כי מה זה עם?
``עם`` במובן הכי פשוט של העניין יושב על שכבה עמוקה של מרבצים תרבותיים, מערכת של מיתוסים, סמלים, מוזיקה וצבעים מהווים את הליבה שלו. העם הישראלי הוא עם צעיר שמתחיל רק עכשיו לפתח את שכבת היסוד שלו, העם היהודי לעומתו נושא עמו כבר 3000 שנה בהיחבא מסורת של סמלים לאומיים וערכים חברתיים. העם הישראלי התגרש מהעם היהודי, אולי נותר ביניהם קשר מנומס אבל הם פרודים לכל דבר ועניין. העם הישראלי החליט להתחיל הכל מחדש, והוא מתעצב כל הזמן בתהליך מואץ, זו איננה אשמתו של אף אחד וגם אם היו אשמים איפשהו בתחילת הדרך הדבר חסר חשיבות, העובדות הן שהמשמעות של צמד המילים ``מורשת ישראל`` במדינתהיהודים מעלה עובש, ושהיהודי הממוצע פתח כזה פער בינו לבין עמו העתיק עד שקשה לתאר אותו מצטמצם שוב, מיתוסים מחוננים קמים ונופלים במהירות שווה: דגל ישראל, ההמנון, צבעי הכחול לבן, גבעת התחמושת, רבין, דווקא המנגל של יום העצמאות עם הקרטון והטייפ על בטריות והעשן, הפך למנהג לאומי מחייב בקליבר של ליל הסדר. אותו אריק אינשטיין, הילד היפה של מרד השבלולים בשנות השבעים הוא היום הזמר עם של א``י הישנה והטובה, אנחנו לא שמים לב לזה אבל למעשה אנחנו עדיין בדור הראשון לקום המדינה, פלמ``חניקים עדיין מנהלים את המדינה, דור תש``ח עדיין מתמודד עם טראומת לידתו של עם וחוץ מבן גוריון נראה שכולם עוד פה. העם הישראלי לא יכול לענות היום לשאלה מהי יהדותו או אפילו מהי זהותו. זה בסדר, לא הגון לצפות מעם זאטוט בן 100 שנים להציב מורשת אלטרנטיבית לעם בן 3000 שנים, לא הגון לצפות ממחנכים בבתי הספר להכיר את הרמב``ם או את אהרן הכהן, שניהם חלק אמיתי ממורשתו של העם הישראלי, שניהם שייכים לעם אחר, קדמון, שאולי אבד מזמן בסערות ההיסטוריה ואולי לא. ההשתייכות הגנטית שלנו, הישראלים, אל העם הזה, אינה אומרת דבר לא לנו וממילא לא למדינה שהקמנו. מדינת ישראל היא מדינת היהודים, אינה מדינה יהודית. זוהי מדינה שיהדותם של רוב תושביה קובעת לעת עתה. אורח החיים הנהוג בה ועם כל עולה לא יהודי שמגיע לכאן, ועם כל ילד של עובד זר שנולד כאן במזל טוב - זה הולך ומשתנה. מהי מדינה יהודית בעיני? אני מאמין שמדינה יהודית, לא מדינה של יהודים, לא הייתה סוגדת לאנשי הצבא שלה, לא הייתה נכנעת לבעלי ההון שבה, לא הייתה סולחת על סחר בנשים ובעובדים זרים. אני מאמין שמדינה יהודית, לא מדינה של יהודים, הייתה מעמידה בראשה שלטון המאוזן ע``י מועצת חכמים ולא את חבורת העסקנים המתהדרת בכינוי העתיק ``כנסת``. אני מאמין שמדינה יהודית, לא מדינה של יהודים הייתה פועלת מתוך אחריות בכבוד אל אזרחיה יהודים ולא יהודים עשירים ועניים, כובשים ונכבשים, אייה הי מיי דרים, אין, ואני חושש שגם לא תהיה סינתזה בין העם הישראלי לעם היהודי. זה לא טוב או רע, זהו נתון שמוטב שנשכיל להשלים איתו. אם נסתמך על מגמות ולא על משאלות לב הרי שהעם הישראלי, השבלולי, ילך ויתרחק מהעם היהודי. בעוד נאמר 500 שנה, 1000 שנה, אפשר יהיה להתחיל לדבר על מורשת העם הישראלי, לא קודם. המשך.....................