרעה. היום בלילה. רה ארגון מחדש. מתוכנן מראש. דוגמה חברתית: "הזוגיות שלך התייבשה? תכירו קונספט מהפכני: סקס מתוכנן מראש דוגמה צבאית בהפוכה: "קצין קרבי לומד להתמודד עם בלת"ם, בלתי מתוכנן מראש בחירה חופשית.

"יותר עדיף" הוא לא חידוש של לימור

כבר רש"י אומר בכמה מקומות "עדיף טפי" שמשמעו בארמית "יותר עדיף". לדוגמא: מסכת שבת, דף פ"ב עמוד א' ד"ה ואמרי לה גם ראשונים אחרים משתמשים בביטוי זה, ואפילו הביטוי "יותר עדיף" בעברית מופיע במקורותינו, בעיקר בספרות השו"ת, אבל גם בשולחן ערוך או"ח סימן שסב, סעיף ז. לגבי עצירה עם ארבעה גלגלים, אני גם אף פעם לא הבנתי למה הכוונה - ההסבר שנתתי לעצמי הוא שביטוי כזה ציורי מאלץ אותך ממש לחשוב על גלגלי המכונית ולוודא שהם לא זזים בכלל, אבל מן הסתם, לא לזה התכוון המחוקק.

ס ק א ל י

New member
האמת,

בהקשר של "יותר עדיף", רוביק עצמו התייחס לכך בשבוע שלאחר מכן. בהקשר של "לעצור עם 4 גלגלים" - גם לי זה תמיד נראה תמוה ומשעשע. תמיד ניסו להסביר לי שזה קשור לרכב 4X4, אבל אףפ'ם לא קניתי את ההסבר הזה. מה - 2 יעצרו ו-2 ימשיכו?

יש הסברים ! ../images/Emo141.gif

יש הסברים ! "לעצור עם 4 גלגלים" , זה כדי שאם גלגל אחד או יותר ניתק מהג'אנט וממשיך להתגלגל, יתאפשר לתקוע לנהג דוח.
"ללכת ברגל" , זה כדי להדגיש שמדובר בהליכה במובן הליטרלי, ולא במובן הפיגורטיבי (כמו במשפט "מה אתה הולך לעשות?" או "הלך עליו" או "לך תז...").
ולגבי יתר הביטויים, נראה לי שהדוברים מרגישים שביטוי של מילה אחת לא מעביר את המסר די טוב, ולכן הם מכפילים אותם פעמיים .

nutmeg

New member
שני סוגים להכפלה

האחת - כמו ברשימה מדגישה מבלי להדהד השנייה - מהדהדת. כמו "משהו משהו" "כלי כלי" ... השלישית מהדהדת למחצה ושומרת על קרבה פונטית כמו "אחלה בחלה" "יופי טופי" לא חסרות דוגמאות. תופעה מעניינת בכל מקרה.

ס ק א ל י

New member
אגב, ../images/Emo73.gif

אני ראיתי במו עיני מקרה כזה קורה - מישוּ נסע מולי, ופתאום ניתק לו גלגל והמשיך להתגלגל. הוא היה בשוק, עצר (ב-3 גלגלים), ובסוף פשוט התחיל לצחוק בהיסטריה. ברם אולם, לצערהּ של משטרת ישראל לא היה אף
בנמצא בסביבה...

fnord0

New member
גם הביטוי הנפוץ

"לא לחזור על אותה טעות פעמיים" לוקה ביתר-יתירות (מחידושי הנ"ל).

איך אני אהיה מקורית עכשיו, הא?

היה נהדר, גם האוכל גם האנשים וגם הטקסטים..:) (וגם הטקסטים שלא הוקראו, ממה שיצא לי לראות) שמחתי מאד לפגש את כולכם ואשמח לפגשכם שוב, אבל דחיל-ראבאק - לא בגוש דן...! (הודעה: יש חיים צפונה לחיפה.)
עיָנה

אכן

מחֻבר אני לארץ כשם שמחֻברים ידידי לאִנטרנט וגולש אני בין חמוקיה, ואכן היה צֹרך במפגש נהדר כזה על מנת להעבירני להתישבות מול מחשב. ומקוה אני להשפיע בעולמות העליונים על ידי תקתוקי אלה, ואולי אף אשא בתוצאות. יש חיים מצפון לחיפה ויש טל חרמון שיֹרד על הררי ציון

גנגי

New member
כולי תקווה שהטל

לא יורד ולא יֹרד (נו, באמת... ממתי יש שם חולם חסר?!) אלא נִקווה. ואולי גם סדרי הטבע משתנים באחד באפריל?

למעלה