צריכה עזרה עם בן ה-4

אצלנו זה ההפך... יש מחשב אחד

שולחני, שמשמש גם אותי וגם את הילדים. אין לי טאבלט, אין לי סמארטפון. עצם הצורך לחלוק את המחשב מגביל את הנגישות שלהם אליו, ודווקא בגלל שאני על המחשב הרבה יותר מדי, הם מקבלים אותו לא כל כך הרבה. (ובדרך פלא עד היום, והם כבר לא קטנים, הם לא הולכים לא למחשב ולא לטלוויזיה בלי לבקש את רשותי, גם כשמבחינתי הם חופשיים לעשות מה שהם רוצים).

מי זה אתם?

אני רק מגיעה למחשב אחרי שכולם הולכים לישון, אבל האייפון של האיש בשימוש תמידי. זה כלי עבודה, ובידור ומנוחה. אני לא חושבת שזה בהכרח קשור, כי האיש כמעט ולא בבית אחר הצהריים.
אני גם רואה אצלי שהבנים יותר מכורים למסך מאשר הבנות, אז כנראה שזה גם אופי.

הם תמיד מבקשים רשות, גם הגדולים יודעים שיש הגבלות.

SupermanZW

Well-known member
לגבי מחשב וטאבלט

לנתק את המסך של המחשב ולנעול בארון או לשים בבוידם. לנעול את הטאבלט בארון. להחביא את הסמארטפון במקום שהוא לא ימצא.

תצטרכי להשתמש בטאבלט בזמן שאת מרשה לו להיות במחשב ולהקפיד לא להשאיר את הטלפון על השולחן אחרי שאת מדברת.

את ממש לא גרועה בזה

קודם כל - את אמא שלו וכל מה שתעשי או לא תעשי ע"פ בחירתך יהיה מצויין. תפקידך לחנך אותו ע"פ מה שנכון בעינייך וע"פ מערכת הערכים שלך (שמורכבת גם מהשקפת עולם וגם ממה כן ומה לא עושים אצלכם בבית) ואין שום סיבה שתפחדי מהתגובות שלו או מהמעשים שהוא עושה. נקרא לי שאת ב"הולד" ובמתח כל הזמן ובפחד ממה יהיה הצעד הבא שלו. אז אל!
אל תפחדי. תעשי מה שנכון בעינייך גם אם הוא לא אוהב את זה. בכל זאת, הוא בן 4 ואת בת...קצת יותר
את קובעת את הכללים והוא יתאים את עצמו כמו כל הילדים האחרים במשפחה.

