צעצועים ואמונות

טלי12345

New member
צעצועים ואמונות

לאחרונה היתה לי שיחה עם חברה . אני אמרתי שאני אשתדל לא לקנות לבן שלי חילים, רובים, אקדחים וכיוב. וכן שלא אחפש אותו לחיל\שוטר וכיוב בפורים. בינתיים זה קל כי הוא לא מבקש. קיבל במתנה אקדח מיים והחליט שזה בלנדר
(ולא תיקנתי אותו.....) חברה שלי אמרה שהיא מאד נגד בובות ברבי, אבל כן תקנה לבן שלה, תוך שתסביר לה את דעתה בנידון. הנושא קפץ לי אתמול. בני ביקש בקבוק חלב (מהבקבוקים של הפטמה,לא כוס) ונתתי לו ואז אמר:"אם התינוקת תבכה ניתן לה בקבוק חלב והיא תירגע"
בטוח שהוא לא שמע את זה ממני. קצת מוזר לי לשמוע את זה מילד שינק עד לפני חודש- חודשיים בעצמו.... ואף פעם אוכל לא שימש לו כהרגעה.. השאלה היא האם הצעצועים באמת משפיעים על התנהלות הילדים?או שאולי זה רק פרט אחד במכלול כל שאר ההתנהגויות?

justmom

New member
מהדגימה המאוד מוגבלת שלי ../images/Emo13.gif

מי שמכתיב את העניינים זה הם, ולא אנחנו, והנטיות הפרטיות שלהם. בשאיפה לתת לבכורתי חינוך שיוויוני ולא מוטה-מגדר, קניתי לה, במקביל לבובות, "צעצועי בנים" - משאיות, ערכת כלי עבודה לפעוטות - שכולם הגיעו חדשים וצחים לידי אחיה האמצעי (הקטן ממנה בשלוש שנים)
היא פשוט לא אהבה אותם. הוא, לעומת זאת, הגביל את העניין שלו בבובות של אחותו (שעמדו לרשותו) למשיכה בשערותיהן ומריטת בגדיהן
. שניהם אהבו מאוד לשחק במטאטא וביעה. אני סבורה גם שדברים שהם בגדר "אסור" נהפכים למשאת נפש ונעשים נחשקים בהרבה מאשר לו היו מותרים - הקרב על ברבי, למשל, משווה לה חשיבות שלא עומדת בשום יחס לחשיבות הממשית של הבובה. יחד עם זאת, הקו האדום אצלי עובר בצעצועים אלימים - אני מאוד לא מחבבת אותם ולא רכשתי אקדחים ורובים למיניהם. דא עקא, שהילדים נתקלים בזה בגן ואצל חברים, וכבר ראיתי פעוט חביב אוחז בבובת ברבי, מכוון אותה בעוז וצועק "פיו-פיו!" בקיצור - הדרך שבה אני בחרתי היתה להיענות במידת הסבירות, עם מעט קווים אדומים מוגדרים. ונראה לי שבובה שאוכלת מבקבוק או ילדים שמאכילים בובות מבקבוק הוא ראה בגן.

אז עוד שאלה כדי לחדד את הנושא

האם צעצועים אלימים קיימים רק בארץ, או שלא, והאם זה בכלל משנה? יעני האם האוירה האלימה בארץ מתבטאת כבר בגיל הילדות או שאין קשר לחלוטין? וזו שאלה כ"כ קשה...מצד אחת- לא רוצה לתת לה ברביות, מצד שני- אני עלול לגרום לה תסבוכים בנושא אם אאסור... באסה לא לדעת הכל...

justmom

New member
למה אתה חושב שאלימות יש רק בארץ?

אצלנו יש כיבוש וסכסוך בין שני עמים, ובארה"ב יש, לא עלינו, אלימות בין עניים לעשירים, בין שחורים ללבנים. אלימות, למרבה הצער, היא אחד מהיבטי הטבע האנושי - ומאחר שלהשגתי רוב הצעצועים האלימים (כמרבית הצעצועים) הם מיובאים, אני משערת שלנו אין פטנט על זה. גם ילדים באירופה ובארה"ב רואים תמונות אלימות בטלוויזיה - מאוד קשה לגונן עליהם מפני זה
(אני \וכרת עד היום את המקרה של הילד הקטן ששני ילדים בני 11 פיתו ללכת אחריהם מהקניון ורצחו אותו
גם משחקים יחסית תמימים כמו אלה שאנחנו שיחקנו בילדותנו, כמו שוטרים וגנבים, מבוססים בעצם על מציאות אלימה מעולם המבוגרים שהילדים מחקים במשחקיהם. כשכתבתי על קווים אדומים התכוונתי שניסיתי פשוט לדחות את הקץ כמה שיותר ולא להכניס את הדברים האלה הביתה, בניסיון למזער את הנזק. אגב, כשהגדולים שלי היו קטנים יותר מעולם לא הדלקתי את הטלוויזיה בשידורים אחרי פיגועים - בדיוק מהסיבה הזו.

