צריך עזרה.....

SHARON 103

New member
צריך עזרה.....

יש לי ביום חמישי בגרות בכימיה ואני צריך עזרה קטנה בנושא של שיווי משקל כימי..... אני צריך הסבר קטן על תגובה אנדותרמית ועל תגובה אקסותרמית ואיך אין מושפעות ע"י קירור וע"י חימום.... אני רוצה להבין את ההיגיון שמאחורי זה, ובכלל איך אני יכול לזהות כל תגובה... לפי מה? אני מאוד אשמח אם תתנו לי קישורים רלוונטים... המון המון תודה......

אחמס1

New member
על "חוק החצים של חנה הוך", שמעת?

הוא בקובץ המצורף, והנה ההסבר: בתגובה אנדותרמית - הטמפ' וקבוע ש"מ באותו כיוון. כאשר הטמפ' עולה, גם הקבוע. כאשר הטמפ' יורדת אז גם הקבוע יורד. בתגובה אקסותרמית, הכיוונים פשוט הפוכים. טמפ' עולה -> קבוע יורד. טמפ' יורדת -> קבוע עולה. הנה מספר עצות בשיווי משקל, בהצלחה. לבדוק קודם כל מה נפח הכלי, אם הוא ליטר אחד או לא. להדגיש את הנפח בטוש. בטבלה לרשום תמיד במולר, ולהוסיף את האות M ליד כדי לזכור. אם שואלים שאלה לחץ הכלי עלה/ירד/לא השתנה – לנמק, אבל להדגיש את התשובה הסופית (הבוחנים אוהבים את זה). תמיד לרשום את הביטוי של קבוע שיווי המשקל. וכשמבקשים לחשב, לפרט את החישוב. K משתנה אך ורק עם הטמפרטורה. אם לא נתון שהמערכת במצב שיווי משקל – לחשב את q. חוק החצים (עבור התגובה הישירה): לכתוב למעל לתגובה את יחס המולים. אם מספר המולים בשני צדי התגובה שווה, שינויי הנפח לא מהווה הפרעה. זמן ההגעה לשיווי משקל תמיד מתקצר עם עליית הטמפרטורה.

SHARON 103

New member
קודם כל, ממש תודה... זה די סידר לי

את הנושא בראש... עכשיו, אם אתה יכול , בבקשה תסביר לי את ההיגיון שעומד מאחורי הטבלה שדורשים ממני (צירפתי במיוחד) ובה צריך שיהיה ריכוז התחלתי, שינוי בריכוז, וריכוז בשיווי משקל... לפי מה שלמדתי ... השינוי בריכוז למשל במגיבים (במקרה הנתון) הוא 0.926-והמורה שלי אמר לי שהשינוי בריכוז של התוצרים הוא לפי היחס המולרי של התגובה.... לא הבנתי למה... זאת אומרת בתיאור שצירפתי לך ... היחס המולרי בין המגיבים לתוצר הוא 1:2 ולכן ככה יהיה היחס בין הריכוזים המשתנים רק עם סימנים הפוכים... מה ההיגיון שמאחורי זה? יש לי עוד כמה שאלות אבל זה השאלה שהכי חשוב לי להבין... אני לא אוהב לעות על שאלות מבלי להבין את ההיגיון שמאחורי זה... *** אני מצרף לך גם את השאלה שהייתה לי במגן ולפי זה תבין איך עשיתי את הטבלה... תודה.......

SHARON 103

New member
ועכשיו אני מצרף את השאלה מהמגן

ועוד פעם... תודה על העזרה...

אחמס1

New member
אני אנסה להסביר

זה קצת קשה ככה לכתוב, והבגרות בכימיה מתקרבת, אני אנסה בכל זאת. רק אל תדאג יותר מידי בקשר לזה, השאלות בשווי משקל ממש קלילות (עשיתי את הבגרות שנה שעברה וקיבלתי 100). מה ההגיון בטבלה? בה אתה כותב ריכוזים, ומכיוון שנפח הכלי הוא אחיד לגבי כל מרכיבי המערכת - הריכוזים הם אינדיקציה לכמות החומר (כלומר, מספר המולקולות שלו). בוא נניח שנפח הכלי הוא 1 ליטר, ולכן מה שכתוב בטבלה הוא גם "מולר" וגם "מול". אז אם נתון לך שהיה מספר מולים מסויים של יוד שהגיב בתגובה - זה חייב להיות מספר המולים של הכלור גם! (בהנחה וכתוב שהיוד הגיב בשלמות, אבל זה תמיד ככה). עכשיו בוא ננסה להבין למה: מולקולה בודדת של יוד מתפרקת לשני אטומי יוד, וכל אחד מהם צריך להתקשר עם אטום כלור בודד - שנוצר ממולקולת כלור שהתפרקה. ומכיוון שכל מולקולה מכילה זוג אטומי יוד, בסוף נוצרים שתי מולקולות של יוד-כלורי. אם כל מולקולה אחת של יוד יוצרת שתי מולקולות של יוד כלורי, אפשר להכליל ולהגיד שX מולקולות מגיב יוצרות 2X מולקולות תוצר. והטבלה: אצלך "הושמדו" 0.926 מול של יוד (אנחנו ב1 ליטר, אבל זה לא משנה, כי במילא מדברים על יחס). אז כותבים את זה במינוס, כי הכמות בכלי ירדה. בצד של התוצרים, כותבים פלוס 1.852 כי נוצרו כמות כזו של תוצרים, בגלל מה שאמרנו קודם. וגם לפי זה, חייבים להגיב אותו מספר מולקלות כלור כמו היוד, וגם כמות הכלור יורדת בכלי. השורה השלישית היא הפשוטה ביותר, היא פשוט הכמות שיש לך בכלי אחרי שהגיבו הכמות הזאת של יוד, אני מקווה שברור לך למה. עכשיו אתה יכול לחשב קבוע ש"מ ולקבוע מה יקרה הלאה. מקווה שעזרתי.

SHARON 103

New member
עכשיו כשאני חושב על זה....

קבוע שיווי משקל זה מכפלת ריכוזי התוצרים במכפלת ריכוזי המגיבים... עכשיו, אם למשל בכלי שנפחו 1 ליטר יש לי אותו ריכוז ומספר מולים (n/c=v מכאן נובע ש- n ו- c שווים), אז למה לא עובדים עם מספרי המולים ודווקא עם הריכוזים? תודה...

אחמס1

New member
אתה צודק, בטבלה היה אפשר לרשום

מולים במקום מולרים. למה לא עושים את זה? אף פעם לא אמרו לנו. אבל אני יכול לשער שזה פשוט נוח יותר, טכנית. כי לפעמים מספר המולים הוא קטן מאוד אז רוצים לכתוב בטבלה מספרים בסביבות ה1. אבל זאת החלטה שרירותית לגמרי, הרי יכולים להשמש ביחידות של מילימול או משהו (אולי זה היה סתם מבלבל).

למעלה