צ'רקסייה כפולה

פּלפּל

New member
צ'רקסייה כפולה

כבדרך אגב, סיפרה לי אחת השותפות שלי לעבודה שהיא צ'רקסית (מאחד משני הכפרים הצ'רקסיים היחידים בארץ). משום מה, די התרגשתי מזה. פעם ראשונה שאני פוגש צ'רקסית בסביבה הטבעית שלי. גדלתי בהרצליה, בביה"ס לא למדתי כלום על הצ'רקסים, בצבא ובמהלך הלימודים לא היה לי שום קשר עם בני העדה הזו, ולמעשה רק בטיולים לצפון עצרתי פעמיים לקנות משהו בחנות הצ'רקסית שבכפר כמא, בדרך לכנרת, כך שההתרגשות שלי מהפגישה עם "הזר" שחי בתוכנו, אני מניח, מובנת. אז קראתי קצת בנושא. מה קורה איתם? מה הבעיות שלהם? 1. נטישת הכפרים לטובת העיר. תנועת עיור שנובעת בין היתר מנטישת ענף החקלאות המסורתי. בפועל עשרות משפחות עזבו את הגרעין. 2. מאז קום המדינה, קיים בידוד משפחתי, חברתי ותרבותי (ניתוק ממרכזים צ'רקסיים ביתר המדינות השכנות). 3. שילובם המוצלח למדי במדינה (צבא, תעסוקה, חברה) משפיע ומשנה בהתמדה את עולם הערכים המסורתי שלהם. 4. הצעירים של היום מדברים בעיקר עברית וצ'רקסית. הערבית מאבדת מכוחה. 5. רמת ההשכלה גבוהה יחסית, אך ההכנסה הממוצעת של תושבי שני הכפרים נמוכה מהממוצע. 6. מתפתחת התעוררות לאומית, הצעירים מחפשים שורשים ולומדים שירים לאומיים ואגדות עממיות.

shellyland

New member
וכושים עבריים כן פגשת? ושומרונים?

וקראים? מעניין
שאל אותה אם היא מכירה את חריף הילד הצ'רקסי.

shellyland

New member
וואלה.

אתה רוצה להכנס איתי שותף בקו חלוקה של גרעינים מקולפיפ לתוכים?

פּלפּל

New member
באחד הפורומים שאני כותב בהם פגשתי

שומרונית מחולון. ולמרות שהיא צעירה, ילידת הארץ, דוברת עברית, היא יודעת כמה וכמה שירים (חילוניים) בארמית שומרונית שעוברים אצלם במשפחה מדור מדור. אני זוכר רק איזה שיר שהיא שרה לי בארמית על אפרוחים שלא רוצים להכנס לסיר המרק של הסבתא. לא יודע איך הוא נקרא, אבל הוא היה מצחיק. מישהו מכיר שירי עם ארמיים?

האמנם?

מה לשומרונים ולארמית??? הכתב שלהם הוא התפתחות של הכתב העברי הקדום, אבל הלשון היא עברית, עד כמה שידוע לי.

../images/Emo2.gif

ארמית שומרונית. כאילו דא? אני לא יודעת בוודאות לגבי היום, אבל בוודאי ששפתם העתיקה היא ארמית, ואולי השירים הללו שייכים למסורת, לפיוטי התפילה או משהו דומה.

גנגי

New member
-אפרוחים-אפרוחים, בואו לסיר!

-לא רוצים! -בואו למרק! -לא רוצים! -בואו ליתבשל! -לא רוצים! -השומרוני הטוב יאכל אתכם! -לא פוחדים!

אלי ו.

New member
היה לי עמית שומרוני

מעבר לעובדה שידעתי שהוא שומרוני אי אפשר היה לגלות בזכוכית מגדלת של שען עיוור שהוא לא יהודי ישראלי. מה זה שווה לפגוש מיעוטים אם הם נטולי כל פיקנטריה?

אם תשאל את אנשי האדיגה

אז הם יטענו שגם חלק מהיהודים הקווקזים שייכים לאדיגה- וצריכים לחזור למולדתם בקווקז. כמובן שאותם יהודים לא מסכימים.

פּלפּל

New member
צ'רקסיי ארץ ישראל

למיטב ידיעתי (ואני לא יודע הרבה), רק לאחרונה מתחישים להרגיש התעוררות לאומית בקרב הדור הצעיר, אבל אין בהם גורמים הקוראים לחזור למולדת, אין להם "תכנית שיבה". הם חיים בארץ ישראל כבר דורות רבים, וטיפחו יחסים טובים עם היהודים מימי העלייה הראשונה (בעיקר בזכות השפה הרוסית). למה שתהיה להם ביקורת על אחיהם הקווקזים היהודים?

לא "התעוררות לאומית".

האדיגה (הכינוי צ'רקסים הוא טורקי- והם רואים בו כינוי דרוגטורי) מאז גורשו מהקווקז רואים את הישיבה שלהם בארצות אחרות כענין ארעי. וה"ביקורת" שלהם על הקווקזים היהודים, אם הבנתי נכון- יש אדיגה נוצרים, יש אדיגה מוסלמים ויש אדיגה יהודים- וכולם צריכים לחזור לקווקז.

למעלה