אין לי טיפים כי אני באמת חושבת שמה שמתאים לי לא בהכרח יתאים לך, אבל בכל זאת הנה השנקל שלי:
1. פשוט תחליטי מה וכמה דקות\שעות מסך יש ביום ואל תפחדי מסצנות ולא מצרחות. את קובעת הגבלות לא כי את אמא "רעה" אלא כי ככה זה נראה לך נכון. בכללי הייתי מציעה לך לא לפחד מהתגובות שלו בעניין. יש מצב שאם תכתיבי כללים ותעמדי בהם בביטחון בסמכות שלך להורות לו מתי כן ומתי לא - הוא גם יגיב אחרת...את כבר מראש מצפה לסצנות הנלוות...צפי להבנה ושיתוף פעולה, ובכל מקרה אל תפחדי מדרמות. תהיי בטוחה בעצמך.
2. ארוחת ערב - יש זמן שבו אוכלים. רוצה - יאכל. לא רוצה - לא יאכל. ממש לא להיכנס למאבק, וכשהולכים לישון הבופה כבר סגור (אם מתאים לך שיאכל אז - סבבה. אבל אם לא מתאים לך - אז מבחינתך ברגע שהגיע זמן השינה הוא ישן. הארוחה הבאה היא בבוקר. ושוב - לא לפחד מסצנות וגם לא לצפות להן, הן לא חייבות להגיע...) וכמובן - אם ההחלטה שלך היא שבזמן האוכל אין גישה למחשב\טלביזיה - אז הכל מכובה ואם הוא לא רוצה לאכול אז שיעשה את מה שעושים אצלכם אחרי ארוחת הערב (מקלחת\ספר\הולכים לישון וכו' ע"פ הסדר הרגיל אצלכם.)
3. יש לי אחד כזה ואני מזדהה עם החששות. מציעה פשוט, קודם כל, לא לפחד ממנו (מזה שהוא עלול פתאום לברוח וללכת לטייל בוואט אבר) ואם זה קורה - לטפל עניינית. אני יודעת שעם הבן שלי (בן 8.5. אחיו בן ה 3.5 הולך בעקבותיו...) הקטע בעודף ביטחון וביוזמות שלא במקומן בטיולי שטח זה פשוט להלחיץ אותי ולצפצף על ההוראות שלי. ה"בריחות" מהבית הן רק הדרך שלו להשיג את הדאגה והכעס שלי. כשאני מצליחה לא ליפול במקומות האלה - זה פשוט כבר לא שווה לו...הכללים מאד ברורים, זה לא שיש אי הבנה שלו לגבי מה מותר ומה אסור ולאן מותר ללכת. לדעתי, במקרה של הילד שלי לפחות, הוא עושה דברים כאלה כדי לגרום לי להתקף לב
פשוט הבנתי שני דברים: 1. יש דברים שלא בשליטתי. אני עושה את המקסימום האפשרי - מסבירה את הסכנות, מבהירה מה אסור, דואגת לשים לב מה קורה בשטח ולמנוע אירועים כאלה וחיה בלי החשש המתמיד ממה הוא יעולל הפעם... 2. אם הוא בכ"ז עושה משהו כזה - אני קודם כל עובדת על עצמי לא להרגיש מצופצפת (כי שוב הילד לא שם עלי!) או אמא גרועה (כי אני עושה את המקסימום האפשרי כדי לשמור על בטחונו), ותוך כדי - מטפלת באירוע עניינית. לאחר מעשה - מנתחת את המצב עם עצמי ומבינה שהסמכות שלי לא נפגעה כי היא היתה כאן עוד לפני שהנ"ל נולד ואם הוא כן עושה מה שאמרתי או לא עושה - לא מוריד ולא מעלה ביחס להורות שלי. אני פשוט לא תלויה ברצונו הטוב כדי להרגיש אמא שלו.

בעניין המושג "גבולות" - אני משתדלת לא להשתמש במילה הזו כי היא לקוחה מטרימינולוגיה של מלחמה. אני לא רוצה להיות במלחמה עם הילד שלי. השאיפה שלי היא שנתנהל בשיתוף פעולה בבית ולא במתח מתמיד על מי "עבר את הגבול" הפעם...יש לנו כללים שאני קובעת אותם, כי בכ"ז הפז"מ שלי כאן קצת יותר ארוך ותפקידי כאמא לחנך, ואני בודקת את עצמי כל הזמן, אבל לא מתוך פחד מאיך הם יגיבו או האם הם יעמדו בזה, אלא מתוך התבונות האם זו הדרך הנכונה בעיני.

שימי לב שהוא גורם לך להתעסקות בקטעים המעצבנים שלו שאין לך עם האחרים (לפחות ע"פ מה שאני מבינה ממה שכתבת). אז אל
פשוט תתעסקי בדברים הטובים והחמודים שהוא עושה (ואני בטוחה שהוא עושה). לי זה עוזר "לגלות" אותם מחדש (כשאני מרגישה שקשה לי עם מישהו מהילדים - אני פשוט מתמקדת בדברים הטובים שבו ורואה רק אותם. זה עוזר לי להיות הרבה יותר חיובית ונינוחה ו..פשוט להתאהב בו מחדש
נסי ותהני...)

בכל מקרה - שיהיה בהצלחה!
(ותדעי לך שהילדים הכי מאתגרים הופכים לאנשים מדהימים עם יכולות אדירות!)

תודה על המחמאה

קלעת בדיוק לעניין. אני לא גרועה בלהיות אמא, אני גרועה בהגדרת גבולות ובקשיחות, אני בד"כ באה בגישה של שיתוף פעולה. יש כללים, אבל התחושה שלי כאן היא שצריך משהו מעבר.
התגובה שלך מרגיעה אותי שזה אפשרי גם במסגרת הטרמינולוגיה הרגילה שלי.

