צריכה עזרה....

Ofir s07

New member
צריכה עזרה....

שלום, אני כרגע לומדת בקורס תנ"ך בשביל להשלים בגרות וקיבלנו עבודה לעשות. נתקלתי בשאלה ולא ידעתי איך לגשת אליה, אשמח אם תעזרו לי ותכווינו אותי כיצד לענות על השאלה. הנושא הוא: עלילות הראשית השאלה היא: קרא בראשית ג 14-15, ישעיה י"א 6-8 הסבר מהו השינוי שיחול בעולם באחרית הימים ע"פ ישעיה (ובמיוחד בפסוק 8) לעומת המצב שמתואר בבראשית ג'. תודה מראש...

Lakedaimon

New member
היית חוסכת זמן אם היית שמה ישר את הטקסט...

אז ככה - דבר ראשון בואי נראה מה כתוב בשני הטקסטים הללו בראשית פרק ג' מספר על העונש שניתן לאדם, חוה והנחש על האכילה מעץ הדעת: וַיֹּאמֶר יְהוָה אֱלֹהִים אֶל-הַנָּחָשׁ, כִּי עָשִׂיתָ זֹּאת, אָרוּר אַתָּה מִכָּל-הַבְּהֵמָה, וּמִכֹּל חַיַּת הַשָּׂדֶה; עַל-גְּחֹנְךָ תֵלֵךְ, וְעָפָר תֹּאכַל כָּל-יְמֵי חַיֶּיךָ. וְאֵיבָה אָשִׁית, בֵּינְךָ וּבֵין הָאִשָּׁה, וּבֵין זַרְעֲךָ, וּבֵין זַרְעָהּ: הוּא יְשׁוּפְךָ רֹאשׁ, וְאַתָּה תְּשׁוּפֶנּוּ עָקֵב. ובישעיה פרק י"א, על אחרית הימים (קטע שירה יפיפה לדעתי): וְגָר זְאֵב עִם-כֶּבֶשׂ, וְנָמֵר עִם-גְּדִי יִרְבָּץ; וְעֵגֶל וּכְפִיר וּמְרִיא יַחְדָּו, וְנַעַר קָטֹן נֹהֵג בָּם.וּפָרָה וָדֹב תִּרְעֶינָה, יַחְדָּו יִרְבְּצוּ יַלְדֵיהֶן; וְאַרְיֵה, כַּבָּקָר יֹאכַל-תֶּבֶן. וְשִׁעֲשַׁע יוֹנֵק, עַל-חֻר פָּתֶן; וְעַל מְאוּרַת צִפְעוֹנִי, גָּמוּל יָדוֹ הָדָה. ובכן, התשובה ברורה, לא? האל מקלל את האדם בגלל שהמרה את פיו. והוא לא מקלל את האיש "אדם" אלא את המין (species) אדם והוא אומר בפירוש לנחש: כָּל-יְמֵי חַיֶּיךָ.- קרי לתמיד, ומוסיף את תיאור היחסים בין האדם לנחש כל עוד שני המינים האלה ייתקיימו יחד: הוּא יְשׁוּפְךָ רֹאשׁ, וְאַתָּה תְּשׁוּפֶנּוּ עָקֵב. מצד שני בישעיהו, כשמדובר על אחרית הימים הוא מבטיח כי: שִׁעֲשַׁע יוֹנֵק, עַל-חֻר פָּתֶן; וְעַל מְאוּרַת צִפְעוֹנִי, גָּמוּל יָדוֹ הָדָה. קרי - הקללה שבה קילל את הנחש כבר לא תקפה וכמוה, גם העניין של ראש ועקב. לדעתי המשמעות של החיבור בין האחד למשנהו היא שלפי התפיסה הדתית של המקרא, באחרית הימים העולם יחזור לצורתו המקורית כגן עדן.

גרי רשף

New member
ואם כבר- אדם? האדם?

בבראשית בדרך כלל מופיע השם עם ה' הידיעה, גם כשהכוונה לאדון שהתגורר זמן מה בגן העדן, וזאת בשעה שבעברית שמות פרטיים אינם מקבלים ה' הידיעה. אדם הוא בו זמנית האדם הראשון וגם המין האנושי?

Lakedaimon

New member
לעניות דעתי, כן.

נראה לי שזו כוונת המחבר. להמשיל את האדם למין האנושי בכללותו, לא האדם הפרטני, אלא האנושות כולה. אני יודע שהכינויים מתערבבים בטקסט, אך אני חושב שניתן להבחין בשיטתיות מסוימת בכינויי האדם עם ה"א הידיעה, או בלי ה"א הידיעה, בהתאם למי שמדבר אליו האל, המחבר, או חוה. הופה, אני מריח פה נושא לסמינר...

איזה מהם ?

אף כי סיים הראב"ע "וגם יתכן להיות כן, בעבור שהוא שם נחצב מהאדמה והוא יהיה שם עצם ושם תואר:" עכ"ז היו שפרשו את סודו "והאדם הוא שם תאר ויש לו סוד, כי הוא שם המין" (ראב"ע לשמות ג) שכאילו נבראו במקביל מספר בני אדם. ומדובר בשם המין ולא בשם תואר. שהלוא לא ייתכן להיותו שם עצם. בהיות ושם עצם לא תיפול בו ה' הידיעה. הכי גם "הארונה היבוסי" (ש"ב כד, טז). הינו שם המין? אז כמה "ארונה היבוסי איכא בשוקא"? ומי מהם רכש דוד את גורן האטד? ולחילופין, איזה אדם אכל מן העז ? ומי זכה בחוה?

למעלה