לא אמרתי שאין...ניסיתי להעמיד שאלה

שהתשובה עליה גורמת לבירור הסוגיה עצמה... מצד אחד- את צודקת כמובן. מצד שני- כמות האלימות בארץ היא בהחלט גבוה יחסית לאוכלוסיה. כמו האלימות המושרשת בתרבות שלנו גבוה (לפחות מהנסיון שלי) מהאלימות במדינות אירופה. אלימות יש בכל מקום- השאלה היא כמה- והשאלה היא האם זה משנה... בנוגע לטלויזיה ולפיגועים- מצד אחד, את צודקת לחלוטין. מצד שני- שמירה על הילדים בצמר גפן לא תעזור להם להתמודד עם המציאות הלא כ"כ קלה שמסביבינו, נכון? שוב, אני לא נוקט עמדה- אני פשוט אומר שלכל צד יש הצדקה, ואף צד לא נכון בצורה אבסולוטית. מה יותר נכון? אין לי שמץ... אבל אני יודע למשל שתופעה נפוצה באירופה היא לחלוטין לא לחשוף את הילדים לחדשות עד גיל מבוגר מאוד יחסית (אחרי גיל העשרה). מצד שני- אצלנו, כבר בגן יש להם "שיעורי" אקטואליה, לא? אז האם אנחנו שונים או לא? והאם זה משנה?

Kalla

New member
../images/Emo6.gif אורן, אתה אמיתי?

אורן, צעצועים אלימים היו בעולם הרבה לפני שהוקמה מדינת ישראל ושכנינו הכריזו על עצמם כעם. קשה לי להאמין שאתה יכול לשאול שאלה כזאת ברצינות.

אבל קנה המידה? האם גם בארצות

של "שלום" מסתובבים הילדים עם רובים ענקיים שיורים 5 סוגי דברים, או שזה רק ליצוא למדינות שבהם הדרישה גדולה יותר? אבל מענין, מה שאת אומרת נשמע הגיוני לחלוטין, אבל הוכחות? האם את יודעת על צעצוע אלים שיוצר, נניח, לפני 150 שנה? מעבר לחרבות וקשתות? מתי ומי יצר את האקדח צעצוע הראשון? מאוד הגיוני שאת צודקת ופשוט לא חשבתי, אבל בדיקה מסויימת תראה אם זה באמת נכון, ולא רק הגיוני... תיכף נבדוק את הצעצועים הנמכרים ביותר בלונדון- למשל

Kalla

New member
../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif

האם בארץ המציאו את משחקי המחשב האלימים? את החרבות הימי ביניימיות? את הרובוטים ההופכים לכלי נשק? את הפוקימונים? הדיג'ימונים? והרשימה עוד ארוכה. אורן, תהרוג אותי אך אני לא מצליחה להבין מאיפה כל התמימות הזאת.

אני יודע?....

"משחקי" מלחמה למבוגרים ברור שתמיד היו... השאלה היא האם הילדים תמיד שיחקו בהם גם כרצון להדמות להורים- או שהרחיקו אותם מהם. אבל בקטע של משחקי המחשב את צודקת לחלוטין- ישראל היא ממש לא פלח השור שהעולם מתחשב בו- אבל האם זה זהה לאלימות של ילד שמחזיק רובה ביד ומכוון אותו לאדם בשר ודם? האם יש הבדל בין אלימות וירטואלית וכביכול אלימות פיזית? את לא חושבת שיש הבדל בין בובת ספיידרמן או רובוטריק לבין רובה משוכלל שעושה קולות אמיתיים? אלו לא שתי קטגוריות נפרדות? אם כבר- נכנסתי לזה לעומק. יכול להיות שהמסקנות שלך הן נכונות מבלי בכלל להתעמק- אבל זה פשוט כ"כ מענין לעקוב ולהבין שאם יש סיכוי שהמסקנות שלך שגויות- זה שווה בירור..לא? האם בזמנה של מרלין מונרו היו בובות שמנמנות? האם היו בובות (שנמכרו) בתקופת מרלן דיטריך? האם זה היה נפוץ כמו הברציות וחברותיהן? בכל זאת, רותי סמרטוטי, אני לא מניח שתגרום בעיות התנהגות אכילה בגילאים בוגרים יותר- נכון? אולי רק התקופה המודרנית מלאה באיכסה כזה? אולי דוקא בימי הביניים לא היתה נגישות לדברים כאלו? במה שיחקו הילדים ביוון העתיקה?

Kalla

New member
שלא היו רובים

היו מקלות וחרבות. לדעתי אלה היו הצעצועים הראשוניים והטבעיים ביותר שילדי העולם שיחקו בהם פעם. עכשיו הם פשוט השתכללו. אי אפשר לברוח מזה, אורן.

אני יודע שמבחינתי מקל מעולם

לא היה משחק- הוא היה ידוע כמכשיר לאלימות בלבד. אפשר לנסות לברוח מזה- לא? את לא חושבת שזה תלוי בהורים? בהרגלים? בחברה? את חושבת שבחברי כת ההימיש יש צעצועים אלימים?