גם הבהרת לי למה לא עשיתי את זה עד עכשיו. הייתי עייפה מדי להיות עקבית. הקטנה סוף סוף ישנה בלילה, ויש לי קצת יותר כח לעמוד מול הבכי וההתעקשות, ולזכור למה אני עושה את זה.
השקט הפנימי הזה הוא הכרחי להנעת תהליכים, וכנראה שהוא הבסיס לשינוי בכל הנקודות הבעייתיות. הוא גם מה שנותן לי את העין הטובה, לראות את המתיקות שבו ולא רק את הקושי.

rnavina

New member
לעניין הגבול כמושג מלחמתי-לאו דווקא

תציצי בויקי בערך גבול. את התייחסת לגבול מדיני אבל בגאוגרפיה גבול הוא קו המפריד בין שתי ישויות גאוגרפיות. למשל גבול ימי, אקלימי או טופוגרפי המהווה גבול טבעי.

זה לא ממש משנה מה ההגדרה הרישמית

זה די ברור שכשאמא אומרת שהילד שלה "עבר את הגבול" או ש"אין לו גבולות" - היא לא מתכוונת במובן החיובי או הניטראלי..

"גבול" הוא אכן קו מפריד. במקרה דנן - הקו המפריד בין המותר לאסור, וכשאמא מרגישה שלילד שלה אין גבולות - זה אומר שהיא נמצאת איתו במאבק מי הקובע.

אני מעדיפה את המילה "כללים" במקום "גבולות".
זכותך להשתמש באיזו מילה שבא לך.

פרחעציץ

New member
מתפרצת

אני רק בעניין הבריחות. שהבת שלי היתה בת 4 או 5 היה בגן ילד שנטה לברוח . אמא שלו סחבה רגל ולא היתה לה שום אפשרות לרוץ אחריו.
האמא הייתה מחברת את הילד אליה בתיק עם חגורה (כמו שנפוץ בטיולי דיסני). בפעמיים שהבת שלי ברחה הסברתי שמאחר שאני לא יכולה לסמוך עליה אני קונה לה תיק כמו לX. במקרה שלנו האיום הספיק אבל אם לא הייתה בררה הייתי בחוסר רצון מממשת אותו.

היה לנו כזה

כשטיילנו בארה"ב בשנה שעברה. למרות האינסטינקט הראשוני ש"מה פתאום?" הבנו שעם הילד הזה כדאי שנצטייד (פחות בגלל בריחה, יותר בגלל חולמנות ותמימות). בסוף לא השתמשנו בזה כמעט, אבל שמחתי שהיתה לי האופציה.

כרגע זה לא נראה לי רלוונטי, אבל בהקשר אחר לא שללתי על הסף.

מעדכנת

היום הראשון של המבצע עבר בהצלחה מסחררת.
היינו קצת בגן המשחקים, הגענו הביתה, ולמרות היבבות הוא לא זכה לצפות בשום דבר. פתחנו את ארון היצירה והוא מצא שם צבעי מים. מצאתי גם מכחולים, וכך היו 4 ילדים שצובעים ליד שולחן המטבח.
בזמן שהם צבעו הכנתי ארוחת ערב, וגם קילחתי אותו ואת אחותו הקטנה כשסיימו לצייר.
הוא ישב ואכל, גם אם לא הרבה, ואז זכה לראות דייגו. אחרי פרק אחד צחצחנו שיניים, ואז הוא חזר לפרק נוסף.
אחריו, קראנו סיפור, והוא נשכב במיטה. הוא אמר לי שהוא שכח משהו ושצריך להגיד קריאת שמע,
שתה קצת מים והלך לישון.

זה לא שלא היו יללות בין לבין, אבל שרדנו את זה בגבורה. שרק ימשיך כך.

תודה על כל העצות והחיזוקים!

התחלה מעולה

מניסיון של מי שהוציאה את הטלויזיה מהבית לפני 4 חודשים - זה יותר קשה לנו בהתחלה מאשר להם. הילדים מהר מאוד מתרגלים לכללים החדשים (רק לנו, ההורים, קשה להקפיד עליהם).

נשמע שאתם בדרך הנכונה.
בהצלחה

oneofus

New member
לא פוליטיקלי קורקט

לא רוצה לאכול זו לא עבירה !
הילדים שלי למדו שבכי סתם גורר תגובה סטנדרטית עם משפט שחוזר\ מי שבוכה סתם מקבל .........
עבירת בטיחות אינה נסלחת זה מעבר לכללי ההתנהגות בבית. התגובה חדה ברורה ומידית.
ולגבי טלביזיה - זה צ'ופר קבוע על התנהגות סבירה עם שעות שבהם יש את התוכנית שהוא אוהב
אם התגובות שלנו מדודות והחלטיות - זה יגמר אחרי פעמים "אתה זוכר ש ...."
הילדים שלי עברו כבר את הגיל וקיבלו פליק או שנים כשהיו קטנים. הידע שאפשר לשבור את הכללים, ושגם להורים יש גבולות, גורם לכך שלמילה יש ערך.
מי שיודע שיש לי כדור חי במחסנית יזרוק אבנים בלי לפחד. מי שיודע שיש לי כדור חי במחסנית, ושאני עצבני - יחשוב 7 פעמים לפני כן.
זה רק ילד - הוא בוחן גבולות !

