קודים חברתיים וADHD

קודים חברתיים וADHD

בני היקר והמוצלח בהחלט בן 12 בלי להודיע לנו ניכנס לגיל ההתבגרות ומראה סימנים נפלאים של עצמאות אבל יחד עם זאת כקצ חוצפה,מאוד לא אופיינית לו. כשהערתי לו על כך הוא בשיא התמימות ביקש את עזרתי לדעת מה פוגע(חוצפה) ומה לו.איך מתרגתים לילד מה מעליב ומה לו ועד כמה זה קשור להקשר ולאנטונציה? ואם אני כבר פה אז עוד שאלה, בתי בת 8 עדיין לא מאובחנת כי הם עוד לא יודעים אבל לי זה מזמן ברור, שתמי לב היום בצעידה המסורתית של כיפור שנפגשנו עם בני כיתתה היא אמרה להם שלום מתחמק כזה וכל המעמד הביך אותה,כשניסינו להסביר ששלום זו ברכה טריביאלית לא מחייבת היא ממש כעסה וביקשה ששניח לה.בשביל הרקע זו ילדה שיושבת בבית ומחכה שיזמינו אותה ואכן מזמינים אותה אבל היא מעולם לא יוזמת.יש לכם עצות? סליחה שיצאה לי כזו מגילה ועוד בביקור הראשון שלי, תודה ושנה טובה לכולם.

שריד

New member
נקודות מבט שונות

ריניהיחידי ברוכה הבאה, הנושא שהעלאת הוא נקודות מבט שונות והדגמת אותו מאוד יפה בהתנצלות שלך על כך שכתבת מגילה. אז קודם כל תדעי שאנחנו מאוד אוהבים מגילות, חומות, כתומות, בורוד זוהר ובכל הצבעים. אני מבטיח לענות ביתר פרוט בערב כאשר אהיה מעט יותר פנוי... אשמח שתשארי על הקו שריד

שריד

New member
שיא התמימות

אוקיי אז ככה... אם תשימי לב אז הוא לא התכוון לפגוע או להיות חוצפן... איך אני מסיק זאת מכיוון שהוא ביקש עזרה לדעת מה פוגע (שזו מחווה אמפתית...) וזה טוב מאוד כדאי להחמיא לו על כך... ועוד משהו ריניהיחידי, האם את יכולה לתאר את פרטי הארוע שבו התגלתה החוצפה ואז נוכל להתמודד איתו ולחשוב מה לעשות ? (לפני שנכנסים למתכונים לא רלוונטיים) לגבי הבת... את יודעת, יש כאלו שמעדיפים להיות בחברה במשימות מובנות כמו למשל משחקי קופסא או להגיע ביום כיפור בנסיעה ממקום X למקום Y. יש כאלו שיש להם יכולת ליצור סמול טוק שיטחי לצורך קשר... באלו מצבים חברתיים הבת שלך טובה ? אני חושב שאולי כדאי קודם להסתכל עליהם ואז לראות איך לחזק אותם... האם עזרתי במשהו ? שריד