Kalla

New member
זה תלוי בנטייה אישית ובחינוך.

אדם עם אישיות אלימה ו/או שחינכו אותו לאלימות יהיה לדעתי אלים גם אם לא יתנו לו לשחק בצעצועים אלימים ולהפך. לדעתי משחקי מלחמה טבעיים ובריאים להתפתחותו של אדם נורמלי ולא בכך תלוי אם יהיה אלים בעתיד.

זאת אומרת שלדעתך החשיפה

לאלימות סביבתית (צעצועים, סרטים וכו') הרבה פחות חשובה מאשר הנטיה הטבעית או החינוך שהאדם מקבל בביתו?

Mלביאה

New member
נכון, משחקי מלחמה טבעיים בריאים

להתפתחות, כי מאבקים הם חלק בלתי נפרד מהטבע האנושי (ובכלל). אבל גירוי יתר (כפי שקורה בימינו בכל תחום כמעט- סרטים, פרסומות, משחקים, התנהלות תרבותית ועוד ועוד...
) של הפן הזה מוציא מהאדם אלימות, ול"יצירתיותה" כידוע אין גבול.

justmom

New member
לאמיש יש רק בובות ללא תווי פנים

(כדי לא לעבור על צו "לא תעשה לך פסל ומסכה". האמת - ראיתי בובות כאלה והן נראות די creepy, וחברה שלי קנתה כזו לבת שלה בת השבע, שסירבה להישאר איתה בחדר בלילה
הבגדים שלהם נטולי כפתורים מפני שבמאה השמונה-עשרה כפתורים היו מקושרים עם מדי צבא, והם פציפיסטים. ויש להם בעיה קשה עם בני נוער שנחשפים לעולם החיצון - מה שהם קוראים ה-English - ומתחילים להתפרע, לשתות ולחקות את בני גילם בעולם החיצון.

Mלביאה

New member
(הערונת: התפרעות בני הנוער בכת

האמיש היא חלק מתהליך ההצטרפות לכת, יש לתקופה הזו שם ארוך שפרח מזכרוני. המטרה היא לאפשר להם להחליט בעצמם אם הם רוצים להצטרף לכת לאחר התנסות בעולם החיצון. אך האמת היא שיש בזה מילכוד אדיר ואכן רובם "בוחרים" להצטרף לכנסייה.)

Kalla

New member
זה לא טבעי שאין להם (לדעתי)

ובגלל זה הדברים המודחקים יתפרצו החוצה במוקדם או במאוחר, ואז זה יהיה עוד יותר גרוע. פרט לכך, יש כל מיני כתות ושבטים איזוטריים שחיים למעשה בבידוד מהעולם ה"נורמלי" שעושים שם כל מיני דברים מוזרים ולא אופייניים - אז מה? תשאל הם לא דוגמא לשום דבר כי אנחנו בחיים לא נוכל ולא נרצה לחיות ככה. פרט לכך, דברים כאלה בדרך כלל באים כמכלול (אסור לא רק צעצועים מסוימים, אלא יש מערכת של הגבלות חמורות נוספות שחלים מהילדות המוקדמת והלאה) - האם זה מקובל עליך? היית מוכן לחיות ככה? התרבות האנושית היא מכלול ולא ניתן לחלק אותה לחלקים קטנים ומופרדים לגמרי.

Kalla

New member
אוי, כמה הפסדת!

מקל זה עולם ומלואו! הנה מספר שימושים: כלי נשק (מובן מאליו), סוס רכיבה (כמה השקענו בזה. היינו מוצאים מקל ארוך, ישר וחלק, צובעים אותו בצבא שרצינו את הסוס, עושים חריצים של עיניים בצדדים ועוד מיני קישוטים, מאחורה מדביקים זנב - ויאללה רוכבים), מקל הליכה (כשמשחקים במשפחה שיש בה גם סבא-סבתא), מוטות לבניית אוהלים מאולתרים... אח, אח, אח, מזכיר נשכחות.

זואירדן

New member
לשאלתו של אורן לגבי יוון העתיקה

כן, כנראה ששיחקו ועוד איך
האימונים הרשמיים של הבנים היו מתחילים מגיל מאוד צעיר, בין 6 ל-8, וכך גם ברומא, אז כשמדובר ב"סתם צעצועים" אני מתארת לעצמי שמרגע שהזאטוט היה לומד ללכת היה מקבל את חרב עץ הראשונה מהוריו הגאים. ולמרות שלא התעניינתי בתקופה של ימי הביניים, רק מלחשוב על כל האלימות של תקופת הנ"ל, נראה לי יתן לנו תשובה חיובית ביותר גם כן
אגב, אני עם קאלה בדיון הזה... אבל שוב פעם זה בא מבחורה שהייתה מכורה לcivilization3 וכאשר הייתי מצליח לכבוש את רוב חלקי העולם לא הייתה מאושרת ממני

למעלה