ציניות וסרקזם בתנ"ך

פלגיה

New member
ציניות וסרקזם בתנ"ך

בעיון בירמיהו ל"ו נתקלתי בפסוקים האלה: וְאֶת-בָּרוּךְ--שָׁאֲלוּ לֵאמֹר הַגֶּד-נָא לָנוּ--אֵיךְ כָּתַבְתָּ אֶת-כָּל-הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה מִפִּיו וַיֹּאמֶר לָהֶם בָּרוּךְ מִפִּיו יִקְרָא אֵלַי אֵת כָּל-הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה וַאֲנִי כֹּתֵב עַל-הַסֵּפֶר בַּדְּיוֹ יש עוד מקומות שדמויות בתנ"ך משתמשות בתשובות סרקסטיות, ציניות או אירוניות?

shushu10

New member
אין כאן ציניות . ברוך מספר לשרים שירמיהו

מוסר לו בפיו את כל הדברים (מכתיב לו) והוא כתב על הספר. או שאני לא מבינה....

פלגיה

New member
הבנתי בפסוקים

שואלים את ברוך בן נריה "איך כתבת את הדברים" כלומר איך יכולת להעז ולכתוב כאלה דברים נוראיים, דברי חורבן שלא ישוערו. השאלה הזאת היא שאלה רטורית והם לא ציפו לתשובה, אלא רק להביע השתאות ותדהמה. ברוך עונה להם, ומתייחס לשאלה שלהם כפשוטה "מה זאת אומרת איך כתבתי? הוא הכתיב ואני כתבתי על הספר בדיו". זאת ציניות במובנה הבולט ביותר (כמו למשל שישאלו ח"כ "איך הגעת לכנסת?" והוא יגיד "נכנסתי לאוטו ונסעתי")

shushu10

New member
ברוך מספר שירמיהו הכתיב לו אבל ירמיהו

כידוע במעצר. הקושי הוא טכני לדעתי . כיצד הצלחת לכתוב מפיו והוא כלוא שואלים השרים. כך זה נראה לי כרגע ואני אבדוק היטב האם הכוונה היא זו באמת. יתכן שאת צודקת

eyalnadav

New member
החלפת את הזמנים

ירמיה היה במעצר ובכלא בתקופת צדקיהו לפני החורבן . אגרת (שהייתה חצי מגילת איכה) נכתבה בתקופת יהויקים לפני צדקיהו , ויהויקים קרע את האגרת.לפי הפסוקים בירימיהו.

shushu10

New member
לקרוא אני עוד זוכרת../images/Emo3.gif

יש לך תנ"ך? את התשובות שלך אתה שולף בד"כ ישירות מהזכרון או מהמפרשים והמדרשים, בלי אפילו לפתוח תתנ"ך.. והנה הפתעה - בירמיה לו' פסוק א' כתוב " ויהי בשנה הרביעית ליהויקים בן יאשיהו מלך יהודה היה הדבר... " ובהמשך, בפסוק ה' נאמר: "ויצוה ירמיהו את ברוך לאמר אני עצור לא אוכל לבוא בית יהוה ובאתאתה וקראת במגלה אשר כתבת מפי ...."

eyalnadav

New member
זה לא ראיה

עצור -הוא לאו דווקא במעצר(כלא)כמו ההבנה בעברית הקלולקלת של היום - יש עצור לפני ה' כמו בדואג האדומי בנוב עם דוד , ראי שמואל א פרק כא ותשאלי את עצמך איך איפשרו לברוך לבקר את ירמיה ועוד לכתוב דברים כאילו ללא השגחה מהמלך או של אחראי המעצר??' מלבד זאת אני מודה לך שאת אומרת שאני אומר דברים מהזכרון - ולא נתפסתי כטועה בדבר תורה.

shushu10

New member
דואג האדומי "נעצר לפני יהוה" . ולא עצור...

נעצר = עמד מלכת ...(פעל) ; עצור = עציר... נמצא במקום מעצר. אגב באותו פרק , פס' ו' נזכרת עצרה אחת : ויאמר לו כי אם אשה עצרה לנו כתמל שלשם..." . ואם לא די בזה הרי עוד מקור - פרק לג', א' "ויהיה דבר יהוה אל ירמיהו שנית והוא עודנו עצור בחצר המטרה לאמר".. ולעניננו - כשכתוב "אני עצור לא אוכל לבוא| בית יהוה, מה זה אומר? שהוא עסוק במשחקי מזל " או שקבל פס לסופ"ש... ואיך אפשרו לברוך לבקר את ירמיהו ? אולי היה להם ידיד משותף בכלא? אולי הוא ספר שהמלך שלח אותו? אולי .... הוא ידע לפצח את הקוד הסודי ?