אני מעתיקה את המקרה

המקורי כמו שהיה והומלץ לי בפורום המקסים של ADHD לפנות לכאן.אני רוצה להדגיש שהוא ילד מאוד עדין ורגיש ולכן מה שהוא אמר לי לא יחשב כנורא בעיני אחרים אך מאוד צרם לי. החג עבר בהחלט יפה והיום נסענו לטיול מורכב.בכורי התעורר צרוד אבל הרגיש היטב ובחר לבאו לטיול.הילדים מאוד נהנו למרות שלבן היה מאוד קשה לא לדבר ולא להשתתף בדו שיח עם המדריך וכנראה שהצטבר הרבה תיסכול. כשחזרנו הביתה רץ אל המחשב להשלים את שהפסיד ואני ביקשתי ממנו לרדת לאכול ותשובתו(בכתב מחוסר יכולת לדבר) היתה מכוערת בעיני דבר שמאוד לא אופיני לו עם כי לאחרונה התחיל להרגיש בוגר מאוד ויש כמה שינויים. אני הגבתי בחומרה(איין מחשב או טלויזיה עד מחר) ואחכ כשדיברנו על זה הוא הסביר לי די בכנות שהוא לא מבין מה חוצפה בזה וגם הוסיף שבכלל היה לו מאוד קשה היום שלא יכל לדבר וכמובן התנצל. מכיון שקראתי כאן לא פעם שאופיני לילדנו וגם למבוגרים לפגוע בלי כונה\לא להבין ממה השני נפגע אני לא יודעת עם יש כאן באמת קושי שלו או שזו היתה דרך לצאת מהמצב. הוא ביקש ממני להגדיר לו מה פוגע ומאוד התקשתי לפרט. איך מסבירים מה פוגע ? אם אכן זה חלק מהקושי האם לא היתי צריכה להפעיל סנקציה? שבוע טוב לכולנו. בסהכ הוא כתב לי "רדי ממני יא קרציה".- זה יכול להאמר בהומור בהחלט אבל שאלתי אותו אם הוא נהנה והוא בגלל מאמץ הדיבור והעיניין במחשב ענה כך, הדגש הוא לא על האמירה אלה על הקושי להבדיל בסיטואציות. תודה לכולם.

שריד

New member
האמת היא שאני לא מבין לגמרי

היה את הארוע שבו רצית שהוא יבוא לאכול והוא כתב לך "רדי ממני יא קרציה" ואז שאלת אותו אם הוא נהנה ????? ממה ? ובנוסף עוד משהו לא ברור לי לגמרי, מה העליב אותך בדיוק ? את יודעת היטב שהילדים האלו (מהכרותי איתם) הם סופר רגישים לזולת. החלק האמפתי שלהם עובד שעות נוספות ומלווה בהרבה רגשות אשם (בדיעבד). וקבלי התנצלותי על היותי קשה הבנה אבל אני מבטיח שאם מסבירים לי לאט אני מבין ממש מהר... שלך שריד

הסבר...

שאלתי אותו אם הוא נהנה בטיול במצדה!!!!!!!!!וסליחה אם לא הסברתי את עצמי נכון, פשוט העתקתי את הקטע מהפורום. נעלבתי מכך שאם אני מתעניינת לדעת אם היה לו נעים בטיול לא מגיע לי תשובה כזו וגם אם אני מבינה את הקושי שלו לדבר(בגלל הצרידות באותו יום) כך לא מדברים אלי. לשם הסרת הספק כמובן שמדובר על טיול בראש השנה ולא בכיפור. מסכימה איתך שהילדים האלה מאוד רגישים אבל מצד שני לפעמים הם לא מבינים שאמירות מסויימות \ בסיטואציות מסויימות לא מתאימות. תודה לך על הסבלנות.

שריד

New member
אוקי בואי נראה אם אני מבין נכון

השתלשלות הארועים היתה כזו... חזרתם מטיול שנחשב מוצלח... כאשר הילד צרוד ורוצה להשלים את שעות המחשב שלו... את מעונינת "לחסל" עיניינים מהר ושיבוא לאכול והוא מסרב... ואז את מגיבה בעונש... לאחר מכן את שואלת אותו האם הוא נהנה מהטיול והוא כותב לך "תרדי ממני יא..." האם הבנתי נכון ? את נעלבת ומנסה להסביר לו והוא לא מבין על מה ההעלבות...מתנצל ומבקש שתעזרי לו להבין... האם הבנתי ?