ALIsuperstar

New member
הסדנת חינוך קודם תתחיל אצלך...

ילדים לא נולדים פסיכים... נקודה למחשבה.

הצעה קטנה

את יודעת מה הזכרת לי? את התוכניות של סופר נני- אבל ממש!
והרעיון שעלה לי לראש באופן מיידי הוא שתכיני פלקט גדול שעליו רשום סדר יום. אפילו שהוא עדיין לא קורא- הוא יודע שיש סדר יום קבוע מראש שעובדים לפיו. ככה תוכלי להגיד לו- "לפי הסדר יום שלנו- עכשיו זה הזמן לעשות כך וכך וכשנסיים נעבור לעשות כך וכך". אני בטוחה שאחרי כמה זמן הוא יתחיל לשאול אותך "מה עכשיו?" או "מה עושים אח"כ?"

הצעה נוספת לארגן לכל יום פעילות משותפת של כולם ביחד. משחק משותף (את יכולה לקנות איזה שטיח צבעוני שעליו כולכם תשבו- שטיח פעילות. (אגב שכאנחנו בבית משחקים אנחנו משתמשים במזרן פעילות של התינוקות- זה יותר נוח ומאפשר קצת יותר השתוללות כי זה רך... דגדוגים, גילגולים וכד') יצירה משותפת מעניינת במיוחד, הכנה של כדורי שוקולד/עוגה וכד'. את יכולה גם לגייס אותם לעזור לך בהכנת הארוחה. עריכת שולחן, ערבוב הסלט, אפילו דברים הכי קטנים- ילדים נורא אוהבים לעזור ולהרגיש שהם תורמים.
http://kinderland.xnet.co.il/arows presentation/c7530/47405.php - פעילות נחמדה מומלצת.

דבר אחרון- ממליצה להוריד את הצפייה שבסכים למינימום האפשרי.

SupermanZW

Well-known member
רעיונות

1) בתום זמן ההגבלה לכבות את הטלוויזיה מהלחצן הראשי, לנתק את הממיר ולנעול אותו בארון. אפילו אם ידליק את הטלוויזיה מהלחצן הראשי וישחק בשלט הוא לא יצליח לראות שום ערוץ ובהדרגה יבין שאינו יכול לשבור את מגבלת הצפיה שהטלת עליו.
2) אם הוא לא יאכל ארוחת ערב בזמן לתת לו ללכת לישון רעב עד שיפנים שאו שיאכל בזמן או שישאר רעב, לא להכין לו אוכל לפני השינה, כך בהדרגה הוא יבין שמוטב לו לאכול ארוחת ערב בזמנה וכך יעשה כי יזכור שלא נעים ללכת לישון רעב.
3) לקנות לו את התיק עם הרצועה וכשאתם ברחוב לחייב אותו ללבוש אותו עד שאפשר יהיה לסמוך עליו שלא ירוץ למקומות מסוכנים.

לא "אם תברח הולכים הביתה" אלא לא לתת לו בכלל את האפשרות לברוח (מה יקרה אם למשל ירוץ לכביש ולא תצליחי לתפוס אותו והוא ידרס? האם את מעוניינת לקחת זאת כאופציה?) כל עוד אינו אחראי מספיק לדעת מה מסוכן ואסור לעשות, התיק עם הרצועה יעשה את העבודה.
לא "אם לא תאכל אין מסך" כי העונש אינו מהווה תוצאה הגיונית של המעשה, הרי אין באמת קשר בין אוכל למסך והעונש חייב להיות תוצאה של המעשה ולא משהו שלא קשור, לכן אם הוא לא אוכל הוא יישאר רעב (ולא תכיני לו אוכל מאוחר יותר, אוכלים ארוחת ערב בזמן ולא לפני השינה) ומאידך אל תמנעי ממנו את המסך בגלל שלא אכל ארוחת ערב.

למעלה