צליאק לתינוקת?

d a p h n a

New member
תראי, ברור שאם הבדיקה היתה יוצאת שלילית

אז היינו יותר רגועים, והיינו יכולים די "לא לדאוג" בעניין הצליאק אלא אם יופיעו סימפטומים ממש ברורים.

אם הבדיקה היתה יוצאת "חיובית" במובן הרגיל לגמרי (כלומר עם איזה גן סטנדרטי לצליאק), כנראה היינו מחליטים להתחיל שגרה של בדיקות נוגדנים תקופתית ברגע שהוא יגיע לגיל שבו זה רלוונטי.

כרגע, בגלל שהבדיקה יצאה חיובית אבל לגן אחד ספציפי שמאוד נדיר שמתפתח ממנו צליאק, אנחנו מרגישים שאנחנו יכולים להיות *די* רגועים, אבל מצד שני גם עם מודעות.

כלומר, אם הוא יתחיל לגלות משהו שמזכיר סימפטומים של צליאק, אני יכולה לבוא לרופאה ולהתעקש על בירור לצליאק כי אני יכולה להגיד לה שידוע לנו שהוא נשא של הגן.

ומצד שני, כל עוד אין לו סימפטומים, והוא ממשיך להתפתח באופן תקין (וטפו טפו לפחות בעקומות הגובה כרגע הילד הרבה יותר מפותח ממה שניתן היה לצפות בהנתן הגובה של ההורים שלו
), אני לא בטוחה שנרגיש צורך לעשות בדיקת נוגדנים תקופתית, או לפחות שנעשה את ה"תקופתי" לעתים יותר רחוקות. הייתי עוד יותר רגועה אם גם האבא הצליאקי היה עושה בדיקה גנטית, והיינו מגלים אם הגנים שיש לו לצליאק שונים מזה שיש לקטנטן (כלומר, אם יש לו גנים שיותר טיפוסיים להתפתחות המחלה), אבל ניחא.

זה מבחינת התחושה שלנו ש"אנחנו יודעים איפה אנחנו עומדים."

לגבי פותחת השרשור - כמובן שאני לא רופאה ולא מומחית, אז לא להתייחס לדברי כדברי מומחה - אבל ממה שאני מבינה זה לא שבאמת יש "חשד לצליאק" עדיין. כרגע אם אני מבינה נכון, מה שיש זו ילדה עם התפתחות תקינה ובלי סימפטומים עיכוליים או אחרים, מלבד העובדה שהיתה לה ירידה בעקומת הגובה. ירידה בעקומת הגובה זה משהו שבהחלט צריך לעקוב אחריו, אבל אלא אם מדובר על צניחה מטורפת, זה יכול להיות משהו די רגיל שקורה לילדים.

עכשיו, אם הם יעשו את הבדיקה הגנטית והיא תצא שלילית, אז הם יכולים להיות רגועים במידה גבוהה מאוד של בטחון (אם כי לא ודאית ב-100%) שלילדה אין צליאק. ואז הם יכולים א. לראות מה קורה מבחינת ההתפתחות שלה בהמשך וב. אם הם מודאגים מהירידה בעקומת הגובה וזה נראה להם כמו משהו משמעותי, ללכת לבירור שלה מתוך זה שהם אומרים שצליאק זו אופציה, אבל זו ממש לא האופציה הברורה ביותר, ולכן אולי כדאי לבדוק גם דברים אחרים.

אם הם יעשו את הבדיקה הגנטית והיא תצא חיובית, זה לא אומר שלילדה יש צליאק, וכרגע אי אפשר גם לאבחן אצלה צליאק בצורה חד משמעית, אבל זה אומר שהם יכולים א. לעקוב אחרי הסימפטומים שלה מתוך מודעות לסיכוי הגבוה יחסית שזה צליאק. וב. לדבר עם מומחה ולהבין מה בכל זאת כדאי לעשות.

d a p h n a

New member
ועוד משהו קטן

אני חושבת שהרבה פעמים רואים כאן בפורום, וגם בחיינו באופן כללי, שברגע שהצליאק נכנס לחיינו, אנחנו נותנים לראות הכל דרך ה"משקפיים" שלו.

למשל, השבוע הלכנו לחתונה. בבוקר למחרת אני התעוררתי עם משהו מאוד מאוד בעייתי בבטן, שנמשך במשך יומיים לא נעימים בכלל, ככל הנראה או בגלל איזה וירוסון בטן, או בגלל המנה הצמחונית שקיבלתי בחתונה. לעומת זאת, הצליאקי דווקא היה בסדר גמור.
אבל אם היוצרות היו מתהפכות, והוא זה שהיה עם הסימפטומים בבטן, היינו כמעט בטוח רצים לגלוטן, וחושדים שאולי היה גלוטן באוכל שנתנו לו למרות שאמרו לנו שאין.

ובאופן דומה, ברגע שהצליאק נכנס לחיינו, אם לילד פתאום יש שלשול, אנחנו מיד תוהים אם זה בגלל שבבוקר הוא אכל לחמניה - גם אם אנחנו יודעים שחצי מהגן היה עם וירוס בטן בשבוע האחרון.

זו כמובן התנהגות טבעית לגמרי, אבל צריך מודעים אליה. כי קודם כל, לא כל ירידה בעקומת הגובה היא בכלל בעיה. זה יכול להיות משהו תקין ורגיל לגמרי. ובנוסף, גם אם יש בעיה, הבעיה הזו היא לא בהכרח צליאק.

נועית7

New member
אני מבינה את מה שאת אומרת

אבל שמעתי על כל כך הרבה מקרים, שלא היה ולו סימפטום קטן לצליאק, וזה התגלה לגמרי במקרה, גם אצלי במשפחה הקרובה. ככה שאלא אם כן היתה הבדיקה הגנטית וודאית במאת האחוזים, אני לא רואה אותה כמשהו מרגיע.

d a p h n a

New member
כל אחד ומה שמרגיע אותו

מבחינתי, יותר אינפורמציה זה יותר טוב, גם אם האינפורמציה הזו אינה ודאית וחד משמעית.
לשמחתי (וטפו טפו טפו) מצבנו הכלכלי אפשר לנו להוציא את הכמה מאות שקלים הללו בשביל לקבל את האינפורמציה הנוספת הזו.

אני לחלוטין לא מתיימרת לקבוע עבור אדם אחר אם ההוצאה הזו שווה לו את זה או לא.

נועית7

New member
ברור, שאלתי באמת כדי להבין

ומבחינתי העלויות הן לא מה שמשנה, אלא דווקא העובדה שזה עודף מידע שעלול לבלבל "למסך" את זה שבסוף אולי כן חלילה יהיה צליאק למרות התוצאה השלילית.
בכל מקרה באמת כל אחד וגישתו הוא

למעלה