כמעט- מסקנה לא להעתיק יותר

הודעות !!!לא מעוניינת לחסל עיניינים, פשוט עליתי (בית שתי קומות) לקראו לו לאכול ארוחת ערב ובמקביל שאלתי אם נהנה בטיול.התגובה שלו היתה בגלל הקושי שלו לדבר(אולי גם ענה לי קודם אבל לא הצליח להוציא קול). הנקודה היא שהתגובה שלו לא היתה במקום ולא ברוח היחסים וסיגנון הדיבור אצלנו בבית והדגש הוא על הבקשה הלגיטימית שלו לעזרה לקבל רשימה של מה פוגע ומה לא(כמו חוקים של עשה ואל תעשה). כמו שאפשר להגיד נודניק בחיבה ואי אפשר להגיד נודניקית לאמא כשהיא אומר ברצינות פשוט להכין שעורי בית. שוב תודה על שאתה לא מייאש

שריד

New member
אני מקווה שעכשיו הבנתי

הסיגנון של הדיבור הפתיע אותך בדיוק בשלב שבו היית הכי שלו והכי אמפטית. וגם יש להניח עייפה... הנקודה היא שדברים שפוגעים בסיטואציות מסויימות אינם פוגעים בסיטואציות אחרות... ניקח לדוגמא, נערה מטופלת שלי בביה"ח שיום אחד חמדה לצון וציירה לי פסים על הקרחת (בדיוק הסתפרתי כדי שלא יראו את קרחת הטיבעית). האמת היא שלא שמתי לב וקולגה שלי הגיבה לארוע. לאחר כיומיים הבנתי מה היה שם. האמת נראה לי שהייתי ממש מתעצבן באותו רגע וחושב שזו חוצפה לא נורמלית. גם היום אני חושב כך אבל התגובה שלי שונה יש לי גם אופציות נוספות לחשיבה שאולי היא הרגישה מספיק קרוב באותו זמן שהגבולות קצת הטשטשו. ולגבי בנך, אני מבין בעצם שהוא לא הבין מה עשה לא בסדר... נסי לשאול אותו אם הוא היה במצבך איך הוא היה מרגיש ? איך הוא היה מציע להגיב. לא היתי נכנס לרשימות כיוון שאין לכך תוחלת... הסיטואציות משתנות תדיר וגם הארוע... הייתי גם מנסה לברר איתו באלו סיטואציות הוא מרגיש שהוא לא "קורא את המפה נכון"... תודה על הסבלנות, את מבינה שבעצם הפרוט והדיוק בפרטים עושה את ההבדל למרות שזה מתיש שריד

שריד

New member
וגם תרגיל קטן

תבקשי ממנו להסביר לך איך משחקים במשחק מחשב שאת לא מכירה. בסיטואציה הזו הוא יצטרך להכנס "לנעליים" שלך כדי להבין דברים רבים לרבות איך את מרגישה אם את במקרה לא מבינה או לא מצליחה. תעודדי אותו על סבלנותו והתחשבותו כאשר הוא פועל בצורה תואמת. בברכת לילה טוב ונשתמע מחר
שריד

א רויטל

New member
יש קשר ../images/Emo70.gif

בכותרת ציינת קשר בין ADHD לקריאת קודים חברתייםואכן יש קשר בין לקויות למידה להבנת מצבים חברתיים והתמודדות איתם. כמו לקות בקריאה שלא מאפשרת הבנת טקסט נכונה כך לקות בקריאת הסיטואציה החברתית גורמת לקשיים בהנה שלה ותגובות שלא תמיד מתאימות כתוצאה מכך. ילדים אלו זקוקים להדרכה והכוונה בנושא החברתי וכל הכבוד לבנך שביקש זאת ולא התעלם ויצר ריבים וויכוחים בהווה ובעתיד. יש מאמר בנושא באתר לקויות למידה של דר' אילנה מודלינגר מהאונ' העברית. לצערי אינני יודעת להכניס קישור (אנסה אך בהודעה נוספת כדי שלא תמחק לי המגילה)

א רויטל

New member
נסיון לקישור

האתר ובו מאמרים שונים וגם הקשר והטיפול עם קשיים חברתיים

תודה רויטל

הקישור לא מתאים. ידוע לי בהחלט שיש קשר ואני מתמודדת איתו טיפים טיפים אבל התקשתי מאוד לענות על השאלה שלו ולהסביר את עצמי.אשמח לגעת על דרכים להעביר את הנושא.אכן הוא ילד שמתמודד ומתגבר על הקשיים ובהחלט כל הכבוד לו.