shushu10

New member
לא מצאתי פרוש שיצדיק את הסברה שלי או שלך

מצאתי פרוש שהשרים שואלים אותו איך כתבת שבזמן ההוא מעטים היו האנשים שידעו לכתוב אבל הפרוש לא מקובל עלי. מה גם שירמיהו קורא לו כדי להכתיב לו. ובכל זאת אנסה להסביר לך מדוע נראה לי שהשרים תמהים כיצד ניתן היה לכתוב מפי ירמיהו בעודו במעצר. המשפט המלא הוא "איך כתבת את הדברים האלה מפיו" הנושא הוא מפיו של ירמיהו ולא לתכן הדברים עצמם. שאם לא היתה במשפט המלה "מפיו" - היתה זו התייחסות לתכן הדברים בלבד.

פלגיה

New member
אבל אז בהסבר

הוא היה צריך לכלול את יכולתו להיכנס לבור או להתקרב קרוב אליו, וזה לא נמצא שם. כך שגם אם הם שואלים כדברייך איך הגעת אל הכלא, ברוך עונה להם שלא מן העניין, ובציניות.

shushu10

New member
מאחר והם לא מזכירים את הכלא במפורש

הוא רואה את עצמו פטור מלענות ישירות ועוקף את השאלה ב"תמימות". האמת היא שהוא פוחד מאד לנפשו וזו הסיבה שאינו מפרט "איך" הוא נכנס לכלא. הרי לאחר קריאת המגילה המלך מצווה לקחת את ברוך הסופר ואת ירמיהו הנביא.. ואז נאמר -. "ויסתרם הנביא".

shushu10

New member
מצאתי 2 הסברים לפסוק - מצודת דוד והמלב"ים

בשניהם הנושא הוא - מפי מי יצאו כל הדברים האלה. לפי מצודת דוד - אם אלו דברי דוד יש להם סיבה רצינית לחשוש שהדברים יתקיימו. אבל לא כן אם ירמיהו דבר בכלליות וברוך הכניס את כל הפרטים - הדאגה לא רצינית. ואילו המלב"ים עוסק בעונש. השרים החליטו כבר שירמיהו היה שליח השם ולכן אינו חייב במיתה. הם רצולדעת האם ברוך גם הוא שליח השם מה שאומר שגם הוא אינו חייב מיתה. תרגמתי כאן למען החברים שאינם קוראים אנגלית. פרשנויות אלו מענינות במיוחד ואני תוהה אם יש פרשנויות אחרות.... Verse 17: ואת ברוך שאלו לאמור הגד נא לנו איך כתבת את כל הדברים האלה מפיו איך כתבת את כל הדברים האלה מפיו 1. The elders wanted to know exactly how the information was transcribed. If Yirmiyahu himself had told all the details of the horrors that were to come, they knew that they had reason to fear that these details would come true. If, however, Yirmiyahu had only spoken in generalities, and Baruch had filled in the details, then they had less reason for concern. (Metzudat David) 2.* The elders had decided already that Yirmiyahu was a messenger of Hashem, and therefore was not deserving of death. The officers wanted to know whether Baruch was also a direct messenger from Hashem, and therefore also not deserving of death. (Malbim

eyalnadav

New member
אני הבנתי אחרת

ברוך בן נריה היה תלמיד ירמיהו וגם נביא בפני עצמו. אפשר להסביר את השאלה האם הוא כתב את האגרת כנביא , או מישהו אחר שהוא ירמיהו - כך שזו שאלת מידע ולא שאלת תמיהה

פלגיה

New member
אז מה עניין הדיו לכאן?

מספיק לומר "ירמיהו הכתיב ואני כתבתי"

יוסי ר1

Active member
ומה קול הצאן הזה באוזני

שאלת שמואל לשאול אחר מלחמת עמלק. השימוש האירוני במילה מהההה...

להלן תשובה אירונית לעגנית במקרא

ויאמר לה אלקנה אישה חנה למה תבכי ולמה לא תאכלי ולמה ירע לבבך הלא אנכי טוב לך מעשרה בנים ועוד "ויאמר לה אלקנה אישה עשי הטוב בעניך שבי עד גמלך אותו אך יקם ה' את דברו "

פלגיה

New member
זה תלוי בפרשנות

יש הטוענים שאלקנה היה אמפטי כמיטב יכולתו, ושביחס לאותם זמנים הוא הוכיח התחשבות רבה באשתו ואהבה לה. יש כאלה שרואים בתשובתו אטימות גברית אופיינית.

למעלה