שריד

New member
ריניהיחידי המקור נמצא בקושי להסביר

הכי קשה להתקע בלי מילים לתאר את מה שאת מרגישה. אולי כאן נמצא המפתח להדדיות בינכם... להעביר לו את החויה. הרי זה בדיוק מה שהוא הרגיש כאשר אמר את מה שאמר... האם את יכולה לשתף אותו בהרגשה המתסכלת הזו של הקושי להסביר ? יכול להיות שהשיתוף הזה יוליד שחר של יום חדש... שריד

שריד

New member
המשך קודים חברתיים

דבר ראשון הוא המודעות...הבן צריך לדעת שאת מלמדת אותו קודים חברתיים... הוא צריך לדעת שאת עונה על הצורך שלו לדעת כיצד לא לפגוע... וכדי לענות על הצורך הזה הבאת תרגיל כדי לעזור לו לפענח איך הוא חושב רגשות... תנסי לקחת תמונה של אינטראקציה בין אנשים (שניים). תבקשי ממנו לספר את הסיפור של התמונה. הכל מעכשיו בכתב. לאחר מכן תבקשי ממנו לנמק את תשובתו ולעגן אותה בעובדות בשלב הבא תבקשי ממנו לספר את הסיפור מנקודת המבט של האיש השני. אפשר להוסיף עוד סיפור, אם יש לו כוח והוא מאותגר, מנקודת מבט של מישהו אחר שנקלע לסיטואציה (כמו לדוגמא גנן שעבר באיזור, מורה, וכו' כיד הדמיון הטובה) שם המשחק הוא השאלות איך ידעת ? חיזוקים ? הניתוח של הידיעה. השלב הבא הוא הפיכת הדברים שמצא לעיקרון... בד"כ שאדם עומד עם ידיים מקומצות לאגרוף ומנופף אותם מול הפנים הוא לא מתכוון ללטף... ההמשגה של המצב היא החשובה... מה דעתך ? שריד

ממש אבל ממש אהבתי!

רק שישתף איתי פעולה במשחק - מבטיחה לבצע ולדווח.שאלה, למה זה חייב להיות בכתב(זה עלול להיות קושי לגייס אותו וגם ברגע שהוא כותב כמו שכבר אמרתי הוא שקול מידי.המון המון תודה

שריד

New member
../images/Emo63.gif חלק חייב להיות בכתב.

הנקודה היא שאפשר לעשות הרבה עם החומר הכתוב. למשל לעשות השוואות בין נקודות המבט השונות. אפשר למיין את הכתוב לעובדות לעומת דברים שהוא מסיק או משליך על התמונה... אני יודע שעבור הנערים האלו לכתוב זה ממש מוקצה (מזכיר לי נשכחות) לכן אפשר למשל לעשות זאת על המחשב... וכו' בהצלחה ושהסקרנות תהרוג את החתול ולא אותנו... בעצם לא את החתול ולא אותנו... שריד

טוב אז עשינו היום את המשחק

חייבת לאמר שהיה כיף ומפתיע, ברור לי שהנער החכם הבין מה כונת המשחק ומזה חששתי אבל אני חושבת שלנסות לראות נקודות שונות משלו ממש עיניין אותו. מקבלת את דעתך לא לנסות לעזור יותר מדי, זה לא קל , אתה יודע אבל משתדלת להיות מודעת לזה. חג שמח

שריד

New member
חשוב שיבין את כוונת המשחק

חשוב שהוא ידע שאת בעצם עונה על המטרה שלו להבין יותר קשרים חברתיים. ובנוגע לעזרה, תראי צריך שתהיה הדדיות בסיטואציה שלך יהיה כוח ורצון לתווך לו מצבים שונים ושהוא ירצה ללמוד. בלי זה לא יזוז שום דבר... הקושי הוא משני הכיוונים... הראשון שאין תווך מספיק, השני שיש תווך יתר על המידה. אז מה עשית ? יש לך אפשרות לסרוק את התמונה וגם להסביר את מה שקרה ? מה היה מפתיע ?

למעלה